Strona główna Działy Hobby Pies

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Gina
    Participant

Witam, mam pytanie. Niedługo przeprowadzamy się z Polski do Leeds. Mam psa cocker spaniela i chcę go ze sobą zabrać, czy ktoś z Was wie co trzeba zrobić, żeby wywieżć psa do Wielkiej Brytanii?

filipek
    Participant

Jesli wybierasz sie niedlugo to zapomnij o psie.Kwarantanna wyrobienie paszportu i inne potrzebne rzeczy to masz spokojnie pol roku bez pupila.

Uxbridge
    Członek

W uproszczeniu – trzeba zrobic odpowiednie szczepienia, badanie na przeciwciala, wszczepienie chipa, paszport, 6 miesiecy odczekac i odebrac zaswiadczenie umozliwiajace wwiezienie psa do UK.
    Oczywiscie mozna to zrobic na miejscu, ale bedzie kosztowalo majatek wlacznie z pobytem psa w kwarantannie.

Reddbull
    Członek

Tez przywiezlismy ze soba psa do uk… kosztowalo to nas niecale 2000 funtow i pies spedzil sam 6 miesiecy…

http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm

Gina
    Participant

2000????? 😯 masakra…. a jak wygląda ta kwarantanna?? Ja wybieram się w połowie września, a gdzie przez te pół roku pies musi zostać? w Polsce do otrzymania paszportu a potem?

Anonim
    Gość

2000 funtów? Jeśli mieszka się w UK i robi zwierzakowi paszport, plus kwarantanna, kosztuje to funtów ok… 250. Skąd się wzięło wam 2000, nie mam pojęcia. Nie wiem, ile kosztuje kwarantanna (szczepienie pw wściekliźnie, pobranie krwi, zaczipowanie, paszport) w Polsce.

Reddbull
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    dora750 wrote:

2000 funtów? Jeśli mieszka się w UK i robi zwierzakowi paszport, plus kwarantanna, kosztuje to funtów ok… 250. Skąd się wzięło wam 2000, nie mam pojęcia. Nie wiem, ile kosztuje kwarantanna (szczepienie pw wściekliźnie, pobranie krwi, zaczipowanie, paszport) w Polsce.

dora scan dokumentu Ci przyslac?

Nie wiem ile kosztuje to w tej chwili, my psa bralismy kilka lat temu i w Polsce chipy byly niedostepne… mielismy wszystkie zaswiadczenia, paszport, psa wwiezlismy normalnie (nie przemycalismy). Zabieralismy pare rzeczy z Polski busem. We francji rzeczy z busa + psa 'przeladowalismy’ do busa na ang numerach. Przez granice wszystko normalnie, prom wszystko ok. Nikt nie czepial sie psa siedzacego w kabinie… Parenascie/ paredziesiat mil za dover moj wujek, ktory prowadzil busa wraz z moim tata postanowili zatrzymac sie, zatankowac, dac psu cos do picia itp. Zjechali na parking i widzieli, ze policja przeszukuje innego busa. Zatrzymali sie pare miejsc dalej bo przeciez nie mieli sie czego obawiac. Policja podeszla do nich, przeszukali calego busa, rozbebeszyli kazdy karton i nic nie znalezli. Jeden z policjantow przechodzil obok kabiny i pies zaczal szczekac… no i sie zaczelo… zaraz wezwali posilki, psa zabrali (mam raport aresztowania psa 😉 ). Po paru dniach przyszedl list, ze mojego tate oskarza o przemyt zwierzat a co do psa mielismy 30 dni na zdecydowanie czy oddajemy go do kwarantanny. W przeciwnym razie uspiliby psa po 30 dniach. Oczywiscie bylo to zaraz po naszym przyjezdzie(na dodatek w moje 16ste urodziny 🙁 i kompletnie nie wiedzielismy co mamy robic). Koszt kwarantanny to £2000. Mojego taty nie oskarzyli bo nie mieli kompletnie zadnych dowod… oczywiscie zdecydowalismy sie na kwarantanne… pies spedzil 6 miesiecy w dover… Staralismy sie nawet o pomoc/ porade w CAB ale wszyscy rozkladali rece…

takze Dora uwierz, ze nie staram sie wyolbrzymiac, bo sam mial watpliwa przyjemnosc przejsc przez tego typu sytuacje… Nie twierdze, ze nie da sie tego zalatwic inaczej… napisalem jak bylo w naszym przypadku, kiedy w naszej pieknej polsce nie mieli pojecia o chipach..

