Strona główna Działy Hyde Park Bieda w Polsce

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    ela1981
    Participant

wydaje mi sie ze nie dokonca wczytales sie w sens mojej wypowiedzi

"Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego ci ludzie nie maja żadnych dochodów? Powiedz mi jak można wykorzystać łatwo zasiłki???? Gdyby zasiłki były łatwiej dostępne to więcej osób by z nich korzystało to chyba logiczne "~ 1. ludzie nie maja dochodow bo nie chca a niektorzy nie moga pracowac (rodzice wychowujacy dzieci, emeryci, niepelnosprawni), w przypadku tych pierwszych ich strata, jak nie maja ambicji i niewiele chca w zyciu osiagnac niech gnija w katach, w przypadku drugich ~ czy ty sie zastanawiales jak wygladaloby zycie samotnych matek!!!, emerytow, niepelnosprawnych itp
    2. latwo (ale mam wrazenie, ze zle sformulowales pytanie)
    3. jest to logiczne czemu nigdy nie zaprzeczylam

"Pisałem o emigracji młodych ludzi z Anglii, Niemczech, Holandii również Francji nie wspominając o Polsce. To sa setki tysięcy osób rocznie dobrze wykształconych. Znaczy to tyle ze co roku wpływa do budżetu mniej pieniędzy o podatki przez nich płacone. A ty chcesz rozdawać coraz więcej? Dlaczego wyjeżdżają? Przykręć „śrubę” (bo pieniądze nie biorą sie z niczego) to zobaczysz będzie ich znacznie więcej. W skrajnym przypadku zostaną tylko ci którzy wyciągają pieniądze po zasiłek budżetówka i coraz większy dług publiczny (w Estonii konstytucyjnie zakazany)" ~ absolutnie nie chce, poraz kolejny napisze, ze zle zrozumiales moj post, po 1.praca po 2 ciezka praca 3 charowka a jak juz nie dajesz rady to zasilek, moze jest to moj specyficzny …..styl myslenia ale uwazam ze najpierw praca, zdobywanie wszystkiego praca wlasnych rak

"Zasiłki w UK to ogromny problem przyczyniający sie wraz z polityka emigracyjna do negatywnych zmian społecznych" ~ mamy co chcemy – wolnosc w kazdej dziedzinie

"Bogactwo bierze się z pracy a nie z rozdawania" ~ wow nad tym to ty chyba ciezko musiales myslec 😈

" Z rozdawania za darmo rodzi rodzi się patologia" ~ czy CHB, WTC, CHTC tez uwazasz za darmo? a ludzi pobierajacych w/w patologicznymi?

[b:81282ab63d]JESTEM PRZECIWNA ROZDAWANIU ZASILKOW "ZA DARMO", [/b:81282ab63d]ALE SYSTEM NIGDY NIE BEDZIE AZ TAK DOSKONALY ABY ODROZNIC TYCH KTORZY NIE CHCA PRACOWAC A TYCH KTORZY NIE MOGA ~ co chyba jasno wyrazilam w poprzednim poscie, sama moglabym nie isc do pracy bo dziecko jeszcze male ,chodzi do przedszkola za ktore place, bo nie mam wystarczajacych zasilkow, aby panstwo moglo to sfinansowac, ale ja wybralam taka droge, chce sie rozwijac i moje dziecko tez, a to ze ktos nie chce pracowac to tak juz pisalam, niech gnije, a to ze ty ja i on za to placimy, to chyba sam doszles do wniosku~ nie mamy wyjscia, wiec po co sie tak spinasz??

Ela, rzadko to robie, ale czesc wypowiedzi musialem usunac. Bez takiej niesmacznej agresji prosze.[/color:81282ab63d]

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    blackeddy wrote:

[quote:4213604f01]Bo pieniadze na zasilki biora sie z podatkow a czemu ja mam pracowac na kogos ~ no i juz wiesz V-tec wszystko

No coz, jak ktos lubi byc frajerem, ktoremu zabieraja pieniadze :D[/quote] lubisz czy nie lubisz i tak (wedlug wlasnego systemu myslenia) nim jestes, no chyba, ze zadnych podatkow nie placisz, co jest wrecz niemozliwe 😆

