Strona główna Działy Prawo home office

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    czubaryk
    Participant

Moja rada taka, może się przyda
    Proponuje złożyć home office jak najszybciej, bo potem może być problem z rożnego rodzaju benefitami(np. Jobseeker’s Allowance, housing benefit itp) z doświadczenia wiem, że w razie utraty pracy twój mąż nie będzie spełniał HRT (Habitual Residency Test) i nie zobaczy tych benefitów. Także każdy myśli, że WRS jest mało ważny, bo zawsze trzeba kase zapłacić, ale zapewniam, że warto to obejdzie sie w przyszłości bez problemów. A child benefit, child tax credit powinno się obejść bez WRS, a jak nie to niech składa, poczeka na odp i im przedstawi. Mam nadzieje, że chociaż troszke podpowiedziałem. Jakby co pisz na priv

kubaroo
    Participant

Witam, iałem podobna sytuacje, dzwonilem do Home Office’a i tam mowili ze nie musze sie rejestrować, lecz kiedy chciałem załatwić jakieś dofinansowanie niestety wszystko bylo OK do momentu kiedy spytali o HO ktorego nie mialem. Niech mąż się rejestruje bo nie będzie mu się to liczylo do emerytury, i jak Annette napisala, mogą być problemy przy załatwiani innych benefitow

———————————————

[b:e2eecb687f]nasze-wakefield.pl[/b:e2eecb687f]

bolek
    Participant

dla obywatela UE, praca powyżej 1 miesiąca bez rejestracji w Home Office jest pracą nielegalną(!)- w świetle prawa zatem, twój mąż pracuje tu nielegalnie i na to może się powołać każdy urząd odmawiając wam jakichkolwiek świadczeń (w skrajnych przypadkach, nawet na deportacji kończąc – np. w przypadku braku środków na własne utrzymanie)

w skrócie:
    (kolejna) rejestracja nie jest (już) wymagana po 12 miesiącach legalnej pracy w UK, czyli najpierw musisz się zarejestrować i przepracować 12 miechów z WRS – nalezny urlop się w to wlicza, inne przerwy w zatrudnieniu nie mogą przekroczyć 30 dni, a potem już np. zmieniając pracodawcę nie musisz wystepować o kolejną rejestrację

tyle straszenia teraz rady:

jak najszybciej wyślijcie wniosek WRS dla męża, a gdy dostaniecie kartę rejestracyjna to wyślijcie jej kopię do biura Child Benefit-u najlepiej z nowym wnioskiem – zaoszczędzi Wam to czasu – Child Benefit będzie naliczony od daty rejestracji WRS

złóżcie sobie także wniosek o Tax Credit, jesli Wasze roczne dochody nie przekraczają ok. 60000 funtów

a swoją drogą jesli dziecko ma powyżej 12 miesięcy to uciekło Wam sporo kasy…

pozdr

Anonim
    Gość

warto mysle dodac,iz wlasnie rejestracja w Home office jest podobno niezbedna przy zaliczeniu lat pracy w UK kiedys po powrocie do Polski. Same payslipy mogą pozniej nie wystarczyc. Zaraz ktos napisze : Co ty sie martwisz o czyjąs emeryture! Ale dzis jestesmy tu ,jutro bedziemy tez,ale kiedys jak ktos wroci do Polski i przypomni sobie, ze tam gdzies kiedys pracowal w Uk i potrzeba teraz tych brakujących lat czy miesięcy – moze byc juz za pozno

bolek
    Participant

oczywiście, do emerytury będzie się liczył tylko okres legalnej pracy, payslipy bez rejestracji mogą co najwyżej udokumentować okres pracy nielegalnej… 😀

Anette
    Participant

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. Tak właśnie myślałam i nei ukrywam że jestem zła że to zaneidbaliśmy ale tak neistety się stało rozpoczął pracę po czym komp;letnei zapomniał o zarejesrtowaniu się dostawał normalnei rozliczenei roczne a gdzieś coś przeczytał że jeśli przepracował 12 miesięcy to nei musi się tejestrować i stąd to wszystko. Szkoda mi tego bo wniosek złożylismy juz w czerwcu i tyle czasu czekamy i wychodzi na to że to nic nie dało 🙁

Dzieju
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Anette wrote:

przepracował 12 miesięcy to nie musi się rejestrować i stąd to wszystko.

tak jezeli przpracowal 12 miesiecy zarejestrowanej pracy…
    Radze sie jak najszybciej zarejestrowac i liczyc na to ze tego nie sprawdza,
    gdyz moga zazadac zwrotu benefitu.

