Strona główna Działy Praca praca/dla uczniów i studentów w wakacje/weekendowa

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Baggins
    Participant

Bedzie ciezko. Tu przyjedzie kupa ludu na wakacje, a dodatkowo na tak krotki okres to nie sadze zeby ktos chcial zatrudnic. Odradzam w kazdym razie

pawel_jokiel
    Członek

Witam, zanim zacznę przeglądać witryny angielskie, ogłoszenia o pracę itp chciałbym pozyskać Wasze komentarze nt pracy na okres wakacyjny dla niepełnoletnich. Jako że jestem desperatem i nowicjuszem w kwestii pracy w UK, zależy mi aby spędzić całe wakacje na wyspie oraz znaleść niekoniecznie lekką aczkolwiek dobrze płatną pracę. Gotów jestem też chwytać się zajęć dorywczych (podobnie jak większość mi podobnych :] ). JĘZYKIEM ANGIELSKIM WŁADAM NA POZIOMIE UPPER-INTERMEDIATE. Przejrzałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania, zatem w miarę Waszej wiedzy, proszę o pomoc w ustaleniu:
    1. Jak wyglądają płacę ph dla niepełnoletniego ( czy są drastycznie zaniżone w stosunku do pełnoletnich etc)
    2. Czy wylatując 30.06 jestem w stanie w przeciągu tygodnia znaleść pracę w gastronomii/na wsi przy zbiorach/cokolwiek oprócz pracy na budowie?
    3.Formalności – czy tak samo jak pełnoletni – Home Office czy to wygląda jakoś inaczej?
    I to chyba wszystkie rozterki jakimi chciałem się z Wami podzielić. Powtarzam że jestem desperatem i zależy mi na pracy byle nie było to budownictwo i byle bym wrócił z jakimś zarobkiem do Polski :]
    [b:9447fbf2ed]Tak, wiem, że zadaję bardzo uogólnione pytania. Zważywszy jednak na to, że nie piszę tylko w swoim imieniu a treścią tego topicu może być zainteresowanych trochę osób z taką sytuacją co moja, proszę o wnoszące coś odpowiedzi, zaspokoicie tym samym głód mi podobnych Januszków 🙂 [/b:9447fbf2ed]
    Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi.

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    pawel_jokiel wrote:

(…)
    1. Jak wyglądają płacę ph dla niepełnoletniego ( czy są drastycznie zaniżone w stosunku do pełnoletnich etc)
    (…)
    2. Czy wylatując 30.06 jestem w stanie w przeciągu tygodnia znaleść pracę w gastronomii/na wsi przy zbiorach/cokolwiek oprócz pracy na budowie?
    (…)
    3.Formalności – czy tak samo jak pełnoletni – Home Office czy to wygląda jakoś inaczej?(…)
    zaspokoicie tym samym głód mi podobnych Januszków

ODP.1…od X.2005 dla dorosłych jest min. 5.05pph, dla młodocianych; (18-21 lat) 4.25 pph, a dla nieletnich; (16-17 lat) 3.00pph. Od X. 2006
    TE WARTOŚCI WZROSNĄ do odpowiednio: 5.35; 4.45; 3.30…
    To stawki oficjalne-dla pracujących legalnie. Ile boss da Ci za robotę na czarno, zależy od niego i jego humoru…

ODP.2 być może, ale do tej gastronomii i tego "cokolwiek" będzie tu- w UK- w tym czasie tysiące takich jak Ty, ponieważ sezon na "leszcza" albo raczej na Janusza będzie już w pełni…. 😀 🙂 Przy takiej konkurencji może to zająć o wiele więcej niż tydzień…Nie lepiej pojechać tam, gdzie nas jeszcze nie ma dużo??? ❓

ODP. 3 szczerze mówiąc nie wiem, ale najlepiej będzie jak zajrzysz na stronę internetową Home Office. W końcu to oni powymyślali wszystkie te przepisy, więc (jak się coś zmieni) lepiej u źródła…
    Adres znajdziesz bez problemu na linkach w naszym serwisie.[/code]

martuchna
    Członek

Witam!
    Też jestem zainteresowana wakacyjnym wyjazdem do Wielkiej Brytanii w celach zarobkowych:) Mogę pojechać do jakiego kolwiek miasta, najlepiej tam gdzie najłatwiej znaleźć pracę. Skoro w Leeds to już nie jest takie proste, więc jakie inne miasta polecacie?

kunegunda
    Participant

Tak moze Wachack nieiwem cy jest w anglii ale zawsze mozna sie posmiac

SpoX
    Członek

Chcialem, zakladac podobny topic, wiec podlacze sie do tego.

