Strona główna Działy Hyde Park Agresja na forach

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Uxbridge
    Członek

W zasadzie temat powinien znalezc sie w Smietniku, ale po pierwsze chce miec nad nim kontrole he he, a po drugie ma sporo wspolnego z tym co ostatnio mamy tutaj.
    Do rzeczy. Skad to sie bierze? Czy to frustracja ktora dopada emigrantow sprawia, ze tak chetnie biora sie do slownego mordobicia? Czy to moze w nas, Polakach ta frustracja siedzi i czeka kazdej okazji zeby sie z nas wylac (albo moze wyrzygac), gdziekolwiek jestesmy?
    Rodzina, znajomi, a przede wszystkim JA jestesmy w porzo. Ale nieznajomy to OBCY – potencjalny nieprzyjaciel. Jesli na dodatek sie z nami nie zgadza, cos kwestionuje, wtedy zamienia sie we wroga. A z wrogiem sie nie dyskutuje, wroga sie niszczy.
    No i typowka – jak ktos mnie obrazi (albo mi sie tak wydaje) to puszczaja wszystkie hamulce. Nie probujemy nic wyjasnic, nie zwracamy uwagi, nie domagamy sie przeprosin. Co to to nie. My go panie, wtedy z fleka. Niech ma. On "zaczal". Precz z Hammurabim. Za drwine – w morde. Za oplucie – smierc. To jest dobre, to jest sprawiedliwe.
    Tylko czasem cos sie tam czknie, ktos zalka: [i:eb24bd6c8a]bo Polacy to nie umieja sie trzymac razem, tacy niemili sa, nieuprzejmi[/i:eb24bd6c8a]. TAMCI Polacy. Bo przeciez nie ja.

7sisters
    Participant

To jest tak ze poczucie anonimowosci wyzwala agresje. Taki dajmy to Zbyszek w kontaktach osobistych jest generalnie OK. Ale kiedy Zbyszek nie widzi swojego oponenta (a nie widzi go np. siedzac przed komputerem, jadac autem itp.) traci umiejetnosc porozumiewania sie. Co gorsza, Zbyszek staje sie wtedy podejrzliwy jako ze nie rozumie do konca intencji swojego interlokutora. Narasta wiec w nim frustracja i agresja.

Naturalnie to zjawisko nie jest ograniczone tylko do Polakow. Tyle ze nacje bardziej cywilizowane (tzn. majace dluzej kontakt z takimi wynalazkami jak komputer czy auto) oswoily sie bardziej ze sposobami porozumiewania sie innymi niz pogawedka w cztery oczy przy kielichu. Polakom to tez wkoncu przyjdzie, trzeba tylko zeby doroslo pokolenie ktorego rodzice nie uwazaja internetu za wymysl szatana i samochodu za narzedzia walki ulicznej.

Uxbridge
    Członek

Racja co do meritum. Ale jestem bardziej sceptyczny co do wnioskow.
    Niedawno zarejestrowalem sie na pewnym forum hobbystycznym i napisalem pierwszego posta (merytorycznego). Jako pierwszy "powital" mnie moderator, olbrzymiasta czerwona i dosc niegrzeczna uwaga pod moim postem, ze nie przeczytalem regulaminu i mam porawic swoj post, bo nie ma polskich liter.
    Napisalem do niego na priva, wyjasniajac ze czasem pisze z pracy, z zagranicy, gdzie nie mam zainstalowanego wsparcia dla polskiego jezyka. I ze postaram sie cos z tym zrobic. Ale pod spodem dopisalem, ze jestem troche zaskoczony takim powitaniem i ze mysle ze mozna byloby grzeczniej zwrocic mi uwage.
    Na to dostalem odpowiedz, ze nie oni nie maja zamiaru szczegolnie witac nowych uzytkownikow (a ja wcale o to nie prosilem), bo maja pelno "takich" (jakich?). I skoro mieszkam za granica to "niestety" (?) mam prawo nie uzywac polskich znakow. Tylko mam sie zdecydowac – albo zawsze tak, albo tak, bo oni "nie beda sie bawic" w taki balagan.
    Ten moderator to zapewne mlody czlowiek, nie skazony komuna itp.
    Ale uznal za stosowne nie sprowokowany "przywolac mnie do porzadku".

Baggins
    Participant

masz cos do zbyszkow 7s, he?

7sisters
    Participant

Chyba wiem do czego pijesz. Ale nie nazwalbym tego tyle agresja co brakiem uprzejmosci, odczuwalnym juz po przekroczeniu Kanalu Brytyjskiego 😉 Chyba po prostu europejczycy tak maja ze na obcego musza sobie najpierw poszczekac.

