Strona główna Działy Hyde Park szukam Polaków wracających do kraju

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    go?? w Leeds
    Participant

Witam wszystkich

Zbieram materiały do fotoreportażu, o Polakach wracających do kraju.
    Jeśli ktoś zna osoby, które planują wrócić i mogą podzielić się swoim zdaniem, opiniami, doświadczeniami to bardzo proszę o kontrakt.
    A może na tym forum bywają osoby, które już kupiły bilet w jedną stronę?
    dajcie znać proszę
    ważne są wszystkie opinie i wypowiedzi
    Tematem przewodnim jest nieco przewrotna myśl: „co Polacy zabierają wracając z Wysp”.
    Szukam również ciekawych pomysłów, bo nie chodzi tylko o rzeczy materialne.

Czekam na wasze podpowiedzi i odpowiedzi

gorąco pozdrawiam
    Krzysiek

Anonim
    Gość

a kto Ci powiedzial, ze wogóle jacyś wracaja? 😆 😉

go?? w Leeds
    Participant
    ”Fido wrote:

a kto Ci powiedzial, ze wogóle jacyś wracaja? 😆 😉

sam rozmawiałem z kilkoma osobami, które się zdecydowały
    no a znajomi ciągle mi o kimś mówią
    jak chcesz to tak z ciekawości popytaj wśród swoich znajomych – pewnie wiele osób powie ci, że ktoś u niego w pracy planuję powrót

sam się dziwię, ale już dużo rodaków wróciło

B.i.z.o.n
    Participant

Ja wracam. Po dwóch latach mam już dość i na połowe sierpnia mam zaplanowany powrót.

Muss Lee
    Członek

A ja wróciłem. Jestem juz w PL.
    Tylko dlatego ze chciałem dokonczyć studia. Mam fajna prace, ale mysle o powrocie do Uk, choc to nie pewne 4 now.

I w koncu po kilku latach mam normalne lato 🙂

Minek
    Członek
    ”Muss wrote:

A ja wróciłem. Jestem juz w PL.
    Tylko dlatego ze chciałem dokonczyć studia. Mam fajna prace, ale mysle o powrocie do Uk, choc to nie pewne 4 now.

I w koncu po kilku latach mam normalne lato 🙂

W Etiopii też mają fajne lata – i to przez lata… 😆

:56222421aa wrote:

Ja wracam. Po dwóch latach mam już dość i na połowe sierpnia mam zaplanowany powrót.

No nareszcie odetchniemy z ulgą… 😆 Żart oczywiście!

A co do tematu przewodniego tego wątku, to wydaje mi się to kolejną forumową ściemą – a nie jest tak…?

go?? w Leeds
    Participant

jestem żywo zainteresowany wszystkimi wracającymi
    wiec jeśli kogoś takiego znacie to czekam na kontakt

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gosc wrote:

jestem żywo zainteresowany wszystkimi wracającymi
    wiec jeśli kogoś takiego znacie to czekam na kontakt

no to juz bardziej na serio to te cale powroty to mysle, ze jakas kolejna w polsce akcja medialna,ze niby jak to tam wspaniale sie teraz zrobilo itd. nie mowie ze jest odwrotnie ,ale bedac w marcu w moim miescie nie zauwazylem zbyt wielu zmian na lepsze ,pracy owszem jest wiecej ,ale za ile? 1300 do reki 😆 😆 😆 😡 natomiast ceny juz niejednokrotnie przewyzszaja przy obecnym kursie funta brytyjskie ceny w sklepach. Pytam sie czasami roznych znajomych czy i kiedy wracaja – odpowiedzi sa rozne za rok ,na jesien ,ale pozniej dodają ze rok temu tez tak mowili i ciage tu są . Pozatym znam juz kilka przypadkow z moich znajomych ktorzy wrocili ”na stale” zobaczyli jak wciaz wyglada Polska rzeczywistosc i tak wrocili ,ale z powrotem na Wyspy 🙂 Ciezko generalnie zostawic ten ….no duzo wyzszy standard zycia jaki jednak jest tu, aczkolwiek wielu z nas teskni na rodzinami ,przyjaciólmi i swoimi miejscami w Polsce. Jezeli o mnie chodzi to chcialbym tu jeszcze zostac okolo roku i wykorzystac dobrą passe ,ktora na szczescie wciaz trwa, pozniej mam jeszcze w planie przeniesc sie do Londynu na jakis czas , jednakze juz nie tak dla kasy jak dla samego miasta i jego atmosfery, ale wstepnie za rok chcialbym wrocic, bo przyszlosc nie tylko swoja ,ale ludzi wartosciowych widzę w Polsce. W przypadku takich jak ja emigracja czy to do UK czy innego kraju Europy jest i mysle powinna byc wykorzystaniem szansy i mozliwosci jaką dała nam UE ,nowe kultury, nauka jezykow ,nowe znane czesto z gazet i telewizji nowe miejsca i oczywiscie standard zycia ,gdyz dopuki Polske dzieli wciaz dysproporcja pomiedzy starą unia a tą po rozszezeniu to nalezy to wykorzystac,chociaz złoty okres dla Polakow w latach 2004-2007 ten kraj ma juz za sobą . Pozdrawiam

