Strona główna Działy Hyde Park Nie wstydźcie się mówić z regionalnym akcentem!

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

http://wiadomosci.onet.pl/1480031,2679,1,kioskart.html
    Najbardziej rozśmieszył mnie ten fragment:
    nawet członkowie grupy kontrolnej, którzy w ogóle się nie odzywali, zostali uznani za bardziej inteligentnych od osób wypowiadających się z akcentem Brummie 🙂

cheeky girl
    Participant

ja juz nie potrafie wysiasc z autobusu czy taxi bez 'ta luv’ 😆

back2berlin
    Participant

no prosze wychodzi na to ze yorkshire wcale nie jest az tak wioskowym akcentem:D a propo Birmingham, kiedys w pl na imprezie rozmawialem z mieszkancem tego miasta w jak to sie okresla stanie upojenia alkoholowego:D i nie mam pojecia jak go zrozumialem…moze procenty dodaly mi dodatkowe mozliwosci bo zapewne na trzezwo bym go nie zrozumial;p

ela1981
    Participant

u mnie w pracy jest gosciu z Birmingham, raczej nie odbiega od regionlnej wymowy, moze dlatego, ze 6 lat w Leeds mieszka, ale jak mowie, ze wlasnie czytam o akcentach………to juz sam wiedzial do czego bije

ewelin
    Participant

hmmm nie wiedziałam, że można ocenić inteligencję człowieka po jego akcencie… 😆 🙄 dla mnie to głupota, ale skoro ludziom się chce robić takie badania… to ja stawiałabym na czysty angielski – taki londyński – on może świadczyć o "inteligencji"
    a z Polskich gwar, jaka jest najinteligentniejsza?

pozdrawiam 😉

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ewelin wrote:

a z Polskich gwar, jaka jest najinteligentniejsza?

pozdrawiam 😉

No wiadomo ze gorolska 😆

ewelin
    Participant

😆 😆 noo a jak, richtis 8)

Sandgirl
    Członek

a ja nie umiem mowic gwara polska…

ewelin
    Participant

Sandgirl napisał:
    [quote:352cf0559d]a ja nie umiem mowic gwara polska…[/quote]

hehe gwarą polską raczej się nie mowi, tylko w języku polskim 😉 🙂
    a gwary śląskiej też za dobrze nie umiem i żałuje tego, bo mi się podoba i chciałabym ją znać w stopniu zaawansowanym 🙂 [/b:352cf0559d]

Sandgirl
    Członek

chodzilo mi o to ze nie umiem mowic gwara polska (znaczy jakas regionalna odmiana jezyka polskiego, w odroznieniu od gwary angielskiej 😉 ktora akurat znam -> yorkie accent ;))

7sisters
    Participant

Tylko mi nie mowcie ze ktos z Was (tzn. doroslych ktorzy przyjechali do UK nie dalej niz kilka lat temu) mowi z lokalnym akcentem.

Sluchalem kiedys swojego glosu na dyktafonie. Brzmie dokladnie jak Count z Ulicy Sezamkowej 😆

Malgon
    Participant

Mozna zalapac akcent, nie dziw sie tak 7sis. Na pewno nie w takim stopniu jak native ale jak najbardziej wierze,ze niektorzy zaczynaja mowic Yorkshire. Zaleznosc jednak jest taka – im ktos lepiej znal jezyk zanim tu przyjechal (i zakladam,ze nie Yorkshire byl jego "akcentem") tym mniejsze prawdopodobienstwo,ze bedzie mowil z wyraznym akcentem regionalnym. A jak ktos sie uczy od podstaw i slyszy tylko ten … to coz … oczywiste,ze tak bedzie mu latwiej i naturalniej gaworzyc.

Ja sie nie dam 🙂

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

Tylko mi nie mowcie ze ktos z Was (tzn. doroslych ktorzy przyjechali do UK nie dalej niz kilka lat temu) mowi z lokalnym akcentem.

Sluchalem kiedys swojego glosu na dyktafonie. Brzmie dokladnie jak Count z Ulicy Sezamkowej 😆

Wczoraj Pani z Leeds Education zapytala sie mnie:
    'Were you born in England?’ 😆

Malgon
    Participant

OK, ale nie zapytala : Are you a Yorkshire lass? 😀 a to roznica.

Sandgirl
    Członek

Ja zanim tu przyjechalam, to mowilam moze raczej troche amerykanskim angielskim (w koncu takiego sie uczylam jako pierwszego), ale po jakims czasie mi przyszlo ze u to u a nie a (jak w sun, sunday, run) i tak dalej..
    fakt ze nie brzmie jak 'yorkshire born & bred’ ale czyms tam przesiaklam..

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.