P.S. Nie mam nic do Zbyszkow, po prostu to pierwsze imie kojarzone z Polakiem jakie mi przyszlo do glowy.

filipek
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Uxbridge wrote:

ze nie przeczytalem regulaminu i mam porawic swoj post, bo nie ma polskich liter.
    .

po to ktos slęczał nad regulaminem zeby tacy nowi jak Ty go przeczytali i zastosowali sie ,proste jak budowa cepa.

julka
    Participant

Moim zdaniem to bylo przegicie. Nawet wsadzenie do regulaminu, ze musza byc polkie znaki. Przeciez nie kazdy potrafi je sobie wlaczyc na kompie…

Uxbridge
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

filipek wrote:

Uxbridge wrote:

ze nie przeczytalem regulaminu i mam porawic swoj post, bo nie ma polskich liter.
    .

po to ktos slęczał nad regulaminem zeby tacy nowi jak Ty go przeczytali i zastosowali sie ,proste jak budowa cepa.[/quote]
    Widzisz, ale ja:
    Po pierwsze przeczytałem regulamin i tam było tylko o dbałości o poprawną polszczyznę. W porządku, można przyjąć że polskie znaki w to wchodzą.
    Po drugie okazuje się, że dla ludzi piszących z zagranicy robią wyjątek (co prawda w regulaminie nic nie ma o tym) a ja mam w podpisie że jestem z UK. Więc moderator nie sprawdził i od razu mnie opiórkował. Wypadałoby przeprosić, ale niech tam.
    Po trzecie, natychmiast z domu poprawiłem post, a mój list do moderatora był bardzo uprzejmy. Ja tylko powiedziałem, że spodziewałem się czegoś w rodzju "proszę popraw" a nie tzw. "zjebki" (nie użyłem tego słowa). I ta drobna sugestia już go poirytowała. Cóż, zapewne odpowiednio "polską" reakcją powinna być jeszcze bardziej niegrzeczna odpowiedź i obrażenie się na to forum. Ale tego nie zrobiłem, co obawiam się utwierdzi mego dyskutanta w mniemaniu że dobrze robi bo "z ludźmi trzeba ostro".

Z twojego postu wynika, że tego typu zachowanie uważasz za naturalne. Może tak jest, a może to potwierdza moją tezę.

B.i.z.o.n
    Participant

To wy czytacie forumowe regulaminy ?!?!?!?! Leżoł

julka
    Participant

B.i.z.o.n wrote:

To wy czytacie forumowe regulaminy ?!?!?!?! Leżoł

Alez my wiemy, ze ty nie czytasz…

filipek
    Participant

To sie ciesz ze moderatorem nie byl taki Cyklop,Kunegunda ,lub Bizon ,wtedy moglbys sie Uxbrigde prawdy o sobie dowiedziec 😀 Inna rzecz ze rodacy mieszkajacy w kraju wiadomo jak patrza na "nieudacznikow" w UK.

end2005
    Participant

znowu jakas ankieta nie , a tak narzekacje na inne ankiety a tu masz nastepna buuu 😈

miles
    Członek

agresja jest w kazdym a wzrasta gdy czlowiek czuje sie anonimowy i wie,ze nie poniesie zadnych konsekwencji swojego dzialania,podobne zjawisko zaobserwowac mozna u kierowcow samochodow.

dafunkonline
    Participant

oj źle się u was dzieje….
    pracuję ze zwierzętami i mam coraz większy dystans do ludzi…
    a w ogóle to pozdrawiam z kraju mlekiem i miodem płynącego (sarkazm, gdyby ktoś wziął to za przejaw arcysympatii do PO… ;D
    … niestety wiem do kogo pijesz ux… nie wiem czy pamiętacie . ale próbowałem tych ludzi utemperować mówiąc łagodnie… ale oczywiście wszyscy zarzucali mi trywializm (i nie tylko)
    widzicie co sie dzieje jak ktoś nie zareaguje szybciej od "nich"
    najlepszą obroną jest atak… w stylu potencjalnego trola…
    niestety wyrozumiałość wobec tychże ma swoje skutki..
    przeglądałem forum.. nie wszystkie tematy, raczej te które przyciągnęły mnie tytułami… dno… ux zrób porządek… prawdziwy porządek.. a nie namiastkę… reaguj odpowiednio…
    zresztą życzę ci żebyś rozwiązał ten problem bez zbędnych emocji i tak, zeby nie urazić niewinnych…

i tak przy okazji chciałem pozdrowić wszystkich wrogów i przyjaciół, znajomych i nieznajomych, dobrych i złych…
    bo znowu was kocham koziołki omoje kochane 😀

Uxbridge
    Członek

Spokojnie Dafunk, coś czuje serce moje że tam na górze już za spłuczkę pociągnęli, tylko do nas jeszcze nie dotarło…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.