moj maly tez od nowego roku idzie, jest przygotowywany przez nauczycieli z przedszkola i przeze mnie do tego
co dziecko powinno umiec idac do reception (moja wlasne doswiadczenie i obserwacja):
1. liczyc do okolo 50, rozpoznawac cyfry na rysunku, dodawac/odejmowac w granicach 5
2. alfabet w formie piosenki/wyliczanki, rozpoznawac NIEKTORE literki i pisac je, podpisac sie pod rysunkiem
3.rozumiec: hmmmm czyli jak mu przeczytaja ksiazke to moze w dwoch zdaniach ja strescic (choc to duzo powiedziane bo moj zapamietuje szczegoly a nie watek/akcje), jak dadza dziecku kilku stronicowa ksiazeczke powinno ja opowiedziec/co widzi na rysunku
4. byc samodzielnym w "obsludze" ~ czyli przy lunchu sam wybiera posilek niesie do stolu, samodzielne jedzenie, toaleta itp
to dotyczy dzieci angielskich/ dwujezycznych, jesli twoje dziecko nie chodzilo do przedszkola tutaj nie martw sie wszystkiego go naucza, powoli i bez stresu, mozesz go przygotowac (podstawowe zwroty, kolory, liczyc do 10, imie, ze go cos tam boli, zle sie czuje, gdzie toaleta itp)
dla rodzicow byly/sa zabrania tam wszystko opowiadaja, pamietaj tez ze najczesciej w granicach 21 lipca (data zalezy od szkoly) dziecko, ktore idzie do repception spedza jeden pelny dzien "probny" w szkole z swojej klasie
bedzie ok zobaczysz 😉