Child benefit moze byc wyplacany tylko w przypadku jezeli zarejestrowales sie w Home Office lub ukonczyles 12 miesieczny okres nieprzerwanej zarejestrowanej pracy.

Cos o tym wiem bo ost walcze z Child Benefit Office.
    Po krotce rok temu zmienilem prace i juz sie nie rejestrowalem gdyz wczesniej przepracowalem 17 miesiecy i kazda zmiane pracy rejestrowalem.
    Pare miesiecy temu napisali do mnie by potwierdzic dane dziecka i praodawcy. Odpisalem ze zmienilem pracodawce, po czym po miesiacu (ich maksymalny czas odpowiedzi) odpisali ze mam doslac certifikat z Home Office. Odpisalem ze juz nie musze sie rejestrowac gdyz przepracowalem ponad 12mcy i to zatrudnienie bylo zarejestrowane (dolaczylem poprzedni certyfikat) odpisali ze od datu wydania do zakonczenia pracy bylo mniej niz 12 miesiecy i nie moga uznac.
    Sprawdzilem Home Office pisze o 12 mcach od daty wydania certifikatu.
    Wiec podeslalem im wczesniejsze.
    Po czym odpisali ze nie uznaja tego gdyz z zadnym pracodawca nie bylem 12 miesiecy??!! i musze zwrocic benefit od zamiany pracy czyli za ost rok.
    (co jest bzdura Home Office mowi o 12 miesiacach, ale nic o tym ze musi to byc z jednym pracodawca)
    Wiec napisalem do nich z wypisami ze strony Home Office i czekam na odpowiedz.

Anette
    Participant

Ne my jescze nie otrzymaliśmy żadnej kwoty po prostu czekaliśmy tyle meisięcy na decyzję a oni dopiero teraz odpisali że chcą zobaczyć rejestrację z home office

ToRuNiAk
    Członek

To ja tak przyokazji sie zapytam. Jak to wyglada, jesli rejestrowalem sie ponad 2 lata temu, 1,5 roku temu zmienilem pracodawce, ktory nie wymaga ode mnie Home office, wiec go(Home office) nie powiadomilem o zmianie pracodawcy. Czy moze miec to wplyw na naliczanie emerytury? Rozmawialem o tym ze znajomymi i zdania sa podzielone. Wydaje mi sie, ze jesli bede potrzebowal udekumentowac lata pracy to revenue powinno miec na to dokumenty?!

schatz33
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

dla obywatela UE, praca powyżej 1 miesiąca bez rejestracji w Home Office jest pracą nielegalną(!)- w świetle prawa zatem, twój mąż pracuje tu nielegalnie i na to może się powołać każdy urząd odmawiając wam jakichkolwiek świadczeń (w skrajnych przypadkach, nawet na deportacji kończąc – np. w przypadku braku środków na własne utrzymanie)

w skrócie:
    (kolejna) rejestracja nie jest (już) wymagana po 12 miesiącach legalnej pracy w UK, czyli najpierw musisz się zarejestrować i przepracować 12 miechów z WRS – nalezny urlop się w to wlicza, inne przerwy w zatrudnieniu nie mogą przekroczyć 30 dni, a potem już np. zmieniając pracodawcę nie musisz wystepować o kolejną rejestrację

tyle straszenia teraz rady:

jak najszybciej wyślijcie wniosek WRS dla męża, a gdy dostaniecie kartę rejestracyjna to wyślijcie jej kopię do biura Child Benefit-u najlepiej z nowym wnioskiem – zaoszczędzi Wam to czasu – Child Benefit będzie naliczony od daty rejestracji WRS

złóżcie sobie także wniosek o Tax Credit, jesli Wasze roczne dochody nie przekraczają ok. 60000 funtów

a swoją drogą jesli dziecko ma powyżej 12 miesięcy to uciekło Wam sporo kasy…

pozdr

Jestes w bledzie przy punkcie numer jeden twojej wypowiedzi!! Otoz nie obywatele UNI musza miec Home Office tylko obywatele NOWEJ UNI potrzebuja Home Office!! ( NOWA UNIA to ta od kiedy przystapily do niej panstwa wschodnie jak polska itd.) Moj maz jest niemcem i zadnego Home Officu nikt od niego nie wymaga a to przeciez tez UNIA!! Ja tez przyjelam kiedys obywatelstwo niemieckie i nikt nigdy mnie tu nie pytal o home office,obojetnie czy jakis urzad,agencja czy pracodawca. Narka

bolek
    Participant

schatz33: tak, tak oczywiście, chodzi oczywiście o obywateli….Nowej Unii… 🙄 …, a właściwie to nie…, bo przecież unia jedna jest, a nie stara i nowa…

już wiem 💡 💡 💡 powinno być " Dla nowych obywateli starej unii(…)" albo "Dla obywateli krajów, które przystapiły do UE po 2004 roku(…)"

uff…, ledwo udało mi się wyprostować ten karygodny błąd, mam nadzieję, że obywatele Niemiec, Francji, Hiszpanii i innych krajów należących do UE przed 2004 r., a czytajacy to forum, nie wydzwaniają od rana do Home Office w sprawie wniosków WRS. 😆
    ———————————————————————————-
    Toruniak: Rejestracja WRS jest twoim obowiązkiem, pracodawca ma tylko się upewnić, że ją posiadasz.

