Strona główna Działy Hyde Park wojna w gruzji

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    slanting_eye
    Członek

nie lubie jak ktos w moim imieniu wymachuje szabelka…

http://www.tvn24.pl/0,1560777,0,1,polska-moze-sie-zaangazowac-militarnie,wiadomosc.html

Anonim
    Gość

ciekawe czemu polska nie zajela podobnego stanowiska w przypadku napasci stanow na irak?

czy rosja znowu uciszy kundelki odcinajac gaz?

HardcoR
    Participant
    ”wojti” wrote:

ciekawe czemu polska nie zajela podobnego stanowiska w przypadku napasci stanow na irak?

czy rosja znowu uciszy kundelki odcinajac gaz?

W przypadku wojny z Irakiem polscy politycy byli zaslepienie wizja plynacej rzeka do Polski irackiej ropy no i niesamowitej ilosci kontraktow na odbudowe w/w "zniszczonego" Iraku. Coz, jak historia pokazala byly to czcze obietnice ( o przepraszam dostalismy ok. 300 HUMMV i mozliwosc zakupu F-16 ) oraz zaczyt pochowania 25 zolnierzy ktorzy zgnieli w misji irackiej.

Co do Gruzji – nie mam pojecia po jaka cholere ta marionetka na fotelu prezydenta ma prawo krzyczec w imieniu nas wszystkich – ruscy i tak dadza Gruzji nauczke ( wcale bym sie nie zdziwil gdyby obecny konflikt zakonczyl sie ustapieniem obecnego prezydenta gruzji i zastapieniem go pro-rosyjskim)

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    HardcoR wrote:

wcale bym sie nie zdziwil gdyby obecny konflikt zakonczyl sie ustapieniem obecnego prezydenta gruzji i zastapieniem go pro-rosyjskim)

nie ma innej mozliwosci

Uxbridge
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    HardcoR wrote:

”wojti” wrote:

…czy rosja znowu uciszy kundelki odcinajac gaz?

Co do Gruzji – nie mam pojecia po jaka cholere ta marionetka na fotelu prezydenta ma prawo krzyczec w imieniu nas wszystkich – ruscy i tak dadza Gruzji nauczke ( wcale bym sie nie zdziwil gdyby obecny konflikt zakonczyl sie ustapieniem obecnego prezydenta gruzji i zastapieniem go pro-rosyjskim)[/quote]
    Czy to ja oszalałem czy wy?!
    Rozumiem, że przedmiotem waszych marzeń jest "pro- rosyjski" prezydent w Warszawie? Taki co będzie grzecznie odbierał polecenia od rosyjskiego ambasadora – bo tylko taki model "pro-rosyjskości" rozumieją nasi wschodni sąsiedzi i do takiego dążą? Rozumiem, że jak Rosja postanowi dac "nauczkę" Ukrainie, państwom nadbałtyckim a następnie Polsce (bo niedwuznacznie już grożą) to też będziecie wniebowzięci? Wytłumacz mi to Wojti, narodowy "patrioto" jak pięciolatkowi, bo ja nie czegoś nie rozumiem 😈 😈 😈

HardcoR
    Participant

Moja postawa absolutnie nie jest pro-rosyjska – ja ruskich nie znoszę.

Stwierdziłem tylko fakt że Mr. Kartofel nie powinien decydować o ewentualnym wysyłaniu polskiego wojska na kolejną "misję stabilizacyjną"

btw, calkiem prawdziwe:
    [img:9a52b924ce]http://i53.servimg.com/u/f53/11/93/90/12/7b918b10.gif[/img:9a52b924ce]

slanting_eye
    Członek

…tym bardziej ze porywa sie z motyka na slonce

…i jeszcze nasze f16 nie sa w najlepszej kondycji,armia zawodowa w powijakach
    na poczatek mozemy sformowac oddzial zlozony z samych generalow

adamo82
    Participant

Jakie wymachiwanie??… Przecież identyczna sytuacja była w Kosowie… po zmasowanych bombardowaniach Jugoslawi NATO w końcu zgodziło się na wpuszczenie sił pokojowych ROSJAN.

adamo82
    Participant

Chyba mało kto widzi, że jedyną szansą bezpieczeństwa energetycznego polski, a nawet całej Europy jest w pełni niepodległa Gruzja (najlepiej prozachodnia) i transfer przez jej terytorium ropy ze środkowej Azji. Jest to jedyna szansa (warunek wstępny wogólę) żeby UNIEZALEŻNIĆ się od Rosji, dziwi tylko fakt, że Europa tak niewiele robi…

Anonim
    Gość

Uxbridge wrote:

Wytłumacz mi to Wojti, narodowy "patrioto" jak pięciolatkowi, bo ja nie czegoś nie rozumiem 😈 😈 😈

a co ja takiego napisalem (??) zeby ci "to" tlumaczyc co i tak sam najlepiej wiesz hetmanie polny????
    zadalem tylko pytanie czemu polska przyłączyła sie do napaści na irak. w interesie Polskim?

