Strona główna Działy Prawo zlamanie zle wypelnionej umowy

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    slanting_eye
    Członek

mysle ze masz racje.skoro papierek tutaj jest "swiety" wiec oki.

skoro sie nie odezwali to oki.postraszyli cie wpisem i tyle jak zaplacisz to dobrze dla nich a jak nie to pewno dadza se spokoj

7sisters
    Participant

Wydaje mi sie ze jestes dosc bezpieczna.

Z prawnego punktu widzenia sprawa jest pewnie do wygrania dla silowni (umowa zawiera tzw. obvious mistake) ale proces bylby skomplikowany i dosc kosztowny (musieliby najac prawnika, powolac swiadkow etc.). Za £30 pewnie im sie nie bedzie chcialo.

Nawet gdyby poszli do sadu, prawdopodobnie nie wyglraliby calej sprawy (jezeli sprzet nie dzialal) i tym samym ryzykowaliby utopienie pieniedzy. Jak beda madrzy dadza Ci spokoj.

Reddbull
    Członek

Tez mysle, ze nie masz sie czego obawiac. Nie musialas nawet wspominac o bledzie w kontrakcie. Moglas po prostu napisac, ze sauna nie dziala i tyle. Oni zlamali umowe- nie Ty. Dzialajacy sprzet na silowni to podstawa, wiec na pewno zostalo by to potraktowane przez sad jako 'condition’ kontraktu. Jesli jedna z 'conditions’ jest zlamana daje Ci to prawo do odstapienia od kontraktu.

7sisters nie ma w angielskim prawie takiego czegos jak 'obvious mistake’.
    Jest:
    1. Common mistake
    2. Mutual mistake
    3. Unilateral mistake

ela1981
    Participant

dzieki, najgorsze jest, ze mi nic nie odpisuja (email), mam nadzieje, ze w zwiazku z tym nie powinni robic dalszych krokow
    wiem, ze mialam prawo do zrezygnowania, bo tak umowa mowi, tylko wtedy jest kara30£, a jak kontrakt generalnie wygasl to ja sie w….nie dam zrobic nawet na pena, bo to dziala na mnie jak plachta na byka, wiecie po co mam placic jak sie im nie nalezy
    do sadu to moze by nie poszli tylko moga do credit raportu wlozyc ~ dlatego mnie to wnerwia, jak mi przysla jakies papiery wedlug, ktorych mam zaplacic to zaplace i koniec ale cisza, milcza

filipek
    Participant

A nie proscoej zaplacic te 30 glupich funtow,miec swiety spokoj czyste sumienie i bawic sie dalej w silownie itp.
    "Najgorsze ze mi nie odpisuja",no faktycznie dramat.Wplacam kase i niech nie odpisuja.Tyle jest o polskim cwaniactwie na forum.

ela1981
    Participant

jak sie nalezy zaplace z usmiechem (bo sie z tym liczylam od poczatku), nie widze powiazania z cwaniactwem ani z …polskim cwaniactwem, ale frajer nie jestem, ja za swoje bledy place……..
    sama siedze przy mailach w pracy i wiem jaki jest tok odpisywania na nie, jesli nie moge podac info to odpisuje, kiedy bede w stanie, nie lubie nieprofesjonalnego zachowania i kiedy ktos mnie olewa
    wysle kolejnego maila rano i zobacze co dalej

rollingstone
    Członek

przyznam Ela, ze zbulwersowal mnie caly watek, zalozony jakby nie bylo przez professional person, mozesz sie oburzac na to ze filipek nazwal Twoje akcje cwaniactwem, ciekawe jaka terminologie Ty swojemu zachowaniu przypisujesz – najlagodniejszy wyraz, ktory mnie sie nasuwa to 'spryt’ w watpliwym wydaniu

po pierwsze w biznesowej korespondencji jest normalne ze na odpowiedz sie daje 5-7 dni roboczych, to ze silownia nie odpisuje przez dwa dni nie znaczy ze Cie olewaja, zwlaszcza ze domagasz sie dokumentacji

po drugie zawarlas i podpisalas kontrakt z silownia in good faith, i nie mialas zadnych zludzen jak go podpisywalas, ze kontrakt opiewa na inny okres niz rok, a bledna data jest po prostu clerical error (nikt nie wystawia kontraktu zaczynajacego sie pozniej niz data koncowa – to jest nonsens)

po trzecie sama wiesz ze przyczyna rezygnacji z silowni[b:5ccff223be] nie[/b:5ccff223be] jest nieczynna sauna, tylko fakt ze znalazlas sobie cos co Ci bardziej pasuje, a wiec dajac wymowienie juz od razu naginasz prawde

wbrew temu co piszesz na koncu posta 30L to nie jest kara, tylko cancellation fee, wyrazenie ktorego sama uzywasz na poczatku wypowiedzi i suma na ktora dobrowolnie sie zgodzilas podpisujac umowe (jakiekolwiek daty koncowe by na niej nie widnialy)

jak dla mnie to Twoje postepowanie jest zenujace – az czlowieka zzyma, jak o glupie 30L funtow ludzie sa gotowi sie przed samym soba (i publicznie) upokorzyc, bo dumna ze swojego zachowania chyba nie jestes?