Bunisia
    Participant

Witam . ja rowniez mam psa w uk i moi znajomi wlasnie sa w trakcie kwarantanny, bo rowniez maja przewiezc pupila. koszt badania krwi mozecie sobie zobaczyc na stronie http://www.piwet.pulawy.pl , bo tam weterynarz wysyla krew do badania. ja placilam 277zl . wczesniej zrobilam mojej suni szczepionke przeciw wsciekliznie (koszt chyba jakies 50 zl max) i zostala zachipowana(koszt 60zl).trzy tygodnie pozniej pobrano jej krew i zalozono paszport.paszport 50 zl. pulawy jak pisalam 277.pozniej czekalam , az mi przyjdzie odpowiedz z badan i papiery. minelo 6 miesiecy i w dniu wyjazdu weterynarz podal jej szczepionke na pchly i kleszcze(przeciwko oczywiscie , bardzo wazna jest tam godzina , ktora jest wpisamna przez lekarza . wjezdzajac na prom musi uplynac od szczepienia 12 godzin, bo inaczej trzeba czekac , ale nie wolno przekroczyc 48 godzin , bo szukacie weterynarza we francji)szczepionka 25 zl i od glownego lekarza weterynarii tzeba wziasc taki papierek , ze zwierzak jest zdolny i gotowy do transportu. koszt 24zl i wystarczy pokazac mu tylko paszport psa. to wszystkie koszta , moze jeszcze jakies 200zl dla weterynarza za wizyty.pozdrawiam i szybkiego wyjazdu pupila zycze

Gina
    Participant

dziękuję wam 🙂 trzeba zacząć załatwianie…

Bunisia
    Participant

Powodzenia!

Reddbull
    Członek

Rowniez zycze powodzenia 🙂

Dora jeszcze mnie jedna rzecz zastanawia… daj mi adres tego co Ci psa utrzymywal przez 6mies za 250funtow 😀 Ktos to chyba w ramach zakiegos wolontariatu robil:)

btw
    'The thing is, and no one wants to admit it, is that quarantine is a cash cow for the kennel owners. It cost £2,388 for six month’s quarantine time. Dogs cost even more to keep. It’s easy money! Why would the kennel owners want to see this law repealed?’
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/talking_point/147125.stm

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

A to dobre, uśmiałam się po pachy!!! 😆 Ja nie mieszkam w Australii, tylko w Anglii. Mamy 21 wiek! Kwarantannę przeprowadza się w … domu, w Polsce. Nigdzie psa nie oddajesz.

I nigdzie nie napisałam, że mojego psa gdzieś ktoś przetrzymywał czy utrzymywał. Ale ty masz człowieku wyobraźnię. Mój nowofunland mieszka z rodzicami i 6 persami w Polsce. Może kiedyś przyjdzie czas na przewiezienie ich tutaj (o ile ja wcześniej nie wrócę do PRLu). Kwarantanna 6 miesięczna w Polsce w domu po szczepieniu i zaczipowaniu. Polega na odbyciu wszystkich szczepień, po szczepionce pw wściekliźnie podanej w łapę, pobiera się krew do badania i oznacza ilość przeciwciał. Przed wyjazdem odrobaczanie. To wszystko. Wpis do paszportu, dokumenty przetłumaczone. To się nazywa kwarantanna.
    Z Anglii do Polski wywożąc psa nie potrzeba żadnej kwarantanny. Kuzynka wraca do Polski wkrótce. Niedawno zabrała psa do Polski. Stąd wiem, jakie są koszty w UK.

