Strona główna › Działy › Hobby › Nawigacja GPS???
Mam pytanie,uzywam tom toma w niemieckojezycznej wersji i tak mi jest ok ale kolega chce tez kupic lecz z polskim jezykiem i polskimi glosami nawigacji. Nie siedze w temacie i nie wiem co mu poradzic………czy moglby ktos mi cos polecic,co najlepiej kupic by byl polski jezyk nawigacji oraz nawigacji slownej?? Dzieki z gory za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam
Tomtom ma darmowy sofware – Tomtom Home. Przez niego mozesz sciagac opcje jezykowe, wiele z nich jest za darmo.
Tak to wiem ale ja pytalem uzytkownikow innych nawigatorow jak garmin itd. Chodzi mi o to co poradzic koledze kupic by juz wszystko dzialalo bez problemow po polsku. Bez bawienia sie w softy itd. Oczywiscie moze ktos zna sie na tyle ze wystarczy odpowiedni tom tom i soft do niego-to moze zdradzi o jaki soft chodzi itd. Pozdrawiam
Tak to wiem ale ja pytalem uzytkownikow innych nawigatorow jak garmin itd. Chodzi mi o to co poradzic koledze kupic by juz wszystko dzialalo bez problemow po polsku. Bez bawienia sie w softy itd. Oczywiscie moze ktos zna sie na tyle ze wystarczy odpowiedni tom tom i soft do niego-to moze zdradzi o jaki soft chodzi itd. Pozdrawiam
Zacznijmy od wyjasnienia niescislosci: Tomtom to nazwa konkretnej marki, tak jak Ford albo Sony a nie okreslenia na kazdy GPS.
Nie uzywalem nigdy innego satnav niz Tomtoma wiec nie mam nic do powiedzenia o Garminie. Tomtom ONE (w kazdej wersji) jest sprzedawany razem z oprogramowaniem ktore pozwala sciagnac na niego dowolna opcje jezykowa (w wiekszosci za darmo). Np. ustawilem sobie w gps glos lorda Vadera:
'Prepare to the jump to hiperspace. Take the motorway’
Z czystym sumieniem moge polecic TomTom GO 910.
[quote:3c525ae686]Wyraźne instrukcje głosowe oraz nazwy ulic i miejsc: TomTom GO 910 "mówi" w języku polskim, możliwość wyboru jednego z ponad 50 lektorów mówiących w 36 językach
Dodatkowe funkcje: W zestawie pilot zdalnego sterowania, wbudowany odtwarzacz plików MP3 oraz 20 GB dysk twardy (12 GB wolnego miejsca), który umożliwia zapisanie 1000 utworów oraz obrazów, oraz wiele innych przydatnych funkcji.
Planowanie "pod drzwi" przez Europę, Stany Zjednoczone i Kanadę.
Wszystkie najnowsze mapy TeleAtlas zainstalowane są na 20GB dysku twardym.
TomTom GO 910 zawiera mapy:
Austrii, Belgii, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Luksemburga, Niemiec, Norwegii, Polski, Portugalii, Słowacji, Szwajcarii, Szwecji, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Stanów Zjednoczonych (wraz z Hawajami, Alaską oraz Puerto Rico) i Kanady.
Pokrycie map:
Austria: 99%, Belgia: 99%, Czechy: 99%, Dania: 99%, Finlandia: 99%, Floryda: 99%, Francja: 99%, Hiszpania: 99%, Holandia: 99%, Irlandia 99%, Kanada: 99%, Luksemburg: 99%, Monako: 99%, Niemcy: 99%, Norwegia: 99%, Polska: 34%, Portugalia: 84%, San Marino: 99%, Słowacja: 16%, Stany Zjednoczone: 99%, Szwajcaria: 99%, Szwecja: 99%, Watykan: 99%, Węgry: 40%, Wielka Brytania: 99%, Włochy: 99%.[/quote]
W tym temacie http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/214329-tomtom-7-crack.html
Znajdziesz dokladny opis jak zaktualizowac mapy, wgrac nowe glosy, fotoradary itp
Z czystym sumieniem moge polecic TomTom GO 910.
[quote:688dbf1743]Wyraźne instrukcje głosowe oraz nazwy ulic i miejsc: TomTom GO 910 "mówi" w języku polskim, możliwość wyboru jednego z ponad 50 lektorów mówiących w 36 językach
Dodatkowe funkcje: W zestawie pilot zdalnego sterowania, wbudowany odtwarzacz plików MP3 oraz 20 GB dysk twardy (12 GB wolnego miejsca), który umożliwia zapisanie 1000 utworów oraz obrazów, oraz wiele innych przydatnych funkcji.
Planowanie "pod drzwi" przez Europę, Stany Zjednoczone i Kanadę.