Dziwie Ci się, że nie chciało ci się poświęcić parę minut na wypełnienie i wysłanie nowego wniosku i mieć wszystko legalnie, szczególnie, że kolejne wnioski to czysta formalność i nie podlegają już żadnej opłacie z wyjątkiem opłaty za znaczek pocztowy. Nie wymagany jest także list od pracodawcy, wystarczy podać pełną nazwę i ew.telefon.

Co do emerytury to opinia znajomych niewiele ci tu pomoże – to nie oni będą wypłacać ci emeryturę! Zapytaj u źródła…. – tak jak pisałem w poprzednich postach – payslipami lata pracy udokumentujesz, ale będą to lata pracy nielegalnej.

Najlepiej wyślij brakujący WRS jak najszybciej, datę rozpoczęcia pracy powinni ci wpisać wsteczną, ale data wydania dok. rejestracyjnego będzie oczywiście bierząca… Może kiedyś nikt na to nie zwróci uwagi…

A na HMRC nie licz, często można od nich usłyszeć: "my tu nic nie mamy…., pan nigdy w UK nie pracował…" – taki mają porządek
    ———————————————————————————–
    Dzieju: [quote:0617c9dd6a]Child benefit moze byc wyplacany tylko w przypadku jezeli zarejestrowales sie w Home Office lub ukonczyles 12 miesieczny okres nieprzerwanej zarejestrowanej pracy.
    [/quote]
    – nie obraź się ale tu ci się logika w zdaniu posypała

W skrócie: ChB (i Tax Credit też) należy się od momentu podjęcia legalnego (zarejestrowanego) zatrudnienia w UK

Co do twojego problemu, to jeśli przez cały ten czas pracowałeś i miałeś dok. rejestracyjne na pierwsze 12 miesięcy to oczywiście masz racje, pracodawcę możesz zmieniać nawet codziennie.
    Tam chyba o co innego im chodzi ale trudno ocenić na odległość.

schatz33
    Członek

bolek wrote:

schatz33: tak, tak oczywiście, chodzi oczywiście o obywateli….Nowej Unii… 🙄 …, a właściwie to nie…, bo przecież unia jedna jest, a nie stara i nowa…

już wiem 💡 💡 💡 powinno być " Dla nowych obywateli starej unii(…)" albo "Dla obywateli krajów, które przystapiły do UE po 2004 roku(…)"

uff…, ledwo udało mi się wyprostować ten karygodny błąd, mam nadzieję, że obywatele Niemiec, Francji, Hiszpanii i innych krajów należących do UE przed 2004 r., a czytajacy to forum, nie wydzwaniają od rana do Home Office w sprawie wniosków WRS. 😆
    ———————————————————————————-
    Toruniak: Rejestracja WRS jest twoim obowiązkiem, pracodawca ma tylko się upewnić, że ją posiadasz.

Dziwie Ci się, że nie chciało ci się poświęcić parę minut na wypełnienie i wysłanie nowego wniosku i mieć wszystko legalnie, szczególnie, że kolejne wnioski to czysta formalność i nie podlegają już żadnej opłacie z wyjątkiem opłaty za znaczek pocztowy. Nie wymagany jest także list od pracodawcy, wystarczy podać pełną nazwę i ew.telefon.

Co do emerytury to opinia znajomych niewiele ci tu pomoże – to nie oni będą wypłacać ci emeryturę! Zapytaj u źródła…. – tak jak pisałem w poprzednich postach – payslipami lata pracy udokumentujesz, ale będą to lata pracy nielegalnej.

Najlepiej wyślij brakujący WRS jak najszybciej, datę rozpoczęcia pracy powinni ci wpisać wsteczną, ale data wydania dok. rejestracyjnego będzie oczywiście bierząca… Może kiedyś nikt na to nie zwróci uwagi…

A na HMRC nie licz, często można od nich usłyszeć: "my tu nic nie mamy…., pan nigdy w UK nie pracował…" – taki mają porządek
    ———————————————————————————–
    Dzieju: [quote:4e5f8a9792]Child benefit moze byc wyplacany tylko w przypadku jezeli zarejestrowales sie w Home Office lub ukonczyles 12 miesieczny okres nieprzerwanej zarejestrowanej pracy.