Gina pytała o wyjazd z psem teraz, a ty jej podajesz informacje sprzed 20 lat. Proszę cię 8)
    Poczytaj trochę na dogomanii, zanim znów wyskoczysz z przeterminowanymi wiadomościami.

Reddbull wrote:

Rowniez zycze powodzenia 🙂

Dora jeszcze mnie jedna rzecz zastanawia… daj mi adres tego co Ci psa utrzymywal przez 6mies za 250funtow 😀 Ktos to chyba w ramach zakiegos wolontariatu robil:)

Reddbull
    Członek

dora750 wrote:

2000 funtów? Jeśli mieszka się w UK i robi zwierzakowi paszport, plus kwarantanna, kosztuje to funtów ok… 250. Skąd się wzięło wam 2000, nie mam pojęcia. Nie wiem, ile kosztuje kwarantanna(szczepienie pw wściekliźnie, pobranie krwi, zaczipowanie, paszport) w Polsce.

dora ty sie tak nie ekscytuj…
    Gina pytala o przyjazd teraz a nie za 6 miesiecy. Jesli przywiozla by psa teraz, tu bedzie musiala go oddac do kwarantanny w UK. Prawda? A wtedy koszt to £2000. Jesli zalatwisz to w Polsce ok. Ja napisalem ile kosztuje to tutaj na miejscu. ty napisalas, ze £250 wiec jestem ciekaw skad wzielas te informacje. Nie napisalem przeciez, ze nie mozna tego zrobic w pl (kiedy my tutaj przyjezdzalismy nie bylo mozna tego zrobic) lecz napisalem ile my zaplacilismy… a ty sie podekscytowalas… ochlon.

dora750 wrote:

A to dobre, uśmiałam się po pachy!!! 😆 Ja nie mieszkam w Australii, tylko w Anglii.

Nie wiem skad wzielas australie i zastanawiam sie czy ci gratulowac czy wspolczuc. W kazdym razie widze, ze wiele zawdzieczasz UE 😀

dora750 wrote:

Poczytaj trochę na dogomanii, zanim znów wyskoczysz z przeterminowanymi wiadomościami.

http://www.defra.gov.uk Wydaje mi sie, ze ta strona jest bardziej wiarygodna 🙂

chomik
    Participant

Kurde dogmania, kociomania, co tu sie wogole dzieje??

A strona http://www.defra.gov.uk jest jedynym i wiarygodnym zrodlem zwlaszcza ze maja poswiecony i dobrze opisany rozdzial na ten temat

A co do wypowiedzi Reddbulla to jeszcze mial szczescie ze tylko tyle zaplacil bo anglia ma najbardziej chore prawo wwozu zwierzat w Europie ze wzgledu na to, ze uwazaja sie za kraj wolny od wscieklizny (i od wlosnicy tez). Tu sie nie szczepi psow p-wsciekliznie. Teraz jest juz dobrze – postep z ich strony ze pozwalaja na robienie pseudokwarantanny w Polsce – a to nie karantanna tylko czas pozwalajacy na wpelne wyksztalcenie przeciwcial przeciw wsciekliznie u psa i powtarzajace badanie krwi udowadniajace, ze pies nie jest na 1000% chory i nie zachoruje. Kwarantanna jest wtedy, gdy pies przebywa w przeznaczonym do tego obiekcie, zakladzie epizoocjologii w klatce pod obserwacja i to wlasnie musial przejsc pies Redbulla i zaplacil naprawde tylko 2000£ bo w Polsce taka przyjemnisc kosztuje ok 4 tys za 3 mies.

pozdrawiam kotki na calej ziemi 🙂

Gina
    Participant

Chyba już wszystko rozumiem, w Polsce pies musi siedzieć 6 miesięcy, a po tym czasie już w Anglii bierze się go od razu do domu tak?
    a jeszcze jedno… Czy potem można go z posrotem zabrać do Polski bez żadnych ceregieli i wozieć w tą i z powrotem? Czy znowu trzeba będzie te badania robić?
    to mój piesek:
    [img:d64664a680]http://img505.imageshack.us/img505/5604/06092007215ph6zn7.jpg[/img:d64664a680]

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.