Strona główna Działy Czarna lista agencja nieruchomosci w Leeds, ktora nie oddaje bondow

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    aggy
    Participant

Uwazajcie na agencje nieruchomosci w centrum Leeds, obok marketu. Wlasciciel tej agancji to bardzo nieuczciwy Anglik, ktory robi wszystko aby nie oddac bondu. Wynajelam tam mieszkanie 1.5 roku temu i juz wtedy bylam swiadkiem klotni Polaka o bond, oprocz tego juz wowczas ktos mnie ostrzegal przed nieuczciwoscia tej agancji, ale wtedy potrzebowalam wynajac mieszkanie i pomyslalam sobie – jakos to bedzie! Mieszkanie zwolnilam w czerwcu tego roku, pracownicy tej agencji przez dlugi czas ignorowli mnie i zbywali, gdy pytalam o zwrot pieniedzy, w koncu okazalo sie, ze sprawe te moge zalatwic tylko z wlascicielem, ktory tez wcale nie kwapil sie do zwrotu moich pieniedzy! Finalnie powiedzial, ze odda mi tylko polowe pieniedzy, bo reszte potrzebuje na pokrycie kosztow sprzatania i swoich kosztow!!!! Dodam, ze wprowadzilam sie do bardzo brudnego mieszkania i oddalam je duzo czysciejsze niz zastalam, ale tego juz nie moglam udowodnic, bo niestety nie przyszlo mi do glowy, aby zrobic zdjecia w dniu, kiedy sie tam wprowadzilam. Niestety musialm zgodzic sie na jego warunki, bo sprawdzilam jak wyglada sprawa procesu w sadzie i okazuje sie, ze trwa to dosc dlugo, a ja wracam do Polski. Dopiero teraz widze jak wszystko w tej agencji perfekcyjnie jest zaplanowane, aby w miare legalny sposob okradac ludzi z ich bondow. otoz pracuja tam dwie Polki, ktore pomagaja przy zawarciu umowy, ale nie pomagaja w odzyskaniu bondu!!!! Wowczas kazdy Polak nawet ten nie mowiacy po angielsku musi radzic sobie sam. Poza tym po 6 miesiacach zrobili mi w domu inspekcje i zdjecia z oddali, ktore nie pokazywaly zadnych zniszczen ani brudnych miejsc, a po mojej wyprowadzce zrobiono zdjecia z przyblizenia i w taki sposob, aby wygladalo na to, ze stalo sie to, kiedy ja tam mieszkalam. Jest to o tyle denerwujace, ze jest to wrecz kradziez zuchwala i trudno z nimi walczyc. Teraz juz wiem, ze lepiej poszukac uczciwej i sprawdzonej agencji, aby w przyszlosci uniknac takich problemow. Jezeli ktos z Was przymierza sie do skorzystania z uslug tej agencji, to radze sie dwa razy zastanowic…

Niccolas
    Członek

jest na to rada, kazda agencja lub prywatny landlord musi przekazac bond do organizacji trzeciej tzn. do deposit scheme.ta organizacja zarzadza tym depozytem.Jesli zajdzie jakies nieporozumienie to ta organizacja rozstzryga spor.Lub ty oddajesz sprawe do sadu.jesli agencja , z ktorej wynajales chate nie poinformowala cie o tym to podajac sprawe do sadu masz jak w banku ze wyplaca ci potrojny bond.Bo musza.takie jest prawo.Jest taka agencja w Wakefield Letmove.robia to samo, ale juz sprawy sa w toku.Inni juz wygrali.Mozesz i ty.Wiecej info jutro.Wlasnie wrocilem z pracy, pije browara, i ogladam Woodstock w PL na zywo no i pisze tego posta…cdn
    aha, jesli agencja nie poinformuje cie w ciagu 14 dni od wynajeci do jakiego scheme wplacila bond to jest to juz wyatarczajaca podstawa ze musza zplacic kare ( zaplacic tobie czyli wynajmujacemu) w wysokosci trzykrotnego bondu…do not woory…tylko troche cierpliwosci…cdn

