Strona główna › Działy › Zdrowie › Polski chirurg
niestety osobiscie nie slyszalam ani o polskim chirurgu czy ortopedzie
jesli angielski lekarz uznal, ze wystrczy branie paracetamolu tak w rzeczywistosci pewnie jest, w koncu bierze na siebie zycie ludzkie
angielski system rozni sie od polskiego bardzo, ale nie az tak bardzo, aby zlecac paracetamol przy bardzo powaznych, naglacych, ciezkich chorobach……………
nie mowie, ze kocham angielskich lekarzy, wiele razy dostalam to co chcialam, innym razem uwazam, ze diagnoza byla zle postawiona (dotyczy to przewaznie GP, a nie specjalistow)
dla przykladu: moj bobas nosil z Polski wkladki na plaskostopie (zawsze lekarz mowil, ze w normie, ale nie zaszkodza, kontrolowac co roku, prywatna praktyka 😉 ) nozka urosla wiec poszlam do GP, ktora powiedziala, ze nie widzi problemu, wyklocilam wizyte u ortopedy w szpitalu i tam pani stwierdzila, ze widzi niewielkie odchylenie, ale w granicach normy, w UK nie stosuja wkladek zapobiegawczo!!!! prosze przyjsc jak problem sie bedzie poglebial, szczerze mowic bylam zla, ale z czasem zapomnialam, wiec moze warto pobrac ten paracetamol, a jak problem nie zniknie odwiedzic ponownie pokazujac wyniki
Elu. Zeby to bylo takie proste.
Ja od dwoch lat chodze do brytyjskiego GP w sprawie moich nasilajacych sie migren. Lekarz oczywiscie nic z tym nie robi (bylam u kilku) przepisuja mi jedynie coraz ciezsze painkillersy. Po lekach przeciwbolowych jest mi rownie niedobrze jak i przed ich braniem – bol mija czasami, czasami nie, dodatkowo chodze jak nacpana i gadam pierdoly jak jestem po tych lekach.
Nikt nie traktuje mojego bolu powaznie, bo przeciez, nie leci mi krew z uszu, czy tez nie mam drgawek… Nie wazne jest to, ze guzy czy tetniaki moga przez dluzszy czas nie dawac o sobie znac w inny sposob nic bol za okiem od czasu do czasu.
Oczywiscie, ze moze to byc "jedynie" migrena – ale czy warto ryzykowac zycie pacjenta?
Dzieki temu, ze brytyjski lekarz nie chce mnie wyslac na badania, jade do polski prywatnie robic tomogrfie mozgu. Tak na wszelki wypadek, zeby spac spokojnie…
wierze Ci Julka, czasem podchodza olewczo do pacjenta, ale nie zawsze po pierwszej wizycie trzeba panikowac…..jak bol, problem nie ustaje to wiadomo trzeba cos robic, dziwie sie, za lakarz dla swietego spokoju ( ze wszystko ok) nie skieruje cie na badania, jednak ten moj GP chyba do najgorszych nie nalezy bo juz kilka razy mialam rozne badania i kierowana bylam do specjalisty, a pozniej okazywalo sie ze wszystko ok czego i wam zycze
Witam, zwracam się w imieniu koleżanki do wszystkich dobrych ludzi, z zapytaniem czy jest jakakolwiek mozliwość wizyty u polskiego chirurga, ortopedy (czy wogóle jest takowy w Leeds)? Sprawa jest poważna i nagląca, niestety po ciężkich przebojach uzyskana pomoc od angielskich specjalistów to oczywiście paracetamol. Ogólnie historia nieciekawa, w jeszcze nieciekawszym momencie. Z góry dzięki za pomoc.
rozumiem ze pacjentka nadaje sie tylko pod noz i wszystkie inne mozliwosci terapii juz zostaly wyczerpane? prywatnie i panstwowo?
do jakiegokolwiek chirurga ortopedy kolezanka chcialaby sie udac musi miec skierowanie od GP
Julka, zadnych badan Ci nie robili, nawet podstawowych X-ray czaszki i kregoslupa?
niestety osobiscie nie slyszalam ani o polskim chirurgu czy ortopedzie
jesli angielski lekarz uznal, ze wystrczy branie paracetamolu tak w rzeczywistosci pewnie jest, w koncu bierze na siebie zycie ludzkie
angielski system rozni sie od polskiego bardzo, ale nie az tak bardzo, aby zlecac paracetamol przy bardzo powaznych, naglacych, ciezkich chorobach……………
nie mowie, ze kocham angielskich lekarzy, wiele razy dostalam to co chcialam, innym razem uwazam, ze diagnoza byla zle postawiona (dotyczy to przewaznie GP, a nie specjalistow)
dla przykladu: moj bobas nosil z Polski wkladki na plaskostopie (zawsze lekarz mowil, ze w normie, ale nie zaszkodza, kontrolowac co roku, prywatna praktyka 😉 ) nozka urosla wiec poszlam do GP, ktora powiedziala, ze nie widzi problemu, wyklocilam wizyte u ortopedy w szpitalu i tam pani stwierdzila, ze widzi niewielkie odchylenie, ale w granicach normy, w UK nie stosuja wkladek zapobiegawczo!!!! prosze przyjsc jak problem sie bedzie poglebial, szczerze mowic bylam zla, ale z czasem zapomnialam, wiec moze warto pobrac ten paracetamol, a jak problem nie zniknie odwiedzic ponownie pokazujac wyniki
Gdyby mnie zapobiegawczo nie wysylano na leczenie kregoslupa, wszak odchylenie bylo w granicach normy, to bym teraz z ogromnym garbem chodzila.
