Strona główna › Działy › Praca › Praca w szkole
Szukam osób które pracują albo pracowały (także wolontariuszy) w szkolnictwie.
Jaka była wasza pomoc w placówkach edukacyjnych? (support teacher, nauczyciel konkretnego przedmiotu, playworker, etc.)
Chodzi mi o wymianę doświadczenia 😀
I druga strona: czy ktoś z Was jest nauczycielem a pracuję poniżej swoich kwalifikacji? Jeśli tak to dlaczego?
Za wszystkie wpisy dziękuję.
🙂 🙂
hej!
ja przez 6 miesiecy pracowalam w szkole jako Teaching Assistant, i bardzo chwalilam sobie ta prace nauczyciele sa mili i zawsze chetni do pomocy, pracowalam przez agencje Teaching Personel i powiem ci ze to nie moglam trafic lepiej. Zaznaczam ze nie mam zadnych studiow pedagogicznych itp tu sie liczy ile mozesz dac od siebie dzieciom , i twoja pomyslowosc oraz utrzymanie dyscypliny. Teraz niestety czekam na swego szkraba wiec nie pracuje ale po macierzynski napewno wracam do pracy w szkole.
Pozdrawiam i powodzenia!!
ja pracuje w szkole-jestem ochroniazem.Jak przydadza ci sie moje doswiadczenia to napisze.
Pozdrawiam
I druga strona: czy ktoś z Was jest nauczycielem a pracuję poniżej swoich kwalifikacji? Jeśli tak to dlaczego?
Za wszystkie wpisy dziękuję.
🙂 🙂
Mój młodszy brat. Pracuje w Centrum Dystrybucji, jest nauczycielem fizyki. Nie pracuje w zawodzie, bo chce podszkolić najpierw język. Jest na ESOL E3 i za jakiś czas będzie szukać pracy w zawodzie. Na początek do nostryfikacji dyplomu planuje pracę jako Teaching Assistant. Mam nadzieję, że mu się uda.
Hmm….
Nostryfikacja dyplomu jest ważna ale nie ułatwia dużo.
Fakt, warto ją mieć.
I oczywiście jeszcze powołanie do pracy z dziećmi i młodzieżą.
Ciekawe dlaczego tak się zdarza że mając to wszystko plus doświadczenie (o znajomości języka nawet nie piszę bo to sprawa priorytetowa nie tylko w szkole ), ciężko jest dostać pracę w szkole jako Teaching Assistant czy Language Support Assistant?
A może chodzi też o trochę szczęścia?
Jak myślicie?
hej
ja pracuje od dwoch lat jako nauczyciel historii i EAL w szkole sredniej. rowniez chetnie wymienie doswiadczenia! 😀
Hej!
a może ktoś mi podpowie jak w ogóle zabrać się do szukania pracy w szkolnictwie? chociażby właśnie jako taki asystent nauczyciela? czy są jakieś agencję, które się w tym specjalizują? szczególnie zależało by mi na pracy w Huddefsfield, pozdrówka!
hej
ja pracuje od dwoch lat jako nauczyciel historii i EAL w szkole sredniej. rowniez chetnie wymienie doswiadczenia! 😀
he,he rozumiem, ze cdn……………………..
Balbinka, generalnie agencje w UK specjalizuja sie w konkretnej dziedzinie/biznesie/rodzaju pracy, pogoogluj, bo kazda z nich ma przewaznie na stronie wyszczegolnione jaki rodzaj pracy zapewniaja
warto tez szukac na stronach lokalnego council’u
Balbinka
Wejdz na strone TES – stronka dla nauczycieli. Jesli chodzi o kwalifikacje, prace jako teaching/leanirng assistant mozna zdobyc bez uprawnien do wykonywania zadwodu nauczyciela lecz z doswiadczeniem w pracy z dziecmi.
Jesli natomiast chcesz pracowac jako nauczyciel i masz polskie uprawnienia, wejdz na strone General Teaching Council, sciagnij formularz do Qualified Teacher Status ( bez tego statusu nikt cie w szkole nie zatrudni) wypelnij i wyslij z kserami orginalow i tlumaczen dylomow. Oni sie z toba skontaktuja jesli bedzie problem, jesli nie-bedziesz czekala na status i numer nauczyciela ok 2 miesiace.
Nastepny krok-szukanie pracy. Wiele osob zaczyna od kilkumiesiecznej pracy jako teaching assistant, gdyz wiekszosc szkol wymaga doswiadczenia pracy w Anglii, ale nie wszystkie-chyba bardziej zalezy od szczescia… powodzenia!!!! 😆
Droga mkropko,
jeśli chodzi o prace nauczyciela, to obecnie droga jest dos dluga i cierniami usłana….(wiem, bo sam ja miałem przyjemność przejść w zeszłym roku)
Zapowiada sie nieźle:
1. Wystarczy Licencjat…(w tutejszych warunkach to i tak wysokie wykształcenie)
2. Dokumenty (tj. dyplom+uprawnienia polski), najlepiej w jezyku angielskim, gdzie "jak byk" będzie stało, ze masz BA wysylasz do GTC
3. Otrzymujesz reference nr i juz wtedy mozesz szukac pracy jako Teaching Assistant…
….no i tu sie zaczyna
Droga Cierniowa:
1. Obecnie szkoly bardzo rzadko przyjmuja bezposrednio Teaching Assitants, czesciej wspolpracuja z agencjami takimi jak:
Leeds: Teaching Personnel, Protocol Education, Celsian Education lub Monarch
Huddersfield: Supply Desk
Jesli im sie spodobasz to dostaniesz prace….choc i tak oczekuja, ze beziesz miala dosc duze pojecie o pracy systemu szkolnictwa w tym kraju.