go?? w Leeds
    Participant

czyli sam myślisz o powrocie !!!
    w większości się z tobą zgadzam
    jak jest możliwość to trzeba wykorzystywać dobrą passę
    tylko dla wielu ona tutaj już minęła
    a cześć po prostu chce zacząć nowe życie w Polsce, bo teraz jest dobry moment. Za dwa lata, albo i wcześniej kryzys dojdzie do Polski i nie będzie tak łatwo wrócić.
    Pozwólcie, że pominiemy w tym wątku tych wszystkich, którzy przyjechali tu z rodzinami i planują zostać tu na stałe. Szukam osób wracających, lub planujących wrócić w niedługim czasie, wiec cała reszta powinna mi wybaczyć.

slanting_eye
    Członek

na mnie nie licz .ja zostaje 🙂

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gosc wrote:

czyli sam myślisz o powrocie !!!
    w większości się z tobą zgadzam
    jak jest możliwość to trzeba wykorzystywać dobrą passę
    tylko dla wielu ona tutaj już minęła
    a cześć po prostu chce zacząć nowe życie w Polsce, bo teraz jest dobry moment. Za dwa lata, albo i wcześniej kryzys dojdzie do Polski i nie będzie tak łatwo wrócić.
    Pozwólcie, że pominiemy w tym wątku tych wszystkich, którzy przyjechali tu z rodzinami i planują zostać tu na stałe. Szukam osób wracających, lub planujących wrócić w niedługim czasie, wiec cała reszta powinna mi wybaczyć.

zgadza sie ze teraz przyjejzdzac do UK to juz nie bardzo jest po co jezeli ktos zamierza dorobic sie tu duzo i szybko, ale zupelnie nie zgodze sie lub moze nie rozumiem ,ze za jakis czas nie bedzie juz do Polski tak latwo wrocic 😕 doswiadczenia zdobyte tutaj naprawde bardzo przydadza sie w przyszlosci kazdemu,nie mam na mysli roznorakiej praktyki zdobytej jako jakis cleaner lub inny ”przynies, wynies, pozamiataj” ale ci ktorzy pracuja w swoich zawodach lub pracujac ucza sie nowych ,jezeli idzie to jeszcze w parze z dobrym jezykiem ,to mysle ze szanse na lepsza posadke sa duzo wieksze, nie pochodze z malego miasteczka totez o prace kiedys w moim sie nie martwie. Co do zarobkow hmm…pokaze pozniej rzeczywistosc. Natomiast co do tego kryzysu, to owszem jezeli sypnął by sie ten sektor kredytowy lub jakis inny kluczowy dla gospodarki to moze byc sytuacja analogiczna jak z ameryką, ale nie kraczmy tu co by bylo gdyby… Generalnie wszystkim bylo by teraz na reke aby zlotowka oslabla,tak polakom na emigracji jak i polskiej gospodarce(szczegolnie jesli chodzi o export i rozwoj przedsiebiorstw w oparciu o zagraniczne rynki) Pewne jest jedno – kokosow juz sie tu przy nie za wielkiej pensji odlozyc nie da ,ale nawet teraz w polsce nie odlozyl bym ani 1/4 tego co tu i glownie dlatego wiekszosc naszych trzyma w tym kraju ta perspektywa

Gundis
    Participant

Skontaktuj sie z Marcinkiewiczem

miles
    Członek

odlozyc i odlozyc ,co ty z tym odkladaniem ,tu sie wydaje ,trzeba isc z duchem spoleczenstwa a powaznie to malo jednak ludzi mysli o powrocie tylko jak moi przedmowcy,wiekszosc planuje ale kiedy nie wie ,chcieliby wszyscy wrocic ale nie moga bo tu latwiej sie zyje i tyle

Pabloo
    Członek

ja tez planuje opuscic UK…

…ale dopiero w wieku 50 lat i pojade wtedy na emeryture do Hiszpanii! Ole!

Gundis
    Participant

To szybko.Z tego co wiem,wiek emerytalny zaczyna sie po 65 roku zycia.
    No chyba ze bedzie cie na to stac.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.