Strona główna Działy Erystyka Ceny jedzenia

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kunegunda
    Participant

Tak naprawde dzis dopiero dotarlo do mnie ze jedzenie tak strasznie poszlo w gore w przeciagu ostatniego tygodnia. Bedac w restauracji dostalem do menu karteczke z informacja ze restauracja jeszcze nie zdazyla nowych menu i do ceny kazdego dania nalezy dodac £1 do przystawek £0.50.

Anonim
    Gość

to dopiero początek podwyżek 😕

Pabloo
    Członek

socjal kosztuje

wiecej swiadczen wymaga wyzszych podatkow, to powoduje m.in. wzrost akcyzy na paliwa, a to powoduje wzrost cen wszystkiego, co jest transportowane (czyli wszystkiego)

cyklop
    Participant

kunegunda ,mam nadzieje,ze na taka arogancje wlasciciela knajpy wlasciwie odpowiedzialas i nie zaplacilas nowych cen ,ja bym powiedzxial ,ze sorry ale place za takie menu jakie jest w karcie a ,jesli nie bylo czasu na podwyzki w karcie to sorry ale nie moj problem 😀 😯 😯 😯

slanting_eye
    Członek
    v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Pabloo wrote:

socjal kosztuje

wiecej swiadczen wymaga wyzszych podatkow, to powoduje m.in. wzrost akcyzy na paliwa, a to powoduje wzrost cen wszystkiego, co jest transportowane (czyli wszystkiego)

Jakoś nie zauważyem żeby ostatnio 'socjal’ się zwiększył. Jest jaki był, może będzie nieco wyższy bo trzeba wzrost cen częściowo zrekompensować (czyli skutek a nie przyczyna). Akcyza na paliwo nie została podwyższona (dopiero w planie jest podwyżka o 2p/l). Czyli coś niespecjalnie ta twoja diagnoza.
    Dodam jeszcze że w kraju bez socjalu (przynajmniej w mniemaniu naszych domorosłych prawicowców) czyli USA cena paliwa wzrosła w ciągu roku z dolara z groszami do $3 za galon.

Sam pracuję w knajpie i szef też podniósł ceny i błyskawicznie wydrukował nowe menu. Mówi że cena oleju do smażenia wzrosła 2krotnie, ryż o 75%. O paliwie nie wspomnę bo to rozbój. Niemal codziennie cena rośnie o 1p.

Anonim
    Gość

mysle ze Pabloo mial na mysli stale rosnaca liczbe potrzebujacych a nie rosnace swiadczenia.
    czy to prawda ze alkoholik w uk dostaje na wode jesli nie ma zeby nie kradl? 😆

Cena paliwa wzrosla o 3dolce za galon gdyz cena barylki w przeciagu 10 lat skoczyla z ponizej 20 (12?) do 120 dolarow. I tak jest polowe tansze. W Europie paliwo drozeje pomimo taniejacego dolara a 60% ceny to podatek. Co jest najwiekszym zlodziejstwem socjal dupokratow o czym czesto domorosli lewicowcy nie wiedza. Najbardziej dotyka to najbiedniejszych ktorym ta zgraja biurokratow tak usilnie chce pomagac.

"zupa pomidorowa, demokracja ludowa" 😕

ela1981
    Participant

kurcze, a ja zapasow nie porobilam 🙂
    http://wiadomosci.onet.pl/1747071,28350,wiadomosceu.html

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ela1981 wrote:

kurcze, a ja zapasow nie porobilam 🙂
    http://wiadomosci.onet.pl/1747071,28350,wiadomosceu.html

podalem tego linka pare postow temu:)

ela1981
    Participant

upssssssss sorki to wszystko z rozpaczy, ze czekolada pewnie tez podrozala, trudno bede teraz kupowc bez orzeszkow i rodzynek 😉

slanting_eye
    Członek

ela1981 wrote:

upssssssss sorki to wszystko z rozpaczy, ze czekolada pewnie tez podrozala, trudno bede teraz kupowc bez orzeszkow i rodzynek 😉

a moze orzeszki i rodzynki bez czekolady:)

fatamorgana
    Participant

No to czekamy kiedy i tu będzie w końcu jakiś krach, bo kiedyś musi przecież być. 🙂
    Nie ma systemów i ustrojów doskonałych.
    A w UK od dawna mówi się o rosnącym kryzysie wydatków publicznych i utrzymaniu przeciążonej nadmiernie słuzby zdrowia i socjalu.
    A ponieważ korzystających z tychże przybywa (wyjeżdżający w tego kraju w zdecydowanej większości rzadko albo wcale z nich nie korzystali), więc z czegoś trzeba tę kasę wziąść.
    Jeśli to ma byc ratunkiem dla budżetu państwa to zrozumiałe, ale jeśli to miałoby byc wynikiem jakiejś gry tam u góry (co wydaje się wątpliwe w UK, ale nie jest niemożliwe, bo tutejsza gospodarka tez jest zalezna od sytuacji na świecie i w USA- no i po troszę od nas…), to będzie chyba lepiej wyjechac do kraju, gdzie takie relacje wyglądaja o wiele zdrowiej i nie trzeba ładować milionów w chory i przestarzały system (który jednak hojnie wypłaca kupę kasy za skaleczenie palca lub dostanie w mordę na ulicy). 😆

v-tec
    Członek
    ”wojti” wrote:

mysle ze Pabloo mial na mysli stale rosnaca liczbe potrzebujacych a nie rosnace swiadczenia.

Kolejne twierdzenie nie poparte żadnymi dowodami. A ja słyszałem że liczba niepracujących (czyli jak można się domyślić będących na utrzymaniu socjalu) osiągnęła w W. Brytanii najmniejszą wartość w ciągu ostatnich 15 lat.

cyklop
    Participant

ile ludzi tyle opini 😀

Anonim
    Gość

v-tec wrote:

Kolejne twierdzenie nie poparte żadnymi dowodami. A ja słyszałem że liczba niepracujących (czyli jak można się domyślić będących na utrzymaniu socjalu) osiągnęła w W. Brytanii najmniejszą wartość w ciągu ostatnich 15 lat.

Nie wiem Witek moze i masz racje. Jesli masz jakies dane to wklej. Ciekawe informacje znalazlem na temat sytuacji w Niemczech. Poza tym Liczba niepracujacych moze byc najmniejsza a wydatki socjalne wzrastac.

:655040b2ba wrote:

Przy okazji: najwiekszym zmartwieniem obecnych (przeciez bogatych)
    Niemcow jest sytuacja, ze za kilka lat coraz wiekszy odsetek
    emerytow bedzie zyl ponizej granicy ubostwa. Teraz ten odsetek
    wynosi 1,2%. Za 10 lat ma sie powiekszyc kilkakrotnie.

Takze ponad 2,5 miliona dzieci zyja w tym kraju na granicy ubostwa:
    http://www.klartext.at/presseartikel/armut/Immaterielle%20Wuensche%20kann%20ich%20leider%20nicht%20erfuellen_spiegelonline_301107.pdf

A dlaczego wydatki socjalne moga wzrastac?

:655040b2ba wrote:

Od czasu wprowadzenia € ceny w Austrii dla niektorych produktow
    wzrosly:

tluszcze : dwukrotnie
    owoce : trzykrotnie
    piwo : czterokrotnie
    napoje: o 70%
    http://www.ots.at/presseaussendung.php?schluessel=OTS_20080219_OTS0213

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.