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

ela1981 wrote:

częściowo tak ponieważ pierwszy raz widzę ten sposób komentowania od "~". i część komentowana zlewa sie z komentarzem (mało przejrzyście)….wiec kilka rzeczy rzeczywiście przypisałem ci niesłusznie. choc część pozostaje bez zmian.

ela1981 wrote:

nie mamy wyjscia, wiec po co sie tak spinasz??

kto powiedzial ze sie spinam? 🙂 często rzeczywistość jest bardzo zabawna (tylko bez negatywnej interpretacji)
    Chętnie pomagam potrzebującym. a model amerykański znacznie bardziej mi odpowiada potrzebujących jest znacznie mniej.

ela1981
    Participant

”wojti” wrote:

ela1981 wrote:

częściowo tak ponieważ pierwszy raz widzę ten sposób komentowania od "~". i część komentowana zlewa sie z komentarzem (mało przejrzyście)….wiec kilka rzeczy rzeczywiście przypisałem ci niesłusznie. choc wiekszosc pozostaje bez zmian
    [/quote]

tak jest szybciej i wygodniej dla mnie, nie robie niczego pod publike, aczkolwiek wiem, ze jest to niewlasciwy sposob cytowania na forum, (postaram sie jakos przestawic) ~ natomiast post, ktory skomentowales takowych nie zawieral, wiec nie mogl wplynac na twoj sposob zrozmunienia testu pisanego ~ teraz juz pewnie wiesz, dlaczego ludzie plota takie bzdury

i szczerze ciesze sie, ze nie podejmujesz tej polemiki, bo ja takze niechetnie uczestniczylabym w "przekrzykiwaniu sie ", zachowajmy swoje zdania, bo ani ja twojego nie zmienie ani ty mojego, poreszta kocham swiat za jego roznorodnosc, dzieki temu wybieramy to co dla nas najlepsze

p.s. nie organizuj obcym lektur na czas wolny, jesli sam nie lubisz posrednictwa

pozdrawiam i milej nocy

Anonim
    Gość

ela1981 wrote:

~ natomiast post, ktory skomentowales takowych nie zawieral, wiec nie mogl wplynac na twoj sposob zrozmunienia testu pisanego ~ teraz juz pewnie wiesz, dlaczego ludzie plota takie bzdury

p.s. nie organizuj obcym lektur na czas wolny, jesli sam nie lubisz posrednictwa

pozdrawiam i milej nocy

nikt cie nie zmusza do moich lektur. na tym forum sa lepsi elaboratorzy. twoj post ktory kometowalem zawieral wiele "~" wiec trudno odroznic co komentujesz a co stwierdzasz. To trochę niechlujstwo z twojej strony wiec aluzja o rozumienie "tekstu"…cóż. Owszem wiele ludzi i polityków plecie takie bzdury które ci niesłusznie przypisałem za co przepraszam. Za te niektóre oczywiscie 🙂 reszta to bzdury. 🙂

Również pozdrawiam.

v-tec
    Członek

ela1981 wrote:

Bo pieniadze na zasilki biora sie z podatkow a czemu ja mam pracowac na kogos ❓ ~ no i juz wiesz V-tec wszystko

Ela, pozwoliłem sobie zacytować cię ale moje pytanie nie było skierowane bezpośrednio do ciebie. Oczywiście natychmiast dali głos nasi dyżurni 19-wieczni hiperprawicowcy 🙂

Anonim
    Gość

v-tec wrote:

ela1981 wrote:

Bo pieniadze na zasilki biora sie z podatkow a czemu ja mam pracowac na kogos ❓ ~ no i juz wiesz V-tec wszystko

Ela, pozwoliłem sobie zacytować cię ale moje pytanie nie było skierowane bezpośrednio do ciebie. Oczywiście natychmiast dali głos nasi dyżurni 19-wieczni hiperprawicowcy :)[/quote]

dobrze ze niektórzy 21-wieczni postępowi (chcący zagazować wszystkich Kurdów)

:7908b0a918 wrote:

