Strona główna Działy Prawo Dowod osobisty

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    NiuNia
    Członek

Mam pytanie czy orientuje sie ktos z Was gdzie najblizej Leeds mozna wyrobic Dowod osobisty.. Wiem, ze w Londynie, ale czy tylko? Dziekuje za rozsadne odpowiedzi.

v-tec
    Członek

Nigdzie poza Polską nie można zrobić dowodu os.
    Dokumentem osobistym podczas pobytu za granicą jest paszport

slanting_eye
    Członek

a ja jeszcze dodam od siebie ,ze wniosek skladasz osobiscie i osobiscie musisz odebrac dowod

Dzieju
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    slanting_eye wrote:

a ja jeszcze dodam od siebie ,ze wniosek skladasz osobiscie i osobiscie musisz odebrac dowod

Tylko skladasz osobiscie, gdzyz jest potrzebny Twoj podpis ktory bedzie pozniej na dokumencie. Odebrac moze ktos inny o ile przyjdzie z kwitkiem

julka
    Participant

A jesli nie jestem w Polsce zameldowana, to dokad powinnam sie po taki dowod udac? Do Warszawy? I co bedzie wpisane w adresie?

(szczerze powiedziawszy to mi sie nie usmiecha zalatiwac dowodu i chyba pozostane jedynie przy paszporcie)

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Dzieju wrote:

slanting_eye wrote:

Tylko skladasz osobiscie, gdzyz jest potrzebny Twoj podpis ktory bedzie pozniej na dokumencie. Odebrac moze ktos inny o ile przyjdzie z kwitkiem[/quote]

jak robilem swoj dowod (kwiecien-czerwiec 2007) i bylo tak jak napisalem moze teraz jakas zmiana jest.
    ale musisz pokwitowac odbior dowodu, no nie?

Dzieju
    Participant

slanting_eye wrote:

Dzieju wrote:

slanting_eye wrote:

Tylko skladasz osobiscie, gdzyz jest potrzebny Twoj podpis ktory bedzie pozniej na dokumencie. Odebrac moze ktos inny o ile przyjdzie z kwitkiem[/quote]

jak robilem swoj dowod (kwiecien-czerwiec 2007) i bylo tak jak napisalem moze teraz jakas zmiana jest.
    ale musisz pokwitowac odbior dowodu, no nie?[/quote]
    tak ale kwitjesz na swistku ktory dostajesz od nich, wiec mozesz podpisac sie odrazu i dac komus powiedzmy z rodziny, a oni odbiora go jak ta osoba przyjdzie po dowod.

berti
    Participant

julka wrote:

A jesli nie jestem w Polsce zameldowana, to dokad powinnam sie po taki dowod udac? Do Warszawy? I co bedzie wpisane w adresie?

(szczerze powiedziawszy to mi sie nie usmiecha zalatiwac dowodu i chyba pozostane jedynie przy paszporcie)

Z tego co widzialem u kolegi,tez nie mial zameldowania, po prostu puste pola byly.

Malgon
    Participant

julka wrote:

Moj maz wymienial teraz na nowy. Najmniej zachodu jest gdy udasz sie do Urzedu Miasta gdzie zarejestrowane byly twoje narodziny! Dlatego,ze trzeba odpis aktu urodzenia miec w innym razie! (i malzenstwa jesli zmienilas stan cywilny) , a tak to maja wszystko na miejscu i wypelniasz tylko wniosek 🙂

Niewazne,ze juz nie jestes zameldowana. Bedziesz miala wpisane "bez adresu" 🙂

v-tec
    Członek

Malgon wrote:

Niewazne,ze juz nie jestes zameldowana. Bedziesz miala wpisane "bez adresu" 🙂

Ale czad! W ten prosty sposób zostaniesz bezdomnym 🙂

Indra
    Participant

v-tec wrote:

Ale czad! W ten prosty sposób zostaniesz bezdomnym 🙂

Ja jestem bezdomna juz od roku bodajze 🙂 W miejsu adres zamieszkania mi wpisali "brak" 🙂 Zastanawialam sie gdzie sie bede musiala udac, jak bede chciala wyrobic nowy dowod. Milo, ze mozna w starym urzedzie 🙂

7sisters
    Participant

Tak z ciekawosci tylko pytam: jezeli ktos nie wyrobil sobie nowego dowodu do tej pory to czy moze to zrobic kiedy bedzie mu potrzebny?

Czy tez moze powstala juz 'kasta bezdwodowa’ czyli grupa ludzi ktorzy nie wyrobili dowodu, wyrobic go nie moga i na dodatek w razie wykrycia tego zaniedbania podlegaja karze administracyjnej za brak dowodu?

Malgon
    Participant

Przedluzyli termin do konca marca, ale ten to juz jest podobno naprawde ostateczny! 😆 (to juz chyba 3ci)

tez sobie nie wyobrazam co z tymi co jednak tego nie uczynia 😉

7sisters
    Participant

Nie rozumiem kompletnie dlaczego, skoro juz zdecydowano o koniecznosci wymiany dowodow, nie zrobiono najprostszej i najbardziej oczywistej rzeczy:

Nalezalo ustalic termin kiedy stare dowody traca waznosc ale wydawac nowe rowniez po tej dacie, nie nakladajac zadnych kar. Kazdy wymienilby dowod wtedy kiedy byloby mu to potrzebne, uniknietoby kolejek w urzedach, zamieszania legislacyjnego i scigania iluzorycznych wykroczen.

Malgon
    Participant

tez tego nie rozumiem 😯
    a kary jakies sa jak sie nie wymieni? nawet nie wiem …
    ale przypuszczam,ze tak.

Dodam tylko (jak juz zrzedzic to zrzedzic 🙂 ) ,ze u nas w Urzedzie w Gdyni zamieszanie faktycznie bylo (niepotrzebnie) , ale najbardziej rozbroila mnie jedna pani z okienka 🙂 "Wydawanie nowych dowodow" siedziala tam niunia, znudzona strasznie, akurat nie miala nic do roboty, obok w kolejce do "Wnioski o nowe dowody" tlum 🙂
    Podchodzimy do niuni od wydawania by zapytac czy potrzebna ta kopia aktu urodzenia i slubu (ktorych nie mielismy przy sobie) jesli oba sa zarejestrowane u nich wlasnie czy moze niepotrzebnie stoimy tam w kolejce do Wnioskow 🙂 na co ona "ja sie tym nie zajmuje, ja od wydawania jestem, prosze stac w tamtej kolejce" 🙂 zywcem jak z PRLu ;D a co najlepsze miala zaledwie 20 lat … to sie chyba nigdy nie zmieni …

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.