Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in
/home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line
193
tolololo wrote:
Witam wszystkich!Od jakiegos czasu pracuje w UK w sieci restauracji gdzie nigdy nie pytali mnie o home office.Teraz planuje zniemic prace i wiem ze nowy pracodawca wymaga home office.A wiec ile mam czasu na wyrobienie go od czasu rozpoczecia nowej pracy?Chce sie upewnic bo słyszałem ze jest to 30 dni, ale moj znajomy który własnie zaczal tam pracowac pare dni temu został odesłany do domu juz na drugi dzień bo nie miał home office.Prace mogł dopiero wznowic na drugi dzień jak przyniosł zaświadczenie ze jest w trakcie wyrabiania.Czy odesłanie go do domu było zgodne z prawem? ❓
Wlasnie ze bylo zgodne z prawem!!! Ale tylko w przypadku gdy kolega sie wygadal ze jest i pracuje w angli juz dluzej niz miesiac. Poniewaz kazdy pracodawca ma prawo wymagac od ciebie home officu w ciagu 37 dni od rozpoczecia pracy lub jakichkolwiek dowodow ze jest on w traktcie realizacji. A skoro na pytanie pracodawcy czy juz legalnie ,czyli na pasek,pracowales w Angli……….odpowiadasz tak-ma prawo nie przyjac cie do pracy bez dostarczenia mu home office bo w takim przypadku powinienes juz go miec i on o tym wie. Wiec tylko "bajer" typu………panie ja jeszcze nie pracowalem w angli na "jasno" tylko dorywczo wiec i home office nie mam. Wtedy powinien cie przyjac z zaznaczeniem ze masz 37 dni by mu dostarczyc numer referencyjny lub cokolwiek na dowod ze owe dokumenty wyrabiasz. Ot i cala historia. Wiem to po swojej kobiecie,tez musialem jej latac i zalatwiac……ja takiego papierku nie potrzebuje ( stara UNIA). Pozdrawiam.