Strona główna › Działy › Dziecko › POROD I MACIEZYNSKIE W POLSCE
WITAM WSZYSTKICH . MAM PEWIEN KLOPOT I POTRZEBUJE WASZEJ POMOCY. JESTEM W CZWARTYM MIESIACU CIAZY . PRACUJE W UK JAKIES DWA LATA, A W OBECNEJ FIRMIE 9 MIESIECY. OBLICZYLAM, ZE ODCHODZAC NA MACIEZYNSKIE BEDZIE TO ROK , JAK ROZPOCZELAM PRACE . DOWIEDZIALAM SIE , ZE PO PRZEPRACOWANYM ROKU NALEZY MI SIE 36 TYGODNI PLATNEGO MACIEZYNSKIEGO. JEDNAK KLOPOT W TYM , ZE NIE WIEM , JAK WSZYSTKO TO WYGLADA, JAK PO PRZEJSCIU NA MACIEZYNSKIE WYJADE DO DOMU. MAM ZAMIAR WROCIC PO URLOPIE DO PRACY , ALE TYLKO NA JAKIS KROTKI OKRES I WROCIC NA STALE DO KRAJU. MOZE WY MI POWIECIE , JAK TO WSZYSTKO WYGLADA, CZY COS TRACE , CZY MOGE SIE STARAC O NORMALNE BENEFITY. OBECNIE POBIERAM WORKING TAX . PRACUJE PRZEZ AGENCJE. DZIEKUJE ZA JAKAKOLWIEK PORADE. POZDRAWEIAM
jesli jestes w ciazy nalezy i pracujesz legalnie na umowie jak sama napisalas to nalezy Ci sie macierzynskie (podczas ktorego pracodawca nie moze Cie zwolnic) ktore tutaj o ile sie nie myle (sama mam dziecko i rodzilam tutaj nie dawno) trwa 9miesiecy potem mozesz wrocic do pracy. chcesz leciec do polski z tego co zrozumialam tak ?? – to podroz samolotem mozesz obdyc przez kilka miesiecy ale raczej w pierwszych tygodniach i tuz przed ostatnim miesiacem jest problem czy linie lotnicze wyraza na to zgode… bo rozne sa warunki przelotu. odnosnie benefitow mozesz ubiegac sie o Child Tax Credit i Child benefit i jeszcze Mternity czyli 500F porodowego (wypelnienic i wyslac aplikacje mozesz min 11tyg przed porodem lub do 3 miesiecy po, nie mozesz miec wtedy na koncie wiecej niz 500F ale musisz pobierac zwykle benefity ktore wyzej wymienilam bo pisze ze mozesz oczekiwac ich ale to nie zmienia nic…bo pisza tak :/ ale nei biora pod uwage…. czyli nie dostaniesz {to po co tak pisza ale ok}). jesli jestes samotna matka to mozesz jeszcze pobierac inne benefity. a jesli chodzi o opieke zdrowotna to masz ja za darmo. jesli masz jeszcze jakies pytania a moglabym pomoc to pisz 😉
nie wiem czy pomoglam cos tym co napisalam ale pozdrawiam
Pracujac dla agencji masz prawo do tak zwanego Maternity Pay ale nie Maternity Leave za Directgov:
[i:81dc91c842]If you’re an agency worker, you have the right to Maternity or Paternity Pay, but not Maternity or Paternity Leave.[/i:81dc91c842]
Maternity Pay oznacza,ze bedziesz otrzymywac wynagrodzenie w wysokosci zaleznej od zarobkow przez 39 tyg.
Musisz pamietac,ze jestes okreslona jako worker a nie jako employee bo pracujesz dla agencji a to zmienia postac rzeczy.
Przez pierwsze 6 tyg dostaniesz prawdopodobie 90proc pensji (90proc z tygodniowki na tydzien) a potem ok 117f lub nadal 90proc z tyg (dostaje sie ta nizsza opcje).
Obie opcje sa wyplacane do 39 tyg po urodzeniu moze byc tez krocej w zakleznosci od spelnianych kryteriow.Pracujaca dla agencji nie otrzymujesz nic z funduszu wlasnego pracodawcy i nie masz zapewnionego miejsca, po powrocie.
AAA i najwazniejsze,zeby dostac Maternity Pay musisz:be
employed by the same employer continuously (some breaks do not interrupt continuous employment) for at least 26 weeks into the 15th week before the week your baby is due.
Czyli zatrudniona przez tego samego pracodawce przez conajmneij 26 tyg do 15 mies przed urodzeniem dziecka czyli jakos tak 25 mies ciazy.
Chyba cos pomoglem?
AA no i z tego co mi sie wydaje, po opuszczeniu UK benefity wyplacane sa przez 3 miesiace tylko.Sprawdz sobie i to bo mozesz nic nie dostac po 3 mis pobytu w PL
…. Czyli zatrudniona przez tego samego pracodawce przez conajmneij 26 tyg do[b:ffecec9086] 15 mies [/b:ffecec9086]przed urodzeniem dziecka czyli jakos tak [b:ffecec9086]25 mies [/b:ffecec9086]ciazy.
