Strona główna Działy Hobby Turniej MMA

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Hantu
    Participant

Witam,

Otrzymalem ostatnio maila z oferta startu w turnieju MMA, z braku czasu nie mam na to ochoty, byc moze ktos z was sie zdecyduje. Cytuje maila:

[quote:e04ab4a3d1]Hi there,

I am currently organising an 8-man, open-weight, mma tournament to be held in the uk and I’m on the lookout for competitors to take part.

We are still in the early stages of development, but if you know of any fighters who would be interested in competing and testing their skills, please pass on to them my email address philhfc@hotmail.com , it would be very much appreciated.

Many thanks,

Phil Pritchard
    [/quote:e04ab4a3d1]

Nie wiem czy to spam, czy rzeczywisty turniej, ale zainteresowani moga sprawdzic.

Pozdrawiam

Samuraj
    Członek

Odbiegajac troche od tematu 😉 ,
    Hantu trenujesz moze MMA w Leeds??
    Pozdro

Hantu
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Samuraj wrote:

trenujesz moze MMA w Leeds??
    Pozdro

Sorry za stwierdzenie ale dla mnie MMA to nie oddzielna sztuka walki, wiec tak szczerze powiedziawszy nie moge go trenowac, ale to poza tematem.

Moje treningi JuJitsu (Modern) mozna uznac za treningi "mixed", trenujemy techniki combat (muay thai + karate w sali obok = sparingi miedzy sekcjami), rzuty i parter (BJJ ze wzgledu na duza ilosc ludzi trenujacych ta sztuke w innym klubie). Dodatkowo, czysto rekreacyjnie i relaksacyjnie uczeszczam na treningi Aikido (polskie), ktore pozwala udoskonalic niedopracowane techinki z innych sztuk, nie wliczajac roznych seminariow gdzie mam stycznosc z roznymi sztukami i adaptuje najskuteczniejsze i najwygodniejsze dla mnie techniki. Ponadto sam szukam technik dla mnie wygodnych i skutecznych w innych sztukach walki i je "wlaczam" do planu treningowego. Ogolnie wiec rzecz biorac, TAK zajmuje sie MMA, ale nie w zadnym klubie w Leeds.

Pozdrawiam

Samuraj
    Członek

[quote:4f572aacb3]Sorry za stwierdzenie ale dla mnie MMA to nie oddzielna sztuka walki, wiec tak szczerze powiedziawszy nie moge go trenowac, ale to poza tematem.[/quote]

Dla mnie rowniez, to tak jakby trenowac K1, Pride, Vale Tudo(wielu uwaza ze to z tej formuly powstalo MMA), UFC itp. – chociaz wszystkie te turnieje maja bardzo wiele wspolnego.
    Slyszalem na temat MMA rozne opinie, jedni uwazaja to za dyscypline sportowa, a nawet za nowa sztuke walki, inni tylko za formule organizacyjna, turniej sportowy.
    Zreszta juz dzis mozna sie spotkac z ludzmi, ktorzy twierdza ze trenuja MMA, oczywiscie to troche zle swiadczy o wiedzy owego kolesia na temat MMA i sztuk walki, ale przyznam szczerze ze sam odnosze wrazenie, ze wkrotce MMA zacznie byc kojarzone jako oddzielna sztuka walki, a jest to przeciez forma walki.
    Pytajac sie Ciebie o MMA mialem na mysli czy zajmujesz sie tym, czy trenujesz w jakims klubie MMA w Leeds, ale moja gafa, zle zlozylem pytanie.
    Pozdro

Wisien
    Członek

Hantu, chwalisz sie ze dostales oferte czy jaki jest sens tego posta?

przeciez jezeli ktos jest dobry i jest w srodowisku sztuk walki to sam dostaje tutaj propozycje startu a nie szuka ich na polskim forum internetowym..
    chyba ze szukasz jakis przypadkowych ludzi, moze…nie wiem, w sumie zalezy od planowanego poziomu gali.