Takze chce wyjachac na wakacje, na około 2 miesiace. W poradniku przeczytalem, ze na jakas karte czeka sie 6 tygodni. Załozenie konta w banku tez troszeczke trwa. Wiec rodzi sie pytanie.

Czy jadac tylko na 2 miesiace opłaca mi sie zdobywac te wszystkie rzeczy jak rejestracja, otwieranie konta itd, czy lepiej pracowac na czarno? Wydaje mi sie, ze na czarno lepiej bym na tym wyszedl, bo same oplaty jak 70Ł itp. w stosunku do 2 miesiecznego pobytu sa wrecz nieoplacalne.

Co wy na to? Doradzcie 😕

gonia
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    SpoX wrote:

Chcialem, zakladac podobny topic, wiec podlacze sie do tego.

Takze chce wyjachac na wakacje, na około 2 miesiace. W poradniku przeczytalem, ze na jakas karte czeka sie 6 tygodni. Załozenie konta w banku tez troszeczke trwa. Wiec rodzi sie pytanie.

Czy jadac tylko na 2 miesiace opłaca mi sie zdobywac te wszystkie rzeczy jak rejestracja, otwieranie konta itd, czy lepiej pracowac na czarno? Wydaje mi sie, ze na czarno lepiej bym na tym wyszedl, bo same oplaty jak 70Ł itp. w stosunku do 2 miesiecznego pobytu sa wrecz nieoplacalne.

Co wy na to? Doradzcie 😕

Rob jak chcesz ale w przypadku wielu agencji przed uplynieciem miesiaca twojego zatrudnienia domagaja sie pozwolenia na prace albo przynajmiej potwierdzenia ze wyslales formularz…
    Ale to nie wszedzie
    Ja bym polecala to wyrobic..
    przy home officie jak wysylasz dokumenty to w pierwszej kolejnosci odsylaja ci twoj dowod badz paszport i dopiero pozniej pozwolenie na prace, jesli istnieje taka mozliwosc ze nie zdaza na czas przed twoim powrotem do kraju po prostu podaj im jakies adres korespondencyjny np do kumpla by mogl odebrac to dla ciebie…z NIN postap podobnie
    Napewno ci sie przyda jesli bedziesz chcial kiedys w przyszlosci przyjechac do angli…

kunegunda
    Participant

Tylko prosze nie przywozcie ze soba £100 w kieszeni bo nie wyzyjecie za dlugo na takiej kasie

bartekj89
    Participant

Hej. Czy majac 17 lat mozna legalnie pracowac w Anglii? Przyjechalem do Leeds 2 tygodnie temu i chce sie zapisac do collage’u na jezyk, a jednoczesnie jakos zbierac wlasny grosz. Jezeli jest to mozliwe to niech ktos mi moze podpowie jak i gdzie. Z gory dzieki

PS. Pierwszy post, prosze o wyrozumienie 🙂

GAWEL
    Participant

Ucz sie ucz bo nauka to potegi klucz a robota to glupota! 😈

Katarina
    Participant

Dobra rada 💡 a w Polsce co ukonczyles chyba nie studia? 😉

kasha16
    Participant

No no…w wieku 17 lat ja na Twoim miejscu wzielabym sie za nauke a nie za prace 😀 szczerze to po ukonczeniu angielskiej szkoly bedziesz mial o wiele wieksze szanse na prace(dobra prace) poducz sie jezyka i idz do collegu 🙂

Ps.Witam Cie i zycze powodzenia 😛

v-tec
    Członek

kasha16 wrote:

No no…w wieku 17 lat ja na Twoim miejscu wzielabym sie za nauke a nie za prace 😀 szczerze to po ukonczeniu angielskiej szkoly bedziesz mial o wiele wieksze szanse na prace(dobra prace) poducz sie jezyka i idz do collegu 🙂

Bardzo dobre rady, pod warunkiem że ma się za co żyć 🙂

nina225
    Członek

Mam pytanie. Czy jest mozliwosc znalezienia pracy dorywczej "na czarno" np w weekendy lub wieczorkami. Czy ktos tak pracuje i czy nie jest to zbyt duze ryzyko? 😀

akukain
    Participant

Mozliwosc jest zawsze ale czy sens? Szczegolnie w pubach nie chca legalnie zatrudniac.. a tak to wiecej nic nie wiem bo jestem "na legalu" 😉 😉

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.