Saddam truł gazem itp. Teraz mogę powiedzieć szkoda że ich wszystkich nie wytruł

trzymają poziom tego forum 😆

berti
    Participant

[quote:4aaf7a81b9]nie podejmę gównianej polemiki. chętnie pomagam potrzebującym. a model amerykański znacznie bardziej mi odpowiada potrzebujących jest znacznie mniej.[/quote]

I tu znow ci przyznam racje wojti!! Podam ci przyklad z zycia wziety.
    Na poczatku 2001 roku,przebywajac w USA mialem kilku poznanych juz tam znajomych z pl i nie tylko.Pewien znajomy z okolic rzeszowa ozenil sie z amerykanka polskiego pochodzenia. I jak to w zyciu bywa wpadl w okres przestoju pracy na czarno ( nie mial greencard,sam slub nic nie daje przez okres 5 lat) i byl bez grosza przy duszy,zona malo zarabiala bo studia wiec na pol etatu. Noi ten pan,pelen nadzieji,udal sie po zasilek bo przeciez zonaty z amerykanka. I wiesz co mu powiedzieli? Pana to tutaj,dla nas,nie ma……..pan tu jest "tylko" mezem – zony,nic po za tym. Przyjdz pan po 5 latach a wlasciwie po 6, bo rok minimum legalnie pracowac musi by cokolwiek od nas dostac. Oburzona zona poleciala na drugi dzien razem z nim bo niby co on ma jesc. A urzedniczka na to: skoro nie ma pracy i nie ma co jesc niech wraca do kraju i tam po zasilek lub do pracy. Po 5 latach niech wroci,pojdzie do legalnej pracy i wtedy pogadamy ewentualnie. Szczeka im opadla a ja w smiech……bo to USA kolego 😀 Nikt ci nic nie da jak nie zapracujesz na to i gowno ich obchodzi czy masz co jesc. Idz pod kosciol to ci jesc daja,nawet adresy mu dali 😀 Nawet amerykan nie dostanie tylko takie kartki na jedzenie o ograniczonej wartosci i do wwykupienia w wyznaczonych sklepach……zero cash!!! I to mi sie podoba!!

A tak dla porownania z europa podam ci przyklad z niemiec. Tam nawet bedac bezdomnym,na ulicy,ale bedac obywatelem niemiec,codziennie rano idziesz do ratusza i dostajesz 10Euro cash by dzien przezyc a w piatek 10 Euro razy 3 bo weekend czyli 30 Euro!!! Flaszka wodki najtansza kosztuje 4.99 Euro, 0.7 litra a zjesc mozna za darmo przy kazdej parafi. Czujesz co sie dzieje kiedy 5 bezdomnych dostaje rano ,kazdy 10 Euro i robia zrzutke na wodke? Pija az padaja by wstac z lawki i………pic dalej, bo ich stac!!

Takze dlatego powyzej calkowicie przyznalem ci racje co do USA i polityki socjalnej tam.

v-tec
    Członek

Berti według ciebie bierzesz ślub z obywatelem USA i przez 5 lat nie możesz tam ani pracować ani dostawać zasiłku. Masz za to pełne prawo wrócić do 'swojego’ kraju – i tak dobrze że na to pozwalają bo mogli by cię od razu rozstrzelać cobyś nie był obciążeniem dla ichniego systemu. Kolejna tak samo pewna wiadomość z Ameryki jak ta o żydach w wtc 🙂
    A potem się zastanawiamy skąd się biorą polish jokes

berti
    Participant

v-tec wrote:

Berti według ciebie bierzesz ślub z obywatelem USA i przez 5 lat nie możesz tam ani pracować ani dostawać zasiłku. Masz za to pełne prawo wrócić do 'swojego’ kraju – i tak dobrze że na to pozwalają bo mogli by cię od razu rozstrzelać cobyś nie był obciążeniem dla ichniego systemu. Kolejna tak samo pewna wiadomość z Ameryki jak ta o żydach w wtc 🙂

v-tec nie wedlug mnie tylko tak wygladalo to prawnie do 2005 roku,teraz nie wiem. A faktem bylo:

Pracowac w USA mozesz legalnie tylko posiadajac greencard. Dostac taka karte mozesz na [b:73051d3a07]6 sposobow[/b:73051d3a07].

