Strona główna › Działy › Erystyka › polskie przedszkola w Leeds
ale licze po cichu na nagrode za najdluzszego off-topa 😛
ale licze po cichu na nagrode za najdluzszego off-topa 😛
no tak, buraki Ci sie w domu skonczyly.. 😈
ehhhh
buraki??
a liczylem na worek ziemniakow… :/
filipek wrote:cayuga wrote:a gdzie kolega Berti? wczoraj taki wygadany byl…
a dzis nie ma nic do powiedzenia?
moze teraz w afryce siedzi obiezyswiat[/quote]
I sciaga internet na komorke… :lol:[/quote]
bo berti to taki forumowy chuck noris 😆
derailed wrote:filipek wrote:cayuga wrote:a gdzie kolega Berti? wczoraj taki wygadany byl…
a dzis nie ma nic do powiedzenia?
moze teraz w afryce siedzi obiezyswiat[/quote]
I sciaga internet na komorke… :lol:[/quote]
bo berti to taki forumowy chuck noris :lol:[/quote]
czak norys
7sisters wrote:Skoro mieszkal w US to rzeczywiscie mozliwe!
Pierwsze sieci amatorow zaczely sie tworzyc w Stanach w latach 70-tych a w 80-tych polaczono je uzywajac protokolu TCP/IP.
Tym bardziej zalosny jest brak poszanowania netykiety…
tak. ale zakres pierwszych sieci TCP/IP byl bardzo limitowany…
pojawily sie pierwsze graficzne przgladarki internetowe, wypierajac protokol gopher (zakladam ze Berti wie co to jest skoro ma takie doswiadczenie).
dostep do serwerow POP3 i SMTP przez telnet do terminali UNIX – fajnie bylo 😀
nie jestem pewien co do Amigi tylko… pytalem kolesia przed chwila i mowi ze 20 lat temu w UK nie bylo to mozliwe (teraz z Amigi mozna zrobic prosty router nawet – ale rozmawiamy 18 lat wstecz)
Mozliwe ze mozna bylo korzystac z polaczenia Dial-up na Amidze ale nie dalbym sobie reki uciac…
ehhh to byly czasy :)[/quote]
Zeby zaspokoic twoja-wasza ciekawosc. To byl rok 1991,niemcy. Amiga 500,cd-rom,dial-up modem ( skrzynka jak dzis obudowa na usb twardy),Workbench 3.1, 3.2gb dysk twardy i jedna z pierwszych przegladarek internetowych na Amige – Voyager. Tyle ze w tych czasach bylo kilkaset stron internetowych a nie miliony i na moim "sprzecie" jedna stronka otwierala sie………bagatela……..3 do 5 minut. Ale na te czasy i tak sukces biorac pod uwage ze amige 500 rozbudowac do tego by miala cd-rom,twardy,grafike ciut lepsza……..trzeba bylo tysiaca kabli a calosc zajmowala cale biurko-bo wiadomo ze sama amiga 500 to tylko klawiatura z wejsciem na dyski flopy…reszta osobno a w samej amidze ledwo kontroler do tego wszystkiego wszedl. Za internet 3 kb/s i modem placilem wtedy grubo ponad 50Marek miesiecznie gdzie dzis 20mb/s tyle kosztuje tyle ze w euro. I co uwazasz dalej ze takie to latwe bylo a coniektorzy ze wogole niemozliwe? To malo wiecie. I nie trzeba do tego USA bo w niemczech tez bylo juz wtedy ogolno dostepne tyle ze bardzo malo dostawcow internetu bylo i krocie kosztowalo. Dlaczego akurat na amidze 500? Otoz to bylo troche z ciekawosci-troche z zakladu. Mianowicie kolega mial amige 4000 , prawdziwy tower jak to dzis pc sa i zalozyl sie ze mna ze zamontowac twardy do 500 jest prawie niemozliwe a juz internet to zapomnij. I po miesiacu poszukiwan czesci,lutowaniu,kombinowaniu……….udowodnilem mu ze jest mozliwe. Pamietam wtedy te skrzynke Asbach Uralt ( rodzaj winiaka) niosl na plecach by przegrana dostarczyc. To byly czasy……….oj byly.
Co do czasow dzisiejszych ktos tam pisal o Viscie 64Bity ze niby na 16 bitowym systemie mam-kompletna bzdura i czort wie skad to spisal-ja bynajmniej takich bzdur nigdy nie pisalem. Mam Viste Ultimate 64 bity ale na systemie 64 bitowym ( AMD X2 6000+ ). Wiec glupoty ktos pisze.
Co do obierzyswiat. No nie wiem co komu to przeszkadza-jeden mogl-drugi nie. Ja od urodzenia mialem niemiecki paszport i gdziekolwiek mialem ochote i kase sobie latalem i co ci to przeszkadza? Owszem byly i sa panstwa gdzie wize potrzebowalem ale byly to panstwa gdzie jakos zwiedzac nie mialem ochoty……..rosja,chiny,somalia,polska i jeszcze kilka. Na szczescie problem wizowy juz praktycznie nie istnieje pomijajac 3-4 malo interesujace mnie kraje. Co zal ci ze do niedawna po za DDR i innych panstw takzwanego "ukladu warszawskiego" jedyne co mogles/mogles jechac to babcia na wsi? Teraz tego problemu juz nie masz jeden z drugim to sobie jezdzij jak cie stac choc niektore panstwa niestety jeszcze nie mozesz bez wizy mimo ze "swiatowy" juz jestes.