Wszystkie najnowsze mapy TeleAtlas zainstalowane są na 20GB dysku twardym.TomTom GO 910 zawiera mapy:
Austrii, Belgii, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Luksemburga, Niemiec, Norwegii, Polski, Portugalii, Słowacji, Szwajcarii, Szwecji, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Stanów Zjednoczonych (wraz z Hawajami, Alaską oraz Puerto Rico) i Kanady.Pokrycie map:
Austria: 99%, Belgia: 99%, Czechy: 99%, Dania: 99%, Finlandia: 99%, Floryda: 99%, Francja: 99%, Hiszpania: 99%, Holandia: 99%, Irlandia 99%, Kanada: 99%, Luksemburg: 99%, Monako: 99%, Niemcy: 99%, Norwegia: 99%, Polska: 34%, Portugalia: 84%, San Marino: 99%, Słowacja: 16%, Stany Zjednoczone: 99%, Szwajcaria: 99%, Szwecja: 99%, Watykan: 99%, Węgry: 40%, Wielka Brytania: 99%, Włochy: 99%.
W tym temacie http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/214329-tomtom-7-crack.html
Znajdziesz dokladny opis jak zaktualizowac mapy, wgrac nowe glosy, fotoradary itp[/quote]
No i to sie nazywa konkretna odpowiedz nawet link do stronki.!!! Dzieki wielkie. Pozdrawiam
My mamy Garmina. Mnóstwo bezpłatnego oprogramowania. Mnóstwo płatnego też. Polskie menu. Mapa Polski i całej Europy. Sprawuje się dobrze, w konia nas jeszcze nie zrobił 😉
Nie ma za co 😉
Na ebayu mozna juz kupic za 152f
http://cgi.ebay.co.uk/TOMTOM-GO-910-GPS-CAR-NAVIGATION-TOM-EUROPE-UK-MAP_W0QQitemZ120288998201QQcmdZViewItem?hash=item120288998201&_trksid=p3286.m14.l1318
Pol roku temu placilem 220 ;/
Garmin Nuvi 250 – nowy kupilem na Amazon (i od Amazon) za niecale 100 funtow. Ma mase jezykow do wyboru (w tym Polski) oraz mapy Europy.
Spisuje sie calkiem niezle.
jeśli komuś zależy to: garmin ma największe pokrycie Polski, chyba nawet 99%,
poza tym wersja na komórkę współpracuje z wbudowanym GPS (w komórkach które go mają oczywiście) – ja tam zawsze wolę mieć mniej klamotów, które mogą mi ukraść z samochodu (np. gdy zapomnę zabrać /schować) – uchwyt GPS na szybie jest przesłanką dla złodzieja, że właściciel mógł schować GPS gdzieś w samochodzie
ale osobiście poza tom-tom-em, krórego uzywałem kiedys w pracy, to najwygodniej mi się jeździ na Route 66 – w wersji na komórkę oczywiście…
tom tom jest na rynku kilka lat
garmin 20dziescia kilka
mam nadzieje ze to mowi samo za siebie
poza tym wersja na komórkę współpracuje z wbudowanym GPS (w komórkach które go mają oczywiście)
TT tez wspolpracuje z wbudowanym gps 🙂 Garmina nigdy nie uzywalem a Route66 ( w moim telefonie) mial szybsze odswiezanie niz tt.
A ten Twoj kolega do czego bedzie potrzebowal sat navy? Jezdzenie po uk czy po calej europie? Jesli jezdzi tylko wkolo komina to tomtom one v3 powinien byc wystarczajacy. Ma pl jezyk i glosy. A za pare funtow wiecej mozesz dokupic wersje z mapami na europe (nie wiem czy na pl). A samego tt na ebay kupisz za male pieniadze 🙂 (za swojego z pudlem itp zaplacilem £52 😀 tt one v3 :P)
garmin 20dziescia kilka
Nokia jest na rynku kilka lat
motorola conajmniej kilkanascie…
kupilbys motke?
bolek wrote:poza tym wersja na komórkę współpracuje z wbudowanym GPS (w komórkach które go mają oczywiście)
TT tez wspolpracuje z wbudowanym gps 🙂 Garmina nigdy nie uzywalem a Route66 ( w moim telefonie) mial szybsze odswiezanie niz tt.
A ten Twoj kolega do czego bedzie potrzebowal sat navy? Jezdzenie po uk czy po calej europie? Jesli jezdzi tylko wkolo komina to tomtom one v3 powinien byc wystarczajacy. Ma pl jezyk i glosy. A za pare funtow wiecej mozesz dokupic wersje z mapami na europe (nie wiem czy na pl). A samego tt na ebay kupisz za male pieniadze 🙂 (za swojego z pudlem itp zaplacilem £52 😀 tt one v3 :P)
garmin 20dziescia kilka
Nokia jest na rynku kilka lat
motorola conajmniej kilkanascie…
kupilbys motke?[/quote]
Bedzie jezdil uk-polska-czechy……….prywatne hire wiec mapy panstw przez ktore jedzie ( uk,francja,holandia,niemcy,polska,czechy,slowacja) i glosowo wszystko-ale juz te pierwsze posty duzo pomogly-zastanawia sie…….[b:4962b16e78]dziekuje wszystkim za odzew i pomoc!![/b:4962b16e78]
A ja ostatnio kupilem sobie takie coś:
http://www.ebuyer.com/product/131342
Koszt 55 funtów. Po małym zhakowaniu mam w nim tomtoma v6.1 , igo8, automape 5.5 z mapami całej europy. Wszystko w jednym.
Działa znakomicie. Odtwarza nawet filmy (divix) i mp3.
polecam
A o pokryciu polski w 99% prrzez garmina – rozbawilo mnie!