[b:73051d3a07]1.[/b:73051d3a07] Zenisz sie z Obywatelka USA i 5 lat grzecznie jestes malzonkiem.[b:73051d3a07]Dotyczy to tylko malzenstw ktore zarowno zapoznaly sie i byly narzeczenstwem juz na terenie USA!![/b:73051d3a07]Latwiej maja o dziwo malrzenstwa gdzie zapoznanie i narzeczenstwo odbylo sie po za terenem USA!!Tutaj przepisy mowia jasno:…"Trzeba również umieć potwierdzić, iż nastąpiło spotkanie narzeczonych w ciągu ostatnich dwóch lat przed składaniem wniosku (mogą być to bilety lotnicze, zdjęcia, listy). Obywatelka/obywatel USA musi pisemnie opisać jak doszło do zapoznania się, w jaki sposób doszło do decyzji o zawarciu związku małżeńskiego, jakie mają narzeczeni plany dotyczące małżeństwa. Należy także udowodnić, iż ślub na pewno nastąpi w okresie 90 dni od wlotu narzeczonej/narzeczonego do USA. We wszystkich wymienionych tu wypadkach mowa oczywiście o dostarczaniu kopii tychże dokumentów"…. [b:73051d3a07]I tylko w tym wypadku greencard dostaje sie bez wymogu 5 lat[/b:73051d3a07].Po przylocie do USA narzeczona/narzeczony ma 90 dni na wzięcie ślubu i zatroszczenie się o zmianę statusu. Potrzebne do tego jest wypełnienie i złożenie petycji I-485( petycja kosztuje bezwgledu czy zostanie pozytywnie czy nie rozpatrzona…$1010).[b:73051d3a07] Otrzyma wówczas również pozwolenie na pracę,czyli greencard.[/b:73051d3a07]Poniewaz obywatelka USA zeni sie z obcokrajowcem musicie liczyc sie z czestymi zaproszeniami do emigracyjnego na "przesluchania" i niespodziewane wizyty tegoz urzedu w domu,bez zapowiedzi. Co do przesluchan to osobne pokoje i pytania typu co maz jadl dzis na sniadanie itp. a w drugim pokoju meza pytaja co zona na sniadanie itp.Pytania sa szybkie i za kazdym razem inne….w ten sposob sprawdzaja czy nie jest to malzenstwo fikcyjne dla zdobycia greencard czy o zgrozo paszportu po 10 latach.
    Co do wizyt w domu to sprawdzaja czy zyjecie faktycznie razem,czyli wspolne zdjecia,wypytywanie sasiadow itd. Niestety tak wyglada przez pierwszy okres , takzwany "miodowy" rok po amerykansku.

Jesli wszystko bedzie ok to mozesz starac sie o greencard po uplywie 5 lat. Do tego czasu zona musi cie utrzymywac. Tak samo jest w przypadku slubu obywatel USA i zona obcokrajowiec. Oczywiscie to tylko teoria bo kazdy ciula ten czas na czarno.

[b:73051d3a07]2.[/b:73051d3a07] Wygrales greencard na corocznej loterri,udzial brac moze kazdy.
    Tutaj link: http://www.polskiinternet.com/uslottery/
    oraz : http://www.usagcls.com/index.asp?
    lub: http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

[b:73051d3a07]3[/b:73051d3a07]. Przed wyjazdem do USA znajdziesz pracodawce ktory bedzie Ciebie
    sponsorowal do czasu otrzymania greencard. O co tu chodzi? Ano
    pracodawca zapewnia i gwarantuje urzedowi ze bedzie cie zatrudnial
    przez okres wymagany do otrzymania greencard,dawal ci wyplaty
    i mieszkanie,oczywiscie potracajac sobie wszystkie oplaty z tego
    tytulu. Wielu polakow tak tam siedzi.

[b:73051d3a07]4.[/b:73051d3a07] Masz minimum 2 miliony dolarow w gotowce i inwestujesz w USA w
    imobilie,czyli domy lub otwierasz interes z takim kapitalem.

[b:73051d3a07]5.[/b:73051d3a07] Wstepujesz do amerykanskiej armii i podpisujesz na minimum 5 lat.
    W tym przypadku po tym okresie nie tylko dostajesz greencard ale
    i obywatelstwo,zalezy od przebiegu sluzby.

