Strona główna Działy Finanse pierwszy rok pracy

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bonn
    Participant

czy jezeli sie pracuje pierwszy rok w UK, to przysluguje 100 % zwrotu podatku?? pytam bo co inna osoba to co innego mowi.

slanting_eye
    Członek

to zalezy ile zarobiles 🙂

bonn
    Participant

9297, 48 total pay
    1208, 18 tax

jackyl
    Participant

no to raczej niestety…

czy rok jest pierwszy w UK, to nie ma nic do rzeczy, decydujaca jest suma zarobkow w roku podatkowym. jezeli przyjedziesz w takim okresie, iz do konca roku podatkowego (czyli poczatku kwietnia) przepracujesz dwa – cztery miesiace, najpewniej suma Twych zarobkow nie przekroczy kwoty wolnej od podatku – i dlatego zwroca Ci calosc. sam tego doswiadczylem kiedys 😀

bonn
    Participant

ok dzieki wreszcie za jakas sensowna odpowiedzi :). z tego co sie orientowalem na stronach przysluguje mi cos kolo 6setek wiec niezle :). liczylem na kase z rzedu 300.

Jasmine
    Participant

Wedlug moich obliczen przysluguje ci okolo £330. Wydaje mi sie za warto udac sie do HMR&C i to sprwadzic (wypelnic pare formularzy i czekac na czek). Powodzenia

dennis44
    Participant

Jezeli w roku podatkowym tj. od poczatku kwietnia do konca marca Twoje dochody nie przekroczyly okolo 5 tys. pound otrzymasz zwrot calosci zaplaconego podatku jezeli Twoje dochody w roku podatkowym wyniosły do okolo 6300 pound otrzymasz 90% zwrotu zaplaconego przez Ciebie podatku. po przekroczeniu tej sumy czyli 6300 pound nie przysluguje zaden zwrot podatku chyba ze sie cos zmienilo.pozdrawiam

berti
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    dennis44 wrote:

Jezeli w roku podatkowym tj. od poczatku kwietnia do konca marca Twoje dochody nie przekroczyly okolo 5 tys. pound otrzymasz zwrot calosci zaplaconego podatku jezeli Twoje dochody w roku podatkowym wyniosły do okolo 6300 pound otrzymasz 90% zwrotu zaplaconego przez Ciebie podatku. po przekroczeniu tej sumy czyli 6300 pound nie przysluguje zaden zwrot podatku chyba ze sie cos zmienilo.pozdrawiam

Potwierdzam,przy takim zarobku raczej nie licz na nic.Ja mialem 10.590 w pierwszym roku i nie dostalem nic a nawet bylem zadowolony ze nic doplacic nie musze 😀
    Ale twarda zasada nie zmienia faktu. A jest nia wypelnienie aplikacji,dolaczenia dokumentow i czekania,jak na wszystko inne co z urzedu 😛
    Powodzenia. Pozdrawiam.

Jasmine
    Participant

chcialam dodac male sprostowanie…wysokosc zwrotu nie zalezy od dochodow jakie sie osiagnelo tylko od tego ile podatku sie zaplacilo…i tak dwie osoby zarobily w danym roku podatkowym £10000 a tylko jedna osoba dostanie zwrot…(bo przez ten rok placila wyzszy podatek), niektorzy zaczynajac prace sa na tak zwanym emergency tax (br) inni od razu na prawidlowym. w przypadku wymienionym w pytaniu wychodzi okolo £330 funtow zwrotu.

v-tec
    Członek

Generalne jest tak że jak na koniec roku podatkowego ma się tax code 'L’ bez końcówki M1 lub W1 to żaden zwrot się nie należy bo podatek został już prawidłowo naliczony przez pracodawcę (nawet jeżeli zmieniało się pracę). Przy kodzie z M1/W1 nie mówiąc już o BR na ogół należy się zwrot a jak duży można policzyć klikając na przycisk 'www’ poniżej

sharoy_ss
    Członek

co jesli na wszystkich payslipach z poszczegolnych miejsc pracy mam kod z 522l W1 ale juz na p45 tax code jest tylko 522l,
    mam 8 papierkow p45 i 2 papierki p60 troche sie w tym wszytskim gubie
    tymbardziej ze wszyscy znajomi mowili ze zwrot jak najbardziej dostane
    chociaz zarobilem 8793£ podatku zabrali mi 1150£ ???

v-tec
    Członek

Widzisz gdybyś zadał sobie odrobinę trudu i zrobił to co napisałem w ostatnim zdaniu postu powyżej, miałbyś odpowiedź:
    Gross income Ł8,793
    Total deductions Ł912.59
    czyli jakieś Ł200+ zwrotu możesz dostać. Wyślij albo zanieś papiery do urzędu skarbowego

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.