Strona główna Działy Finanse Czy ktos wie????

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Rafels proszę nie zamieszczać wątków z tytułami w rodzaju: czy ktoś wie… powiedzcie mi… itp.
    A co do meritum to wydaje mi się że w Polsce zasiłek należy się po przepracowaniu 1 roku więc nie wiem czy się załapiesz…
    oczywiście pomijam sam sens dobrowolnej zamiany angielskiej wypłaty na polski zasiłek 🙂

bolek
    Participant

ja czytałem o innym sposobie:

tak w skrócie:
    -po min roku pracy w UK rejestrujesz się jako bezrobotny w UK i oświadczasz, że jedziesz do PL szukać pracy (dostajesz odpowiednie pisemko z Job Centre)

-na podstawie tego pisemka w PL możesz pobierać angielski zasiłek do 3 miesięcy – potem tracisz prawo do zasiłku albo wracasz do UK i szukasz pracy dalej tutaj (i pobierasz dalej), ot takie 3 miesieczne płatne wakacje…

Artii
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

ja czytałem o innym sposobie:

tak w skrócie:
    -po min roku pracy w UK rejestrujesz się jako bezrobotny w UK i oświadczasz, że jedziesz do PL szukać pracy (dostajesz odpowiednie pisemko z Job Centre)

-na podstawie tego pisemka w PL możesz pobierać angielski zasiłek do 3 miesięcy – potem tracisz prawo do zasiłku albo wracasz do UK i szukasz pracy dalej tutaj (i pobierasz dalej), ot takie 3 miesieczne płatne wakacje…

Jak myślicie przejdzie to?
    Jade za tydzień do PL i raczej już nie wróce do UK. No chyba żeby zamknac konto no i odebrać czek ze zwrotem podatku.

julka
    Participant

Bez jaj!

A moze po prostu przyjedz do Polski znajdz prace i nie kombinuj?

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    julka wrote:

Bez jaj!

A moze po prostu przyjedz do Polski znajdz prace i nie kombinuj?

….albo zostan w anglii…

Artii
    Participant

Nie moge isc w tym roku podatkowym do pracy w PL bo bym musial zaplacic 10t pln podatku za to co w UK zarobilem.

julka
    Participant

a co a ta abolicja podatkowa?

adamo82
    Participant

Abolicja to co innego, dotyczy lat przeszłych kiedy to niby nie było podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu??, teraz i w zeszlym roku cały czas mamy abolicje. 🙂 To znaczy że np. po całym roku pracy nie musimy płacić drugi raz podatku w Polsce.

Alę 'tylko dlatego’ że nie musimy rozliczać się w Polscę, jeżeli będziemy rozliczać się w Polsce to trzeba dopłacać ponieważ podatek w UK jest nizszy, czyli nie płacimy drugi raz podatku tylko dopłacamy w Polsce różnicę.

adamo82
    Participant

Abolicja to co innego, dotyczy lat przeszłych kiedy to niby nie było podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu??, teraz i w zeszlym roku cały czas mamy abolicje. 🙂 To znaczy że np. po całym roku pracy nie musimy płacić drugi raz podatku w Polsce.

Alę 'tylko dlatego’ że nie musimy rozliczać się w Polscę, jeżeli będziemy rozliczać się w Polsce to trzeba dopłacać ponieważ podatek w UK jest nizszy, czyli nie płacimy drugi raz podatku tylko dopłacamy w Polsce różnicę.

bolek
    Participant

teraz jest trochę inaczej niż piszecie, nie płaci się już drugi raz podatku w Polsce, ani nie dopłaca się różnicy. Dochód uzyskany w np. Anglii ma natomiast wpływ na "podstawę opodatkowania" dochodów uzyskanych w Polsce, tzn.:

jezeli Artii pojdzie do pracy i zarobi np. 1000 zł to jego poski pracodawca zapłaci zaliczkę na podatek wg 1 stawki podatku 19%, ale jezeli Artii w Anglii zarobił w przeliczeniu na PLN więcej niż 44490 PLN (załapie się na 2 stawkę 30%) to będzie musiał dopłacić w Polsce brakujące 11% od jego polskich zarobków (od 1000 pln) a nie od całości!

Poza tym sposób, który opisałem nie jest kombinatorstwem – jest jak najbardzej legalny – ale w twoim przypadku raczej nie zdążysz, tydzień to chyba za mało, aby załatwić formalności w jobcentre, no i jeszcze trzeba spełniać pewne wymagania dot. powodów dla których zostałeś bez pracy – ale dla kogoś kto np. właśnie został zwolniony i chce złapać drugi oddech to niezłe wyjście.

Zwrot podatku z UK to jescze inna bajka, mógłbyś go dostać w przeciągu 2 tyg. jesli oświadczysz, że nie wrócisz już do UK (do pracy) w tym roku podatkowym – w przeciwnym wypadku musisz poczekać do 6 kwietnia 2009. Tu też, jak widzisz, nie wiele załatwisz w tydzień.

No i jeszcze na koniec moje ulubione ogłoszenie "o podatkach": chętnie podejmę prace w Polsce, od której będę zmuszony płacić 40% podatek…" 😆 😆 😆

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.