Strona główna Działy Prawo Paszport !

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    3tna
    Participant

Witam,

Mam pewien problem dotyczacy paszportu. Przejechala do mnie rodzina z Polski ale mama zgubila dowod osobisty, a paszport stracil waznosci w styczniu tego roku. Wracaja 20 sierpnia do Polski i teraz moje pytanie czy moga wracac na tym starym paszporcie ? Co mozemy zrobic aby w ogole mogly wrocic do Polski ?

Dzieki…

Samuraj
    Członek

Skontaktowaliscie sie z Ambasada Polska lub Konsulem??
    Paszport, ktory stracil waznosc jest raczej bezuzyteczny, radze jak najszybciej zglosic sie do w/w instytucji!!

Indra
    Participant

Jak sobie poszukasz na forum, to znajdziesz taki temat np

http://www.leeds-manchester.pl/forum//viewtopic.php?t=4503&start=0

Dzieja post polecam 😛

cayuga
    Participant

skontaktuj sie z ambasada bo czytalem na ich stronie ze z powrotem do PL jak nie masz dokumentow nie ma wiekszych problemow. oczywiscie nie wroci do UK bez waznego paszportu / dowodu os, ale bedzie mogla wyjechac stad…

dokladnych szczegolow nie znam, ale zadzwon i sie zapytaj jak to dokladnie wyglada…

cayuga
    Participant

eee
    spoko… dzieju dobrze opisal 🙂

pozdrawiam…

Dzieju
    Participant

tylko jedna mala zmiana do mojego postu z zeszlego roku….
    teraz to nie trzeba jechac do Londynu, Manchester jest blizej 🙂
    szczegoly na
    http://www.leeds-manchester.pl/konsulat.php?desc=dyzur

malaM
    Participant

na nie waznym paszporcie mozesz wrocic do kraju(lot samolotem) ,prawie kazda linia lotnicza procz rayan.powodzenia

Dzieju
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    malaM wrote:

na nie waznym paszporcie mozesz wrocic do kraju(lot samolotem) ,prawie kazda linia lotnicza procz rayan.powodzenia

tak z ciekawosci, rozumiem ze to sprawdzona informacja??
    Pyt bo wydaje mi sie ze linie lotnicze nie wiele maja do powiedzenia w kwestii przekraczania granicy, od tego jest straz graniczna.

btw pamietam jak w maju przechodzilem odprawe w Gdansku, byla tam jedna ladna pani straznik ktora co ktoras osobe pyt czy maja jakis drugi dokument??!! Bylo to lot stad do Gdanska i osoby te musialy juz przejsc kontrole tutaj. Chyba nie podobaly jej sie zdjecia w paszportach 😉

cayuga
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    malaM wrote:

no mi tez sie to gdzies przewinelo przed oczami jak kiedys czytalem… zadzwoncie do konsulatu to wam podadza wiecej szczegolow…

3tna
    Participant

Dzieki wam wszystkim za pomoc, dzwonilam do konsulatu wczoraj i moze wlasnie wracac na nie waznym dokumencie do Polski…

Tylko trzeba wydrukowac notatke ktora znajduje sie na stronie kunsulata:

http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=107

Notatka jest w jezyku polskim, czy moglby ktos ja przetlumaczyc dla mnie na angielski. Bede bardzo wdzieczna…

Indra
    Participant

Skontaktuj sie najpierw z linia lotnicza, ktora mama bedzie wracac, zeby sie nie okazalo ze nigdzie nie poleci. W linku jest napisane, ze nie wszystkie linie lotnicze to uwzgledniaja, a takie rzeczy moga sie zmieniac.

3tna
    Participant

spokojnie beda wracac Wizzair’em…

Jak ma ktos chwile wolnego czasu to prosze o tlumaczenie tej notatki…

cayuga
    Participant

3tna wrote:

spokojnie beda wracac Wizzair’em…

Jak ma ktos chwile wolnego czasu to prosze o tlumaczenie tej notatki…

ale tlumaczenie tej notatki nic Ci nie da.
    to jest "Art. 35 ustawy z dnia 13 lipca 2006 roku o dokumentach paszportowych (Dz. U. Nr 143, poz. 1027" – czyli obowiazuje na terenie polski (jak juz wyladujecie w PL to przeciez nie odesla jej spowrotem do UK). 😛

tutaj sie na niewiele przyda…

zadzwon do Wizzair tak jak Indra zasugerowala i zapytaj czy rzeczywiscie tak jest…
    pzdr.

ewelin
    Participant

a mnie sie wydaje, że nawet nie spojrzą na datę ważności… tylko na fotke i tyle
    Powodzenia 😉

ina
    Participant

ryanair nie honoruje niewaznych dokumentow- Wizzair honoruje. Upewnijcie sie na stronie przewoznika. Mialam ten problem- pojechalam w koncu autokarem…Horror, ale w kraju czekal na mnie paszport i dowod do odbioru.Wiec mozna sie przemeczyc. Pozdrawiam i powodzenia

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.