jesli chodzi o ta agencje to tez mielismy niezla akcje(chyba ze w poblizu sa jakies inne jeszcze)..agencja stwierdzila ze zabierze nam z bondu pieniadze na zakup nowej kuchenki gazowej(!!) bo cos tam z nia nie tak..okazalo sie ze pani landlord wymyslila sobie ze dzieki nam dostanie nowa kuchenke bo podobno zaginal ze srodka grillpan..chyba ja po**balo??(swoja droga do dzisiaj nie wiem gdzie on zaginal )..oczywiscie nie zgodzilismy sie na to (awantury byly krecone) wiec agencja stwierdzila ze zabierze nam przynajmniej za zakup grillpana..na drugi dzien kupilismy najtanszy w tesco i zanieslismy do agencji zeby spie****ali. 🙄 inna sprawa ze tez czekalismy dlugo na zwrot tego bonda no ale finalnie sie udalo

jackyl
    Participant
    ela1981
    Participant

tez mialam do czynienia z ta agencja ze 4 lata temu ~ a mianowicie chcialam wynajac dom, w ogloszeniu bylo: 580 rent i bond 680, obejrzelismy z mezem mieszkanie, ok bierzemy, wplacilismy kase – jako zaliczka, zeby mieszkanie bylo trzymane dla nas, mielismy sie wprowadzic za miesiac, w miedzyczasie facet zadzwonil i poinformowal, ze do bondu bedziemy musieli doplacic 120£ bo mamy male dziecko, ktore moze cos zepsuc. Nie zgodzilismy sie, poniewaz mielismy umowe gdzie wszystko bylo jak czarne na bialym, powiedzielismy ze jezeli nie sa w stanie dotrzymac warunkow podpisanej umowy to niech oddaja kase ~ oczywiscie potracili ponad 100£ (nie pamietam dokladnie) za koszty admin., oczywiscie poniesione nie z naszej winy. Zaczelismy sie klocic, bardzo ostro, ja i maz przeciwkom kilku facetom z tej agencji, w koncu zdecydowalismy, ze lepiej sie wycofac bo i tak wyprowadzajac sie z tego domu stracilibysmy wiecej bo by nas naciagneli, bo to oszusci. Bylam w wielu agencjach ale czegos takiego jak tam nigdy nie widzialam!!!!

cayuga
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Niccolas wrote:

jest na to rada, kazda agencja lub prywatny landlord musi przekazac bond do organizacji trzeciej tzn. do deposit scheme.ta organizacja zarzadza tym depozytem.Jesli zajdzie jakies nieporozumienie to ta organizacja rozstzryga spor.Lub ty oddajesz sprawe do sadu.jesli agencja , z ktorej wynajales chate nie poinformowala cie o tym to podajac sprawe do sadu masz jak w banku ze wyplaca ci potrojny bond.Bo musza.takie jest prawo.Jest taka agencja w Wakefield Letmove.robia to samo, ale juz sprawy sa w toku.Inni juz wygrali.Mozesz i ty.Wiecej info jutro.Wlasnie wrocilem z pracy, pije browara, i ogladam Woodstock w PL na zywo no i pisze tego posta…cdn
    aha, jesli agencja nie poinformuje cie w ciagu 14 dni od wynajeci do jakiego scheme wplacila bond to jest to juz wyatarczajaca podstawa ze musza zplacic kare ( zaplacic tobie czyli wynajmujacemu) w wysokosci trzykrotnego bondu…do not woory…tylko troche cierpliwosci…cdn

dokladnie 🙂
    ich obowiazkiem jest zrobic zdjecia i Ty musisz sie pod nimi podpisac. nastepnie kasa idzie do organizacji rzadaowej – powinnas dostac list od tej organizacji na ktorym jest suma bondu, od kogo wynajmujesz (agencja / landlord) oraz numer referencyjny…
    jesli nie dostalas takiej korespondencji to znaczy ze nie wplacili tej kasy…

idz do sadu i dostaniesz 3-krotnosc bondu – sprawa jest z gory wygrana.

wiecej info tutaj:

http://www.depositprotection.com

Niccolas
    Członek

tu mozna znalezc wiecej info
    http://www.adviceguide.org.uk
    http://www.depositprotection.com
    http://www.tds.gb.com
    http://www.mydeposit.co.uk

poza tym mozna isc do CAB Citizen Advice Bureau

nataszka
    Członek

Rozumiem że chodzi o LEEDS ACCOMMODATION BUREAU?!Nic mi o tych GNOJACH nawet nie mówcie!Jak komuś ze znajomych opowiadam o naszych strasznych perypetiach związanych z tą agencją to nikt nie chce wierzyć że istnieje w Leeds taka "agencja oszustów".Mam nadzieję że przyjdzie na nich pora i się doigrają.

