Strona główna Działy Hobby Musze sie pochwalic

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Pabloo
    Członek

gratuluje zakupu.
    Nie chcij wiedziec, co Ci zrobia jak Cie zlapia (imho dostaniesz bana na 5 lat, ale nie mam pewnosci).

wioslarz
    Członek

Dzieki Pabloo. Pytalem z ciekawosci ,jak jezdzisz to wiesz jak to ciagnie,i trzeba niezlego samozaparcia zeby nie zrobic takiej glupoty.
    w takim ukladzie poczekam jeszcze te 2 ms ,tyle czekalem to jeszcze moge poczekac
    Pozdro i do zobaczenia na drodze

Reddbull
    Członek

Gratuluje:) bylem w podobnej sytuacji… najpierw kupilem auto a potem zrobilem prawko 😀 Jesli Cie zlapia mozesz dostac bana, oczywiscie wszystkie koszty sprawy pokryjesz Ty, pewnie jeszcze jakas kara.
    Pozdrawiam

Anonim
    Gość

zawsze pozostaje Ci do tego czasu miejsce z tyłu jako pasażer:)
    Poproś znajomego który ma odpowiednie prawko niech Cię przewiezie:D
    Podwójna korzyść:D

Anonim
    Gość

to jest Panowie i Panie wszystko nic! o jejzdzie z ”nieuporządkowanymi ” dokumentami to mam spore doswiadczenie;) przypominają mi sie czasy mlodzienczej glupoty. Ale lajlepszy numer to chyba odwinolem mając wtedy 17lat.Kupilem ”samochod” . Wiadomo -wiekszosc takich mlodych łepków zaczynala na tym samym czyli ferrari f126p;) (chyba tylko dach nie byl w nim zgnity,bo korniki wcinały go ze wszystkich stron,no ale przyszedl w koncu ten wielki dzien egzaminu z jazdy po miescie i podjechalem tym czyms na parking ,gdzie odbywal sie egzamin. Wysiadam i ide w strone egzaminatora,mowiąc kulturalnie :dzien dobry przyszedlem zdawac jazdy – facet poprostu zaniemowil widząc taki wrecz bezczelny przypadek ja moj. Na szczescie ojciec mojego kumpla mial konkretne znajomosci w wydziale komunikacji(jeszcze wtedy to byla norma;) i pogadal z egaminatorami ,ze taki i taki ma egzamin i zeby go jakos przepchnąc bez bolesnie przez to wszystko. Zdalem wtedy oczywiscie,ale do dzis nie moge uwierzyc ,ze nie podciolem sobie wtedy sam galezi i ze nie narobilem sobie wiekszych problemow w przypadku stluczki lub zwyklej kontroli drogowej nie majac jeszcze wtedy prawka. Czasy jednak sie zmienily w tej kwestii i nie mając czego tip -top z dokumentami auta nie wyjejzdzalbym nawet za rog sklepu bo bułki – a juz tym bardziej tu w UK. 😆 Pozdrawiam i gratujuje wszystkim ,ktorzy spelniają swoje motoryzacyjne marzenia

markonin
    Członek

Siema…ja mialem podobna sytuacje ze najpierw kupilem motorek a potem robilem prawo jazdy. Ogolnie to nie czekalem na prawo jazdy (nie moglem wytrzymac) tylko sobie motor ubezpieczylem i w trase…a jezdzilem tak jakies 2 miesiace i zadnego bana nie bylo 😀
    Wydaje mi sie ze policja tutaj nie zatrzymuje tak czesto motocykli jak samochody… uwazaj tylko na radary i predkosci i everything is gonna be alright 😀
    Przyjemnej jazdy zycze 🙂

One-eyed Tommy
    Członek

witam. ja 'pochwale’ sie inna sytuacja. jakos rok temu kupilem samochodzik w UK, ale nie mialem ubezpieczenia. jednak musialem jezdzic do roboty i tak jezdzilem z ponad 3 miesiace, czasami nawet bezposrednio za policja… kolega ktory dojezdzal do roboty z innego miasta jezdzil jakims starym sypiacym sie roverem bez TAXu i insurance i tez bylo spoko. przez caly okres mojej jazdy po angielskich drogach nie spotkalem ani razu drogowki gdzies na poboczu lub czajacych sie gdzies za jakims krzakiem czy plotem….nie wiem jaki tu maja system, ale raczej malo prawdopodobne jest aby cie zatrzymali jesli nie popelnisz jakiegos wykroczenia.

Baggins
    Participant

faktycznie powod do chwaly

ela1981
    Participant

no i tu sie mylisz, tez tak myslalam dopoki:
    1. mnie zatrzymali (jezdze jakies pol roku) bo stojac w korku z 20 minut, ktory sie praktycznnie nie przesuwal, poprostu sie malowalam bo zaspalam do pracy, a oni stali za mna i chyba niewytrzymali ~ zwrocili mi tylko uwage! 😀
    2. zatrzymali meza i kazali dmuchac jak wracal gdzies kolo 6 nad ranem z lotniska w niedziele ~ pewnie mysleli, ze wypity ~ tez nic nie zrobili
    3. zatrzymali meza, na drugi dzien po zakupie auta, nie mial taxu i dowodu na ubezpieczenia (tylko numer referencyjny) ~ tez nic nie zrobili
    jak widac czasem zatrzymuja tylko czego tak czesto nas?

