Strona główna Działy Dziecko POMOC!

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ulinka
    Członek

Mam pytanie. Czy ktos z was wie gdzie moglab sie udac matka z 3 letnim dziekiem po odejsciu od meza? Moze ktos zna domy samotnych matek w Leeds?Bardzo pilnie potrzebuje pomocy!

ela1981
    Participant

ja bym na 1 miejscu poszla do councilu (one stop), oni Ci udziela szerokich informacji co i jak, ew. mieszkanie, benefity, oplacenie przedszkola (pytanie podstawowe czy pracujesz)

ulinka
    Członek

Nie pracuje, pracowalam ale zrezygnowalam ze wzgledu na dziecko. a przedszkole nie wchodzi w gre, poniewaz dziecko musi byc samodzielne z tego co wiem a moje dziecko jeszcze nie jest zbyt samodzielne .

ela1981
    Participant

sa tez prywatne przedszkola, gdzie przyjmuja jeszcze mniejsze maluszki bez umiejetnosci samodzielnego jedzenia i z pampersami, w przypadku samotnych matek panstwo za nie placi, wiadomo, ze pozostawienie dziecka jeszcze niesamodzielnego w przedszkolu boli, ale jak nie masz wyjscia i musisz zarobic……

makax
    Participant

najlepiej wrócic do PL… jako,ze bardzo bardzo dużo osób oszukuje – niby odchodzi od męża,bo on pije,bije,itp.,a tak naprawde chcą wyłudzic mieszkanie z councilu.. gdy dostają mieszkanie,to mąż/partner znow jest kochany i wraca…
    dlatego teraz takie sprawy rozpatruja baaardzo dokładnie i powoli.. w Londynie np. czekasz ok. 8 lat na takie lokum…
    councile zazwyczaj maja podpisane umowy z hostelami/domami samotnej matki,itp. ale to nie są miłe miejsca… w pierwszej kolejności spytają czy masz tu rodzine lub znajomych, potem podadzą Ci liste różnych ośrodków z adresami,moga też zaproponować opłate powrotu do PL..
    jeżeli pracowałaś min. 12miesiecy i płaciłas podatki,to masz większe szanse,ale cudów sie nie spodziewaj,a napewno nie domku z ogródkiem od jutra… sorry!
    pracowałam przez jakiś czas dla councilu i Angel Group i uwierz mi nie jest różowo…
    Powodzenia![/list]

v-tec
    Członek

Makax może niech każdy sam rozsądzi co jest dla niego lepsze wracać czy nie.. od razu przyjmujesz że ona chce wyłudzić mieszkanie. I zgryźliwe teksty typu nie spodziewaj się domu z ogródkiem… żenada.
    Skoro pracowałaś w instytucji zajmującej się pomocą dla takich osób to gdybym był taką osobą raczej nie chciałbym żebyś mi w ten sposób 'pomagała’.

makax
    Participant

nie zakładam,że dziewczyna chce wyłudzic mieszkanie,tylko napisałam iż tego typu sytuacje udawane,a nie te prawdziwe!! stały sie powodem dokładnej kontroli takich spraw i powolnego dzialania…

pracowalam jako tlumacz,więc i tak bym Ci nie pomogła… 😉

nie jestem cyniczna,taka jest prawda,a komentarzy pracowników ang.i ich podejścia nie będe przytaczać… jeszcze bym wyszla na zbyt miłą!!!

ulinka
    Członek

makax ty chyba sadzisz sama po sobie. jezeli umiesz czytac to chodzi o dom matki z dzieckiem a nie o dom z ogrodkiem.

Justii
    Participant

z tego co sie orientuje to jest prawo ktore pomaga samotnym matkom. mozna pow "prawo jest po ich stronie " do tego stopnia ze wsrod poolakow mowi sie ze zyje sie najlepiej bo wszystko bywa w zasiegu reki. slyszalam ze samotne matki maja prawo do otrzymania lokum,domu i pomocy finansowej -benefitow. skoro pani pracowala to mysle ze bez problemu sytuacja nie zakonczyla by sie kleska gdyby pani sprobowala pojsc owszem do jakiejs placowki ktora udziela pomocy wiem ze taka pomoc w roznych spr mozna otrzymac (bezplatnie) w Pudsey (do poludnia nie trzeba sie umawiac a popoludniu trzeba), czasem w councilu lub one stop centre (np na armley) -nie wiem czy to wszystko czy sa jeszcze inne opcje ale mam nadzieje ze cos pomoglam.pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.