Strona główna Działy Hobby czesc silnika co to znaczy

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    -=(^ICE^)=-
    Participant

Witka mam pytanie auto mi sie zdupilo , znam sie na silnikach naprawialem nie jeden , koles z pomocy drogowej powiedzial mi ze jeblo mi combolt nie umie tego nigdzie w slownikach i wogule znalesc wie ktos co to jest ? bo nie chce calego silnika nie potrzebnie rozkopywac jest to reno meganka 1.6 16v czesc "combolt" dzieki z gory za jakies info co to znaczy

fatamorgana
    Participant

Ja wiem co to jest, ale za tak beznadziejny i prymitywny tekst ci nie powiem. 😈

Pomyliłeś chyba fora.
    dresy nie tutaj! 😈

7sisters
    Participant

Fata, moze on nie umie inaczej?

Chodzi o cambelt, czyli pasek rozrzadu.

Sprobuj na przyszlosc nie przeklinac, widzisz ze to denerwuje niektorych…

-=(^ICE^)=-
    Participant

sorka ale jestem wnerwiony po robocie, auto mi siadlo jestem od kilku dni w tym kraju lapalem ludzi na drodze by podali numer na pomoc drogowa i wogole stalem 3 h na banie i sie wnerwialem , koles mi napisal combolt na kartce z pomocy wiec pytam bo nie szlo znalesc nic, jak cambelt to noob z pomocy ladnie mi napisal combolt dlatego nie umialem dojsc do ladu, a to jest jedyne forum co znam dlatego tu pisze, nie mialem czasu siedziec po necie i grzebac i poznawac angielskie strony jeszcze, wiec przepraszam jak zasmiecam forum

fatamorgana
    Participant

No widzisz, da się normalniej…
    Z tymi określeniami, to trzeba uważać, bo jedni mówią na pasek rozrządu CAMBELT a inni TIMINGBELT.
    Ja do dzisiaj nie wiem, jak różnica…
    Wiem tylko co ile mam wymienić ów pasek.
    Poza tym, lokalni mechanicy to dość często delikatnie mówiąc, ludzie prości, czasami rzeczywiście kiepsko piszący..

🙄

Przy zerwaniu paska raczej musiało Ci się nieźle to auto "siadnąć"…
    No chyba że masz silnik tzw. bezkolizyjny – czyli że zerwanie paska nie spowoduje uszkodzeń wewnątrz komory silnika.

bolek
    Participant

-jeśli to rzeczywiście pasek i silnik "kolizyjny" to koszt naprawy może przekroczyć wartość autka

rafal_best1
    Członek

sama wymiana paska rozrzato to nie mały koszt, a doprowadzenie silnika do porzadku po zerwaniu czasem jest nieoplacalne, czasem lepiej kupic silnik i wymienic (regeneracja silnika w audi a4 po zerwaniu paska to okolo 600 funtow, auto warte 900)

Reddbull
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    -=(^ICE^)=- wrote:

sorka ale jestem wnerwiony po robocie, auto mi siadlo jestem od kilku dni w tym kraju lapalem ludzi na drodze by podali numer na pomoc drogowa i wogole stalem 3 h na banie i sie wnerwialem , koles mi napisal combolt na kartce z pomocy wiec pytam bo nie szlo znalesc nic, jak cambelt to noob z pomocy ladnie mi napisal combolt dlatego nie umialem dojsc do ladu, a to jest jedyne forum co znam dlatego tu pisze, nie mialem czasu siedziec po necie i grzebac i poznawac angielskie strony jeszcze, wiec przepraszam jak zasmiecam forum

slowo 'noob’ juz poznal a cambelt nie zdazyl 😉
    moje kondolecje… chyba za wiele z tej meganki juz mial nie bedziesz. Swoja droga jesli nie znasz historii auta to takie rzeczy jak pasek, filtry i oleje powinienes wymienic od razu.

fatamorgana wrote:

Z tymi określeniami, to trzeba uważać, bo jedni mówią na pasek rozrządu CAMBELT a inni TIMINGBELT.
    Ja do dzisiaj nie wiem, jak różnica…

Nie ma zadnej, procz roznicy w nazewnictwie 🙂

-=(^ICE^)=-
    Participant

historie znam kupilem jak miala 42 tysiace tera ma nie cale 60 i w ksiazce serwisowej wymieniane bylo wszystko dlatego sie dziwie czemu to poszlo , rozrzad do wymiany jak rozebralem 500 funciakow nie moje

7sisters
    Participant

’Pociesze’ Cie ze przedwczesnie zerwany pasek to najwyrazniej czesta przypadlosc u meganki. Slyszalem ze co bardziej uswiadomieni wlasciciele zmieniaja go co 40-45 zamiast co 60 jak stoi w instrukcji.

Baggins
    Participant

potwierdzam slowa 7s. Mojemu znajomemu poszedl pasek niedawno w megan – pech chcial ze za 2 tyg mial jechac do Polski i wymienic tam. koszt niestety przekroczyl wartosc samochodu

efkolaia
    Participant

Reddbull wrote:

slowo 'noob’ juz poznal a cambelt nie zdazyl 😉

moze wczesniej mial internet niz samochod 😉

fatamorgana
    Participant

Z uwagi na owe zbyt wysokie koszty, warto kupić silnik używany.

W ofertach sklepów wymienionych w dziale SPARE/ PARTS, w popularnym Autotraderze, bez trudu można znaleźc silniki w dobrej kondycji, lub po kapitalce (najczęściej jednak są to motory z odzysku) w cenie 250-400 Ł z montażem.
    Ostatnio w Polsce dowiedziałem się, ze jest firma, która produkuje paski i daje taką gwarancję, że pasek bez problemu dojdzie wyznaczonego przebiegu. Wymieniłem sobie właśnie na taki. Jakaś niby nowa generacja pasków. Jak odnajdę nazwę i dane, to zapodam.

-=(^ICE^)=-
    Participant

no to fajnie to silnik mam do robienia, na razie czekam na mechanika asz bedzie mial czas by to rozkrecic i mi powiedziec co jest do roboty i za ile

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.