Pzdr

Hantu
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Wisien wrote:

Hantu, chwalisz sie ze dostales oferte czy jaki jest sens tego posta?

przeciez jezeli ktos jest dobry i jest w srodowisku sztuk walki to sam dostaje tutaj propozycje startu a nie szuka ich na polskim forum internetowym..
    chyba ze szukasz jakis przypadkowych ludzi, moze…nie wiem, w sumie zalezy od planowanego poziomu gali.

Pzdr

Witam,

Nie chwale sie, tylko mnie ten "turniej" nie interesuje. Poniewaz widzialem na tym forum kilka wypowiedzi na temat MMA, postanowilem podzielic sie informacja. Byc moze ktos skorzysta, a moze nie. Do tego celu sluzy Forum.

Pozdrawiam

kdssi648
    Participant

Hantu wrote:

Samuraj wrote:

Pozdro

Sorry za stwierdzenie ale dla mnie MMA to nie oddzielna sztuka walki, wiec tak szczerze powiedziawszy nie moge go trenowac, ale to poza tematem.
    [/quote]

Hantu,
    to jak nazwiesz mma?
    przeciez to kolejna dyscyplina, ktora na naszych oczach powstala. Tak samo zreszta jak na oczach naszych dziadow powstal np boks, karate czy cokolwiek innego?
    to ze nowe to nie znaczy ze tego nie ma.

kdssi648
    Participant

Samuraj wrote:

[quote:d4e3c36542]Sorry za stwierdzenie ale dla mnie MMA to nie oddzielna sztuka walki, wiec tak szczerze powiedziawszy nie moge go trenowac, ale to poza tematem.

Dla mnie rowniez, to tak jakby trenowac K1, Pride, Vale Tudo(wi
    elu uwaza ze to z tej formuly powstalo MMA), UFC itp. – chociaz wszystkie te turnieje maja bardzo wiele wspolnego.
    Slyszalem na temat MMA rozne opinie, jedni uwazaja to za dyscypline sportowa, a nawet za nowa sztuke walki, inni tylko za formule organizacyjna, turniej sportowy.
    Zreszta juz dzis mozna sie spotkac z ludzmi, ktorzy twierdza ze trenuja MMA, oczywiscie to troche zle swiadczy o wiedzy owego kolesia na temat MMA i sztuk walki, ale przyznam szczerze ze sam odnosze wrazenie, ze wkrotce MMA zacznie byc kojarzone jako oddzielna sztuka walki, a jest to przeciez forma walki.
    [/quote]

SAMURAJ JAK ODNIESIESZ SIE DO POROWNANIA BOKSU I KICKBOXINGU
    TO 2 ROZNE FORMY WALKI A JEDNAK JEDNA ZAWIERA SIE W 2.
    AIKIDO TO CZESC JIUJITSU PODOBNIE JAK JUDO I OBIE SA SZTUKAMI A NIEKTORE ROWNIEZ I SPORTAMI WALKI.
    MMA ZDECYDOWANIE BARDZIEJ IDZIE W STRONE SPORTU, ODOBNIE JAK BOKS, KICKBOXING, JUDO
    2 SPRAWA. WYMIENIELES W JEDNYM RZEDZIE VALE TUDO I PRIDE. MYLISZ POJECIA I TO OSTRO. JEDNA TO REGULA WALKI, STYL MOZNA POWIEDZIEC , 2 TO NAZWA ORGANIZACJI.
    MMA TO ZBITEK KILKU SZTUK WALKI [NIEKTORZY WALCZA TAM ZNAJAC 1 LUB 2] IDENTYCZNIE JEST Z AIKIDO I KAZDYM INNYM RODZAJEM WALKI. COS SIE Z CZEGOS WZIELO. PODOBNIE JAK ROBI TO HANTU ADAPTUJAC TO CO MU PASUJE. MOZNA POWIEDZIEC ZE MA SWOJA SZTUKE WALKI. SWOJE MMA.

