Strona główna Działy Hyde Park ’Podobno w Polsce lepiej się żyje niż na wyspach’ – onet :)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy

http://biznes.onet.pl/0,1789793,wiadomosci.html

Po prostu nie wiem jak to skomentować. 😕

slanting_eye
    Członek

…a swinie lataja:)

miles
    Członek

czasem tak

leszk.pawlek@op.pl
    Participant

Chyba Ich pokopalo! Ile kosztuje szkola dla dzieci?Moje chodzily! Kosztowaly mnie FORTUNE!!A tutaj? Kalendarz i dlugopis! Wracac !!! Do Czego!Do biedy?! Sentymentem mnie nikt nie nakarmi! Jak szlam do pierwszej pracy nikt nie pytal mnie o lata.A w Polsce na rente za mloda , na prace za stara.Moze PAWULON mialam sobie strzelic?

kunegunda
    Participant

a ja zaczynam sie zastanawiac w ostatnim tygodniu podzwonilem w kilka miejsc w polsce z zapytaniem o prace zdziwilem sie bo proponowano mi odpowiednio 8, 5 , 6, 4.5 tys miesiecznie wiec chyba cos sie tam dzieje

Anonim
    Gość

o takich pieniądzach większość może tylko pomarzyć a za przewartościowana złotówkę można kupić coraz mniej.

adamo82
    Participant

O ilę z pierwszym sie zgadzam (o takich pieniadzach większosc może pomarzyc) o tylę drugie bez sensu 'za przewartościowaną złotówke mozna kupić coraz mniej’ , inflacja idze w górę więc CENY WSZĘDZIE RÓWNIEŻ w UK (podobno 11% inflacja ma wyneść w tym roku w UK). Obiektywnie patrząc przecież można kupić więcej, to chyba oczywistę, że skoro można kupic za złotówke wiecej funtów, dolarów to ceny wielu dóbr importowanych muszą powolutkuu spadać…

Baggins
    Participant

[quote:ab5ea20bb2]podobno 11% inflacja ma wyneść w tym roku w UK[/quote]
    ?????????? podobno w Polsce jest jak w temacie
    ogolnie nie chodzi o ceny dobr importowanych tylko o ceny tego co sie na codzien kupuje – benzyna, zarcie itp. a to idzie w gore znacznie szybciej niz w UK, mimo ze funt spada 8).

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    adamo82 wrote:

Obiektywnie patrząc przecież można kupić więcej, to chyba oczywistę, że skoro można kupic za złotówke wiecej funtów, dolarów to ceny wielu dóbr importowanych muszą powolutkuu spadać…

To idz do sklepu i zrob zakupy za 100zl i porownaj do tego co mogles kupic rok temu, nie wspominajac o energii, paliwach, uslugach, mieszkaniach.

Inflacja w uk w tym miesiącu chyba 3.8% i jest o 0.5 większa w stosunku do poprzedniego. W Polsce inflacja jest większa 4.8% a prognozy sa dość niekorzystne. Sprawdź sobie jakie produkty sa wliczane do obliczania inflacji to zobaczysz ze produkty najbardziej istotne zdrożały znacznie więcej.

Czy napisalem ze przewartościowana zlotowka jest niekorzystna dla importu? Tyle żeby kupować trzeba cos sprzedać. A firmy które eksportują maja problemy. Nie wspominając ze nie zachęca to inwestorów oczywiście oprócz całej masy "liberalnych ułatwień". Zadłużenie szybko wzrasta- finansowanie cudów (od 2001-2008 z 280mld do 580mld). Pytanie kiedy balon pęknie.

HardcoR
    Participant

Chciałbym zobaczyć te "cyferki" które sprawiły że Polska wyprzedziła UK i Irlandię.

Po ostatnim 2-tygodniowym urlopie w Polsce ( nie byłem tam 2 lata) jakoś nie mogę stwierdzić że zmiany idą na lepsze – raczej jest tak samo jak było 2 lata temu. Ceny trochę skoczyły, a co do zarobków to raczej wątpię żeby osiągały poziomy kosmiczne.

Może te dwa brukowce "Daily Telegraph" i "Daily Mail" włączyły się w nagonkę polskich mediów zachęcających do powrotu???

gudelek
    Participant

żal mi tych co takie bzdury wypisują
    szkoda slów i czasu na komentarz
    pozdrawiam
    (chodzilo mi o tresc artykułu)

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gudelek wrote:

żal mi tych co takie bzdury wypisują
    szkoda slów i czasu na komentarz
    pozdrawiam

Ale o co chodzi? O treść artykułu, czy o komentarze w tym wątku?

Anonim
    Gość

Hrabia wrote:

Ale o co chodzi? O treść artykułu, czy o komentarze w tym wątku?

a co myślisz ze o ciebie chodzi?:)

adamo82
    Participant

O kurczę z tymi ’ 11 ’ to się pomyliłem chodziło , że najwyższa od 11 lat :).

http://inwestycje.pl/gospodarka/inflacja_w_wielkiej_brytanii_najwyzsza_od_11_lat;31344;0.html

Z drugiej strony TO BARDZO SMIESZNE jest 3.8 % , w zeszłym roku płaciłem za litr benzyny około 92 p , dziś 117 p, ze wszystkim jest podobnie, zdrożało niemal wszsytko: masło, mleko itd… nie twierdzę że w Polsce jest inaczej, chodzi mi tylko iż DLA KONSUMENTA przy dolarze w okolicach 2 zł, funcie 4 zł napewno polepszyło się, chociażby to iż może sobie importować dobra konsumpcyjne… a jaką POPRAWĘ warunków mają brytyjczycy, amerykanie ?? Generalnie przeliczam wszsytko na złotówki i jestem zrozpaczony przełamywaniem 'bariery 4zł’ za funta :). Wczoraj niby słyszałem, że w 2009 roku dolar ma być mocniejszy od euro, rok temu wszędobylskie głosy że niby juz teraz powinien być funt ponad 5 zl, ciągle spada generalnie to jedno wielkie wróżenie z fusów 🙂

P.S inflacji, producenci w UK mieli niby nawet 8.9 % inflacji:

http://www.finanse.egospodarka.pl/31356,Rosnie-inflacja-w-Wielkiej-Brytanii,1,48,1.html

Osobiscie nawet znacznie wyżej niz producenci 'ODCZUŁEM ’ tę inflację 🙂

Anonim
    Gość

adamo82 wrote:

Polsce jest inaczej, chodzi mi tylko iż DLA KONSUMENTA przy dolarze w okolicach 2 zł, funcie 4 zł napewno polepszyło się, chociażby to iż może sobie importować dobra konsumpcyjne… a jaką POPRAWĘ warunków mają brytyjczycy, amerykanie ??

teoretycznie tak a jak to w praktyce wyglada?
    http://news.money.pl/artykul/sklepy;zawyzaja;kurs;euro,71,0,354887.html

sprobuj sprowadzić samochód z usa 🙂 nie wiem czy rząd plastikowego ludka nadal coś kombinuje albo juz wykombinował aby specjalnie sie to nie opłacało.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.