W skrócie: ChB (i Tax Credit też) należy się od momentu podjęcia legalnego (zarejestrowanego) zatrudnienia w UK

Co do twojego problemu, to jeśli przez cały ten czas pracowałeś i miałeś dok. rejestracyjne na pierwsze 12 miesięcy to oczywiście masz racje, pracodawcę możesz zmieniać nawet codziennie.
    Tam chyba o co innego im chodzi ale trudno ocenić na odległość.[/quote]

No tu masz calkowita racje bolek,nieraz chodzilam z ludzmi tlumaczyc i dokladnie takie zwody mieli ci ktorzy uwazaja ze nawet te 75f czy 90f teraz bo juz nie wiem,nie warto zainwestowac i to w panstwo ktore jako pierwsze otwarlo im rynek pracy w prezencie za wejscie do uni. Wiele panstw zrobilo to pozniej a niektore nie zrobily tego do dzis i pewnie niepredko zrobia,biorac statystyki tego kto chce legalnie i zgodnie z prawem z tym co granice przekracza. I dziwi mnie to bo wiesz co nieraz slysze w miescie? Cytuje:…………wiesz julka bylam tydzien w polsce,tylko 120f zaplacilam za samolot a tam mowie ci jaka bieda. A julka pyta w miedzy czasie…. ty kaska a ten home office juz wyrobilas?….No cos ty julka,90f mam placic??………… I tak mozna mnozyc. Do polski leciec jest kasa i jeszcze twierdzi ze tanio,po 3-6 razy w roku,udawac pania……..a tu robi nielegalnie i ktoregos dnia poleci tam ale juz jako wydalona jak WRS i celnicy zrobia nalot na nielegalnych jak to ostatnio bylo w LUTON. Narka.

Dzieju
    Participant

bolek wrote:

masz racje, nie wyszlo toa najlogiczniej, pisalem na szybkiego rano przed praca,

bolek wrote:

Tam chyba o co innego im chodzi ale trudno ocenić na odległość.

Dokladnie o to chodzi o czym napisalem. W ost liscie napisali ze musze zwrocic Child benefit gdyz z [b:a2e0499630]zadnym [/b:a2e0499630] pracodawca nie bylem 12 miesiecy. Dlatego tez napisalem odwolanie od decyzji.
    Szczerze mowiac mowic nie wierze w ich znajomosc przepisow. Jak to powiedziala mi jedna babka przez tel oni maja swoje wytyczne.
    Jezeli dostane kolejna odmowe pozostaje mi zwrocic sie dalej…

ela1981
    Participant

bolek wrote:

oczywiście, do emerytury będzie się liczył tylko okres legalnej pracy, payslipy bez rejestracji mogą co najwyżej udokumentować okres pracy nielegalnej… 😀

wiecie co mi powiedzial prawnik (kolega z ktorym pracuje), zeWRS sluzy rejstracji pracownikow poza Uk natomiast nie jest wymagane przez jakiestam wyzsze prawo, jesli pracujesz bez tego to nie oznacza ze pracujesz nielegalnie
    nie wiem ile w tym prawdy bo nigdy nie interesowalam sie tym tematem glebiej

schatz33
    Członek

ela1981 wrote:

bolek wrote:

wiecie co mi powiedzial prawnik (kolega z ktorym pracuje), zeWRS sluzy rejstracji pracownikow poza Uk natomiast nie jest wymagane przez jakiestam wyzsze prawo, jesli pracujesz bez tego to nie oznacza ze pracujesz nielegalnie
    nie wiem ile w tym prawdy bo nigdy nie interesowalam sie tym tematem glebiej[/quote]

Elus to co jest prawda wez z zycia a nie od kolegow. Otoz ostatnio bylo glosno w czerwcu gdy pod jedna z firm,obslugiwanych przez jedna z agencji pracy,gdzie pracowalo 70% ludzi z nowej uni,czechow,slowakow,polakow…podjechalo rano kilka wozow z agentami WRS i Celnikami,zablokowali wejscie i wyjscie i wszystkich dokladnie sprawdzili. Efekt? Prawie pelny samolot powrotny z nielegalnymi,agencja bankrut i sady w najblizszym czasie. Jedynie firma zostala nieruszona bo nie ich obowiazkiem bylo sprawdzanie na jakim statusie pracuja ludzie z agencji!! Choc moim zdaniem dokladnie wiedzieli ale udowodnic trudno. Narka.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.