Chyba cos pomoglem?
tygodnia a nie miesiaca oczywiscie 😉
dla mnie moze byc i 25-go miesiaca, w koncu nie mnie sie znac,ni emnie rodzic 🙂
Ale swoja droga to odnioslem sie chyba do opcji dla slonia lub wiloryba-25 mies w ciazy 😆 😆
Pardon
Spoko. Ja, podobnie jak wiele innych osob, bardzo chetnie doloze sie ze swoich podatkow na to ,zebys ty sobie siedzac w Polsce pobierala kase na ktora my tu pracujemy, tylko za to ze sobie dziecko zrobilas. Widocznie jak sie nie ma ochoty pracowac i nic ciekawszego nie da sie wymyslec zawsze mozna sobie dziecko z byle kim zmajstrowac i niech placa!
Zreszta ten proceder jest juz Anglikom dosc znany (gazety naglosnily juz dawno) i watpie zeby sie udalo. A w Polsce idz po zapomoge.
posluchaj gnoju williamie! mam 31 lat , mialam 7 lat firme w kraju. pracuje legalnie w uk dwa lata. mam ciaglosc w pracy . nikt mojego chlopa (tego samego od 5 lat 0 nie bedzie wyzywal od byle kogo. ja sobie wypracowalam moje maciezynskie , a Ty skurwielu pewnie nawet dziecka nie potrafisz zrobic , bo i nie masz z kim, skoro tak piszesz. jestes burakiem , zycze ci jak najgorzej w uk , a jak ci sie noga powinie , to mam nadzieje , ze nie dostaniesz nawet darowych uslug medycznych
acha jeszcze jedno. po pierwsze to po co sam tu przyjechales , skoro nie chcesz robic na innych , a po drugie , to gdyby tutaj przyjechaly same babcie, to i dzieci by nie bylo. zastanow sie co piszesz , bo moze jest tutaj duzy procent ludzi , ktorzy licza na benefity , ale i duzo , ktorzy normalnie zyja , placa podatki , pracuja i sa po studiach . obraziles mnie i te pracujace kobiety, ktore chca normalnie zyc w uk. POsiadanie dzieci jest czyms normalnym !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
juz wyluzuj bo zaczynasz buraczyc gorzej niz william.. 🙂
takze chyba wypadaloby podziekowac za konkretne odpowiedzi na Twoj problem, zamiast sie koncentrowac na jednym malym sarkazmie..
A mi się podobało. Lubię zdecydowane dziewczyny 🙂
Najciekawsze że ma od 5.0 lat jednego chłopa 🙄
Nie nazwałabym wypowiedzi Williama sarkastyczną. Ona była zdecydowanie chamska – nazywając rzeczy po imieniu.
A ja życzę Bunisi szczęśliwego macierzyństwa i powodzenia!
Nie nazwałabym wypowiedzi Williama sarkastyczną. Ona była zdecydowanie chamska – nazywając rzeczy po imieniu.
dla Ciebie jest chamska, dla mnie nie.. i co, teraz sie moze bedziemy klocic kto ma racje? 😛
i nie zapomnijmy zyczyc benefitow wielu.. 😉
dmosia wrote:Nie nazwałabym wypowiedzi Williama sarkastyczną. Ona była zdecydowanie chamska – nazywając rzeczy po imieniu.
dla Ciebie jest chamska, dla mnie nie.. i co, teraz sie moze bedziemy klocic kto ma racje? 😛
i nie zapomnijmy zyczyc benefitow wielu.. ;)[/quote]
Ej, chlopcy, nie zachowujcie sie jak buraki. Kobieta, ktora pracowala i przysluguje jej macierzynski urlop ma prawo spedzic go gdzie chce, czy bedzie to Polska, Rosja, Hiszpania czy Uganda…
I ma dziewczyna racje, ze sie denerwuje., Skoro macierzynski jej przysluguje, to sobie na niego zapracowala. Ma do niego prawo i jakis sfrustrowany facet nie powinien jej tego wypominac…
WITAM WSZYSTKICH . MAM PEWIEN KLOPOT I POTRZEBUJE WASZEJ POMOCY. JESTEM W CZWARTYM MIESIACU CIAZY .
😆 To brzmi ciekawie, szczegolnie jak na dojrzala kobiete. Jak dzial listow od czytelniczek w Bravo Girl 😆
Hmm.. Moja wypowiedz byla z pewnoscia sarkastyczna, moze i chamska. Radze tylko czytac ze zrozumieniem. Ja nikomu nie zabraniam sie rozmnazac, rowniez zycze kolezance szczesliwego maciezynstwa i pozycia malzenskiego, zreszta to nie moja sprawa.
Jedyna rzecz ktora mnie w jej poscie zdenerwowala to pytanie o rade jak wyludzac benefity… Szczegolnie ze nie dalej jak w zeszlym tygodniu ludzie w pracy zaczeli mnie wypytywac (w zartach ale mimo wszystko mnie dotknelo) ile dzieci w Polsce utrzymuje z benefitow. Jakies brukowce napisaly o tym procederze, ze ludzie pracujacy tu pobieraja kase na dzieci ktore sa w Polsce. Uznano to oczywiscie za wyludzanie i kolejny przyklad tego jacy imigranci z Polski sa zli 😡
Nie chodzi mi wiec tylko o pieniadze z moich podatkow, ale takze o opinie, jaka wyrabiaja tacy ludzie wszystkim Polakom. Nie mam zamiaru sie wstydzic i tlumaczyc za darmozjadow.
No i gratulacje z powodu faceta. Tego samego od 5 lat 😆 Niezly wyczyn 😆 😆