Wydawalo mi sie, ze masz wyzsze osobiste standardy

Pabloo
    Członek

sprawdz jeszcze, czy umowa nie zostala automatycznie przedluzona

bloodlette
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Pabloo wrote:

sprawdz jeszcze, czy umowa nie zostala automatycznie przedluzona

Do 16.01.2008… 😀

Baggins
    Participant

[quote:18cb9f23f9]A nie proscoej zaplacic te 30 glupich funtow,miec swiety spokoj czyste sumienie i bawic sie dalej w silownie itp.
    [/quote]
    ja np verginowi nie zaplacilem 19£ za niby zerwanie umowy, choc przywalili mi kilka listow. napisalem rowniez aby przyslali mi kopie umowy na ktora sie powoluja i oczywiscie nic z tego (ponad miesiac temu). tyle ze ja mialem umowe jeszcze z NTL, a nawet po przejeciu ich przez Virgina minal rok. nic z nimi nie podpisywalem, zaplacilem za miesiac (25 dnia miesiaca), mimo ze poprosilem o cancelowanie 01 nastepnego. i mimo ze zaplacilem za wiecej, a korzystalem tylko 6 dni to jeszcze chcieli pieniadze.
    chocby to byl 1£ to bym nie zaplacil.
    problem polega na tym ze twoje listy naogol laduja w koszu i customer service ma to w d….
    juz nie mowie ze mimo poinformowania o koniecznosci rozstania probowali pobrac oplate nastepnego miesiaca (chytrze 🙂 zablokowalem DB wczesniej)

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Reddbull wrote:

http://www.ecademy.com/node.php?id=69150

ela1981
    Participant

rollingstone wrote:

przyznam Ela, ze zbulwersowal mnie caly watek, zalozony jakby nie bylo przez professional person, mozesz sie oburzac na to ze filipek nazwal Twoje akcje cwaniactwem, ciekawe jaka terminologie Ty swojemu zachowaniu przypisujesz – najlagodniejszy wyraz, ktory mnie sie nasuwa to 'spryt’ w watpliwym wydaniu

po pierwsze w biznesowej korespondencji jest normalne ze na odpowiedz sie daje 5-7 dni roboczych, to ze silownia nie odpisuje przez dwa dni nie znaczy ze Cie olewaja, zwlaszcza ze domagasz sie dokumentacji

po drugie zawarlas i podpisalas kontrakt z silownia in good faith, i nie mialas zadnych zludzen jak go podpisywalas, ze kontrakt opiewa na inny okres niz rok, a bledna data jest po prostu clerical error (nikt nie wystawia kontraktu zaczynajacego sie pozniej niz data koncowa – to jest nonsens)

po trzecie sama wiesz ze przyczyna rezygnacji z silowni[b:972c32e65b] nie[/b:972c32e65b] jest nieczynna sauna, tylko fakt ze znalazlas sobie cos co Ci bardziej pasuje, a wiec dajac wymowienie juz od razu naginasz prawde

wbrew temu co piszesz na koncu posta 30L to nie jest kara, tylko cancellation fee, wyrazenie ktorego sama uzywasz na poczatku wypowiedzi i suma na ktora dobrowolnie sie zgodzilas podpisujac umowe (jakiekolwiek daty koncowe by na niej nie widnialy)

jak dla mnie to Twoje postepowanie jest zenujace – az czlowieka zzyma, jak o glupie 30L funtow ludzie sa gotowi sie przed samym soba (i publicznie) upokorzyc, bo dumna ze swojego zachowania chyba nie jestes?

