Strona główna Działy Prawo Czy jest szansa ??

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Niewykorzystany urlop niestety przepada z końcem roku za który był należny (czasem kontrakt przedłuża tę datę np. do końca marca następnego roku). Więc raczej nie wymusisz wypłaty na agencji. Agencje celowo nie przypominają pracownikom o pieniądzach za urlop licząc na to że ci nie wiedzą o tym że trzeba się upomnieć albo zapomną to zrobić.

ela1981
    Participant

hmmmmmmmmm niewykorzystany urlop przepada i to zgoda, ale obowiazkiem pracodawcy/agencji jest poprawne prowadzenie papierow tego typu, pracownik nie musi sie upominac o zaplate za niewykorzystany urlop, tak samo jak nie musi sie upominac o wyplate. To wszystko co jest w kontrakcie jest obowiazkiem pracodawcy i on ma dbac o spelnienie kontraktu, ktory ci zproponowal (nie zaplacili, a powini bo kontrakt mowi, ze za niewykorzystany urlop dostajesz kase to oznacza niedotrzymanie warunkow umowy)……….wiadmo, ze rzeczywistosc jest inna, agencje rabia jak chca
    ja bym na twoim miejscu upominala sie

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ela1981 wrote:

nie zaplacili, a powini bo kontrakt mowi, ze za niewykorzystany urlop dostajesz kase to oznacza niedotrzymanie warunkow umowy

Nie wiem jak twój kontrakt ale we wszystkich które ja miałem stało dokładnie odwrotnie mianowicie że [b:7156568240] za niewykorzystany w danym roku urlop nie należy się ekwiwalent pieniężny za wyjątkiem sytuacji kiedy kontrakt ulega rozwiązaniu [/b:7156568240]

Reddbull
    Członek

w sprawach urlopu akurat w ogole sie nie orientuje… ale czesto i pracownicy agencji nie wiedza o czym mowia… Skoro powiedzieli Ci, ze zaplaca w ciagu dwoch tygodni, to pewnie sami nie maja pojecia o przedawnieniu 🙂

Proponowalbym zadzwonic do nich i powiedziec, ze kontaktowales sie z prawnikiem w tej sprawie i powiedzial, ze prawo stoi po Twojej stronie. Nastrasz ich, ze wezmiesz sprawe dalej i poniosa wiecej kosztow ( koszta sprawy itp). Sprobowac nie zaszkodzi… wiem, ze paru moich znajomych skorzystalo z tej rady i 'doprosili’ sie swojego. Nie masz nic do stracenia…

Zycze powodzenia i pozdrawiam

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

v-tec wrote:

ela1981 wrote:

nie zaplacili, a powini bo kontrakt mowi, ze za niewykorzystany urlop dostajesz kase to oznacza niedotrzymanie warunkow umowy

Nie wiem jak twój kontrakt ale we wszystkich które ja miałem stało dokładnie odwrotnie mianowicie że [b:ea65590b2e] za niewykorzystany w danym roku urlop nie należy się ekwiwalent pieniężny za wyjątkiem sytuacji kiedy kontrakt ulega rozwiązaniu [/b:ea65590b2e][/quote]

To nie jest wazne jaki ja czy Ty masz kontrakt, bo to sprawa indywidualna, tym bardziej, ze kolega nawet nie pisze dla jakiej agencji pracowal. Jezeli Twoja umowa o prace mowi, ze nie mozesz miec wyplaconej kasy za niewykorzystany urlop, to jest to chyba oczywiste, ale Twoja umowa nie odnosi sie do kazdego, ale jezeli kolega pisze:

d0b wrote:

……. po pierwsze czy [b:ea65590b2e]obowiazek wyplaty [/b:ea65590b2e]za niewykorzystany urlop ulega przedawnieniu?
    …….. Teraz postanowilem powalczyc o pieniadze ktore mi sie[b:ea65590b2e] naleza (nalezaly).[/b:ea65590b2e] ………pani z kwasna mina powiedziala ze [b:ea65590b2e]ok wyplaca [/b:ea65590b2e]mi w ciagu 2 tygodni……..

to mozna zalozyc, ze odwolal sie do umowy stwierdzajacej mozliwosc wyplaty pieniedzy za niewykorzystany urlop, a problem jest tylko w tym, ze nie chca mu wyplacic (bo chyba pani z agencji tez by mu powiedziala, ze sie nie nalezy). Dlatego uwazam, ze jezeli koledze nalezy sie kasa za niewykorzystany urlop zgodnie z umowa, obowiazkiem agencji jest wywiazac sie z tej umowy. Sprawa jest juz przedawniona, dlatego agencja zwleka, ale tak jak pisalam, jesli kontrakt mowi, ze nalezy sie kasa za urlop, a agencja nie wyplacila, to umowa zostala zlamana.

Jezeli kolega nie przeczytal umowy, tylko polega na zdaniu innych, to przede wszystkim powinien to zrobic, ja nie pisze, ze kazdemu sie nalezy ekwiwalent, pisze tylko, ze kazdy ma prawo domagac sie praw wynikajacych z umowy
    Na miejscu kolegi poupominalabym sie jeszcze troche, potem postraszyla a potem poszla po fachowa porade do np. do CAB (oczywiscie jesli kontrakt jasno mowi o takiej mozliwosci).

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.