Strona główna Działy Praca praca/dla uczniów i studentów w wakacje/weekendowa

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Ryzyko jest takie że możesz pracować np. w pubie przez miesiąc po czym landlord może zapomnieć ci zapłacić i jak wtedy udowodnisz że pracowałaś? (Może kilka zdjęć sobie zrobić przy pracy?)

akukain
    Participant

Hehehehe.. a znam kilka takich przypadkow.. oj znam… Takze lepiej nie ryzykowac….

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    nina225 wrote:

Mam pytanie. Czy jest mozliwosc znalezienia pracy dorywczej "na czarno" np w weekendy lub wieczorkami. Czy ktos tak pracuje i czy nie jest to zbyt duze ryzyko? 😀

Możliwość jest zawsze, ponieważ w tym kraju też są ludzie nie lubiący "zbędnych formalności", też lubiący "zaoszczędzić" na podatkach, składkach i nie lubiący żadnej odpowiedzialności. A w knajpach zawsze jest ich nieco więcej niż na budowach…
    Pytanie tylko, czy nie zechce taki szef jeden z drugim zaoszczędzić i na Tobie. ❓
    Znam dużo osób pracujących na czarno, w przeróżnych miejscach. Z reguły w knajpach dorabiają, właśnie w takie dodatkowe godziny i w weekendy.
    Myślę, że najlepiej jest trafić z polecenia do uczciwego szefa, a opinii nietrudno zasięgnąć.

SAMIRAHINI
    Członek

If I make a few quid on site it doesn’t make me thief?

no ifs no buts!
    unikanie placenia podatkow uzyskiwanych z tytulu pracy dodatkowej ( a jest to 22%prog podatkowy bez mozliwosci odlicznia kwoty wolnej)jest przestepstwem.
    😈 😈 😈

dafunkonline
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    SAMIRAHINI wrote:

…jest przestepstwem.

no to jestem przestępcą…
    bandyta normalnie… oszust.. pijak..
    i złodziej… bo każdy pijak to złodziej 😀

SAMIRAHINI
    Członek

dafunkonline wrote:

SAMIRAHINI wrote:

…jest przestepstwem.

no to jestem przestępcą…
    bandyta normalnie… oszust.. pijak..
    i złodziej… bo każdy pijak to złodziej :D[/quote]
    coz za autodeskryptywnosc!
    tylko pogratulowac 😈 😆

dafunkonline
    Participant

autodeskryptywność ??? czy w polskim już się tego używa ?
    znowu nam wciskają w słownik angielskie słowotwory ? 😀

przecież autodeskryptywność zawsze można znaleźć w profilu ;P

SAMIRAHINI
    Członek

a to akurat z laciny…starozytnej

dafunkonline
    Participant

coż ja maluczki o łacinie mogę powiedzieć ?
    znam kilka maksym i to wszystko..
    jakkolwiek by tego nie nazwać (łaciną, łamaną niemczyzną czy nawet hindu) nadal pozostaję przestępcą .. 🙂
    czy za pracę na czarno jakieś kamieniołomy grożą ?
    a w ogóle to saddam pracował na czarno ? i dla kogo ?

v-tec
    Członek

Nie sądzę żebyś był przestępcą dafunk.

Przestępstwo popełnia ten kto zatrudnia na czarno a nie ten kto pracuje.
    Jak ktoś nie ma pracy to wiadomo że przyjmie (niemal) każdą ofertę i nie można od niego wymagać aby odrzucił okazję zarobku tylko dlatego że to praca na czarno.

Dla praworządnych pozostaje kwestia opodatkowania uzyskanych 'na czarno’ dochodów, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby samemu obliczyć i wpłacić należny podatek, sądzę jednak że w twoim wypadku jeszcze dość dużo dzieli cię od Ł5k do której to kwoty dochody nie są opodatkowane, więc także i pod tym względem nie pozwól sobie wmówić pannie S. żeś zły człowiek 🙂

dafunkonline
    Participant

uff…
    to dalej moge uprawiać ten niecny proceder !
    a już się bałem, ze będę musiał się kryć jak muzułmanin pod kocem
    😀
    hyhyhhyy

SAMIRAHINI
    Członek

v-tec wrote:

Nie sądzę żebyś był przestępcą dafunk.

