Strona główna › Działy › Hyde Park › Zdjecia do paszportu
Czy ktos z Was robil sobie gdzies w okolicy zdjecia paszportowe u fotograf do ukochanego 😈 polskiego paszportu bo wg info konsulatu automaty zdjeciowe ponoc odpadaja za wzgledu na roznice miedzy wymaganiami polskimi (znowu) i angielskimi. ❓
Znajomy sobie robil w Merrion Centre. Pani z konsulatu obejrzala, powiedziala ze sa zle i dala nam ulotke jakiegos fotografa i kazala isc tam zrobic zdjecia, bo te z automatu sa nie takie jakie oni wymagaja. Roznica byla niewielka, oba kiepskiej jakosci jak na moje niewprawne oko. Jakis nasuwajacy sie wniosek? 😉
Znaczy reka reke myje. Czyli co ? Zrobic po swojemu i liczyc na wspanialomyslnosc debili na spotkaniu? Ja akurat wybieram sie do Manchesteru.
Mozesz sprobowac tu u jakiegos fotografa. Ale gdzie, to nie wiem. Ewentualnie zadzwon i sie zapytaj, czy maja jakiegos "swojego" na uslugach, to sobie zrobisz w Manchester. Ja bylam w Londynie, nie wiem jak to jest w Manchester. Powodzenia 🙂
Thx
Gdzieś na forum Fatamorgana polecił zakład fotograficzny ”Snappy Snapps” na Headrow ( chciałam mu za to serdecznie podziękować 😀 ).Robiłam tam zdjęcie paszportowe mojemu dziecku. Zdjęcia były w porządku, ponieważ nie czepiali się chociaż pewna pani miała obiekcje bo za uszami wystawały włosy 😯 Syn ma kręcone włosy, zresztą ma dopiero 1 rok więc trudno cokolwiek z nimi zrobić. Pani jednak stwierdziła, że trzeba było nażelować ❓ Morał z tego taki, że wszystko zależy od człowieka. W każdym bądź razie zdjęcia z tego zakładu były bardzo dobre jakościowo i odpowiadały standardom.Powodzenia.
Ja bylam wczoraj w Manchesterze i tam tez sie czepiaja do zdjec. Tam rowniez niema zadnego fotografa,bo sa to spotkania w polskim kosciele. Lepiej sie jednak ubezpieczyc w dobre zdjecia.
koło Primarka na przeciwko przystanku autobusowego nr 12,13 0- ja tam robiłam zdjęcia do paszportu – bardzo miły fotograf i w ogóle 😉
Ja [b:39515bc305]bylam wczoraj w Manchesterze [/b:39515bc305]i tam tez sie czepiaja do zdjec. [b:39515bc305]Tam rowniez niema zadnego fotografa[/b:39515bc305],bo sa to spotkania w polskim kosciele. Lepiej sie jednak ubezpieczyc w dobre zdjecia.
Nie rozumiem …
To fotograf ma być na poczekaniu tylko dlatego, ze jakies spotkanie jest o paszporty??? 😯 😯 😯 😯
Poza tym, jak to nie ma żadnego fotografa w Manchesterze??? 😯 😯 😯
Jest ich od cholery!
Jak zresztą i w Leeds.
Wystarczy otworzyć głupia ksiązke telefoniczna i Yellow Pages o firmach. Nic prostszego… 🙂
Ale aby nie bylo niedomówień, poleciłem właśnie Snappy Snapps na Headrow- min. dlatego że jest tam Polka, oraz że ja takich zdjęc nie robię i nie zamierzam robić- choć ludzie myślą że może jednak i dzwonią.
Pozdrawiam.
Znaczy reka reke myje. Czyli co ? Zrobic po swojemu i liczyc na wspanialomyslnosc debili na spotkaniu? Ja akurat wybieram sie do Manchesteru.
Witam,
chciałbym Panu/Pani przekazać, że w Konsulacie oraz na spotkaniach organizowanych specjalnie dla Państwa wygody poza Konsulatem nie pracują debile. Nie życzymy sobie jako konsulowie i pracownicy, którzy nam pomagają nazywania nas w taki sposób.
