Strona główna › Działy › Nauka › Studia. kursy.. co robić..
Hej!!! Najpierw może opisze swoją sutuacje.. no więc studiuje obecnie na UMK w Toruniu , kierunek finanse i rachunkowość (1 rok), dostałam propozycje wyjazdu do Anglii.. jednak bardzo mi zależy żeby dalej się kształcić i ukończyć jakieś studia.. oczywiście w Anglii, tylko pytanie co mam zrobić?? znaczy sie od czego zacząć??? jakiś kurs czy od razu startować na studia?? zdawałam mature z j.angielskiego ale poziom podstawowy i osiąnęłam 81%, sądze że jednak powinnam douczyć się języka.. ale jaki kurs powinnam ukończyć żeby później móc ubiegać się o przyjęcie na studia???
kolejne pytanie czy znacie jakieś uczelnie, collage w okolicach Harrogate??? słyszałam że tam mogę pójść na różne kursy językowe.. tylko czy jest tam coś gdzie bym mogła się dalej kształcić??? chciałabym zrobić w Anglii co najmniej licencjata..
..a może jednak powinnam zostać w Polsce i kończyć to co zaczęłam..
ech nie wiem.. boję się czy dam rade w Anglii, każdy mówi że powinnam dać rade.. ale nie wiem.. obawy zawsze będą.. np. nie wiem czy jak ukończe jakiś kurs to czy sie dostane na studia.. czy się utrzymam.. zresztą nawet nie wiem czy w okolicach miasta Boroughbridge gdzie będe mieszkać są jakieś uczelnie.. może ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na moje pytania i doradzi co robić by osiągnąć swój cel..
Z Boroughbridge najbliżej (ale niezbyt blisko bo miasteczko to leży raczej na zapupiu) na uczelnie masz do Yorku i Leeds, poczytaj sobie strony uniwersytetów np. http://www.york.ac.uk
najpierw zastanow sie czy masz tyle pieniedzy aby edukowac sie w Anglii… studia niestety troche tu kosztuja. Zaleznie od kierunku, ale niektore magisterki kosztuja do 10 tys. funtow rocznie.
A jako ze jestes na kierunku scisle zwiazanym z ekonomia to kredytow nie polecam 😉
Radze Ci zrobic tak jak ja.. znalezc dobra prace w uk.. studia konczyc zaocznie w Polsce, w trybie indywidualnym (przeciez mozesz przyjezdzac tylko na sesje), po licencjacie jakis kurs business english i np. kurs z finansow, a jak juz bedziesz miec pieniedzy jak lodu to mozna magisterke uzupelniajaca lub cos 🙂
a pozniej to juz bedziesz czekac na owoce swojej ciezkiej pracy 🙂
pozdrawiam cieplo i zycze powodzenia… wierze ze wszystko sie uda i dobrze ulozy.
Można też na Polskim Uniwersytecie Wirtrualnym, jak ja 😈 Albo… na Polish Open University. Oni oferują naukę w języku polskim lub angielskim i dają 2 dyplomy: licencjata i BA.
najpierw zastanow sie czy masz tyle pieniedzy aby edukowac sie w Anglii… studia niestety troche tu kosztuja. Zaleznie od kierunku, ale niektore magisterki kosztuja do 10 tys. funtow rocznie.
A jako ze jestes na kierunku scisle zwiazanym z ekonomia to kredytow nie polecam 😉
Radze Ci zrobic tak jak ja.. znalezc dobra prace w uk.. studia konczyc zaocznie w Polsce
O ile się orientuję to np. na Uni of York czesne jest zryczałtowane i wynosi 3 koma coś tys. za rok. Na pewno nie 10k anyway.
Co do kredytu studenckiego to nawet niespecjalnie znając się na ekonomii można zauważyć że ten kredyt to praktycznie bezzwrotna dotacja.
Oczywiście można 'znaleźć tu dobrą pracę a studia kończyć w Polsce’ tylko jak znaleźć tę dobrą pracę bez studiów oraz po co studiować 2,000 km od domu jak można dużo bliżej
studia tu sa na duzo lepszym poziomie niz te w polsce, i ucza myslenia a nie zakuwania na pamiec.mozna pracowac w trakcie studiow i jakos to pogodzic-mnei se udalo.Napewno dstep do materialow i techniki duzo lepszy niz w Pl, i spotyka sie ludzi z calego swiata przez co mozna sie duzo nauczyc od innych.polecam popracowac wczesniej zeby miec jakies fundusze i zaczynac.aplikacje na studia organizuje defs i jest w miare prosty.angielski-sprwadz sie na egzaminei ielts z jezyka i zobacz czy sobie poradzisz.jelsi masz kogos kto ci tu pomoze to ok, jesli nie to tez dasz sobe rade.
pozdr k
[quote:cd03043f7e]studia tu sa na duzo lepszym poziomie niz te w polsce, i ucza myslenia a nie zakuwania na pamiec.mozna pracowac w trakcie studiow i jakos to pogodzic-mnei se udalo[/quote]
prosze mowic za siebie. u mnie nic nigdy nie trzeba bylo umiec na pamiec – takie studia to rzeczywiscie do dupy
Radze Ci zrobic tak jak ja.. znalezc dobra prace w uk.. studia konczyc zaocznie w Polsce, w trybie indywidualnym (przeciez mozesz przyjezdzac tylko na sesje), po licencjacie jakis kurs business english i np. kurs z finansow, a jak juz bedziesz miec pieniedzy jak lodu to mozna magisterke uzupelniajaca lub cos 🙂
a czy ktoś się może orientuje, gdzie i za ile można tu zrobić jakiś kurs z business English? i jaki jest mniej więcej poziom takich kursów?