Jesli spodobasz sie w szkole, to moga zaproponowac ci prace.
2. Praca przez agencje nie jest gwarantowana. Najlepiej zarejestrowac sie w kilku, a i tak jesli sie nie upominasz, to sami raczej nie dzwonia (przynajmniej dopoki sobie renomy nie wypracujesz). Ja obecnie pracuje dla 2-ch, a i tak pracuje nie tyle ile bym chcial.
3. Szkoly nie zawsze sa super….w wiekszosci jest to pole bitwy (NIE ZARTUJE)…naprawde trzeba miec "balls of steel". dzieciaki raczej nieznosne, a Supply Teacher z agencji nie jest zbyt sznowany. Moja pierwsza "misja" to byly 11-latki i lekcja WF….nie bylo jakos zle, ale szkola zadzwonila do agencji, ze nie chca mnie juz w tej szkole bo mialem problem z utrzymaniem dyscypliny…..eeee, jasne ;)….szczegolnie ze ja specjalizuje sie w Angielskim, IT i Francuskim.
Troche lepiej jest w Reception… 6-7-latki przynajmniej troche sluchaja.
4. Proces nauczania wyglada tutaj zupelnie inaczej…..ONI NICZEGO SIE NIE UCZA…przynajmniej jak na Polskie warunki. Tak ze przygotuj sie na negocjacje, prosby i w ogole bedzie sukces jak cos do dzieciakow dotrze.
AUTORYTET…..od poczatku trzeba milo, ale stanowczo, bo na glowe ci wejda. To ty prowadzisz lekcje i ma byc tak jak mowisz. Kazda watpliwosc zostanie wykorzystana przeciwko tobie….POWAGA.
ojej….strasznie sie rozpisalem…a to dopiero poczatek. Bardzo chetnie podyskutuje z bardziej "doswiadczonymi" przez los 😉
A jesli mkropko masz pytania to zapraszam: f.paul@hotmail.com
jeśli ktoś z was ma kwalifikacje pedagogiczne i chciałby podjąć prace w szkole jako teaching assistant to służę informacja na priv.
Podkreślam ze w związku z podjęciem innej pracy, automatycznie zwolniłam miejsce. Nie oferuje pracy, tylko służę wiarygodna informacja.
😀
Piszcie!!!
Tak tylko z ciekawosci – rozumiem,ze bylas TA i teraz zmieniasz prace?
Jesli to nie jest niedyskretne pytanie, mozna wiedziec czemu ?
Czy jest sens pracowania jako TA? Ja sie kiedys zastanawialam, ale z tego sie wyzyc nie da 🙄 a i praca nie jest przeciez latwa, no i mlodziez jest inna od naszej polskiej. Przypuszczam,ze to moze byc przerazajace dla niektorych. Zastanawiam sie takze czy polski pedagog ma jakiekolwiek szanse na kariere w angielskiej szkole panstwowej? Znam tylko kilka przypadkow gdzie dziewczynom sie udalo 🙂 wiekszosc nauczycieli (szczegolnie anglistow) para sie jednak zgola innymi zajeciami 🙂 , a jesli ucza to prywatnie.
Pracowałam jako TA ale nie w Leeds. Ostatnio otrzymałam ofertę pracy TA i równocześnie dostałam się do laboratorium histopatologicznego w szpitalu.
Ponieważ z wykształcenia jestem biologiem wiec zrozumiałe jest że wybrałam opcję nr 2.
Pieniądze z TA nie są rewelacyjne ale wiem że mnóstwo Polaków pracuje w pracach zupełnie niezwiązanych z ich kwalifikacjami dlatego uważam że warto jest sprobować.
Praca na pewno nie jest lekka, ale powiedz mi Malgon która jest
😀
Gratuluję synka 😀
Czy jest sens pracowania jako TA? Ja sie kiedys zastanawialam, ale z tego sie wyzyc nie da 🙄 a i praca nie jest przeciez latwa, no i mlodziez jest inna od naszej polskiej. Przypuszczam,ze to moze byc przerazajace dla niektorych.
hmm to zabrzmialo troche jak pytanie czy warto wogole pracowac 😉
z uczeniem nie mam nic wspolnego, ale jak kazda praca ~ jednym sie oplaca innym pewnie nie, zalezy od kwalifikacji, doswiadczenia..itp…, NMW musza placic, a istnieja tez ciezsze prace niz TA (choc z angielska mlodzieza moze byc trudniej niz w kopalni 😉 )