PS. MIXED MARTIAL Arts = mieszane sztuki walki
    ps2. dobry masz opis ..:)))))))))))

Hantu
    Participant

kdssi648 wrote:

Hantu wrote:

Samuraj wrote:

Pozdro

[/quote]

Hantu,
    to jak nazwiesz mma?
    przeciez to kolejna dyscyplina, ktora na naszych oczach powstala. Tak samo zreszta jak na oczach naszych dziadow powstal np boks, karate czy cokolwiek innego?
    to ze nowe to nie znaczy ze tego nie ma.[/quote]

Witam,

Chodzi mi o to, ze MMA nie da sie zaklasyfikowac jako jedna sztuka walki, gdyz jest(jak sama nazwa wskazuje) mieszanka wszystkiego. Podoba mi sie jak to ujeles:

kdssi648 wrote:

MOZNA POWIEDZIEC ZE MA SWOJA SZTUKE WALKI. SWOJE MMA.

Taka klasyfikacja mi bardziej pasuje, ze wzgledu na uniwersalnosc tej dyscypliny, kazdy styl jest indywidualny.

Wybacz mi jesli mieszam, ale poprostu jakos nie pasuje mi okreslenie MMA jako oddzielna sztuke walki, to jest ALL in 1, 3 in 1 etc. Uzaleznione indywidualnie.

Pozdrawiam

chomik
    Participant

[quote:b711c65026]AIKIDO TO CZESC JIUJITSU PODOBNIE JAK JUDO I OBIE SA SZTUKAMI A NIEKTORE ROWNIEZ I SPORTAMI WALKI.
    MMA ZDECYDOWANIE BARDZIEJ IDZIE W STRONE SPORTU, ODOBNIE JAK BOKS, KICKBOXING, JUDO [/quote]

Czlowieku z ktorej choinki ty sie urwales. Gdzie aikido do jiujitsu tudziez judo. Jaka masz wiedze na ten temat, no chyba, ze chlapnales cos od rzeczy. Ja owe style trenuje od dziecka (judo tylko kilka lat), mam stopien mistrzowski i nie pozwole wypisywac takich herezji!!!!!!!!!!!!!! Nawet nie widzisz roznicy miedzy sztuka a sportem walki a co do MMA to sa to turnieje w ktorych biora udzial zawodnicy ze stylow typu zarowno BJJ, Tajskiego boxu czy nawet aikido lub sumo trenujacych jedna lub kilka stylow czy systemow walki, wszyscy walcza na jednych z gory ustalonych zasadach a wzielo sie potocznie z zawodow UFC ktore sa zawodami prestizowymi.

Hantu
    Participant

chomik wrote:

[quote:d76c8a03c3]AIKIDO TO CZESC JIUJITSU PODOBNIE JAK JUDO I OBIE SA SZTUKAMI A NIEKTORE ROWNIEZ I SPORTAMI WALKI.
    MMA ZDECYDOWANIE BARDZIEJ IDZIE W STRONE SPORTU, ODOBNIE JAK BOKS, KICKBOXING, JUDO

Czlowieku z ktorej choinki ty sie urwales. Gdzie aikido do jiujitsu tudziez judo. Jaka masz wiedze na ten temat, no chyba, ze chlapnales cos od rzeczy. Ja owe style trenuje od dziecka (judo tylko kilka lat), mam stopien mistrzowski i nie pozwole wypisywac takich herezji!!!!!!!!!!!!!! Nawet nie widzisz roznicy miedzy sztuka a sportem walki a co do MMA to sa to turnieje w ktorych biora udzial zawodnicy ze stylow typu zarowno BJJ, Tajskiego boxu czy nawet aikido lub sumo trenujacych jedna lub kilka stylow czy systemow walki, wszyscy walcza na jednych z gory ustalonych zasadach a wzielo sie potocznie z zawodow UFC ktore sa zawodami prestizowymi.[/quote]

Nic dodac, nic ujac … Zgadzam sie w 100%.

Samuraj
    Członek

[quote:3c7d424af7]SAMURAJ JAK ODNIESIESZ SIE DO POROWNANIA BOKSU I KICKBOXINGU
    TO 2 ROZNE FORMY WALKI A JEDNAK JEDNA ZAWIERA SIE W 2.[/quote]

Kick-boxing a boks to dwie rozne walki, trudno jest je ze soba porownac.
    Sam trenowalem kick-boxing wiele lat, wierz mi ze jest ciezko przestawic sie z kick-boxingu na czysty boks i nie chodzi tu o brak kopniec.