[b:73051d3a07]6.[/b:73051d3a07] Wyjezdzasz na takzwane laczenie rodzin i rodzina zapewnia i udowadnia
    przed urzednikiem ze jest w stanie cie utrzymac wymagany okres.
    W tym przypadku tylko relacje zona-maz,rodzice-dzieci. Czyli
    najblizsza rodzina.

Tak jak pisalem to sa dane z 2005 roku,teraz nie wiem jak jest.

[b:73051d3a07]Wiec nie pisz mi tak ok?[/b:73051d3a07] A co do powrotu to tylko radza a nie pozwalaja. Jak bedziesz z dala od lotnisk i granic USA przebywal raczej nikt polowac na ciebie nie bedzie czy jestes tam legalnie czy nie.Osobiscie spotkalem tam polakow z podhala co juz tam sa 20 lat i wiecej,maja chaty ze mozg staje a sa nielegalnie…….czemu? Strach przed urzedem emigracyjnym i podatkowym bo skladajac o obywatelstwo przez "zasiedzenie" trzeba wykazac swoj majatek a jak wyjasnic im ze ma sie po dwa i wiecej domow skoro nie ma sie greencard czyli innymi slowami nie pracowalo sie? Owszem zdazaja sie przypadki,ostatnio byl taki z chicago,pokazywany w TVP1,gdzie rodzina bedaca tam juz ponad 15 lat,majaca majatek dorobiony sie na czarno,zostala deportowana do polski,majatek przepadl bo nielegalnie zarobiony. A zlapano ich poniewaz sie rozwodzili i glupia baba zlozyla o podzial majatku a sedzia spytal skad ten majatek wogole jest? Noi niedlugo trzeba bylo czekac jak policjanci z emigracji wpadli by ich zaobraczkowac i na lotnisko.

Ja posiadam greencard poniewaz wyjechalem na kontrakt z niemieckiej firmy,ktora przed urzedem zapewnic i udowodnic musiala ze bedzie nas "utrzymywac" czyli regularnie placic tygodniowki i zapewniac zamieszkanie.Kontrakt byl na 3 lata i przedluzony o nastepne 3. I w cale nie potrzebuje greencard, bynajmniej, by do USA moc leciec gdyz z moim paszportem moge i bez greencard sobie tam latac kiedy mi sie zechce, ale tylko jako turysta.Jedyne co pytaja po przylocie to po co i na ile,wbijaja wize wjazdowa,z regoly na 3 miesiace i to wszystko. Ale to inny temat.

Karte greencard dostajesz dozywotnie choc w szczegolnie drastycznych przypadkach moga ci ja zabrac. Zieloną Kartę można stracić za przestępstwa kryminalne (w tym za niepłacenie podatków), złamanie przepisów imigracyjnych, ponad roczny pobyt poza granica USA, jeśli nie mamy na to specjalnego zezwolenia.

A co do informacji o zydach i WTC to jakbys zauwazyl byl to cytat a nie moja opinia czy moje wiadomosci,przeczytaj autora tego co wkleilem. Ja tylko calkowicie z nim sie zgadzam a nie ze ja to wymyslilem czy napisalem…………..ot i cala sprawa!! Wyjasnione kolego? Pozdrawiam.

Anonim
    Gość

v-tec wrote:

W przypadku papierowych związków zabawa w kotka i myszkę z Urzędem Imigracyjny trwa bardzo długo około 4 lata (za wp). 40% orzeczeń kończy sie wynikiem "fraud".

