Strona główna Działy Dziecko klasa reception w primary school

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kubiorek
    Participant

witam.moj syn w marcu skonczyl 4 latka.od wrzesnia idzie do szkoly podstawowej do klasy reception.na pewno ktos wie co to jest ta klasa reception.domyslam sie ze to cos takiego jak zerowka w polsce??? moze sie myle? jak wyglada nauka w takiej klasie?czy to jest przedluzenie przedszkola czy taka prawdziwa pierwsza klasa w szkole podstawowej??bo jakos nie wyobrazam sobie 4latka uczacego sie pisac literki i samodzielnie funkcjonujacego w szkole?? z gory dzieki za odpowiedzi pozdrawiam

bolek
    Participant

reception class to raczej dobra zabawa w grupie, ale uwaga!!! maja tam juz jezyk obcy…angielski! , więc pisanie literek to będzie pikuś…, nie przejmuj się – da sobie radę, poziom polskiej zerówki osiągnie mniej więcej w drugiej klasie… 😀

kuba
    Participant

Moja corka chodzi obecnie do reception.Jak zaczela edukacje miala 4 lata.Uczy sie w szkole pisac literki.Z czytaniem ma latwiej bo zna literki i sama czyta,ale dzieci z jej grupy pod okiem pani zaczynaja czytac.Tak wiec dziecko w reception ma zabawe i nauke.

ela1981
    Participant

moj maly tez od nowego roku idzie, jest przygotowywany przez nauczycieli z przedszkola i przeze mnie do tego
    co dziecko powinno umiec idac do reception (moja wlasne doswiadczenie i obserwacja):
    1. liczyc do okolo 50, rozpoznawac cyfry na rysunku, dodawac/odejmowac w granicach 5
    2. alfabet w formie piosenki/wyliczanki, rozpoznawac NIEKTORE literki i pisac je, podpisac sie pod rysunkiem
    3.rozumiec: hmmmm czyli jak mu przeczytaja ksiazke to moze w dwoch zdaniach ja strescic (choc to duzo powiedziane bo moj zapamietuje szczegoly a nie watek/akcje), jak dadza dziecku kilku stronicowa ksiazeczke powinno ja opowiedziec/co widzi na rysunku
    4. byc samodzielnym w "obsludze" ~ czyli przy lunchu sam wybiera posilek niesie do stolu, samodzielne jedzenie, toaleta itp

to dotyczy dzieci angielskich/ dwujezycznych, jesli twoje dziecko nie chodzilo do przedszkola tutaj nie martw sie wszystkiego go naucza, powoli i bez stresu, mozesz go przygotowac (podstawowe zwroty, kolory, liczyc do 10, imie, ze go cos tam boli, zle sie czuje, gdzie toaleta itp)
    dla rodzicow byly/sa zabrania tam wszystko opowiadaja, pamietaj tez ze najczesciej w granicach 21 lipca (data zalezy od szkoly) dziecko, ktore idzie do repception spedza jeden pelny dzien "probny" w szkole z swojej klasie

bedzie ok zobaczysz 😉

bolek
    Participant

ela1981 opisałaś to jakby to było przygotowanie do egzaminu… 😀

a przecież jak sama piszesz dalej: " jesli twoje dziecko nie chodzilo do przedszkola tutaj nie martw sie wszystkiego go naucza, powoli i bez stresu"…

…nie stresuj mamy niepotrzebnie 😀

ela1981
    Participant

no jasne, ze opisalam szczegolowo wkoncu jestem mama, ktora [i:6b130e22fc]nie tylko [/i:6b130e22fc]wie kiedy dziecko zaczyna szkole 😉
    a stresu nie ma bo male dzieciaki szybko lapia i po pol roku nie bedzie roznicy

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.