[quote:3c7d424af7]AIKIDO TO CZESC JIUJITSU PODOBNIE JAK JUDO I OBIE SA SZTUKAMI A NIEKTORE ROWNIEZ I SPORTAMI WALKI.[/quote]

Aikido opiera sie na obronie, a nie na ataku(nie mylic z aikibudo) i nie toczy sie na glebie, BJJ odwrotnie.

[quote:3c7d424af7]2 SPRAWA. WYMIENIELES W JEDNYM RZEDZIE VALE TUDO I PRIDE. MYLISZ POJECIA I TO OSTRO. JEDNA TO REGULA WALKI, STYL MOZNA POWIEDZIEC , 2 TO NAZWA ORGANIZACJI.[/quote]

Vale tudo to nazwa organizowanych w Brazylii od ponad siedemdziesięciu lat pojedynków w wlace wrecz, z tego powstalo MMA, z kolei Pride byla to japonska federacja walk w formule MMA, obie zostaly stworzone w tym samym celu,, Vale Tudo to pierwowzor turniejow MMA, poczatek walk mieszanych, Pride, UFC, KSW itp to tylko organizacje, federacje, turnieje rozniace sie szczegolami, wiec wierz mi ze pojec nie myle.

[quote:3c7d424af7]MOZNA POWIEDZIEC ZE MA SWOJA SZTUKE WALKI. SWOJE MMA.[/quote]

Ciekawie to brzmi, jednakze dziwnie to brzmi. MMA to nie oddzielna sztuka walki, zawiera w sobie boks, muay thai, kick-boxing, jiu-jitsu czy judo, jest to faktycznie zlepek wielu walk, ale ciagle jest to dyscyplina sportowa a nie sztuka walki.
    Chociaz przyznam, ze im dluzej o tym mysle tym bardziej jestem zdezorientowany 🙄

[quote:3c7d424af7]PS. MIXED MARTIAL Arts = mieszane sztuki walki[/quote]

Czuje sarkazm z Twojej strony 👿

[quote:3c7d424af7]ps2. dobry masz opis ..))))))))))[/quote]

Dzieki 😉

kdssi648
    Participant

chomik wrote:

[quote:52b537fc3c]AIKIDO TO CZESC JIUJITSU PODOBNIE JAK JUDO I OBIE SA SZTUKAMI A NIEKTORE ROWNIEZ I SPORTAMI WALKI.

Czlowieku z ktorej choinki ty sie urwales. Gdzie aikido do jiujitsu tudziez judo. [/quote]

Polecam poczytac ksiazki, mozna rowniez to samo poczytac w internecie.
    Aikido i Judo to odlamy JiuJitsu.
    Judo to dla przykladu tzw bezpieczne techniki wyjete z jiujitsu, ktore mozna trenowac realnie a nie tylko "w powietrze".
    Czy mam wklejac linki do zrodel internetowych ew ksiazek?
    a MOZE SIE ZALOZYMY…proponuje zaczac od £100 ale chetnie zarobie wiecej.
    Chomik, az trudno mi uwierzyc z nie znasz przedszkola mozna by powiedziec.

kdssi648
    Participant

HISTORIA JU-JITSU

Ju-jitsu – to jeden z najstarszych japońskich systemów walki.Określenie ju-jitsu (łagodna sztuka ) pojawia się w XVI wieku. Oczywiście sztuka ta istniała już wcześniej lecz uprawiana była w tajemnicy wśród szlachty i samurajów. Już bardzo wiarygodne wiadomości o tym systemie pojawiły się w XII wieku. Nazywany był wtedy min. YAWARA, WA-JITSU, KEMPO, HAKUDA, SHUBAKU, KOSHI-NO-MAWARI. W tym okresie najpopularniejszymi szkołami były : KYUSHIN-RYU, KITO-RYU, TAKENOUCHI-RYU, RYOSHITO-RYU, JAKISHIN-RYU, SEKIGUCHI-RYU, YOSHIN-RYU. Ju-jitsu rozwinęło się za czasów panowania Tokugawy w XV i XVI wieku. Stało się w tym okresie najbardziej popularną a zarazem najbardziej strzeżoną sztuką walki w Japonii – za zdradzenie jej tajników karano śmiercią.