Hej!!! Najpierw może opisze swoją sutuacje.. no więc studiuje obecnie na UMK w Toruniu , kierunek finanse i rachunkowość (1 rok), dostałam propozycje wyjazdu do Anglii.. jednak bardzo mi zależy żeby dalej się kształcić i ukończyć jakieś studia.. oczywiście w Anglii, tylko pytanie co mam zrobić?? znaczy sie od czego zacząć??? jakiś kurs czy od razu startować na studia?? zdawałam mature z j.angielskiego ale poziom podstawowy i osiąnęłam 81%, sądze że jednak powinnam douczyć się języka.. ale jaki kurs powinnam ukończyć żeby później móc ubiegać się o przyjęcie na studia???
Zawsze uwazalam ze lepiej studia skonczyc niz przerywac (sama, niestety, zrobilam co innego.) Jesli chcesz przerwac nauke w Polsce, postaraj sie przynajmniej zamknac rok i koniecznie zabierz ze soba indeks – mozesz go przetlumaczyc sama, na miejscu. Choc spora grupa ludzi zalatwia sobie przysiegle tlumaczenie w Polsce, ja tam uwazam, ze nie ma co placic jesli nie jest to wymagane 😉
ale jaki kurs powinnam ukończyć żeby później móc ubiegać się o przyjęcie na studia???
Poniewaz jestes po maturze – nie musisz tak naprawde konczyc zadnego kursu. Mozesz pojsc na kurs przygotowujacy do IELTS, jesli studia, ktore chcialabys tu konczyc wymagaja IELTS-u, ale mozesz tez udac sie na sam egzamin.
Poza tym juz w Anglii mozesz wybierac czy wolisz studia czy np. podtwierdzenie kwalifikacji zawodowych (mozesz trafic na ciekawa prace i bedziesz chciala dostac tzw. 'papier’ potwierdzajacy Twoje umiejetnosci). W tym watku
http://leeds-manchester.pl/forum/viewtopic.php?t=6181
pisze troche wiecej o roznych drogach, ktore mozesz wybrac.
kolejne pytanie czy znacie jakieś uczelnie, collage w okolicach Harrogate??? słyszałam że tam mogę pójść na różne kursy językowe.. tylko czy jest tam coś gdzie bym mogła się dalej kształcić??? chciałabym zrobić w Anglii co najmniej licencjata..
Moja uczelnia (no, byla uczelnia, czekam na dyplom ;P ) oferuje kursy poprzez Harrogate College:
http://harrogate.leedsmet.ac.uk/main/promo.htm?section=WhyChoose
a tu mozesz zamowic informator:
http://www.leedsmet.ac.uk/harrogate/prospectus_order.htm
..a może jednak powinnam zostać w Polsce i kończyć to co zaczęłam..
Zdecydowanie tak, jesli mozesz 🙂
nie wiem czy jak ukończe jakiś kurs to czy sie dostane na studia..
Tym sie akurat nie martw: jesli spelniasz 'entry requirements’, ktore sa opisane w kazdym informatorze dostaniesz sie na studia! Latwiej bedzie zwlaszcza na PT, gdzie wymogi sa czasem bardziej ogolnikowe, tyle ze studiuje sie dwa razy dluzej.
czy się utrzymam..
Dostepna jest duza pula pieniedzy dla studentow – tych mlodszych i tych starszych. Ich przyznanie zalezne jest od stazu pobytu, zdobytych kwalifikacji (level), ilosci godzin… Szczegoly tutaj:
http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/index.htm
No i powtorze za v-tec: z B-Bridge masz blisko do Leeds i Yorku. Z Yorku dostaniesz sie tez do Durham czy Bradford – zdecydowanie przydalby sie samochod – w innym wypdaku spedzisz troche czasu na podrozach…
no więc tak.. właśnie planuje dokończyć tu rok..tak dla bezpieczeństwa chociażby po to że do 5 lat zawsze będe mogła wrócić i zacząć od momentu w którym przerwałam edukacje 🙂 ..a w Anglii jest mój chłopak z rodzicami.. on twierdzi że jak coś to mi pomoże..finansowo.. wiadomo jak coś będe szukać prace ale to nie zawsze starczy.. czasami myśle że wolałabym zostać w Polsce.. ale z drugiej strony on tam pracuje.. i ma na pewno lepsze warunki i lepiej zarabia niż w PL.. tam prędzej jakoś się ustawimy.. a tak co.. ja go ściągne do Polski..on dostanie gorszą prace..mniej będzie zarabiał..będziemy sie widywać raz na tydzień (jest kierowcą)..ja ukończe studia i patrząc na polską rzeczywistość może nawet pracy nie dostane..ta perspektywa jest mało zadowalająca :/ ..a my planujemy wspólną przyszłość.. i wiadomo, że trzeba tak kombinować żeby było dobrze.. sama nie wiem.. jedni sie wypowiadają że jakby mieli taką okazje to by sie nie zastanawiali.. inni że lepiej studiować w Polsce.. jeszcze inni że już tam studiują i jest świetnie.. ech mam mętlik w głowie..