Nasz interes nie zawsze jest zgodny z tym co mówi Ameryka czy Bruksela. Tak jak bylo w przypadku Kosowa.

Z innej beczki oba kraje sa w stanie wojny wiec ich reprezentacje powinny byc wykluczone z igrzysk olimpijskich. Czy tak sie stanie?

Baggins
    Participant

najlepsze, ze gdy wszyscy chca aby Ruscy sie uspokoili (Gruzja wczoraj zaprzestala dzialan i chce rozmow, na co sie kacapy nie zgodzili), to od nazistow jedyny odglos to potepienie Gruzji . gruzja sama sie wykluczyla z olimpiady, po ruskich nie mozna sie tego spodziewac, ani po innych drzacych przed kolosem na miekkich nogach.

blackeddy
    Participant

Gruzja ma kluczowe znaczenie dla przesylu ropy z obszaru Morza Kaspijskiego na zachod. Po opanowanie tego kraju, albo osadzeniu w nim przychylnego rzadu Rosja ma w garsci innego kraju tego obszaru i dalej trzyma reke na kurku z ropa.

Sprawa nie wyglada tak prosto, jak by to chcieli widziec niektorzy, ze to Gruzja uderzyla na Ossetie Pld (zreszta nawet jesli tak bylo, to Ossetia jest czescia Gruzji i w swietle prawa miedzynarodowego byloby to podporzadkowaniem zbuntowanej prowincji a nie atakiem na niezalezne panstwo). Od kilkunastu dni trwalo wzajemne ostrzeliwanie granicy gruzinsko-ossetynskiej a Ossetyncy wezwali na pomoc "ochotnikow" z Rosji. I albo Gruzinom puscily nerwy albo doszli do wniosku, ze dluzsze czekanie wzmocni sily rosyjskie w Osseti i postanowili zajac Cchinwali aby miec lepsza pozycje taktyczna przed spodziewano wojna z Rosja.

Bardzo wazne jest wspolne stanowisko krajow zachodnich przeciw Rosji – jesli jego nie bedzie albo okaze sie malo skuteczne to wtedy zadne NATO czy Unia nam (ani innym panstwom naszego regionu) nie pomoze.

slanting_eye
    Członek

lapy wyciagja po swoje.

a polscy platni zdrajcy pacholki rosji nas od niej uzalezniali przez lata,tak ze wystarczy mucha na miesie i jest zakaz importu miesa z kraju nadwislanego

dzis w pracy gadalem na temat wojny i tego co mozna zrobic,-kazalem im bojkotowac chelsea- to powiedzieli ze abramowicz to biznesmen

jak on jest biznesmen to ja jestem andrzej lepper

watpie ze bedzie jakas silna reakcja zachodu poza "stanowczym potepienie"

HardcoR
    Participant

blackeddy wrote:

Gruzja ma kluczowe znaczenie dla przesylu ropy z obszaru Morza Kaspijskiego na zachod. Po opanowanie tego kraju, albo osadzeniu w nim przychylnego rzadu Rosja ma w garsci innego kraju tego obszaru i dalej trzyma reke na kurku z ropa.

O tym właśnie pisałem – i teraz to naprawdę nie ma już znaczenia kto zaczął – armia gruzińska jest w odwrocie a ruscy jak będą chcieli to zajmą w kilka dni Tbilisi i po wojnie!
    I niestety ale opinia międzynarodowa nie po raz pierwszy nie ma na ruskich żadnego wpływu – oni i tak po swojemu działają.

Jestem bardzo ciekaw co powie Bush w swoim orędziu na temat całej sytuacji – szczegóły dziś wieczór. Mam lekkie wrażenie że jemu to wręcz na rękę jest ta cała sytuacja – umacnia jego i sojuszników w przekonaniu że tarcza antyrakietowa jest potrzebna i to jak najszybciej.

I jeszcze jedno – czy ktoś zauważył ze ruscy cały czas nazywają inwazję na Gruzję "misja pokojową" ???
    Rosja wysłała ok. 500 czołgów i 20000 żołnierzy w tym jednostkę Vostok – czeczeński oddział złożony z byłych partyzantów, teraz na usługach Moskwy, osławiony brutalnym traktowaniem ludności czeczeńskiej!!! To chyba ma być nauczka dla Gruzinów.
    Siły Gruzji – http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Georgia porównywalne z tymi które wysłała Rosja.

fatamorgana
    Participant

Dzieju wrote:

.
    Jedno jest pewne Rosja zaatakowala suwerenne panstwo, po raz kolejny pokazala ze za nic ma prawo miedzyarodowe i to powino pociagnac za soba konsewkecje ze strony wielu panstw.

No i co im zrobią??? 🙄
    Nic….
    A jak spróbują, to kurki zaczną się zakręcać.
    Prawo silniejszego.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.