Strona główna Działy Prawo Dyskryminacja Polaków w sklepach Morrisons

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    panikos
    Członek

W dniu 3 sierpnia o godz. 15:30 robiac zakupy w dziale alkoholowym w sklepie Morrisson Leeds w Medion Cetre
    zostalem poproszony o pokazanie dowodu osobistego. Znajac i respektujac brytyjskie prawo dotyczace sprzedazy alkoholu, bez wahania pokazalem odpowiedni
    dokument.
    Niestety ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, sprzedawczyni stwierdziła, że ze wzgledu na odgorne dyrektywy, nie moze uznac mojego dowodu osobistego, gdyz nie
    zostal wydany na terenie Wielkiej Brytanii
    Sprzedawczyni stwierdziła że musze mieć angielski dokument stwierdzajacy tozsamosc. Poprosiłem więc o rozmowę z kierownikiem. Potwiedził, że ich siec sklepow nie uznaje dokumentów z Polski, Słowacji, Łotwy i innych krajów europy wschodniej.
    Poczulem sie bardzo urazony, i poniżony. Uwazam, to za skandal i przejaw dyskryminacji, że najważniejszy dokument w Polsce, uznawany w każdym kraju unii
    europejskiej (także przez angielskie służby graniczne) nie jest uznawany przez poważną sieć handlową. Ta sytuacja dotknęła także kilkunastu moich znajomych.

Gdzie wg Was zgłosic taka sytuację?

slanting_eye
    Członek

nigdzie,- jestes w angli respektuj angielskie przepisy

panikos
    Członek

Przecież respektuję

julka
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    slanting_eye wrote:

Nie sadzisz, ze ten "przepis" jest nienormalny?

Ja sie w Morrisonie ie spotkalam z odmowa sprzedania alkoholu a pokazalam polski dowod. Kiedys sie mnie w Wetherspoonie spytali czy nie mam angileskiego dowodu. powiedzialam im, ze jesli sa w stanie mi dac obywatelstwo – to niech wymagaja angielskiego dowodu. Piwo dostalam.

panikos
    Członek

Powiem jedno ja tam co tydzień robiłem zakupy od roku i dotąd nie było problemów. Sprawa jest nowa

efkolaia
    Participant

mialam to samo jakis miesiac temu. powiedziano mi ze taki dowodzik to mozna sobie z internetu wydrukowac ;o ;o no coz dajcie mi prosze drukarke ktora drukuje hologramy wydrukuje sobie pare funcikow 🙂

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

julka wrote:

slanting_eye wrote:

[/quote]

oczywiscie ze jest nienormalny ,ale nic z tym nie zrobisz.
    wiec po co psuc sobie nerwy 🙂

julka
    Participant

slanting_eye wrote:

julka wrote:

slanting_eye wrote:

[/quote]

oczywiscie ze jest nienormalny ,ale nic z tym nie zrobisz.
    wiec po co psuc sobie nerwy :)[/quote]

Wiec jakie wyjscie ma Polak mieszkajacy w Anglii w takim razie??
    Przeciez nikt Ci nie wyrobi Angielskiego paszportu, lu ID, a nie kazdy ma prawo jazdy…

slanting_eye
    Członek

kupowac w tesco asda….
    ja generalnie mimo moich trzydzestu i troche tez jestem pytany o id i przyznam ze jakos mi sie udawalo a w morissonie mnie jescze nie pytali …

HardcoR
    Participant

Rozumiem Wasze oburzenie ale niestety organizacja która "zarządza" tym prawem "under 21" ustaliła takie a nie inne reguły i niestety ale polski dowód osobisty nie spełnia ich wymogów:

http://www.wsta.co.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=245&Itemid=28

[i:c893a7f5f0]…anyone who is over 18 but looks under 21 to carry acceptable ID (a card bearing the PASS hologram, a photographic driving licence or a passport) if they wish to buy alcohol. [/i:c893a7f5f0]

Jak nie chcą sprzedawać Polakom – ich problem , zrób jak pisała [b:c893a7f5f0]slanting_eye[/b:c893a7f5f0] – idz do innego sklepu:)

slanting_eye
    Członek

HardcoR wrote:

zrób jak pisała [b:30eb802098]slanting_eye[/b:30eb802098] – idz do innego sklepu:)

o to jutro stanik lece se kupic 🙂 do asdy

HardcoR
    Participant

…się literówek czepiasz, dziwna jesteś 😈

julka
    Participant

Czyli ze polski paszport zostalby przyjety??

slanting_eye
    Członek

HardcoR wrote:

…się literówek czepiasz, dziwna jesteś 😈

jakbys kobiet nie znal 🙂

HardcoR
    Participant

julka wrote:

Czyli ze polski paszport zostalby przyjety??

Myślę że tak, skoro na lotniskach honorują paszport to i w Morrisonie powinni

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.