[b:981bcbb539]do anka86[/b:981bcbb539] Hej!!! napisałaś: "Radze Ci zrobic tak jak ja.. znalezc dobra prace w uk.. studia konczyc zaocznie w Polsce, w trybie indywidualnym (przeciez mozesz przyjezdzac tylko na sesje)" możliwe jest takie studiowanie??? jak to wygląda??? troche dziwne to mi sie wydaje.. a ostatni rok też można indywidualnie?? bo to przecież prace dyplomową trzeba pisać.. ja jkończe obecnie pierwszy rok na dziennych.. tak więc pozostałe dwa lata moge zrobić indywidualnie??? troche tego nie czaje… ale to wymagana jest jakaś wysoka średnia czy jak żeby tak móc studiować??? a jak już to nie jest Tobie trudno zdawać w takim trybie egzaminów??? i jak to wszystko wygląda.. internetowo porozumiewasz się z wykładowcami odnośnie terminów??? a notatki skąd bierzesz??? prosze odp. to jest dla mnie naprawde ważne… z góry dziękuje..
Droga kkkd5…
nie chce tu snuc posepnych wizji, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze niestety chlopak jest a potem go moze nie byc… wiec tak naprawde staraj sie zrealizowac siebie, miej jakies wyjscie awaryjne.
Studia dopiero zaczelas, wiec stracic 1 rok to nie tragedia, ale zebys potem nie zalowala…
Co do studiow tutaj, to polecam, jak najbardziej – tylko trzeba najpierw byc pewna, ze sie dostaniesz, etc. Bo kolejny rok moze zmarnowany….
Dokoncz rok, przyjedz na wakacje tutaj, rozejrzyj sie co i jak i wtedy podejmij decyzje.
Pozdrawiam.
[b:dfb76e4ffd]do anka86[/b:dfb76e4ffd]
Ja tak studiuję. Zarządzanie i marketing. Pisałam powyżej. Wyższa Szkoła Ekonomiczno- Humanistyczna w Łodzi z siedzibą w Londynie. Można studiować jak ja, e-learnig, jeżdżąc tylko na egzaminy. A można normalnie zaocznie, zjazdy w Londynie. Ale drogo trochę, 180 f za miesiąc 😉
[b:18002ebf15]do anka86[/b:18002ebf15] Hej!!! napisałaś: "Radze Ci zrobic tak jak ja.. znalezc dobra prace w uk.. studia konczyc zaocznie w Polsce, w trybie indywidualnym (przeciez mozesz przyjezdzac tylko na sesje)" możliwe jest takie studiowanie??? jak to wygląda??? troche dziwne to mi sie wydaje.. a ostatni rok też można indywidualnie?? bo to przecież prace dyplomową trzeba pisać.. ja jkończe obecnie pierwszy rok na dziennych.. tak więc pozostałe dwa lata moge zrobić indywidualnie??? troche tego nie czaje… ale to wymagana jest jakaś wysoka średnia czy jak żeby tak móc studiować??? a jak już to nie jest Tobie trudno zdawać w takim trybie egzaminów??? i jak to wszystko wygląda.. internetowo porozumiewasz się z wykładowcami odnośnie terminów??? a notatki skąd bierzesz??? prosze odp. to jest dla mnie naprawde ważne… z góry dziękuje..
ja tak zrobilam 3 sesje, trudno bylo, musialam sie dogadywac z wykladowcami indywidualnie..itp. formalnie nie mialam indywidualnego toku, lubili mnie i wiedzieli, ze dam rade
zjazdow bylo chyba siedem w sem. wiec musialam byc na 4 aby zaliczyc cwiczenia co oznaczalo podroz generalnie co miesiac
notki skad? stad skad teraz bierzesz, od zanjomych, u nas wystarczylo sie ustawic pod kserem i zbierac wszystko co ktos przyniosl, ale prawda taka, ze pod koniec to co "bardziej" przyjazni krzywo patrzyli…..
kkkd5 wrote:[b:6ad737e56b]do anka86[/b:6ad737e56b]
Można studiować jak ja, e-learnig, jeżdżąc tylko na egzaminy.[/quote]
Czyli raz na semestr jeździsz do Polski??? kurcze zastanawiam się czy na mojej uczelni dałoby się tak.. i wtedy bym w sumie nic nie traciła.. coś by nie wyszło w Anglii to bym wróciła i byłoby ok.. a propo PUW to trudno jest??? i ile kosztują???