Strona główna › Działy › Hobby › Windows XP vs Vista 64-bit na 64 bitowej platformie
Witam,
czy moze ktos z Was uzywal 64 bitowego sprzetu z Windows XP po czym zrobil upgrade na Viste 64 bitowa?
Interesuja mnie obserwacje odnosnie wyraznej zmiany wydajnosci systemu po migracji i wszelakich problemow sprzetowych/programowych (podczas pracy z XP oraz po migracji).
Dziekuje
Nie instaluj 🙂
64 bitowe systemy sa mniej stabilne od 32 bitowych… poza tym czesto sa problemy ze sterownikami na te systemy…
viste mozesz zainstalowac na probe jak chcesz ale z XP byly problemy z tego co czytalem… generalnie kazdy kto zainstalowal 64 bitowa wersje bardzo szybko wracal do poprzedniej z powodu braku kompatybilnosci sprzetowej no i sterownikow. to samo sie tyczy platformy Windows 2003 server – u mnie w firmie probowali instalowac na serverach (oczywiscie architektura 64-bit) ale poddali sie i powrocili do 32 bitowej…
chcesz wiedziec wiecej to poczytaj na forach dyskusyjnych. Polecam experts-exchange.com (chyba najlepsze forum jakie istnieje – znajdziesz wszystko w kazdej kategorii , ale za dostep trzeba placic)
pozdrawiam i zycze milej zabawy z Vista 😛
Wlasnie zastanawiam sie jaki hard-/software kupic i chyba wolalbym uslyszec
"po zainstalowaniu Visty 64 system dziala wydajnie i bezkonfliktowo" 🙂 Jesli potwierdzi sie to ze 64 bitowe okienka sa jeszcze niedorozwiniete to pozostanie mi kupno 64 bit hardu z 32 bit XP-kiem. W pozniejszym czasie moglbym przeciez zrobic upgrade.
strone experts-exchange widywalem, ale ze wzgledu na koniecznosc uiszczania oplat nie korzystalem z ich uslug. Jesli jest takie fenomenalne jak mowisz to sprobuje ich triala. Moze bedzie warto sie przylaczyc.
Dziekuje za info i rowniez pozdrawiam
Wlasnie zastanawiam sie jaki hard-/software kupic i chyba wolalbym uslyszec
"po zainstalowaniu Visty 64 system dziala wydajnie i bezkonfliktowo" 🙂 Jesli potwierdzi sie to ze 64 bitowe okienka sa jeszcze niedorozwiniete to pozostanie mi kupno 64 bit hardu z 32 bit XP-kiem. W pozniejszym czasie moglbym przeciez zrobic upgrade.strone experts-exchange widywalem, ale ze wzgledu na koniecznosc uiszczania oplat nie korzystalem z ich uslug. Jesli jest takie fenomenalne jak mowisz to sprobuje ich triala. Moze bedzie warto sie przylaczyc.
Dziekuje za info i rowniez pozdrawiam
No ja nie mam zastrzezen!!
Windows Vista Ultimate 64bit SP1 zapieprza jak maly samochodzik,bez zadnych problemow,u mnie juz pol roku. Owszem sa problemy ze sterownikami ale tylko do starszych drukarek,kamer czy plyt glownych. Ale to normalne,przeciez jesli chce sie najnowszy system instalowac to i sprzet musi byc nowy!! Ja smigalem do stycznia na Windows Vista Ultimate 32bity a sprzet mam 64bitowy ( Athlon64 x2 6000+) oraz 6gb najszybszej pamieci,Nvidia SLi grafika 2x512mb.. I po zaistalowaniu 64 Visty Ultimate uzyskalem idealnie dzialajacy system,zapieprza ze az milo popatrzec. Nie ma porownania do 32bit. Trzeba tylko zainstalowac i bardzo dobrze skonfigurowac. Nie tylko zainstalowac i to wszystko,jest mase dzialan ukrytych ktore nie sa wogole potrzebne i te trzeba powylanczac,jest ich okolo 60. Przydatne jest tez poszperanie w registry i zmiana folderow docelowych instalacji innych programow,moje dokumenty itd. Ale to juz wyzsza matematyka i tym co nie mieli z tym stycznosci-odradzam. Po za tym jest mnostwo forum na necie,niekoniecznie po polsku,ktore wszystko pisza……od a do z. Zycze powodzenia,w razie pytan wal na priva……………Pozdrawiam.
PS. Dla ciekawych dodam ze u mnie jest zainstalowane 3 systemy na jednym kompie i wszystko jest ok. Sa to Win XP Prof, Linux i wlasnie ta Vista Ultimate 64bit. Fakt ze kazdy na innym dysku ale mozna na jednym z parytatycjami.
Ty kupiles mocny kombajn do gier, obrobki grafiki, itp. 🙂 a mnie interesuje znacznie slabsza konfiguracja, dlatego moge bardziej odczuc spadek wydajnosci sprzetu pod obciazeniem Visty.
W kazdym badz razie cieszy mnie fakt ze wymienione przez Ciebie systemy funkcjonuja poprawnie (pomijajac problem ze sterownikami do archaicznych urzadzen).
Dzieki 🙂
Lepiej sprobuj Linuxa.Ubuntu 8.10 lub OpenSuse11 bedzie ok.
Do instalacji nie potrzebujesz sterownikow.wszystkie sa juz w standardzie.
Wiec pelna instalacja zajmie Ci 10 razy krocej niz Visty.
Poza tym mozesz osiagnac znacznie wieksze efekty graficzne przy mniejszych wymaganiach sprzetowych.Naprawde polecam.Sprobuj a sie nie zawiedziesz.Vista jest ok, ale to tylko kolejny pseudo system Microsoftu, ktory czesciej pyta sie o zawartosc twojego konta niz o twoje potrzeby jako uzytkownika.
Dla przykladu nie mozesz zainstalowac drukarki ktora uzywasz od roku bo nie ma do niej sterownikow na Viste, w Linuxe ten problem nie istnieje.,
To jest dobre rozwiazanie, przy zalozeniu ze nie potrzebujesz Windows jako takiego. Niestety u mnie jest inaczej. Mam oprogramowanie licencjonowane na/pisane tylko pod windows. Watpie zeby emulacja windy na linuszku mnie zadowolila.
Moze rzeczywscie rozwiazaniem bedzie dla mnie jakis boot manager i kilka systemow w jednej maszynce? Co dwa systemy to nie jeden, ale z kolei gdzie systemow szesc tam … urwanie glowy z konfiguracja 🙂
Dzieki
No tak, jest w tym duzo racji, dlatego ja tez wciaz uzywam Windows XP.
Bez tego nie mialbym pracy.Aczkolwiek zawsze mam linuxa jako drugi system na kompie.ostatnio zalapalem takiego virusa ze Windows XP wysiadl na dobre a Ubuntu wytrzymal bez problemu.Dobrze ze mialem full backup Xp
chyba jedyna rada na Vista jest kupienie super hardware.