Strona główna Działy Finanse Czy ktos wie????

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Rafels
    Członek

Pracuje w Anglii od ponad 3 lat.przed 4 miesiacami mialem 3 miesiace przerwy(rzucilem prace-pojechalem na 3 miesiace do PL-po czym wrocilem,znalazlem prace i pracuje juz od 4 miesiecy przez agencje).
    Czy jak bym wrocil do Pl nalezy mi sie jakis zasilek(czy to od PL czy od UK)??????? Slyszalem,ze tak ale nie wiem czy to prawda.Slyszalem,ze musze wziac od pracodawcy formularz E301 i przedstawic do wojewodzkiego urzedu pracy.i wsio. Czy ktos wie moze cos wiecej?jezeli tak to ile mozna dostac itd…
    Z gory dziekujei p[ozdrawiam.

v-tec
    Członek

Rafels proszę nie zamieszczać wątków z tytułami w rodzaju: czy ktoś wie… powiedzcie mi… itp.
    A co do meritum to wydaje mi się że w Polsce zasiłek należy się po przepracowaniu 1 roku więc nie wiem czy się załapiesz…
    oczywiście pomijam sam sens dobrowolnej zamiany angielskiej wypłaty na polski zasiłek 🙂

bolek
    Participant

ja czytałem o innym sposobie:

tak w skrócie:
    -po min roku pracy w UK rejestrujesz się jako bezrobotny w UK i oświadczasz, że jedziesz do PL szukać pracy (dostajesz odpowiednie pisemko z Job Centre)

-na podstawie tego pisemka w PL możesz pobierać angielski zasiłek do 3 miesięcy – potem tracisz prawo do zasiłku albo wracasz do UK i szukasz pracy dalej tutaj (i pobierasz dalej), ot takie 3 miesieczne płatne wakacje…

Artii
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

ja czytałem o innym sposobie:

tak w skrócie:
    -po min roku pracy w UK rejestrujesz się jako bezrobotny w UK i oświadczasz, że jedziesz do PL szukać pracy (dostajesz odpowiednie pisemko z Job Centre)

-na podstawie tego pisemka w PL możesz pobierać angielski zasiłek do 3 miesięcy – potem tracisz prawo do zasiłku albo wracasz do UK i szukasz pracy dalej tutaj (i pobierasz dalej), ot takie 3 miesieczne płatne wakacje…

Jak myślicie przejdzie to?
    Jade za tydzień do PL i raczej już nie wróce do UK. No chyba żeby zamknac konto no i odebrać czek ze zwrotem podatku.

julka
    Participant

Bez jaj!

A moze po prostu przyjedz do Polski znajdz prace i nie kombinuj?

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    julka wrote:

Bez jaj!

A moze po prostu przyjedz do Polski znajdz prace i nie kombinuj?

….albo zostan w anglii…

Artii
    Participant

Nie moge isc w tym roku podatkowym do pracy w PL bo bym musial zaplacic 10t pln podatku za to co w UK zarobilem.

julka
    Participant

a co a ta abolicja podatkowa?

adamo82
    Participant

Abolicja to co innego, dotyczy lat przeszłych kiedy to niby nie było podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu??, teraz i w zeszlym roku cały czas mamy abolicje. 🙂 To znaczy że np. po całym roku pracy nie musimy płacić drugi raz podatku w Polsce.

Alę 'tylko dlatego’ że nie musimy rozliczać się w Polscę, jeżeli będziemy rozliczać się w Polsce to trzeba dopłacać ponieważ podatek w UK jest nizszy, czyli nie płacimy drugi raz podatku tylko dopłacamy w Polsce różnicę.

adamo82
    Participant

Abolicja to co innego, dotyczy lat przeszłych kiedy to niby nie było podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu??, teraz i w zeszlym roku cały czas mamy abolicje. 🙂 To znaczy że np. po całym roku pracy nie musimy płacić drugi raz podatku w Polsce.

Alę 'tylko dlatego’ że nie musimy rozliczać się w Polscę, jeżeli będziemy rozliczać się w Polsce to trzeba dopłacać ponieważ podatek w UK jest nizszy, czyli nie płacimy drugi raz podatku tylko dopłacamy w Polsce różnicę.

bolek
    Participant

teraz jest trochę inaczej niż piszecie, nie płaci się już drugi raz podatku w Polsce, ani nie dopłaca się różnicy. Dochód uzyskany w np. Anglii ma natomiast wpływ na "podstawę opodatkowania" dochodów uzyskanych w Polsce, tzn.:

jezeli Artii pojdzie do pracy i zarobi np. 1000 zł to jego poski pracodawca zapłaci zaliczkę na podatek wg 1 stawki podatku 19%, ale jezeli Artii w Anglii zarobił w przeliczeniu na PLN więcej niż 44490 PLN (załapie się na 2 stawkę 30%) to będzie musiał dopłacić w Polsce brakujące 11% od jego polskich zarobków (od 1000 pln) a nie od całości!

Poza tym sposób, który opisałem nie jest kombinatorstwem – jest jak najbardzej legalny – ale w twoim przypadku raczej nie zdążysz, tydzień to chyba za mało, aby załatwić formalności w jobcentre, no i jeszcze trzeba spełniać pewne wymagania dot. powodów dla których zostałeś bez pracy – ale dla kogoś kto np. właśnie został zwolniony i chce złapać drugi oddech to niezłe wyjście.

Zwrot podatku z UK to jescze inna bajka, mógłbyś go dostać w przeciągu 2 tyg. jesli oświadczysz, że nie wrócisz już do UK (do pracy) w tym roku podatkowym – w przeciwnym wypadku musisz poczekać do 6 kwietnia 2009. Tu też, jak widzisz, nie wiele załatwisz w tydzień.

No i jeszcze na koniec moje ulubione ogłoszenie "o podatkach": chętnie podejmę prace w Polsce, od której będę zmuszony płacić 40% podatek…" 😆 😆 😆

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.