Historia początków powstania ju-jitsu jest nadal tematem wielu sporów. Część osób uważa że system ten sprowadzony został z Chin, inni, że jest to system rdzennie japoński. Najbardziej prawdopodobne wydaje się trzecie wytłumaczenie, że w systemie tym zawarte zostały techniki sprowadzone z Chin z technikami rdzennie japońskimi. Niektóre ze starych szkół przetrwały do czasów współczesnych np. HONTAI-YOSHIN-RYU, DAITO-RYU-AIKI-JU-JUTSU czy też HAKKO-RYU-JU-JUTSU.

Poszczególne szkoły ju-jitsu bardzo się od siebie różniły, można by się było nawet pokusić o stwierdzenie,że każda szkoła to oddzielny system walki. W wielu szkołach ju-jitsu nauczano także posługiwania się tradycyjną bronią np. wakizashi, sai, tonfa, tanto, shaken, bo, kama itp. Ze starych szkół ju-jitsu wywodzi się wiele współczesnych systemów walki takich jak np. JU-DO, AIKIDO. Techniki ju-jitsu wykorzystywane są prawie w każdym systemie walki.

W czasach współczesnych mało pozostało szkół tradycyjnych, przede wszystkim istnieją szkoły Modern Ju-jitsu. Modern Ju-jitsu (nowoczesne ju-jitsu) to w większości systemy przystosowane do teraˇniejszych czasów, opierające się często na technikach tradycyjnych oraz wykorzystujące elementy współczesne i techniki z innych systemów walki. Nowoczesne ju-jitsu bardzo często przystosowane jest dla potrzeb policji, wojska, realnej samoobrony.

Ju-jitsu kieruje się trzema podstawowymi zasadami :

1. Ustąp aby zwyciężyć

2. Minimum wysiłku, maksimum skuteczności.

3. Przez czynienie sobie dobra nawzajem do dobra ogółu.

Jest to bardzo wszechstronna sztuka walki uprawiana w zależności od potrzeb lub zamiłowań jako system samoobrony, sztuka poznawania samego siebie lub jako sport. Na świecie istnieje wiele organizacji ju-jitsu m.inn. WJJKO, EJJU, IJJU. W Polsce też rozdzielone jest na wiele organizacji np. PFJJ,PSJJ, PCJJ Goshin-ryu, PAJ, W.S. "BUDO"- Akademia Ju-Jitsu oraz wiele innych. Każda organizacja posiada własny program szkoleniowy oraz ma własne wymogi egzaminacyjne. Stopniowanie też nie jest jednolite i kolory pasów mogą być różne przy posiadaniu tego samego stopnia w zależności od organizacji. Niektóre szkoły nauczają również posługiwania się różnymi typami broni tradycyjnej lub wymyślonej współcześnie. Najbardziej popularna broń to: bo, jo, tonfa, yawara, nawa, tambo.

ps. zwroc uwage na to zdanie w srodku tekstu: Ze starych szkół ju-jitsu wywodzi się wiele współczesnych systemów walki takich jak np. JU-DO, AIKIDO.
    zaskoczony?
    wklejac dalej?
    dziesiatki stron www pisza to samo, i setki ksiazek rowniez. wiec kto sie myli chomik? Ty czy te setki ludzi piszace ksiazki?

kdssi648
    Participant

In 1967, members of the Deutsche Dan-Kollegium (DDK, German Dan Council) started developing a new self defense system mainly based on Judo, Karate, and Aikido, all three styles in turn being based on or influenced by traditional Japanese Jujutsu.

[fragment, ciekawe ze znowu napisano ze wszystkie 3 systemy [w tym aikido i judo] bazuja na jiujitsu]

szukam dalej chomik…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.