Jesli juz o Zydach (nie wiem ilu ich tam zginelo, bardziej interesuja mnie askepkty techniczne). Na czym polega wiarygodnosc rzadowych opracowan (U.S. Department of State’s Bureau of International Information Programs) przytoczonych przez 7sister dla zwolennikow teorii ze to właśnie rządowe sluzby specjalne stoja za tym atakiem?
    Jak narazie żadnych niezależny ekspertyz, opinii fachowców nikt z was tutaj nie podal. Skoro jest ich tak wiele chętnie poczytam. Moze nawet zmienie zdanie skoro to takie oczywiste nawet dla 5 latka.
    I jak sie maja do tego polish joke?
    🙂

fatamorgana
    Participant

A tak, że Berti dzierży palmę pierwszeństwa w zakresie długości postów.
    😆 😉

v-tec
    Członek

To też, ale mi chodziło o to że opowiadamy takie głupoty że nic dziwnego że się z nas śmieją.
    To że po zawarciu związku małżeńskiego można w usa przebywać ale nie można pracować (ani dostawać żadnej pomocy rzecz jasna) wydaje mi się zbyt nonsensowne nawet jak na Amerykę. Jak będę miał okazję to postaram się to potwierdzić (Ale nie żebym się tam wybierał, za dobrze mi w Anglii a poza tym funt rulez Ł1=$2 !! 🙂 )

blackeddy
    Participant

[quote:cf0bb69388]blackeddy napisał:
    Cytat:
    Bo pieniadze na zasilki biora sie z podatkow a czemu ja mam pracowac na kogos ~ no i juz wiesz V-tec wszystko

No coz, jak ktos lubi byc frajerem, ktoremu zabieraja pieniadze
    lubisz czy nie lubisz i tak (wedlug wlasnego systemu myslenia) nim jestes, no chyba, ze zadnych podatkow nie placisz, co jest wrecz niemozliwe [/quote]
    Do konca sie nie wczytalem co sam napisalem 🙂 , ale przynajmniej nie jestem frajerem lubiacym takie praktyki.
    [quote:cf0bb69388]… a niektorzy nie moga pracowac (rodzice wychowujacy dzieci, emeryci, niepelnosprawni)[/quote]
    Z dzieckiem moze zostac jedno z rodzicow a drugie zarabiac na utrzymanie calej rodziny.

Emeryci mieli cale zycie, aby odlozyc na swoja emeryture a takze czas na wychowanie dzieci aby w razie potrzeby miec w nich oparcie na starosc. Niestety, panstwa zabieraly te pieniadze obiecujac w zamian utrzymanie na starosc i nie mozna tych ludzi pozbawic srodkow utrzymania. Wydaje mi sie, ze nawet dzisiejszym czterdziestolatkom panstwo powinno, po ich przejsciu na emeryture, placic jakas emeryture, poniewaz te osoby placily skladki przez czesc swojego zycia. Ostatnie zdanie dotyczy oczywiscie sytuacji, gdyby doszlo do zmiany obecnego systemu.

A co zrobic w przypadkach osob niepelnosprawnych nie mogacych pracowac czy osob, ktore przez rozne zawirowania zycia znalazly sie na marginesie (finansowym)? Przeciez te osoby maja zazwyczaj blizsza lub dalsza rodzine. Istnieje takze dzialalnosc charytatywna osob prywatnych jak i roznych organizacji spolecznych. Dziala ona glownie na szczeblu lokalnym przez co ma lepszy wglad w sytuacje osob zyjacych w skrajnych warunkach i trafia do tych, ktorzy naprawde potrzebuja pomocy a nie do tych, ktorzy potrafia sprawnie o nia zabiegac.
    [quote:cf0bb69388]czy ty sie zastanawiales jak wygladaloby zycie samotnych matek!!![/quote]
    A czy te samotne matki znalazly znalazly swoje dziecko w kapuscie? bocian je przyniosl? poczely z ducha swietego? jakies przypadki dzieworodztwa? Przeciez te dzieci maja ojcow, ktorzy powinni na nie pracowac. (Pomijam oczywiscie
    sytuacje smierci jednego z rodzicow)

berti
    Participant

fatamorgana wrote:

A tak, że Berti dzierży palmę pierwszeństwa w zakresie długości postów.
    😆 😉

Fata………nie chodzi o zadne prymy w tym czy tamtym 😀
    Posty nieraz wydluzaja sie poniewaz naleze do tego typu ludzi ktorzy po pierwsze,lubia dokladnosc,porzadek, po drugie, staram sie wyjasnic wszystkie aspekty zadanym pytan,tudziez opini. Nic po za tym. 😆
    Ale dziekuje za spostrzegawczosc z twojej strony….pozdrawiam.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.