Dlaczego zamilklem w tym temacie ogolnie? Otoz napisalem w przedostatnim poscie juz chyba dosc dobitnie. Po za tym przeniesiono temat i jakos nie zalezalo mi go szukac. Ot dzis przypadkiem dlatego staram sie na te kilkanascie postow odpisac.
Narka.
Ja zawsze myslalem ze podroze ksztalca i wywieraja korzystny wplyw.No coz,w twoim przypadku to sie nie sprawdza.Pozatym jestes nieslownym prostakiem bo obiecales konto zlikwidowac, ale wiemy juz od dawna ze nie masz honoru wiec mnie to nie dziwi.
Ja zawsze myslalem ze podroze ksztalca i wywieraja korzystny wplyw.No coz,w twoim przypadku to sie nie sprawdza.Pozatym jestes nieslownym prostakiem bo obiecales konto zlikwidowac, ale wiemy juz od dawna ze nie masz honoru wiec mnie to nie dziwi.
Juz ci pisalem…..skasuj sie sam i zejdz ze mnie. Kiedy i co zrobie zawsze pozostanie w moim wyborem.
co to jest "parytatycja"?? (tak w woli wyjasnienia powtorzyles to dwukrotnie wiec wnioskuje ze nie byla to literowka…)
to sa akurat tematy dotyczace kompow przyczepil bym sie tez do innych ale jestem w pracy i nie chce mi sie szperac za bardzo.
osoby ktore maja wiedze na ten temat potwierdza ze piszesz brednie (bez skladu i ladu) – skoro wypowiadasz sie na temat techniczny to wypowiadaj sie technicznie, a nie tak:
berti napisał:
Trzeba tylko zainstalowac i bardzo dobrze skonfigurowac. Nie tylko zainstalowac i to wszystko,jest mase dzialan ukrytych ktore nie sa wogole potrzebne i te trzeba powylanczac,jest ich okolo 60. Przydatne jest tez poszperanie w registry i zmiana folderow docelowych instalacji innych programow,moje dokumenty itd. Ale to juz wyzsza matematyka i tym co nie mieli z tym stycznosci-odradzam.
mase dzialan ukrytych… hmmm ktory informatyk tak by sie wyrazil
Nie bede z toba zachodzil w dyskusje…….odpowiedz prosta…….nigdy nie chodzilem do polskiej szkoly by pisac tak jakbys ty sobie zyczyl. Dzieki ojcu wogole pisac umie i jestem z tego dumny ale co ty mozesz wiedziec.Ciekawe czy ty bys tak umial "informatycznie" wszystko pisac po niemiecku,choc w 5% jak ja wogole po polsku? Slyszales kiedys o pisaniu czegokolwiek z "sluchu". U mnie tak wlasnie jest-pisze nieraz tak bo znam jak wyraz sie pisze a ukladam je po prostu ze slyszenia,nieraz z pamieci.Nieistotne. Zegnam
no ja ogolnie nie wiele wiem.
odpisze ci na posta jak bede mial czas pozniej…
dodam ze [b:45981a3205]z przyjemnoscia[/b:45981a3205] odpisze…
dodam ze [b:f6584c412e]z przyjemnoscia[/b:f6584c412e] odpisze…
ok nie ma sprawy tyle ze ja juz koncze tu pisanie…….po tych kilku miesiacach wsrod "poloni" tu na forum przekonalem sie ponownie ze………..nienawidze polakow i polskiej rasy!! Dlatego definitywnie zegnam forum………..08.08.2008……16.25
[quote:93e3ddc1e2]
dodam ze [b:93e3ddc1e2]z przyjemnoscia[/b:93e3ddc1e2] odpisze…[/quote]
ok nie ma sprawy tyle ze ja juz [b:93e3ddc1e2]koncze tu pisanie i czytanie [/b:93e3ddc1e2]takze nie wysilaj sie……po tych kilku miesiacach wsrod "poloni" tu na forum przekonalem sie ponownie ze………..nienawidze polakow i polskiej rasy!!
Dlatego definitywnie zegnam forum………..08.08.2008……16.25
To byl rok 1991,niemcy. Amiga 500,cd-rom,dial-up modem
cd-rom w 1991?
jak pamietam to pierwszego cdka widzialem w szkolnym kompie jaos w 94/95
:):):):):)
ok nie ma sprawy tyle ze ja juz koncze tu pisanie…….po tych kilku miesiacach wsrod "poloni" tu na forum przekonalem sie ponownie ze………..nienawidze polakow i polskiej rasy!! Dlatego definitywnie zegnam forum………..08.08.2008……16.25
no to juz kolega niestety nam nie odpowie na pytania
typowo polska ucieczka
hahahahahaha
no to juz kolega niestety nam nie odpowie na pytania
typowo polska ucieczka
hahahahahaha
ucieka od tego kim sam jest… cos jak hitler 😀
nie mam czasu zeby sie nad nim teraz poznecac…