Co do stop, no moze nie daja wkladek, tylko czemu az tyle mlodych dziewczyn chodzi z tak koslawymi nogami/stopami.
Wiesz nie chce byc zlosliwa, ale jak na ostre zapalenie ucha lekarz daje paracetamol i krople, ktore tylko zatykaly ucho, to mi rece opadaja.
1.Co do stop, no moze nie daja wkladek, tylko czemu az tyle mlodych dziewczyn chodzi z tak koslawymi nogami/stopami.
2.Wiesz nie chce byc zlosliwa, ale jak na ostre zapalenie ucha lekarz daje paracetamol i krople, ktore tylko zatykaly ucho, to mi rece opadaja.
ad1. no to sie teraz zastanow dlaczego nie obserwujesz takich objawow u mlodych chlopakow i na pewno odpowiedzi stana sie dla Ciebie oczywiste
ad2. dlaczego lekarze przepisuja najpierw paracetamol? dlatego ze zapalenie ucha moze byc zarowno bakteryjne jak i wirusowe, czego nie da sie stwierdzic przy ogledzinach i w UK nie przepisuje sie antybiotykow na zadanie i na wszelki wypadek. Na wirusy antybiotyki nie dzialaja a wiec pozostaje leczenie zachowawcze i objawowo/paliatywne.
Witam, zwracam się w imieniu koleżanki do wszystkich dobrych ludzi, z zapytaniem czy jest jakakolwiek mozliwość wizyty u polskiego chirurga, ortopedy (czy wogóle jest takowy w Leeds)? Sprawa jest poważna i nagląca, niestety po ciężkich przebojach uzyskana pomoc od angielskich specjalistów to oczywiście paracetamol. Ogólnie historia nieciekawa, w jeszcze nieciekawszym momencie. Z góry dzięki za pomoc.
prosze Cie…..jak czytam takie posty to mi rece opadaja
jak chcesz polskiego chirurga to jedz do Polski……
ja mieszkam tu 3 lata, mam troche problemow zdrowotnych i naprawde mam tu dobra i bezplatna opieke- w Polsce nie dosc,ze za wszystko placilam ,to nikt nie potrafil mi pomoc a leczylam sie od 7 roku zycia- wiecej nie napisze bo nie ma sensu…………………………
”MałaGosia” wrote:ad1. no to sie teraz zastanow dlaczego nie obserwujesz takich objawow u mlodych chlopakow i na pewno odpowiedzi stana sie dla Ciebie oczywiste
ad2. dlaczego lekarze przepisuja najpierw paracetamol? dlatego ze zapalenie ucha moze byc zarowno bakteryjne jak i wirusowe, czego nie da sie stwierdzic przy ogledzinach i w UK nie przepisuje sie antybiotykow na zadanie i na wszelki wypadek. Na wirusy antybiotyki nie dzialaja a wiec pozostaje leczenie zachowawcze i objawowo/paliatywne.
ad. ad1. Bo dziewczynki duzo czescie choruja na taki przypadlosci, tak jak i z bioderkami.
ad.ad2 Tylko dlaczego specjalista zlapal sie za glowe jak zobaczyl te krople. A dzieczyna zanim poszla do lekarza to trzy dni byla juz na lekach przeciwzapalnych i przeciwbolowych i lekarz o tym wiedzial.
mi nawet zrobili tomograf i stwierdzili ze mimo zmian w zatokach wszystko powinno byc ok i na tym koniec leczenia. tu nawet nie daja zdjec ale wysylaja opis do GP. po roku zrobilem tomograf i kilka innych badan nosowo-usznych w Polsce i w koncu wiem co sie dzieje (niewesolo niestety). tu ci beda wciskac hipochondrie. prywatnie w Polsce radze i tyle.
ad. ad1. Bo dziewczynki duzo czescie choruja na taki przypadlosci, tak jak i z bioderkami.
blad – tylko niektore schorzenia bioder sa czesciej spotykane u dziewczynek, w niektorych chlopcy bija dziewczynki na glowe w skali 4:1 – wiec to nie wina epidemiologii 🙂
Bo facet jak ma krzywe nogi to nikt na to nie zwraca uwagi ;P – bo przeciez to takie męskie. 8)
Julka, zadnych badan Ci nie robili, nawet podstawowych X-ray czaszki i kregoslupa?
Nic a nic.
Niedlugo jade do polski zrobic badania prywatnie. Bedzie mnie to kosztowalo conajmniej 1000 PLN.
I po to place skladke ubezpieczeniowa w Anglii, zeby mi mowili, ze diclofenac pomoze (poza tym, ze od niego mozna dostac uczulenia na slonce…) 👿
Julka, moze gdybys poszla od razu na Emergency jak masz atak to by zrobili badania? Ja kiedys tak zrobilam z troche innym problemem, no ale w innym wypadku nie wiem czy bym sie doczekala skierowania na przeswietlenie od GP… Na wizyte kontrolna mialam sie za to zglosic juz do przychodni, mieli zrobic kontrolne RTG, ale moj genialny GP uznal po badaniu "na oko" ze jest juz ok :/ Dobrze ze sie z nim akurat zgadzalam, bo juz wtedy nie bolalo 😉
Nie wiem jak tutaj, ale w PL to czasem oplaca sie zemdlec w miejscu publicznym 😉 Podobno zawsze wtedy zabieraja do szpitala i robia komplet badan. Moze i to plotka ze taka praktyka jest powszechna, w kazdym razie z jedna moja znajoma tak bylo 🙂
Juz mam umowiona wizyte u specjalisty w Polsce, wiec nie bede sie zbytnio przejmowala angielskimi lekarzami. Mam jedynie nadzieje, ze jednak nic mi nie jest i to tylko migrena.