Nie jest naszą sprawą, że Państwo nie potraficie dostarczyć prawidłowych zdjęć, nie my jesteśmy twórcami przepisów paszportowych. Jesteśmy tu po to aby Państwu pomagać a w zamian za to określa się nas mianem debili i daje do zrozumienia, że mamy jakiś układ z fotografami.
O, widzę że i konsul czytuje forum.. 😯
Nie przejmuj się zbytnio, narzekanie na polskie urzędy i oskarżanie ich o całe zło to głęboko zakorzeniona tradycja za granicą 🙂 Ale fakt że moglibyście się tak nie czepiać. Ja niedawno robiłem angielskie prawo jazdy, wysłałem im zdjęcie całkowicie inne niż trzeba (pod kątem zamiast od frontu, na ciemnym tle a nie na białym itd.) i… nic. Prawko przysłali. I tak widać że to ja.
V-tec…to był oczywiście żart… ❓
Nie porównywałbym wagi prawka do takiego dokumentu jakim jest paszport. Musi on mieć większą wage i większe rygory urzedowe, bo jeździ się z nim po świecie i przeróżne służby graniczne go będą kontrolować, a z prawkiem to możesz jedynie do auta wsiąść i się tu w kraju wylegitymować.. 🙂
Co do głupoty posta tigerone…
Ludzie z konsulatu w niedziele jeżdżą po Anglii północnej, aby być bliżej interesantów, a tu taki beznadziejny komentarz…
Jakbyś jeden z drugim dalej musiał zasuwać do Londynu za swoje, to byś wtedy może docenił, że ktoś daje Ci tu na miejscu możliwość załatwienia sprawy! 😈
Nie nie był to żart, chciałem na przykładzie dokonać porównania polskiego stylu 'służbowo-urzędniczo-hiperprzepisowego’ do bardziej wyluzowanego angielskiego.
A tak na marginesie to niedługo żadne zdjęcie nie będzie potrzebne bo w chipie będą zapisane nasze wymiary i proporcje (już są) podejdziemy do okienka tam kamera podłączona do komputera który w okamgnieniu oceni czy to my czy nie my
Nie nie był to żart, chciałem na przykładzie dokonać porównania polskiego stylu 'służbowo-urzędniczo-hiperprzepisowego’ do bardziej wyluzowanego angielskiego.
No tak ale prawo jazdy to zupełnie inna para kaloszy…
A tak na marginesie to niedługo żadne zdjęcie nie będzie potrzebne bo w chipie będą zapisane nasze wymiary i proporcje (już są) podejdziemy do okienka tam kamera podłączona do komputera który w okamgnieniu oceni czy to my czy nie my
Zdjęcie do paszportu właśnie dlatego jest tak pilnie sprawdzane, że jest w Polsce skanowane i drukowane w paszporcie. Na jego podstwie konmputer wychwytuje kształt owalu twarzy oraz położenie oczodołów. Oba te wymiary są cechami biometrycznymi i są one charakterystyczne dla każdego człowieka. Właśnie te dane są zapisywane na chipie w okładce paszportu. W niedługim czasie dojdzie jeszcze trzecia cecha biometryczna czyli odcisk palca.
NIestety na podstwie złych zdjęć tj. słabej jakości oraz nieodpowiedniego odwzorowania twarzy (najczęściej za mała, rzadziej za duża) nie da się zapisać cech biometrycznych. W takim przypadku wniosek wraca do Konsulatu z Polski (gdzie wszystkie paszporty 10 lub 5 letnie są drukowane) a następnie do osoby zainteresowanej celem uzupełnienia. Wszyscy tracą czas. Dlatego też kontrola zdjęć jest taka istotna i rygorystyczna.
Witam, polećcie jakiegoś fotografa w Leeds, potrzebuje zrobić zdjęcie paszportowe. Może ktoś się okrętuje czy wspomniany wyżej Snappy Snaps jest dalej otwarty?