Strona główna › Działy › Zdrowie › Karmienie piersia
Pytanie do mam, ktore karmily piersia – Interesuje mnie kiedy odstawilyscie swoje pociechy od piersi?
Planowalam przez 6 miesiecy nie dokarmiac zupelnie niczym i tak tez zalecaja lekarze (ku niezadowoleniu tesciowej hehe), ale syn zaczal mi sie budzic 6 razy w ciagu nocy – dodam,ze zwykl jesc w nocy tylko 2 razy! Czy to oznaka,ze sie nie najada i pokarm mu nie starcza? btw nie przybiera juz na wadze tak duzo jak wczesniej, wciaz jest dluuuugi i szczuply, wazyc mam go dopiero za 3 tyg.
Czy poprostu sie przyzwyczail, brakuje mu bliskosci w nocy 🙂 lub zaczal jesc czesciej a mniej? A moze rosnie teraz i dlatego? Oj sama nie wiem. Martwie sie.
Ktoras z was miala takie doswiadczenia?
moze po prostu maluszek przechodzi skok wzrostowy i potrzebuje wiecej pokarmu niz zazwyczaj.
ja mam 3 miesieczna coreczke i pomiedzy 6 – 8 tygodniem potrafila domagac sie jedzenia co godzine, trwalo to ok tygodnia, teraz w sumie karmie co 3 godzina, maluszek budzi sie w nocy raz. przed nami kolejny skos wzrostowy.
jesli masz chwilke czasu to napisz moze to La Leche League (http://www.laleche.org.uk) , wypelinij ich Helpform http://www.laleche.org.uk/pages/about/helpform.htm
ktos z pewnoscia odpisze Ci.
mam nadzieje ze wszystk wroci do normy.
pozdrawiam sedecznie
Jest az tak zle,ze szkoda slow ? 😆
Chyba Aniu, cos ci sie skasowalo 🙄
Witam!
Karmilam piersia przez dluuugi czas bo az 2 lata. Przez pierwsze pol roku tez nie dokarmialam. Potem zaczelam podawac owocowe "gerberki" itp. Podobnie ja Ty przerabialismy nocne pobudki synka. Chyba bardziej po to, aby poprzytulac sie do mamusi. W nocy jadl 2, 3 razy a budzil sie prawie co godzine- MASAKRA. Na wadze przybieral prawidlowo, wiec przestalam sie zamartwiac. Poprostu nasze pociechy sa bardzo sprytne i juz od pierwszych tygodni i wiedza gdzie jest najprzyjemniej :):)
tak nie w temacie
malgon bardzo ladna fotka 🙂
twoja tez nie najgorsza :).
a w temacie:
nasz sie budzi i jeczy jakby go ktos zarzynal. zaczelismy dawac butelke niedawno – wczesniej sie krzywil. a tu na dniach i smoczek i butle opanowal. moze sie nie najadac. aha i wlasnie skonczyl 5 miesiecy
slanting – danke 🙂
a w temacie:
moj nietylko sie budzi, ale je 6-7 razy w nocy 🙂 w ciagu dnia srednio co 1.5godziny, a kiedys bylo co 2-3.
moj ma ponad 4 miesiace i nie jeczy, tylko odrazu sie drze 🙂
a jak go wezme juz do siebie do wyrka w srodku nocy to zje troche i zasypia i za niecala godzine z zamknietymi oczami sie dobiera do mnie znowu 😆 wiem,ze powinnam go odkladac do jego lozka, ale jestem tak padnieta,ze tak mi latwiej, tymbardziej,ze wiem,ze zaraz znow sie bedzie domagal cycka ;/
a karmicie butla odciagnietego pokarmu (zeby wiecej zjadl) czy czegos innego?
a moze mi pokarm zanika ? 🙄
jeszcze do kilka lat temu maluchy w wieku 4 miesiecy zaczynaly dostawac solids. Po przeprowadzeniu badan n/t rozwoju nerek itp czas wylacznego karmienia mlekiem wydluzono do 6 miesiecy.
Niektorym dzieciom to nie wystarcza. Nie ma absolutnie zadnych preciwskazan aby dziecko dokarmiac Najczesciej jest to potrzebne zwlaszcza po poludniu. Problem w nocy polega na tym ze jak sie obudzi to zasypia zanim sie naje i coraz czesciej sie budzi po nastepna porcje. Powinnas go rozbudzac zeby sie porzadnie najadl. Druga sprawa to jest to ze jest juz bardziej aktywny i Ty tez i Twoje zmeczenie moze wplywac niekoniecznie na ilosc ale na jakosc mleka. Moze wiec pic tyle samo ale nie nasycac sie. (na jakosc Twojego mleka moze wplywac tez dieta, stres, ciaza ❓ )
Najwazniejsze w karmieniu piersia sa pierwsze 3 miesiace, ten okres jest juz za wami, nie ma sie co umartwiac (medalu Ci nikt za to nie da a osoby odwodzace Cie od pomyslu dokarmiania razem z Toba sie 6 razy na noc nie budza ), wiec jesli sadzisz ze dokarmianie formula ulatwilo by ci zycie – to tak zrob.
