Strona główna Działy Hyde Park W Polsce będzie mnóstwo pracy

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    MK
    Członek
    dafunkonline
    Participant

mając podstawową wiedzę o ekonomii i gospodarce można było sie spodziewać, że po odpływie z naszego kraju na polskim rynku pracy będzie niedosyt, a w innych krajach UE wzrośnie zatrudnienie…

teraz pytanie: czym polscy pracodawcy chcą skusić do pracy rodzimych specjalistów niezdecydowanych co do pobytu za granicą.. może to być wyższa pensja… lepsze warunki pracy… …
    funt i euro nie są na tyle tanie, żeby polacy masowo rezygnowali z pracy w krajach UE…
    ten zastój w działach kadr może powodować wzrost płac z co kwartał.. ale trzeba poczekać…
    ważne, żeby zwykli ludzie na tym zyskali…
    ciekawe te prognozy z linka.. ciekawe… (w irlandii już coraz trudniej o pracę…)

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    dafunkonline wrote:

teraz pytanie: czym polscy pracodawcy chcą skusić do pracy rodzimych specjalistów niezdecydowanych co do pobytu za granicą.. może to być wyższa pensja… lepsze warunki pracy… …

pytanie powinno brzmieć co polski rząd może zrobić dla pracodawców aby mieli możliwość kusić…jak na razie nie zrobił nic.

dafunkonline wrote:

ten zastój w działach kadr może powodować wzrost płac z co kwartał.. ale trzeba poczekać…

ciekawe czym sie kończy szybki wzrost płac bez wzrostu wydajności…
    to jaka mamy już inflacje?

//
    (trochę liberalnej ekonomii wyborczej)
    …pewnie juz pożera oszczędności szaraków. nbp zacznie ściągać nadmiar pieniądza które z pewnością banki zainwestują w obligacje za które sfinansujemy (razem z inwestorami zagranicznymi) za pośrednictwem rządu ME. złotówka jeszcze bardziej sie umocni tak ze cala emigracja zasiądzie na nowo wybudowanych stadionach. długi spłaca następne pokolenia. cud. chyba ze sie mylę (jak zwykle) i ME okażą sie moturem napędowym gospodarki byle nie takim moplikiem jak w Portugalii 8) 😆

dafunkonline
    Participant

mam nadzieję wojti, ze nie posądzasz o całe zło tego świata kolejnej polskiej ekpiy rządzącej oraz, że widzisz realne korzyści jaki może dać nam członkostwo w UE … na cud ze strony platformy nie liczyłem, bo niestety był to "chłYt marteki materkin martekingowy".. jakość polityki w naszym kraju to niestety również niekompetencja… smuci mnie to, że musimy jeszcze się dużo nauczyć, ale cieszy, ze dużo potrafimy zdziałać (mimo zacietrzewienia klubu PiSu i sławnych zroślaków)…
    gospodarka i tak idzie swoją drogą i potrafi się dostosować (różne próby manipulacji kończą się inaczej niż efekty zamierzone)… jesli okaże się, że nie możemy wydolić to będzie kryzys (co nie raz się zdarzało w naszym kraju i jak widać obywatele sobie dają radę)… krach na giełdzie też wywołała panikę i wielkie oczy, a jednak powoli odrabiamy straty (w tym równiez i ja ;P…
    po prostu straszy nas się niewiadomo czym (jak to miał w zwyczaju jaruś), jakimiś pesymistycznymi wizjami, ciemną przyszłością, darthem vaderem i smokami.. a i tak wychodzi z tego zazwyczaj wieiwórka z wścieklizną złapanan w sidła…
    nie da rady wróżyć z kuli babuli..
    parafrazując znanego zielonego ludzika:
    nam.. cierpliwości.. trzeba .. drogi padawanie

a tak przy okazji… rozumiem, że słowo eurokołchoz w twoich ustach to tylko taki żarcik i nie należy się doszukiwać pejoratywu.. w przeciwnym razie bardzo bym się zdziwił widząc eurosceptyka korzystającego z wejścia do unii… no może tylko znalazłbym analogię w toruniu… ;]

7sisters
    Participant

Co do pracodawcow to nie zwalalbym wszystkiego na brak mozliwosci. Problem polskiej gospodarki polega na tym ze sila robocza ktora tradycyjnie byla tania dalej jest za taka uwazana.

