Strona główna Działy Czarna lista O tym jak Arab polskiego budowlańca w bambuko zrobił.

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    berti
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    100%polak wrote:

Arab postanowił zrobić remont domu,polski budowlaniec zaoferował niższą cenę niż angielski dekorator, ale i tak pieniądze były dobre i kuszące.Podpisali umowę ,że wyremontuje mu pokoje w domu w określonym przedziale czasu.
    Kiedy je już odnowił , Arab powiedział:
    Pomaluj jeszcze to pomieszczenie – płacę extra- na kartce napisał że mu tyle zapłaci za kolejną robotę.
    Kiedy ten skończył , kolejne extra pomieszczenie itd.
    Polak się cieszy że mimo pracuje już u niego drugi miesiąc to już widzi stertę banknotów 20 funtowych.
    W końcu skończył- przychodzi Arab:
    Nie zapłacę ci jeszcze bo musisz poprawić to w tym pokoju a to w tamtym itd.
    Polak lekko zdziwiony ,ale może od przepracowana osłabił już się mu wzrok?
    W końcu po 2 miesiącach koniec.
    JA CI NIC NIE ZAPłACĘ!!!! MIAłEŚ MI ODNOWIĆ DOM W CIĄGU MIESIĄCA A GRZEBAŁEŚ SIĘ 2 MIESIĄCE STRACIŁEM PRZEZ CIEBIE KLIENTÓW I 2 MIESIĄCE RENTU.WON A JAK CHCESZ PIENIĄDZE TO IDŹ DO SĄDU CIEKAWE CO WYGRASZ JEŚLI JA MAM UMOWĘ?
    Polak wrócił do domu, po jakimś czasie postanowił się lekko zemścić.
    Arab miał restauracje i 1 numer komórki porzez który klienci od wielu lat rezerwowali stoliki.Więc na gumtree podał jego numer przy atrakcyjnych ogłoszeniach przez siebie napisanych ( np. atrakcyjna cena za używany samochód) aby przez cały tydzień urywał mu się telefon a klienci nie mogli zarezerwować stolika.

AUTENTYK

Autentyk jest ok ale podejrzewam ze owy polak wplatal sie w gorsze klopoty niz mial.Teraz nie tylko bez pieniedzy ale i sledczych na glowie miec bedzie a w najlepszym wypadku ,cieszace sie szczegolna ostatnio powodzeniem-prywatni sledczy. Sprawa sie zakonczy w najlepszym dla niego przypadku-w sadzie cywilnym z niezlym odszkodowaniem do placenia za utracone,mozliwe,zarobki owego araba,z kazdego dnia funkcjonowania restauracji. Znam identyczny przypadek,tyle ze relacji polak-polakowi,i niestety poszkodowany stracil dwa razy.Tyle ze nie bylo to gumtre a dosc tani jak na ceny rynkowe,towar na e-bayu.Nie dosc ze polak-polakowi nie wyplacil za remont flata to jeszcze urzadzil go przed cywilnym sadem za stracone,mozliwe,zarobki z handlu ( jest wlascicielem komisu samochodowego),poniewaz ten wystawil jego samochody i namiary telefoniczne na e-bayu za smieszne grosze,w ramach rewanzu za nie zaplacony remont. Prywatni sledczy doszli do ip oraz dostawcy i sprawa po nitce plus domysly handlarza kto i za co moze sie w ten sposob mscic,zaprowadzily kolezke przed sad cywilny.
    Na marginesie dodam jeszcze ze nawet najsprytniejsi,jakby to sie wydawalo,z polakow,musza uwazac,bo nieraz slysze ze prubuja kogos wykiwac i "nadaja lub sprzedaja" pewne ich dobra,korzystajac z uslug kawiarenek internetowych czy tez bibliotek. Otoz tez wielki blad-prawie wszystkie one sa monitorowane przez 24h,wiec nie trudno dojsc do tego,kto i z jakiego kompa,wysylal,zalatwial.Sa juz glosne takie przypadki z gazet,tylko czytac ludzie,czytac……..i nie tylko te darmowe "metro". Pozdrawiam.