Przestępstwo popełnia ten kto zatrudnia na czarno a nie ten kto pracuje.
    Jak ktoś nie ma pracy to wiadomo że przyjmie (niemal) każdą ofertę i nie można od niego wymagać aby odrzucił okazję zarobku tylko dlatego że to praca na czarno.

Dla praworządnych pozostaje kwestia opodatkowania uzyskanych 'na czarno’ dochodów, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby samemu obliczyć i wpłacić należny podatek, sądzę jednak że w twoim wypadku jeszcze dość dużo dzieli cię od Ł5k do której to kwoty dochody nie są opodatkowane, więc także i pod tym względem nie pozwól sobie wmówić pannie S. żeś zły człowiek 🙂

Oczywiscie mozna samemu wplacic podatek.Nie zrozumiales V-tec.
    Kwota calkowicie wolna od podatkowania to zaiste ok £5k:This tax year (2006-2007), the basic personal allowance – or tax-free amount – is £5,035. You may be entitled to a higher personal allowance if you are 65 or over, The National Insurance you pay also depends on your earnings. You don’t pay any National Insurance if you earn less than £97 a week.

ale tylko w przypadku,gdy stanowi to dochod podstawowy a nie dodatkowy. W przypadku dochodow z tytulu pracy dodatkowej,kwota podlega 22% dedukcji.
    W swietle prawa unijnego owszem przestepstwo popelnia ten,kto zatrudnia pracownika nielegalnie.
    W swietle prawa podatkowego przestepstwo popelniane jest tez przez strone zalezna zdarzenia o ile unika ona placenia naleznego podatku.

By the way V-tec,skad wiesz,ze jestem panna?Moze jestem Bliznietami 😈 😆

v-tec
    Członek

Panna to dotyczyło twojej osoby a nie znaku 😉

A co podatku to zrozumiałem i zauważyłem że trochę niewłaściwie mniemasz, gdyż podstawą opodatkowania sa łączne dochody roczne od których odejmuje się kwotę Ł5,035 (a nie od dochodu 'podstawowego’).
    W praktyce może to tak wyglądać że odejmujemy 5,035 od dochodu z głównej pracy, ponieważ kwota ta jest odejmowana po kawałku przez cały rok, więc robią nam to tylko w 1 miejscu pracy, bo gdyby robili np. w dwu wtedy łącznie odjęto by nam Ł10,070 (a przysługuje nam ciągle Ł5,035 bez względu na ilość miejsc pracy)

Analogicznie jest z podatkiem 10%.

Dlatego to co napisałem dafunkowi że dopóki nie zarobi Ł5k, a trudno będzie mu do końca marca przekroczyć ten próg, nie musi płacić podatków , to się zgadza, niezależnie od tego w ilu miejscach będzie pracował.

SAMIRAHINI
    Członek

nie wiem jak dlugo pracuje ani ile zarobil.Przyjelam jako baze,ze dla osoby pracujacej bez wiekszych przerw uzyskanie dochodu ponad 5k w skali roku podatkowego jest raczej bezproblematyczne wobec czego kazdy dodatkowy dochod-jak we wczesniejszym moim poscie.

Swoja droga nie musisz doceniac swojej inteligencji,kosztem mojej bo nie sadze,by bylo ci to pilnie potrzebne 😈 Vide:zakpilam sobie z uzytej przez Ciebie wzgledem mojej osoby nomenklatury,ot!tyle… 😆
    pozdrawiam

dafunkonline
    Participant

🙂

czyli mogę spać spokojnie
    i kręcić na boku mimo czyhających na wiatach przystankowych plakatów z serii "walcz z oszustami podatkowymi… nawet jesli sam nim jesteś" 😀

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.