Strona główna › Działy › Prawo › Home Office i praca.
Witam!
Mam sytuacja wygląda nastepująco.
Pracuje obecnie na kontrakcie od 45 dni w angielskiej firmie. Dzisiaj miałem spotkanie ze swoim szefem , który powiadmił mnie ,że mam 2 tygodnie na to ,żeby przynieść mu Home Office. Powiedziałem ,że HO posiadam a formularze informujące o zmianie pracodawcy wysłałem 4 tygodnie temu.
Odpowiedział mi ,że mam 14 dni na to ,żeby przedstawić mu dowód na to ,że rzeczywiście papiery wysłałem.
Pytanie moje jest takie : Jak zmusić Border Agency ,żeby wydali mi zaświadczenie ,że otrzymali moja aplikację i czekam na aktualizację.
Pod jaki numer zadzwonić ? Jakich argumentów użyć. Chyba sie popłacze ,jeżeli przez głupi papierek strace pracę.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Niepieknie.
Zadzwon do Home Office 020 7842 0800 i popros zeby przyslali Ci emailem albo faksem potwierdzenie ze zlozylas papiery. Nie daj sie zbyc i gneb ich tak dlugo az Ci wreszcie je przysla. Wez imie i nazwisko urzednika z ktorym rozmawialas i powiedz mu ze jezeli stracisz prace przez brak zaswiadczenia zlozysz na niego skarge.
jak ktos cie bedzie splawiac to pros o rozmowe z kims wyzszym stopniem
i sie nie daj..
powodzenia
Jeszcze jedno: jezeli poszla juz platnosc za Twoja rejestracje, pokaz pracodawcy dowod wplaty (np. wyciag z konta).
Sprawa wygląda tak ,że ja HO mam od ponad roku . Tyle,że zmieniałam pracodawcę na nowego i musiałam wyslać formularz ponownie,zeby poniformować Urzad o nowym pracodawcy.
Urząd pownienie mi wysłac odpowiedni papierek z danymi nowego pracodawcy i o ten papierek właśnie chodzi.
Pod jaki numer telefonu dokładnie dzwonić ? Dzwonie na podany na HO ale tam ciągle press 1, press 2 i muzyczka w tle leci.
Boli mnie juz głowa od tego wszystkiego.
porada na przyszlosc, robic kopie wszystkich papierow a listy wysylac poleconym, jest wtedy poswiadczenie
Jak masz od ponad roku to w czym problem? Nie musisz juz nic nigdzie zglaszac. To jest mail jaki kiedys dostaam od HO. Co prawda pisalam w innej sprawie, no ale jak wiadomo oni (obsluga klienta) najczesciej odpowiadaja na zasadach kopiuj-wklej, nie wazne jakie bylo pytanie 🙂
A oto i odpowiedz (swoja droga odpowiedzieli na drugi dzien):
If you change jobs, you may be required to apply again for a registration certificate under the Worker Registration Scheme authorising you to carry out the work for your new employer.
If this is the case, you should again use the WRS application form although you do not have to pay a fee or send your passport or national ID card or photographs on these occasions. You must however quote the reference number on your registration card and provide details of your new employer. We will then issue you with a new registration certificate.
You should keep the new certificate as well as your original certificate and photo registration card.
The WRS application form can be downloaded from the ‘All forms’ link on our website – http://www.workingintheuk.gov.uk. Forms are also available from our distribution centre on 0117 344 1471.
[b:620985054b]One will not be required to register again if they have become exempt by having worked legally in the UK for a period of 12 months without interruption
If an accession state national has worked in the United Kingdom legally for 12 months without a break he or she has full rights of free movement in the European Union.[/b:620985054b]
Such a person can apply for a residence permit in order to easily demonstrate this right. To apply, please complete the form EEC1, the form can be obtained by calling 0870 241 0645 or downloaded from http://www.bia.homeoffice.gov.uk.
If you have any queries about whether you are eligible or how to apply, please contact the Immigration Enquiry Bureau.
Poszukaj tego na ich stronie, wydrukuj szefowi i pokaz 🙂
Dzieki za info.
Z tym ,ze ja miała 3 miesiące przerwy w pracy wiec mnie ten przepis nie dotyczy. Musialam wyslac WRS ponownie z danymi nowego pracodawcy.
Myslicie ,ze z dostaniem potwierdzenia od HO nie bedzie problemu ?
Moze pojechac do Durham osobiscie i ich tam blagac ?
…powiedzial 14 dni?
to masz prawie trzy tygodnie czasu bo chodzilo pewnie o dni robocze
nie boj sie wsio bedzie oki
Tak , powiedział 14 dni i mam to nawet na pismie.
Ja wiem ,ze powinno byc ok. Chciałam sie tylko dowiedziec czy macie jakies doswiadczenia z ubieganiem sie o zaswiadczenie z HO.
Chciałam sie tylko dowiedziec czy macie jakies doswiadczenia z ubieganiem sie o zaswiadczenie z HO.
moje doswiadczenia sa takie ,ze sie nie martwie bo to na urode szkodzi 🙂
bedzie git
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Chinczyk ma racje, bedzie git 🙂 Zwyczajnie nie ma innego wyjscia 😉
Ponekaj ich mailem jeszcze, moze Ci sie uda. Mi odpisali w miare szybko. Co prawda nie do konca na temat, ale kto wie, z Toba moze bedzie inaczej 🙂
Powodzenia 🙂
Pytanko mam nastepujące gdzie można znaleśc w sieci formularz Home Office wypełniony przez Jana Kowalskiego gotowy poprawinie przetłumaczony zgodnie z wzorem 🙂
Dzieki za info.
Z tym ,ze ja miała 3 miesiące przerwy w pracy wiec mnie ten przepis nie dotyczy. Musialam wyslac WRS ponownie z danymi nowego pracodawcy.
Myslicie ,ze z dostaniem potwierdzenia od HO nie bedzie problemu ?
Moze pojechac do Durham osobiscie i ich tam blagac ?
Popros tych o pomoc za 295f 😉
http://www.workpermit.com/uk/worker_registration_scheme/services.htm
Pytanko mam nastepujące gdzie można znaleśc w sieci formularz Home Office wypełniony przez Jana Kowalskiego gotowy poprawinie przetłumaczony zgodnie z wzorem 🙂
Moze jeszcze P. Kowalski pojdzie na poczte zaplaci 90f i wysle formualrz za ciebie??? 😉
Tutaj masz wskazowki po polsku jak wypelnic formularz:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/workers/
z prawej strony, szukaj – [b:9d29d855cf]Form WRS – POlish guidance[/b:9d29d855cf]