7sisters
    Participant

Nigdy mnie jeszcze nie zatrzymala policja w UK a jezdze tu od czterech lat. Bylem za to ostatnio na wakacjach gdzie wynajalem auto. Zatrzymali mnie CZTERY razy w ciagu dwoch tygodni, na szczescie odpuszczali sobie za kazdym razem kiedy widzieli ze maja do czynienia z turysta.

Mysle ze policja obserwuje sposob jazdy, wyglad kierowcy itp. i zatrzymuje tych ktorzy wydaja sie im troche odstajacy od standardu…

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

Mysle ze policja obserwuje sposob jazdy, wyglad kierowcy itp. i zatrzymuje tych ktorzy wydaja sie im troche odstajacy od standardu…

no dzieki, dzieki, ze niby co ~ odstajemy od normy? 😉

ale masz absolutnie racje, kamery to jedno, a drugie to policja, ktora obserwuje kierowcow/samochody…..
    zdziwilabym sie gdyby zauwazyli samochod bez taxu i nie zatrzymali go (tak jak meza w 3. przypadku) ~ wytlumaczyl, ze niemozliwe do kupienia i ok., sa przeciez w stanie rozpoznac, kiedy ktos nie moze a nie chce kupic taxu i dlatego pierwszych puszczaja a drugich nie
    mi zwrocili uwage, ze stwarzam niebezpieczenstwo na drodze i tyle
    wsrod naszych znajomych jezdzacych po kilka lat tez nikt nie zostal jeszcze zatrzymany, ale zatrzymuja jesli maja jakies podstawy/podejrzenia……

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ela1981 wrote:

W pewnym sensie… tak! W UK okreslone grupy kupuja charakterystyczne auta, np. bmw i audi jezdzi statusiala klasa srednia, zamozniejsi wola SUVy, mlodzi ludzie preferuja male autka, azjaci lubia stare toyoty etc. Polskie upodobania motoryzacyjne troche sie roznia i to moze sie wydawac policji podejrzane!

A co do tax-u, policja ma specjalne vany, tzw. mobile video units. Wystarczy ze zaparkuja go przy drodze i moga na biezaco skanowac rejestracje wszystkich przejezdzajacych samochodow. Porownuja je na bierzaco z baza danych i od razu wylapuja auto bez taxu, bez ubezpieczenia albo z kierowca ktory ma bana…

ela1981
    Participant

7sisters wrote:

W pewnym sensie… tak! W UK okreslone grupy kupuja charakterystyczne auta, np. bmw i audi jezdzi statusiala klasa srednia, zamozniejsi wola SUVy, mlodzi ludzie preferuja male autka, azjaci lubia stare toyoty etc. Polskie upodobania motoryzacyjne troche sie roznia i to moze sie wydawac policji podejrzane!

hmm zawsze myslalam, ze np. klase srednia wyznaczaja nie marki, tylko samochody w odpowiedniej grupie cenowej od..do.., z odpowiednim wyposazeniem itp.
    powiedzmy szczerze nie zawsze bmw stanowi klase srednia (he he slynne jezdzi bmwica, co tlumik odpada ze starosci 😉 )

hmmm polskie upodobania ❓ osobiscie nie mam teorii 💡
    ale, ze niby co, jak ktos jezdzi Volvo, Volkswagenem czy Vauxhalem to policji sie to wydaje podejrzane 💡
    troche tego jezdzi na ulicach 😉

7sisters
    Participant

ela1981 wrote:

hmm zawsze myslalam, ze np. klase srednia wyznaczaja nie marki, tylko samochody w odpowiedniej grupie cenowej

Mialem na mysli grupe spoleczna. Klasa srednia to profesjonalisci i drobni przedsiebiorcy, o dobrych dochodach i okreslonych gustach. Maja semi albo detached w dobrej dzielnicy, dwa auta w rodzinie a na starosc kupuja dom w Hiszpanii 😉

ela1981 wrote:

hmmm polskie upodobania ❓ osobiscie nie mam teorii 💡
    ale, ze niby co, jak ktos jezdzi Volvo, Volkswagenem czy Vauxhalem to policji sie to wydaje podejrzane

Nie, takie proste to nie jest. Ale tak samo jak mozna czasem rozpoznac Polaka na ulicy po wygladzie, tak mozna zgadnac ze kierowca nie jest tutejszy. Np. podczas kiedy 18-20-paroletni Anglicy jezdza malenkim peugeotem albo vauxhallem corsa, Polacy w tym samym wieku lubia duze, stare auta w rodzaju mondeo czy vectry.

Od razu, na wszelki wypadek, zastrzegam ze nic zlego w tym nie widze, po prostu sadze ze m.in. przez to policja bardziej zwraca uwage na niektorych kierowcow.

ela1981
    Participant

Polacy w Uk (chodzi o "nowa" emigracje) tez juz powoli [u:90bdcc8cb4]zaczyna [/u:90bdcc8cb4]sie dzieli na grupy spoleczne, celowo dodalam zaczynaja bo wiadomo przez kilka lat nie zdobedzie sie szczytu, ale rokowania sa, przynajmniej ja mam takie zdanie …ale to inny temat rozmowy……….

7sisters wrote:

ela1981 wrote:

W pewnym sensie… tak! [/quote]

7sisters wrote:

Polacy w tym samym wieku lubia duze, stare auta w rodzaju mondeo czy vectry.

he, he to sie nie kwalifikujemy i chyba to "odstawanie od TEJ normy" akurat mnie cieszy 🙂
    pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.