Strona główna Działy English Zone Ponglish?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ela1981
    Participant

kilka tygodni temu powiedzialam "fenkiuje", wpadlam w smiech a oni oczywiscie nie wiedzieli o co mi chodzi 😆

starstar
    Członek

Kilka lat temu kiedy angielski stawal sie coraz bardziej popularny w Polsce uslyszalam:

"luknij przez window i zobacz czy tam stoi moj kar" 😀

bloodlette
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    starstar wrote:

Kilka lat temu kiedy angielski stawal sie coraz bardziej popularny w Polsce uslyszalam:

"luknij przez window i zobacz czy tam stoi moj kar" 😀

Dokladnie: "Luknij przez lindol czy stoi moj kar na stricie" ja slyszalam pare lat temu jako powtarzany przez wszystkich przyklad pongliszu polonii w Chicago 😀 Ale zawsze tylko jako cytat 😉

v-tec
    Członek

Akurat to powiedzonko chyba wymyślono w Polsce, bo tylko tam kary mają habit znikania ze stritu

makax
    Participant

bardzo trafna uwaga!! 😉

filipek
    Participant

mi osobisacie zygac sie chce jak slysze laczone slowka polskie z angielskimi,zalatuje wsią.

makax
    Participant

a brak znajomości j.polskiego czym "zalatuje"??!! 😉

filipek
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    makax wrote:

masz cos do mojego polskiego?

julka
    Participant

makax wrote:

Uwazaj, bo niektorzy bardzo nie lubia jak im sie wypomina bledy ortograficzne, lub gramatyczne. Chcoaiz moim zdaniem poprawne uzywanie wlasnego jezyka jest konieczne, jesli ktos chce zyc w obcym kraju i wladac obcym jezykiem dobrze. Dla innych jednak – zwrocenie im uwagi na bledy jezykowe konczy sie jedynie awantura i stwierdzeniem, ze nie masz niczego merytorycznego do powiedzenia.

Czasami jednak ciezko sie skupic na tym, co napisal przedmowca, jesli byki odwracaja nasza uwage… 😆

makax
    Participant

racja Julka!
    lepiej się nie wtrącać, szczególnie,iż niektórzy nawet nie są tych błędów świadomi…;-)

bloodlette
    Participant

filipek wrote:

mi osobisacie zygac sie chce jak slysze laczone slowka polskie z angielskimi,zalatuje wsią.

A mnie to smieszy 😀 Jeszcze zalezy w jaki sposob kto laczy, co z czym, dlaczego, w jakim kontekscie i proporcjach 🙂

I jaka jest akurat pogoda 😉

ela1981
    Participant

mnie to wrecz wnerwia jak niektorzy uzywaja spolszczonych ang. slowek jak tez samego angielskiego w rozmowie z rodakiem, a osobiscie tego nie robie (poza 1 czy 2 nieprzemyslanymi gafami)

filipek
    Participant

moze robie bledy ale nie sa razace , nie jestem polonista natomiast mieszanie jezykow uwazam za prosactwo i uwazam take ze tylko barany tak robia podobne zreszta do makax

Reddbull
    Członek

mi nieraz zdarzy sie wtracic cos po ang i nie uwazam zeby bylo to prostactwo. Wydaje mi sie, ze w przypadku ludzi mlodszych jest to po prostu ulatwianie sobie zycia. Nie znam niektorych slow po polsku, wiec jak mam ich uzywac? O niektorych rzeczach latwiej mowic po ang 🙂 poza tym ang. jest wiele ubozszy, wiec nieraz z czystego lenistwa latwiej jest po ang 🙂

Lepiej po polsku i wtracic cos po ang niz w odwrotna strone 😀
    http://pl.youtube.com/watch?v=Z2LR0TdoEUA

7sisters
    Participant

filipek wrote:

moze robie bledy ale nie sa razace , nie jestem polonista natomiast mieszanie jezykow uwazam za prosactwo i uwazam take ze tylko barany tak robia podobne zreszta do makax

To wcale nie jest tak. Jezeli na codzien duzo i czesto uzywasz angielskiego, moze Ci sie zdarzyc ze wtracisz cos mowiac po polsku, szczegolnie w luznej rozmowie kiedy mniej uwazasz na to co mowisz.

Zdecydowanie naganne jest natomiast robienie tego celowo w celu podkreslenia swojej domniemanej znajomosci angielskiego.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.