kilka suchych faktow:
    1. tak, swiadomie zerwalam umowe liczac sie z faktem, ze [b:972c32e65b]MUSZE[/b:972c32e65b] zaplacic fee (fakt do slowa "kara" nijak sie to ma), zerwalam umowe bo wiedzialam, ze mam do tego prawo, nigdy bym tego nie zrobila jesli umowa by na to nie zezwalala, a [b:972c32e65b]fakt [/b:972c32e65b]nieczynnej sauny wykorzystalam celowo, jako, ze mialam do tego prawo (oczywiscie chodzilo o to, ze przepisalam sie do VA, gdybym tego nie zrobila pewnie nie zerwalabym umowy z powdu zepsutej sauny – szczera jestem).
    2. bylam przygotowana na zaplacenie fee, ale odkrylam blad, ja za swoje bledy place za czyjes nie bede, sory trzeba miec twardy tylek, moze to nie moralne, ale napewno zgodne z prawem. Nie naginam prawdy, dostosuje sie do ich decyzji, jak to nazwe – wykorzystuje prawde zgodnie z przyslugujacym mi prawem i z wlasnymi "zachciankami"
    3. watek umiescilam w dziale: prawo a nie finanse, bo obchodzi mnie tylko kwestia prawna, kwestia finansowa i moralna jest dla mnie jasna
    4. 5-7 dni na odpowiedz emalowa, hmmm dlugo to email a nie poczta, ale poniewaz maja zalaczyc dokumenty czekam, choc jesli czegos sie od kogos zada to trzeba wiedziec na jakies podstawie czyz nie

rollingstone wrote:

czy dumna jestem ~ jeszcze nie wiem, ale bede jak:
    a) dostane dokumenty w swietle, ktorych mam zaplacic fee co zrobie z przyjemnoscia, choc watpie w ta wersje
    b) odpowiedza, ze anuluja nieistniejacy (wobec prawa nie moralnosci)kontrakt razem z zadaniami

co do upokorzenia 💡 i osobistego etosu nie wypowiem sie, nie dam sie sprowokowac do tego typu rozmow, bo wlasnie w/w mi nie pozwala

ale dzieki za odpowiedz, zawsze myslam ze jestem trzezwo myslaca osoba, dobrze poznac zdanie innych, ale jak mi przysla, ze nie maja podstaw do fee to uznam tez, ze frajer to napewno nie jestem

moj pierwszy post mial na celu poznanie waszej opini prawnej, ale milo slyszec, ze sa tak moralne osoby, ze z checia placa za czyjes bledy(gdyby sprawa ich dotyczyla)

rollingstone
    Członek

ela1981 wrote:

czy dumna jestem ~ jeszcze nie wiem, ale bede jak:
    a) dostane dokumenty w swietle, ktorych mam zaplacic fee co zrobie z przyjemnoscia, choc watpie w ta wersje
    b) odpowiedza, ze anuluja nieistniejacy (wobec prawa nie moralnosci)kontrakt razem z zadaniami

co do upokorzenia 💡 i osobistego etosu nie wypowiem sie, nie dam sie sprowokowac do tego typu rozmow, bo wlasnie w/w mi nie pozwala

ale dzieki za odpowiedz, zawsze myslam ze jestem trzezwo myslaca osoba, dobrze poznac zdanie innych, ale jak mi przysla, ze nie maja podstaw do fee to uznam tez, ze frajer to napewno nie jestem

moj pierwszy post mial na celu poznanie waszej opini prawnej, ale milo slyszec, ze sa tak moralne osoby, ze z checia placa za czyjes bledy(gdyby sprawa ich dotyczyla)

ad b. robisz podstawowy blad w zalozeniu sadzac ze umowa nie istnieje lub jest niewazna. Clerical mistakes or errors arising from accidental slip/omission do not automatically render the agreeement null and void.

nie podejrzewam ze silowni bedzie sie chcialo Tobie cokolwiek udowadniac i wdawac w dyspute, bo 30L to w sumie gra nie warta swieczki, co nie znaczy ze wg prawa tych pieniadzy nie jestes dluzna

co do placenia za czyjes bledy – pomylka byla Twoja przy wyborze silowni – a ze przy okazji nawinal sie minor typing error z ich strony- to po prostu ulatwia Ci to sie wymigac od swoich powinnosci

a n/t osobistego etosu – to nie byla to prowokacja do dyskusji ad personam, po prostu komentarz, ze sprawialas wrazenie kobiety innego kalibru

Reddbull
    Członek

7sisters wrote:

Reddbull wrote:

http://www.ecademy.com/node.php?id=69150%5B/quote%5D

http://www.lawteacher.net/Mistake%20Lecture.php polecam 🙂 I prosze Cie na temat angielskiego prawa to Ty mnie nie ucz 😉 😉 😉

7sisters
    Participant

Reddbull wrote:

http://www.lawteacher.net/Mistake%20Lecture.php polecam 🙂 I prosze Cie na temat angielskiego prawa to Ty mnie nie ucz 😉 😉 😉

Nie zamierzam, bo cos Ci ta nauka common sense przycmila.

http://www.commercialinjunctions.com/LQR-117.shtm

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.