Bardzo wazne: mitem jest to ze dziecko pijace mleko przez smoczek nie bedzie juz chcialo piersi, albo ze mleko matki zanika. Przy mixed feeding najlepiej sie sprawdza stosowanie SMA gold z ready mixed bottles or cartons. One sa drozsze niz proszek, ale jesli bedziesz tylko dokarmiac, to nie bedzie to fortuna.
http://www.smanutrition.co.uk/Home/products/gold.aspx
karmimy odciagnietym pokarmem, co bym mial jak go karmic z butli jak, nie daj Boze, zostaniemy sam na sam
możesz spokojnie cycka wyluzować, moja z powodów "technicznych" karmiła piersią tylko przez pierwsze dni, potem butelka nawet na śpiąco, wszystkie: zdrowe, zwarte i gotowe aby uprzykrzyć ci każdą chwilę spokoju… hehehe
PS: z moich doswiadczeń wynika, że szkodnika mozna przyzwyczić do nowych zachowań w ciagu 2 dni – wymagana nieczułość (na krzyk) i konsekwencja…potem już z górki….
Przykład: gdy włączam odkurzacz – obywatel/ka RP zasypia… niewiarygodne ale prawdziwe…
malgon- ja bym na twoim miejscu zaczela dokarmiac, bo sie wykonczysz….
ja pierwsze dziecko tez chcialam karmic tylko piersia do 6 miesiaca- niestety nie wystarczal mu tylko cycek, mialam taka sama sytuacje jak ty, po 4 miesiacu helth visitor doradzila mi zebym wprowadzila baby rice mieszany z odciagnietym mlekiem i na zmiane raz dziennie owoce albo obiadek i nadal karmilam piersia- maly byl spokojniejszy i budzil sie tylko raz w nocy
polecam kaszki ryzowo -owocowe bobowity( bezmleczne albo na mleku modyfikowanym)- kupisz w kazdym polskim sklepie
moj mlodszy synek ma teraz 9 miesiecy , od 4 miesiaca podaje mu na noc mleko z kaszka i nie ma sily zeby sie w nocy obudzil- no chyba ,ze byla akcja z zebem 😛
zacznij dokarmiac i zacznij przesypiac noce , pozdrowienia
Hi Malgon,
cos sie musialo skasowac:).
moze maluszek przechodzi skok wzrostowy, wlasnie z moja mala niunia tak bylo, prawie caly czas chciala jesc, trwalo to ok 2 tygodni.
zgadzam sie rowniez z przedmowczyniami po prostu maluszek domaga sie czegos nowego w swojej diecie.
skontaktuj sie moze z La Leche League http://www.laleche.org.uk/ [/color:9021c16b79] wypelinij Helpform i z pewnoscia se ktos z Toba skontaktuje. tak bylo w moim przypadku.
mam nadzieje ze wszystko wroci do normy jak najszybciej.
pozdrawiam serdecznie
Dziekuje wszystkim za porady.
Postanowilam delikatnie malego dokramiac jednak.
W ciagu dnia odciagam pokarm i karmie z butli bo wiecej troche zjada wtedy, wieczorem od 6pm spi ladnie po 3 godziny i budzi sie tylko na szybkie papu, a przed polnoca dostaje butle SMA Gold (wlewam az mu uszami wychodzi 🙂 ) i spi do 2.30-3am 🙄 czyli niewiele dluzej niz wczesniej, a potem budzi sie o 4 i 6. Roznica niewielka 🙄
W nocy na robienie butli nie ma szans bo zanim ja przygotuje to mlody obudzi cala dzielnice.
Wyspie sie za kilka lat 😉
aaa i jabluszko mu dalam poraz pierwszy wcinal jak szalony 🙂
Wyspie sie za kilka lat 😉
moj maly darl sie przez pierwszy rok co kilka sekund, cala rodzina nie spala, moj sasiad byl naszym pediatra (do tego mial dzieciaki w podobnym wieku) wiesz co mi powiedzial: dziecko roczne powinno przesypiac cala noc bez budzenie sie na posilek, wkurzylam sie bo juz bylam skrajnie wyczerpana i po 2 miesiacach pracy nad tym tematem zaczal przesypiac noce
wiem, ze twoj zajaczek troche mniejszy ale pamietam jak ja kombinowalam az wykombinowalam 😉
no podziel sie Elu, jaki jest ten magiczny sposob 😉
myslalam,ze moj jest glodny,ze sie nie najada, ale skoro pokarm sztuczny nie zmienia wiele wiec midac pies gdzieindziej pogrzebany 🙂