Strona główna Działy Prawo Obraza – co mogę zrobić?

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    botanix2
    Participant

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum aczkolwiek czasem zdarza mi się przeczytać kilka wątków. Mój problem wygląda następująco. Kilka tygodni temu zakupiłem na ebay wieżę hi-fi. Zapłaciłem za nią 134 funty, ostatecznie wieża z przesyłką kosztowała 16 funtów mniej ale sprzedawca nie chce mi tej kwoty zwrócić. Mało tego, wieża przyszła niesprawna i nie wygląda to na uszkodzenie w czasie transportu gdyż paczka była solidnie zapakowana i nienaruszona. Głosniki sa klejone, srubki w wzmacniaczu widać że były odkręcane. Sprzedawca się wypiera i twierdzi, ze wysłał sprawną – no cuż tutaj wydaje mi sie że nikt nie wygra ale nie w tym rzecz. Ostatecznie sprawe pozostawiłem paypalowi/ ebayowi do rozwiązania. Chodzi o to, że sprzedawca nazywa mnie kłamcą i twierdzi, że składam fałszywe zeznania, straszy mnie sądem. Tymczasem ja przedstawiałem sytuacją tak jaką ją widziałem. Wieża przyszła uszkodzona z widocznymi śladami ingerencji. Czy w ten sposób składam fałszywe zeznania, czy mam sie czego obawiać? W Polsce wiem jak jest, nic nie mógłby mi zrobić. Tutaj zaś nie wiem. Do tego sprzedawca non stop mnie obraża, zazywa mnie idiotą, głupkiem, klownem, małą dziewczynką itd… czy obraza tego typu ( przy świadkach w postaci ebay i paypal – czytają oni nasze widomości ) jest karalna. Czy mam sprawę zostawić w takim stanie jakim jest? Nie ukrywam, że bardzo chciałbym utrzeć mu nieco noska gdyż obraża i wyzywa mnie ( w mailach ) mimo że ja nigdy go nie wyzywałem. Poza tym, to że przebywam w obcym państwie nie znaczy, że można mnie poniżać. Co mogę zrobić w takiej sytuacji. Czy jest jakaś odpowiedzialność karta z tytułu obrazy? Z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam

fatemeh
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    botanix2 wrote:

Zapłaciłem za nią 134 funty, ostatecznie wieża z przesyłką kosztowała 16 funtów mniej ale sprzedawca nie chce mi tej kwoty zwrócić

❓ Tak z ciekawości: czy możesz wyjaśnić skąd ta różnica 16 funtów? Zgłoś natychmiast prośbę o refund przez Paypala (zakładam, że płaciłeś przez Paypala).

botanix2 wrote:

Co mogę zrobić w takiej sytuacji. Czy jest jakaś odpowiedzialność karta z tytułu obrazy?

Może ktoś z forumowiczów będzie mógł udzielić konkretniej porady. Ja natomiast polecam poniższą historyjkę:
    http://anmblog.typepad.com/this_is_money_blog/2008/02/my-torrent-of-a.html

botanix2
    Participant

[quote:94f545b1c2] Tak z ciekawości: czy możesz wyjaśnić skąd ta różnica 16 funtów? Zgłoś natychmiast prośbę o refund przez Paypala (zakładam, że płaciłeś przez Paypala). [/quote]

Sprzedawca poinformował mnie, że koszt wysłania wynosi w okolicach 57 funtów. Gdy wpłaciłem i poprosiłem go aby zapakował tak jak na początku miał zapakować koszt wysłania zmienił sie na 41 funtów, stąd róznica 16 funtów.

