Strona główna › Działy › Hyde Park › Wracać, Nie Wracać….
Zgadzam się, że nie jest to zupełnie wolny rynek. Ale nie zapominaj, że 'dziki kapitalizm’ się nie sprawdził tak samo jak komunizm (koniec XIX wieku, prężna rewolucja przemysłowa – Anglia, USA itd.). Obecna gospodarka jest dużo bardziej sprawna i wydajna niż te 'zaszłe’ z obu 'obozów’.
co nazywasz dzikim kapitalizmem? dzieki tym rewolucjom USA i Anglia zawdzieczaja swoja obecna pozycje. myslisz ze biedni wykorzystywani w fabrykach chlopi w tamtych latach mieli inna alternatywe? Obecne dobre przyklady liberalnych zmian gospodarczy to USA – R.Reagan lata 80, Anglia – M.Thatcher (wielka przeciwniczka UE) lata 80, Estonia – M. Laar lata 90.
James Glassman podkreślał, że czasy w których prezydent Reagan obejmował rządy w USA były uważane, za największy kryzys i bałagan od okresu Wielkiego Kryzysu. Podatki rosły, ilość regulacji zalewała Stany, wydatki na cele socjalne stawały się coraz wyższe, udział wydatków państwa stale wzrastał, gospodarka obciążona była bezrobociem i inflacją. Ronald Reagan stanął przed trudnym zadaniem. I sprostał mu. Zapanowała odmienna filozofia podejścia do kwestii gospodarczych, zaś obniżka podatków i deregulacja zrobiły swoje.
Pan Glassman stwierdził, że te zasady mogą być cenną wskazówką dla Polski. Zwłaszcza warto zapamiętać, że wolna konkurencja o wiele lepiej wpływa na stabilizację rozwoju gospodarczego niż etatyzm i próby ręcznego sterowania gospodarką.
http://www.kapitalizm.republika.pl/inne/reagan.html
Ograniczenia emisji co2, no to jest cios.. dla polskich czarnych elektrowni węglowych. Ale dzięki temu już się mówi o 'czystej’ elektrowni atomowej.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5091011.html
Tak ogromna inwestycja przyniesie znaczny wzrost zatrudnienia właśnie specjalistów z różnych branż.
"Po 2015 r. dramatyczna sytuacja jeszcze się zaostrzy, bo wtedy elektrownie będą zmuszone przepisami unijnymi do zakupu praw do emisji CO2 na wolnym rynku (????). To będzie kosztowało i wymagało kolejnych podwyżek."
…myślałem ze wolny rynek i konkurencja sprzyja obniżce cen 😯
Ja jestem raczej zdania, że ograniczenia (o ile są 'z głową’) działają raczej pobudzająco niż niszcząco. Po prostu ludziom nagle 'chce się coś robić’
Pozdrawiam
tego typu ???? w gospodarce wolnorynkowej ???? 😯
ja jednak wracam i lepiej wracac bo wtedy będzie lepiej 🙂
"Po 2015 r. dramatyczna sytuacja jeszcze się zaostrzy, bo wtedy elektrownie będą zmuszone przepisami unijnymi do zakupu praw do emisji CO2 na wolnym rynku (????). To będzie kosztowało i wymagało kolejnych podwyżek."
Po 2015 roku, będzie w budowie pewnie druga elektrownia atomowa przecież. Właśnie takie 'szturchańce’ typu ograniczenie emisji co2 wpływają na rozwój 'czystych’ technologii i tak zwanego 'zielonego oprogramowania’ . Te 'ciosy’ są tak naprawdę pozytywnym zjawiskiem bo zmuszają ludzi do stawienia czoła problemowi (nie aż tak strasznemu przecież). A zatrudnienie specjalistów, wzrasta. To dobre jest.
'zielone oprogramowanie’ – programy, które sterują urządzeniami w ten sposób aby oszczędzać możliwie jak najwięcej energii"
zabralko miejsca na ”e” a nicku?
zabralko miejsca na ”e” a nicku?
Zabrakło pomysłu na posta?
Nastepny watek do erystyki?
przesadzasz, chlopaki tylko odkrywaja swoje braki.. 😉
Nastepny watek do erystyki?
Lubie erystyke, to taki fajny dzial….
A jak jednoczy… 😆
Po 2015 roku, będzie w budowie pewnie druga elektrownia atomowa przecież. Właśnie takie 'szturchańce’ typu ograniczenie emisji co2 wpływają na rozwój 'czystych’ technologii i tak zwanego 'zielonego oprogramowania’ . Te 'ciosy’ są tak naprawdę pozytywnym zjawiskiem bo zmuszają ludzi do stawienia czoła problemowi (nie aż tak strasznemu przecież). A zatrudnienie specjalistów, wzrasta. To dobre jest.
'zielone oprogramowanie’ – programy, które sterują urządzeniami w ten sposób aby oszczędzać możliwie jak najwięcej energii"
Wedlug rządowego programu dopiero w 2025 prad poplynie z 2 reaktorow jadrowych (nie znaczy 2 elektrownie)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,33714,wid,6811618,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1&ticaid=15c06
Znajac polskie realia 3 lata poslizgu.
„Z analiz przeprowadzonych przez spółkę PSE wynika, że za nieco ponad 10 lat nasze moce wytwórcze przestaną zaspokajać krajowy popyt na energię elektryczną”
Tak wiec elektrownia atomowa o ktorej mowa zaspokoi tylko zwiekszone zapotrzebowanie a problem o ktorym pisalem nie zniknie.
A tutaj prosze ze strony eko oszlomow
"Energia atomowa nie ograniczy efektu cieplarnianego w żaden znaczący sposób przez najbliższe dziesięciolecia, które są kluczowe dla zahamowania efektu cieplarnianego."
"Energia atomowa jest jedną z najdroższych form energii."
http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/energia-atomowa/mity
Ta regulacja to nic innego jak podatek, sciagniecie z nas haraczu. Na zastapienie elektrowni weglowych atomowymi nas poprostu nie stac (poza tym wegiel mamy swoj…wiec czemu go nie ekspaltowac?) O co chodzi w tym balaganie?
derailed – na razie jest brak odzewu w sprawie jednoczenia? 😀 😀 😀
czekamy az ty sie zjednoczysz z pewna osoba 🙂
chyba nie wiem o kogo ci chodzi- moglbys sprecyzowac?bo o moja byla milosc to na pewno nie 😀 😀 😀
Bywa…:lol:
chyba nie wiem o kogo ci chodzi- moglbys sprecyzowac?bo o moja byla milosc to na pewno nie Very Happy Very Happy Very Happy
Zaraz sam sie wciagniesz w erystyke… 😆
bynajmniej nie przeszkadza,wrecz przeciwnie 😀 😀 😀
Dyskusja nieco 'zboczyła’ na tematy 'zastępcze’…
…a fajnie by było poczytać jeszcze 'za’ i 'przeciw’ w sprawie topicu (wracać, nie wracać).
wracać wracać socjalizm kosztuje ktos musi płacić.
nowy pomysł na ograbienie najbiedniejszych
http://biznes.interia.pl/news/kazdy-doplaci-70-zl,1096703
ręce opadają jak sie czyta takie bzdury przygotowane przez "liberalna" PO 😯