chomik
    Participant

A macie moze namiary na tego budowlanca bo tez potrzebuje remont w domu 🙂

ewelin
    Participant

ja na miejscu malarza, bym odwiedziła araba i zrobiła kilka graffiti w tych pokojach. Kto by mi udowodnił, ze to ja? i dodatkowo zrobiła mu małe 'malowanko’ w jego restauracji. a pozniej bym podesłala jakiekos kolesia,zeby zrobił mu remont, przy czym kase wzial z gory i pomalowal tylko jedną scianę.:twisted:

pozdrówka ❗

kunegunda
    Participant

ten polak to debil i tyle poniewaz umowa ustna w anglii jest respektowana na rowni z umowa pisana mogl poprostu zadzwonic na miejscu na policje (ja tak raz zrobilem pomoglo) a jak nie te ma 100% prawo wymazac wszystkie sciany olejem lub innym swinstwem (tez raz tak zrobilem) nic mi sie nie stalo
    pozatym ze jest debilem wynika z tego ze normalnie przy takich pracach wynagrodzenie rozbija sie na 3 raty zaliczka, srodek i kasa koncowa
    Poprostu polski polaczek cwaniaczek i dobrze mu tak

berti
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kunegunda wrote:

ten polak to debil i tyle poniewaz umowa ustna w anglii jest respektowana na rowni z umowa pisana mogl poprostu zadzwonic na miejscu na policje (ja tak raz zrobilem pomoglo) a jak nie te ma 100% prawo wymazac wszystkie sciany olejem lub innym swinstwem (tez raz tak zrobilem) nic mi sie nie stalo
    pozatym ze jest debilem wynika z tego ze normalnie przy takich pracach wynagrodzenie rozbija sie na 3 raty zaliczka, srodek i kasa koncowa

Sluszna racja…..madrego az milo posluchac. Pozdrawiam.

chomik
    Participant

[quote:870de2c8b7]pozatym ze jest debilem wynika z tego ze normalnie przy takich pracach wynagrodzenie rozbija sie na 3 raty zaliczka, srodek i kasa koncowa
    Poprostu polski polaczek cwaniaczek i dobrze mu tak[/quote]

Juz mieszkal u mnie taki budowlaniec kiedyc co pracowal tylko do momentu az zaliczke dostal i niedaj boze kase na materialy, potem ludziom znikal z pieniedzmi i ukrywal sie gdzie mieszka. A jak niechcacy sie ludzie dowiedzieli to wystawali mi caly dzien pod oknem ze dali Andrzejkowi zaliczke i kase na materialy i im zniknal bez sladu. Robil tak nagminnie, a jak sie juz za duzo ludzi dowiedzialo gdzie mieszka to sie wyprowadzil gdzies do Bradford innych naciagac i oczywiscie nie mowiac mi o wyprowadzce, zniknal i niechcocy zapomnial zaplacic za dwa miesiace mieszkania.

Wniosek z tego taki, nigdy nikt nie powinien dawac zadnych zaliczek dla budowlanca a po remoncie zmienic zamki w drzwiech !!! Niestety zadko komu da sie zaufac.

Hantu
    Participant

chomik wrote:

[quote:aea55ef6a8]pozatym ze jest debilem wynika z tego ze normalnie przy takich pracach wynagrodzenie rozbija sie na 3 raty zaliczka, srodek i kasa koncowa

Juz mieszkal u mnie taki budowlaniec kiedyc co pracowal tylko do momentu az zaliczke dostal i niedaj boze kase na materialy, potem ludziom znikal z pieniedzmi i ukrywal sie gdzie mieszka. A jak niechcacy sie ludzie dowiedzieli to wystawali mi caly dzien pod oknem ze dali Andrzejkowi zaliczke i kase na materialy i im zniknal bez sladu. Robil tak nagminnie, a jak sie juz za duzo ludzi dowiedzialo gdzie mieszka to sie wyprowadzil gdzies do Bradford innych naciagac i oczywiscie nie mowiac mi o wyprowadzce, zniknal i niechcocy zapomnial zaplacic za dwa miesiace mieszkania.

Wniosek z tego taki, nigdy nikt nie powinien dawac zadnych zaliczek dla budowlanca a po remoncie zmienic zamki w drzwiech !!! Niestety zadko komu da sie zaufac.[/quote]

Nasze tez zmienimy ? ….