Lukaszleeds
    Participant

Czec!

cayuga napisał:

Czy jest na tym forum ktos, kto juz przechodzil, przez te procedure?(mam na mysli oddawanie sprawy do sadu przeciw landlordowi/agencji)

Czy ewentualnie ktos bylby w stanie mi pomoc, w napisaniu takiego pozwu?

aggy
    Participant

Niestety ja juz do sadu nie pojde, bo niedlugo wracam do Polski, ale mam nadzieje, ze przynajmniej inni rodacy nie dadza sie oszukac przez ta agencje. Jestem pewna, ze praktykuja ten sposob wyludzania pieniedzy od wiekszosci swoich klientow.
    Swoja droga ktos powinien naslac na nich jakas inspekcje lub cos w tym stylu, ale nie mam nawet pojecia jak to dziala w tym kraju?

cayuga
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Lukaszleeds wrote:

Czec!

cayuga napisał:

Czy jest na tym forum ktos, kto juz przechodzil, przez te procedure?(mam na mysli oddawanie sprawy do sadu przeciw landlordowi/agencji)

Czy ewentualnie ktos bylby w stanie mi pomoc, w napisaniu takiego pozwu?

na podanych wyzej stronach masz wszystko jak na dloni.

tu na przyklad:

http://www.adviceguide.org.uk/index/family_parent/housing/frequently_asked_questions_about_housing.htm#IpaidadepositwhenImovedintomyrentedhouse

a tu jak wniesc sprawe:

http://www.adviceguide.org.uk/index/your_rights/legal_system/small_claims.htm

Lukaszleeds
    Participant

Czesc!

Na podstawie czego twierdzisz, ze sprawa jest z gory wygrana, znasz kogos kto juz to robil?
    Rozmawialem, wczoraj z prawnikiem, i powiedzial, ze wclae to nie jest takie łatwe.
    Ale jak masz kontakt do kogos, kto juz to robil i wygral, i jezeli to nie stanowi problemu, to mozesz mi taki kontakt podeslac.

Dzieki!

cayuga
    Participant

Konkretnego kontaktu nie mam…
    Rozmawialem wczesniej z moim landlordem ktory mial ten sam problem z ta sama agencja…

Sprawa sie rozwiazala po dziesiatkach telefonow i dziesiatkach listow wysylanych do tej agencji… wiec nie szlismy z tym dalej…
    Z tego co wiem to zasiegnal porady na stronie http://www.landlord-forum.co.uk

Dla twojego prawnika sprawa moze rzeczywiscie nie byc prosta poniewaz… za duzo na tym nie zarobi 🙂 – tak mi sie wydaje…

Faktem jest ze jest troche biegania z tym wszystkim (tak mi powiedzial moj landlord) ale generalnie od Kwietnia tego roku zdaje sie prawo mowi jasno ze BOND wysylany jest do instytucji rzadowej.

[quote:3f9a65da95]How do I know if my deposit is protected
    If you are looking for a place to rent, ask the landlord which tenancy scheme they will use to safeguard your deposit.
    Within 14 days of you paying a deposit, your landlord must give you details of the scheme they are using to protect it. The scheme should also write to you

zrodlo: http://www.adviceguide.org.uk/h_tenancy_deposits.pdf
    [/quote]

[quote:3f9a65da95]
    How do I reclaim a deposit when the other party is not contactable or is not responding to communications?

In these circumstances the Single Claim Process is available. This is a method of repayment for use if:

i. the agent/landlord has no current address for the tenant

ii. the tenant fails to respond to the agent/landlord’s written notice requiring that the agent/landlord be paid some or all of the deposit within 14 calendar days of the end of the tenancy

iii. the tenant has no current address for the agent/landlord

iv. the agent/landlord fails to respond to the tenant’s written notice asking whether the agent/landlord accepts that the tenant should be paid some or all of the deposit within 14 calendar days of the end of the tenancy.

