Ja też trochę pstrykam, uwielbiam fotografię, ale to zupełna amatorszczyzna jak na razie… Przynajmniej ja tak uważam… Od prawie trzech lat posiadam Nikona D80 z kitowym obiektywem 18-70 mm f/3.5-4.5
Myślę, że na tym etapie, w którym się znajduję niezmiernie przydałoby mi się lepsze szkło, gdyż obecne nie ostrzy zachwycająco – kiedyś byłem z niego zadowolony, no ale teraz wzrosły wymagania. Przydałaby się jeszcze jakiś dobry flashgun, no ale koszty… Na razie nie mogę.
Więc od prawie trzech lat staram się uczyć i wyciągać z tego co mam maksimum. Jedyna wiedza, jakiej w chwili obecnej niezmiernie potrzebuję, to wiedza potrzebna w cyfrowej ciemni. To co robię ze zdjęciami na komputerze to absolutne przedszkole. Wciąż szykuję się do ataku na Photoshopa, ale każdy atak nie powoduje następnego – i tak tkwię w obróbce od prawie trzech lat…
Lubuję się w fotografii portretowej albo w reportażach – lizałem trochę makro, no ale z takim szkłem nie za bardzo da się co polizać… Odbiegłem natomiast od krajobrazów, których w moich zbiorach jest naprawdę garstka. Może to właśnie brak jakiejś wiedzy…?
Panowie – i Panie – może napiszcie krótką charakterystykę – co za sprzęt macie, co lubicie nim fotografować oraz może jakie niedoskonałości w warsztacie chcielibyście udoskonalić? Wiem, że to nie specjalistyczne forum, ale i ja nie czuję się zawodowcem… Wymieńmy trochę informacji. Później może zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam pasjonatów