Strona główna Działy Mieszkanie Wszystko o bojlerach

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    B.i.z.o.n
    Participant

Siemanko. Mam problem z bojlerem tzn zagrzewa wode tylko raz na dobe o pierwszej w nocy. W umowie pisze że jest z timerem i czy to oznacza że wszystko jest w porządku czy gdzieś moze powinno się ustawiać o której on grzeje i jak często bo wszędzie szukałem dookoła i nie ma niczego takiego. Kumplem mówili że moze lanlord specjnie go tak umocował timerem do ściany heh no ale nie wiem. POMOCY!!! z góry dzięki. Jak by trza było to moge zapodać jakieś fotki.

7sisters
    Participant

Rozumiem ze to boiler elektryczny (zbiornik z woda + grzalka)?

B.i.z.o.n
    Participant

Tak jest to bojler elektryczny i posiada na ścianie dwa pstryczki elektryczki

slanting_eye
    Członek

zapodaj fotki
    …generalnie zajmowalem sie boilerami w psychiatryku(nie pacjetami) 😀 😀

slanting_eye
    Członek

…a ijest mozliwosc ze timer jest w innym miejscu(nie na boilerze)

B.i.z.o.n
    Participant
    slanting_eye
    Członek

nie mam fioletowego pojecia "gdzie to" na boilerze… 😈

szukaj timera gdzies indziej ,moze na scianie

mialem podobny w starej chacie i timer byl na scianie

7sisters
    Participant

powinies miec cos takiego:

http://www.timeguard.com/products/time-control/immersion-heater-controllers

Czy te kable ktore wychodza od gniazdek to te same ktore wchodza do boilera? Sprawdz przebieg obu i czy nie ma jakichs innych kabli dookola.

ela1981
    Participant

jesli bys mial timer napewno bys zauwazyl, przeciez music tam byc cos w stylu zegara ~ pokretlo, gdzie ustawialbys godziny itp
    nie ma tez sensu aby landlord gdzies ukrywal to, bo musi byc latwy dostep do timera aby zmieniac ustwienia

slanting_eye
    Członek

jeszcze jedno pytanie

czy chodzi ci o grzanie wody do kapieli,garow czy do kaloryferow?

v-tec
    Członek

U mnie na ten przykład elektryczna grzałka nie ma timera, tylko zwykły wyłącznik, co mi w ogóle nie przeszkadza bo jej nie używam, wodę grzeję bojlerem gazowym (dwufunkcyjnym) zaopatrzonym w elektroniczny timer, mogę sobie na nim ustawić godziny grzania wody i c.o. nawet oddzielnie dla każdego dnia tygodnia albo włączać ręcznie (manual override).
    Więc spróbuj może przestawić się na gas, grzałkę traktując tylko jako rozwiązanie awaryjne

B.i.z.o.n
    Participant

Chodzi o grzanie wody do kąpieli chcisłbym po prostu chociaż dwa razy na dobe mieć zagrzaną wode. Dokładnie wszystko oglądałem i nie znalazłem żadnego timera i dlatego jest dziwne że on grzeje tą wode raz na dobe o stałej porze. Na gas nie moge przejść mam tylko prąd w flacie.

Uxbridge
    Członek

Timer musi włączać/wyłączać grzałki w bojlerze, to oczywiste. Wygląda na to że masz dwie grzałki, bo dochodzą dwa identyczne przewody zasilające i masz dwa włączniki. Na bojlerze timerów nie ma, bo musiałby być na drodze między przewodem a grzałką i w dodatku musiałyby być dwa. Rozumiem że między włącznikami a bojlerem nie ma nic na przewodach?
    Nasuwa mi się tylko jedno wytłumaczenie. Masz zapewne dwustrefowy licznik prądu, na taryfę dzienną i nocną. O określonej godzinie, timer włącza zasilanie na obwód "nocny". Dlatego włącza się dopiero o 1-szej jak jest nocna taryfa. Ja tak miałem w moim mieszkaniu z grzejnikiem akumulacyjnym.
    W takiej sytuacji trzeba byłoby przełączyć bojler do obwodu "dziennego" i ew dołączyć niezależny timer.
    Albo przeprogramować zegar włączający ten obwód taryfę. Tylko nie wiem czy jest do niego dostęp. Obejrzyj sobie dokładnie skrzynkę licznikową w mieszkaniu.

kunegunda
    Participant

Jesli te kable ktore wychodza z boilera sa polaczone z twoimi "pstryczkami" to twoj boiler nie posiada kontrolki tylko automatycznie stara sie utrzymac temperature ogrzewanie w domu masz elektryczne ??

7sisters
    Participant

To ze boiler ma dwie grzalki nie znaczy koniecznie ze jedna jest 'dzienna’ a druga 'nocna’. Boilery maja czesto kilka grzalek co nie ma zadnego zwiazku ze sterowaniem czasowym.

Jezeli nie ma sterownika na tych kablach do wylacznikow, sprobuj sprawdzic przebieg kabli miedzy wylacznikami a skrzynka bezpiecznikow. Gdzies to cholerstwo musi przeciez byc!

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.