The Single Claim Process is defined by The Housing (Tenancy Deposit Schemes) Order 2007 – No 796.

zrodlo: https://www.depositprotection.com/Public/FAQs.aspx?section=Repayments#Q2
    [/quote]

Dobra koncze na teraz bo musze do pracy wracac…
    Pierwsza rzecza jaka zrob to idz do Citizens Advice Bureau i tam wypytaj co i jak musisz zrobic po kolei – to chyba brzmi najsensowniej.
    Napisz jak poszlo i co powiedzieli. Jesli beda chcieli zebys wysylal jakas korespondencje do agencji lub DPS – popros o jakis template (szablon) listu zebys wiedzial co ma byc w nim ujete… powinni miec cos takiego, a jesli nie to jakos Cie nakieruja…
    Daj znac czego nowego sie dowiedziales i moze bedzie mozna jakos pomoc i pociagnac ta sprawe jakos wspolnie razem (wirtualnie :P)…

Pozdrawiam i powodzenia zycze…

jackyl
    Participant

cayuga wrote:

Konkretnego kontaktu nie mam…
    Rozmawialem wczesniej z moim landlordem ktory mial ten sam problem z ta sama agencja…

Sprawa sie rozwiazala po dziesiatkach telefonow i dziesiatkach listow wysylanych do tej agencji… wiec nie szlismy z tym dalej…
    Z tego co wiem to zasiegnal porady na stronie http://www.landlord-forum.co.uk

Dla twojego prawnika sprawa moze rzeczywiscie nie byc prosta poniewaz… za duzo na tym nie zarobi 🙂 – tak mi sie wydaje…

Faktem jest ze jest troche biegania z tym wszystkim (tak mi powiedzial moj landlord) ale generalnie od Kwietnia tego roku zdaje sie prawo mowi jasno ze BOND wysylany jest do instytucji rzadowej.

[quote:50f4dd4566]How do I know if my deposit is protected
    If you are looking for a place to rent, ask the landlord which tenancy scheme they will use to safeguard your deposit.
    Within 14 days of you paying a deposit, your landlord must give you details of the scheme they are using to protect it. The scheme should also write to you

zrodlo: http://www.adviceguide.org.uk/h_tenancy_deposits.pdf

:50f4dd4566 wrote:

How do I reclaim a deposit when the other party is not contactable or is not responding to communications?

In these circumstances the Single Claim Process is available. This is a method of repayment for use if:

i. the agent/landlord has no current address for the tenant

ii. the tenant fails to respond to the agent/landlord’s written notice requiring that the agent/landlord be paid some or all of the deposit within 14 calendar days of the end of the tenancy

iii. the tenant has no current address for the agent/landlord

iv. the agent/landlord fails to respond to the tenant’s written notice asking whether the agent/landlord accepts that the tenant should be paid some or all of the deposit within 14 calendar days of the end of the tenancy.

The Single Claim Process is defined by The Housing (Tenancy Deposit Schemes) Order 2007 – No 796.

zrodlo: https://www.depositprotection.com/Public/FAQs.aspx?section=Repayments#Q2

Dobra koncze na teraz bo musze do pracy wracac…
    Pierwsza rzecza jaka zrob to idz do Citizens Advice Bureau i tam wypytaj co i jak musisz zrobic po kolei – to chyba brzmi najsensowniej.
    Napisz jak poszlo i co powiedzieli. Jesli beda chcieli zebys wysylal jakas korespondencje do agencji lub DPS – popros o jakis template (szablon) listu zebys wiedzial co ma byc w nim ujete… powinni miec cos takiego, a jesli nie to jakos Cie nakieruja…
    Daj znac czego nowego sie dowiedziales i moze bedzie mozna jakos pomoc i pociagnac ta sprawe jakos wspolnie razem (wirtualnie :P)…

Pozdrawiam i powodzenia zycze…[/quote]

od kwietnia zeszlego roku, nie tego.

najpierw najlepiej sie upewnic czy przeslali bond do dps, mozna do nich zadzwonic i sprawdzic.

cayuga
    Participant

Sluszna uwaga…
    W sumie zanim gdzies pojdziesz to zadzwon do DPS i zapytaj sie czy twoj landlord wplacil twojego Bonda…
    Masz prawo do tych informacji jako najemca lokalu.
    Jesli okaze sie ze nie zaplacili to zapytaj co mozesz z tym fantem zrobic 😀

Generalnie w ich interesie jest zeby Ci pomoc poniewaz… ta kasa oni obracaja no i zarabiaja na oprocentowaniu… poza tym takie jest prawo…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.