Strona główna Działy Nauka English for higher education

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Gundis
    Participant

Czy ktos z Was uczeszczal na zajecia przygotowujace do nauki na uniwersytecie, PreAccess, prowadzone przez Park Line?
    Czy musimy zdawac egzamin z jezyka (TOEFL),aby dostac sie na uniwersytet,czy tez certyfikat ukonczenia w/w kursu jest wystarczajacy?

fatemeh
    Participant

TOEFL jest wymagany na uczelniach amerykanskich – odpowiednikiem angielskim jest IELTS.
    Sandi i ja dostalysmy sie bez zadnych IELTSow na Leeds Met, wiec jesli zamierzasz isc na 'access course’ to po prostu pogadaj z Course Leaderem interesujacego Cie kierunku. Jesli masz dobry angielski komunikatywny nie powinni Cie meczyc z IELTSem…
    Ja zetknelam sie z kims kto uczeszczal na tego typu zajecia, ale w Newcastle i Bradford – nie Leeds.
    Celem tych zajec jest uzupelnienie 'niedoborow kwalifikacyjnych’ np. dla osob ktore skonczyly w Polsce zawodowke a tu postanowily zdac na studia. Zawodowka to bodajze odpowiednik levelu 1 (albo 2 – nie mam sciagi pod reka 😉 ) – a wiec trzeba nadrobic braki – czyli mature, odpowiednik levelu 3.
    Jesli z Polski 'przywiozlesp mature, licencjat, studia podyplomowe – nie musisz chodzic na pre-access (chyba ze mature miales z jezykow i historii a teraz chcesz studiowac fizyke jadrowa i jednym z wymogow – entry requirements – jest matura z fizyki/matmy).

SAMIRAHINI
    Członek

To czy musimy podejmowac kursy/egazminy jezykowe zalezy w glownej mierze od decyzji managera kursu choc oczywiscie istnieja kierunki,dla ktorych konieczne jest bez wyjatku posiadanie IELTS na okreslonym poziomie (np.medycyna).
    Podobnie ma sie rzecz w przypadku Research a certyfikat jezykowy bywa i nieodzowny przy ubiegania sie o Research Grants (sic!)

TOEFL i CEA sa rowniez akceptowane na uczelniach Brytyjskich.

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.