Strona główna Działy Hyde Park Ciekawy artykuł o Yorku.

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

I sporo ciekawostek.
    Dokładnie tu je znajdziecie:
    http://media.wp.pl/kat,40674,wid,9630559,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1

Ciekawe co V-tec potwierdzi, a czemu zaprzeczy.
    Ja np. nie zgodzę się z tym, że katedra jest największa w Europie.
    Ale reszta chyba pasuje.

slanting_eye
    Członek

ja wlasnie pracuje w morrisonsie

nie jest prawda ze przyjmuja tam bez znajomosci angielskieg

prawie kazdy cos tam spika

tigerone
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    slanting_eye wrote:

I co? Lepiej tam niz w "psychiatryku?

slanting_eye
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

tigerone wrote:

slanting_eye wrote:

I co? Lepiej tam niz w "psychiatryku?[/quote]

gorzej 😀

v-tec
    Członek

Ja zawsze słyszałem że katedra jest 2ga w Europie.
    Ale nigdy nie mówią która jest 1sza. Może Notre Dame?

ela1981
    Participant

a ja potwierdze, ze York jest oglonie przyjemnym miejscem. Jak sie robi cieplo i nie mamy co robic jedziemy tam i piknikujemy (polecam trawke przy The Museum Gardens) albo lazimy poprostu. Lubie taka atmosfere i generalnie wlasnie wydaje mi sie, ze ludzie sa tam bardziej kulturalni, mozna cos zjesc w milej atmosferze itp..

berti
    Participant

v-tec wrote:

Ja zawsze słyszałem że katedra jest 2ga w Europie.
    Ale nigdy nie mówią która jest 1sza. Może Notre Dame?

Nie wiem ktora jest najwieksza katedra w europie wiem natomiast ktora jest najwyzsza katedra na swiecie……..Koelne Dom czyli katedra w Koloni,Niemcy…………pozdrawiam.

7sisters
    Participant

Najwiekszym kosciolem w Europie (i na swiecie) jest bazylika sw. Piotra w Watykanie. Nie jest ona jednak katedra.

York Minster jest rzeczywiscie najwieksza co do powierzchni katedra, mierzac 160m dlugosci i 76m szerokosci. Dla porownania paryska Notre Dame ma 143m dlugosci i 64m szerokosci.

fatamorgana
    Participant

Największą na świecie gotycką budowlą tego typu, jest imponująca katedra w Sewilli, gdzie znajduje się grobowiec i mauzoleum Kolumba.
    Inne giganty to Ulm (Niemcy) i Amiens (Francja).

Baggins
    Participant

ponoc ta w Ulm zdecydowanie wieksze wrazenie sprawia

fatamorgana
    Participant

Bo ta w Ulm ma zdaje się najwyższą nawę ze wszystkich.
    Będąc we wspomnianych katedrach, muszę przyznać, ze każda robi wrażenie. Jedna tym, druga tamtym.

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.