Nie rozumiem istoty "zaliczki", place komus za to ze raczyl do mnie przyjsc i obejrzec dom ? A jaka jest gwarancja, ze nie zniknie z kasa.

Takiego Pana proszacego o zaplate z gory, grzecznie odprowadze do drzwi i podziekuje za wizyte. W tych czasach ufa sie tylko sobie.

Pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

W tych czasach warto postawić na osoby sprawdzone, do których już inni miejscowi- mimo że obcy- mają zaufanie…
    Jaki jest sens zaliczki?
    Państwo narzekający i krytykujący raczą pozwolić, ze sie wypowiem.
    Jeden jedyny raz nie wziąłem od nieznanej mi osoby klienta zaliczki.
    I to był ostatni raz.
    Niejeden budowlaniec miał taki przypadek, ze klient był nieuczciwy i nie dość, ze się za pół lub całkiem darmo robiło, to w dodatku za swoje kupowało materiał draniowi, który potem właśnie zmienił adres, lub zamki w drzwiach…
    Zaliczka ma zabezpieczać przynajmniej sporą część wydatków, jakie ponieść trzeba na materiały, chyba że od razu sie ustali, że to klient sam kupuje wszystko za swoje.
    Ale tak to jest raczej w Polsce, bo tu Angole sa za ciemni aby się więcej znać i zdają się na fachowca, więc pojawiają sie wydatki, które aby robota nie czekała, ktoś musi na juz ponieść. I zdarza się, że jak nie kupisz, to stoisz z robotą. Po co więc angazować swoje środki?
    Bywa tu nieuczciwie, ale bardzo rzadko- bo generalnie zasadą jest, ze Angol nie weźmie do domu kogoś całkiem obcego, kogo nikt mu nie poleci.
    Poza tym, zaliczka ma niejako zatrzymać klienta, zabezpieczając interesy wykonawcy robót, gdyby tamtemu nagle się coś "odwidziało".
    Dla mniejszych firm, które liczą się z każdym zamówieniem, jest to naprawdę istotne.

W sumie sprawdza się stara zasada, że dobry i uczciwy fachowiec jest wszędzie polecany. A skoro wszędzie, to znaczy że pracy ma dużo.
    😀

Dziwi mnie, ze ktoś bierze nieznanego mu człowieka, nawet nie wiedząc, czy ten umie dobrze daną rzecz zrobić…. 😯 🙄

chomik
    Participant

Znaczy sie, ze jak nie dam zaliczki a fachowiec mi zrobi dom, to moge zarzucic potem domek na plecy i uciekac?? Jeszcze istnieje cos takiego jak policja. Zawsze oszukany pracownik moze wrocic do mnie z policja. Bynajmniej tak misie wydaje.

jackyl
    Participant

chomik wrote:

Znaczy sie, ze jak nie dam zaliczki a fachowiec mi zrobi dom, to moge zarzucic potem domek na plecy i uciekac?? Jeszcze istnieje cos takiego jak policja. Zawsze oszukany pracownik moze wrocic do mnie z policja. Bynajmniej tak misie wydaje.

jak ma dowod.. albo umowe.. to moze i moze 🙂

chomik
    Participant

Teraz zakladalam piec gazowy w domu i firma angielska tez przyszla do mnie, nic przedtem nie podpisywalismy, zrobili mi instalacje po poludniu a pieniadze zawiazlam im dopiero wieczorem. Jakbym tego nie zrobila to jestem pewna , ze nawet bez zadnej pisemnej umowy (bo takiej nie bylo) i tak by mnie scigneli.

Pimpus Sadelko
    Członek

Ten Pollak powinien sie dogadac od zadaniowki a nie od czasu wykonania. No i byc bardziej zdecydowanym a nie bac sie o kase. Nie domagal sie to go wykiwano, dosc powszechna praktyka, wsrod Polaków szczegolnie.

Ostatnio mjego kumpla tez wykiwali. Na niewielkie pieniadze ale to zawsze jest strata.

Mnie tu oszukano raz na 20 funtow i zrobil to Polak Dawid z Didsbury.

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.