Strona główna Działy Dziecko Przywóz dziecka przez rodzine

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bebec8
    Participant

Witam mam pytanie czy ktos wie czy potrzebne jest jakies upowaznienie jezeli chce zeby rodzina przyjechala do Anglii z moim 20 miesiecznym dzieckiem.
    Konsulat mi napisal ze zalezy od przewoznika, ale wiedza ze angielska strona potzrebuje upowaznienie.
    Wiecie moze jaka to ma byc tresc i czy poswiadczona przez prawnika
    Pozdrawiam

v-tec
    Członek

Do przekroczenia granicy potrzebny jest paszport lub dowód osobisty, Żadne zaświadczenia nie są wymagane, nie zależnie od wieku osoby.
    A co do wymagań przewoźnika przeczytaj t&c’s na jego stronie albo zadzwoń i zapytaj. Nigdy nie słyszałem żeby przewoźnik wymagał jakichkolwiek zaświadczeń.

bolek
    Participant

"angielska strona" na polskim lotnisku w tej sprawie to ma najmniej "do gadania" – to polskiej Straży Granicznej powinno najbardziej zależeć na udaremnieniu ewentualnego nielegalnego wywiezienia dziecka poza granice RP

Z moich doświadczeń wynika – tak jak pisze V-tec, i tak jak swego czasu informowano mnie w konsulacie – że fakt posiadania przez dziecko paszportu (przy odprawie) jest rownoznaczny ze zgodą rodziców na przekroczenie granicy RP niezależnie od osoby z którą dziecko podróżuje.

Co do zaświadczenia to można je oczywiście "wyrobić" w konsulacie – napisać osobiście krótkie pisemko (typu: Ja XY wyrażam zgodę…itd), podejść do działu prawnego i poprosić o stwierdzenie zgodności (autentyczności) podpisu – koszt ok. 22F (teraz pewnie więcej) – ale nigdy nikt o nie nie pytał, zatem po prostu nie przydało się…

Natomiast zdarzyło się, że polski pogranicznik zapytał dziecko : Kto to jest dla ciebie? (ta Pani)… bo nie zgadzały się nazwiska, ale nie stwarzał problemów, gdy dziecko odpowiedziało: Mama…

berti
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

"angielska strona" na polskim lotnisku w tej sprawie to ma najmniej "do gadania" – to polskiej Straży Granicznej powinno najbardziej zależeć na udaremnieniu ewentualnego nielegalnego wywiezienia dziecka poza granice RP

Z moich doświadczeń wynika – tak jak pisze V-tec, i tak jak swego czasu informowano mnie w konsulacie – że fakt posiadania przez dziecko paszportu (przy odprawie) jest rownoznaczny ze zgodą rodziców na przekroczenie granicy RP niezależnie od osoby z którą dziecko podróżuje.

Co do zaświadczenia to można je oczywiście "wyrobić" w konsulacie – napisać osobiście krótkie pisemko (typu: Ja XY wyrażam zgodę…itd), podejść do działu prawnego i poprosić o stwierdzenie zgodności (autentyczności) podpisu – koszt ok. 22F (teraz pewnie więcej) – ale nigdy nikt o nie nie pytał, zatem po prostu nie przydało się…

Natomiast zdarzyło się, że polski pogranicznik zapytał dziecko : Kto to jest dla ciebie? (ta Pani)… bo nie zgadzały się nazwiska, ale nie stwarzał problemów, gdy dziecko odpowiedziało: Mama…

A z moich informacji wynika ze zalezy to od przewoznika!! Jezeli chodzi o transport autokarowy tylko firma "Sindbad" posiada odpowiednie druki do podpisania, za darmo, oraz zabiera dzieci-nawet bez opiekunow. Oczywiscie nie wiem jak to sie ma do 20 miesiecznego dziecka bo tu opieka potrzebna szczegolowa ale warto zapytac. Pozdrawiam.

malaM
    Participant

berti jasne z 20 mc dzieckiem sindbadem 😆 😆 😈

berti
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    malaM wrote:

berti jasne z 20 mc dzieckiem sindbadem 😆 😆 😈

Przeciez napisalem wyraznie ze nie wiem jak to jest z 20 miesiecznym dzieckiem!!! Wiem natomiast ze Sndbad oferuje przejazd osob nieletnich,daje opieke,trzeba tylko papier podpisac. I to jako jedyny przewoznik z jezdzacych do Leeds!! Zaden inny przewoznik osoby ponizej 18-lat nie wezmie!! I czy to takie trudne do zrozumienia lub przeczytania by sie smiac?? !! Pozdrawiam.

v-tec
    Członek

Nie chodzi o to żeby nieletni jechał sam (w tym wypadku jest sens mówienia o specjalnej opiece) ale żeby jechał w towarzystwie obcej osoby. Moim zdaniem przewoźnika nic to nie może obchodzić. On jest od tego żeby wozić ludzi i za to bierze pieniądze a nie za badanie pokrewieństwa

malaM
    Participant

berti nie tylko sinbad bo ORBIS rowniez.!!!!!! 😈
    Chcialam sie zapytac w jaki sposob wyobrazasz sobie podroz z 20 mc dzieckiem autobusem 😯
    Berti wcale nie trudne do zrozumienia tylko czemu Ty nie zrozumiales.Smiac kazdy sie moze i Ty nie masz prawa tego zabronic.

berti
    Participant

malaM wrote:

berti nie tylko sinbad bo ORBIS rowniez.!!!!!! 😈
    Chcialam sie zapytac w jaki sposob wyobrazasz sobie podroz z 20 mc dzieckiem autobusem 😯
    Berti wcale nie trudne do zrozumienia tylko czemu Ty nie zrozumiales.Smiac kazdy sie moze i Ty nie masz prawa tego zabronic.

Juz dobrze,dobrze………..sorry.

thomas1
    Członek

v-tec wrote:

Nie chodzi o to żeby nieletni jechał sam (w tym wypadku jest sens mówienia o specjalnej opiece) ale żeby jechał w towarzystwie obcej osoby. Moim zdaniem przewoźnika nic to nie może obchodzić. On jest od tego żeby wozić ludzi i za to bierze pieniądze a nie za badanie pokrewieństwa

piep………..bzdury.Za odpowiednia oplata dzieckiem zajmuje sie pilotka i dba oto zeby wlasciwa osoba na upowaznieniu odebrala dziecko w danym miescie.dotyczy to przewozow autokarowych.Takze orbisu.A co do ludzi leniwych wystarczy przed podroza wziasc sluchawke w reke i zadzwonic do danego przewoznika i dowiedziec sie jakie sa zasady przewozu osod nieletnich

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.