Jezeli firma dostaje wieksze zlecenie lub sie rozwija, po prostu zatrudnia wiecej ludzi, nie robiac zwykle nic zeby zmienic strukture zarzadzania, technologie, sposob zdobywania rynku. Tyle tylko ze stu ludzi z lopatami nie wykopie studni sto razy szybciej niz jeden czlowiek z lopata.

Z pewnoscia natomiast zrobi to wolniej niz wiertnica.

dafunkonline
    Participant

powolo moloch maszynowy wkracza na rynek pracy w polsce… już tak bardzo nie dziwi nikogo cherry picker czy minikoparka
    niestety nie wszystkie firmy na to stać…
    kwestia odciążenia pracodawcy od głupich kosztów utrzymania pracownika rozwiązałaby sprawę.. mój wujek posiada dwie księgarnie i musi kombinować, żeby itrzymać pracownika (dopiero niedawno pozwolił sobie na terminal do kart płatniczych, bo wczesniej go po prostu nie było stać)…
    bo tak naprawdę powodem antypatii pracodawców do pracowników (i vice versa) jest ZUS i opłaty związane z zatrudnieniem…
    wiem, że wzrost płac nie może być wyznancznikiem dobrobytu i może tworzyć sztucznie inflację i właśnie cdlatego czekam na rozsądny ruch ze strony rządu, albo przynajmniej zapowiedź rozwiązania…

kunegunda
    Participant

zgadzam sie z praca raczej problemow nie ma juz w polsce, nawet troche sobie rynek sam rozpoznalem ale nadal patrzono na mnie jak na debila jak swoje zarobki okreslalem na 6000 – 7000 miesiecznie

7sisters
    Participant

O zarobkach nie bede sie juz nawet wypowiadal bo doswiadczenia mam podobne.

Zrobilem sobie symulacje finansowa otwarcia wlasnej firmy w mojej branzy. Po uwzglednieniu wszystkich kosztow i zalozeniu ze nie zatrudniam pracownikow w wariancie srednio-optymistycznym tez nie wyrobilbym wiecej niz 6k pln na miesiac.

Baggins
    Participant

[quote:e29493d834]Zrobilem sobie symulacje finansowa otwarcia wlasnej firmy w mojej branzy. Po uwzglednieniu wszystkich kosztow i zalozeniu ze nie zatrudniam pracownikow w wariancie srednio-optymistycznym tez nie wyrobilbym wiecej niz 6k pln na miesiac[/quote]
    W Irlandii tak malo placa???

7sisters
    Participant

Czy w Ire maja peeleny? 🙄

Baggins
    Participant

jeszcze tak, ale juz pracuja nad euro

7sisters
    Participant

Moze Ci sie z Polska pomylilo? Tak jak niektorym ziemia wolska..?

Baggins
    Participant

Niektorym z ziemia wolska, a innym z druga Irlandia 🙂

Anonim
    Gość

Sandgirl wrote:

co do korzysci z wejscia do unii, dafunk mial (chyba/pewnie) na mysli mozliwosc swobodnego wyjazdu do uk…
    nie wiem czy cos jeszcze…

Nie wiem kto bardziej korzysta UK czy ja ? Chyba jednak UK. Nie zassałem ani jednej publicznej funtówki a moja praca jest więcej warta niz mi płaca. (tak mi sie przynajmniej wydaje) 🙂

Pracownicy z Europy wschodniej sa lepsi niż z krajów azjatyckich i afrykańskich wiec komu sie tu bardziej opłaca? Przypisywanie tego do dobrodziejstw Unii jest to tak jak z"Toruniem" i "pisuarami". Co ze Szwajcarami i Norwegami do Unii sie nie kwapią a swobodnie wjeżdżać mogą.

jacek-jestem
    Participant
    ”wojti” wrote:

a moja praca jest więcej warta niz mi płaca. (tak mi sie przynajmniej wydaje) 🙂

przynajmniej Tobie 😛

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.