[quote:94f545b1c2]Może ktoś z forumowiczów będzie mógł udzielić konkretniej porady. Ja natomiast polecam poniższą historyjkę: [/quote]

Temat ciekawy aczkolwiek w moim przypadku spotkałem sie z gorszym sprzedawcą, przykładowo:

[quote:94f545b1c2]Say it on phone or in my face woman.What too scared,you can always hide behind your partner if you have one!!!![/quote]

[quote:94f545b1c2]Take a look at my feedback stupid I have sold many HiFi things so don’t try to say I sold you rubbish or you got cheated with respect I wish some one with sense bought it as you come across as a little kid.[/quote]

[quote:94f545b1c2]With respect you’re mad as a Hatter see the Doctor.[/quote]

[quote:94f545b1c2]Police can see my record on e.bay speaks for itself FOOL!![/quote]

[quote:94f545b1c2]Listen mate you not getting anything back you cause a lot of grieve you are a nightmare customer a big pain in the behind let Paypal judge this case as you a total IDIOT!!!![/quote]

Wszystko jego słowa, dziwny koleś 🙂

Ponawiam moje pytanie. Co da się zrobic w tym przypadku, ewidentnie mnie obrażał, czy jest za to jakaś "odpowiedzialność"?

rysiul
    Członek

ja bym na pewno tego tak nie zostawila bez odpowiedzi naprawde trafiles na jakiegos wybitnego sprzedawce ale nie wiem co ci poradzic

lucass
    Participant

Dokonalem juz wielu transakcji za pomoca ebay-a, ale takiego sprzedawcy jeszcze sie nie spotkalem ( mam ndzieje, ze sie nie spotkam)
    Proponuje zglosci sprawe do ebay-a przeslac im Wasze wszystkie emaile a takze zdjecia nabytej wiezy.

Pozdrawiam i zycze powodzenia!

berti
    Participant

lucass wrote:

Dokonalem juz wielu transakcji za pomoca ebay-a, ale takiego sprzedawcy jeszcze sie nie spotkalem ( mam ndzieje, ze sie nie spotkam)
    Proponuje zglosci sprawe do ebay-a przeslac im Wasze wszystkie emaile a takze zdjecia nabytej wiezy.

Pozdrawiam i zycze powodzenia!

Jest tez mozliwosc "Wynajecia" rzeczoznawcy z ebayu,kosztuje to co prawda dojazd ( w przypadku leeds jest to najblizej z manchester) i sprawa nabiera formatu "urzedowej". Gosc przyjedzie,kaze pokazac cala dokumentacje,towar zakupiony i………rusza cala procedura. Wiecej na ten temat znajdziesz na stronach ebayu,osobiscie nie bylem w sytuacji by z tego korzystac ale znam przypadek kolesia z pracy.

v-tec
    Członek

Co do obrazy to nie jest ona karana tym bardziej że nie nastąpiła publicznie. Jeżeli czujesz się znieważony możesz wytoczyć sprawcy sprawę cywilną. Możesz także poprosić ebaya o zlikwidowanie jego konta, ale ebay raczej nie angażuje się w spory pomiędzy kontrahentami, a nawet jeżeli to zawsze można założyć sobie nowe konto

jackyl
    Participant

Skoro otworzyles dispute w paypalu powinienes odzyskac kase. Paypal wbrew pozorom nie jest wcale taki super dla sprzedawcy, gdyz kupujacy latwo moze zablokowac transakcje, a w 99% PP orzeka na korzysc kupujacego.. wiec zycze bys nie byl w tym 1% 😉

Baggins
    Participant

problem z tymi aukcjami jest taki ze oprocz feedbacka negatywnego i komentarza nic nie da sie zrobic niestety. jesli mial duzo pozytywnych to pewnie mu nie zaszkadza. pewnie musisz sie pogodzic ze strata. albo podpusc go na rasizm :). chyba ze jest ”kurdem” to jeszcze ciebie posadza 🙂

fatamorgana
    Participant

Najwidoczniej używanie wobec kogoś określeń obraźliwych tylko dlatego, ze zakupił badziew nie ze swojej winy jest normą… ❓
    V-tec, a skąd wiesz że nie jest to karalne?
    Skoro zapis telefoniczny i mailowy moga byc dowodem w sprawie i bywają uzywane, bo są nawet bardziej wiarygodnym dowodem niż zeznanie świadka, to co stoi na przeszkodzie aby to wykorzystac przeciwko cwaniaczkowi? Bezczelność trzeba tępić.
    Wprawdzie brak dobrych obyczajów i kultury trudno ukarać, ale w handlu jest nieco inaczej i tu raczej trzeba by było uczepić się niezgodności towaru z opisem i stanem fabrycznym.
    Natomiast jego reakcje stanowią próbę zafałszowania i odbicia piłeczki do nabywcy. Jak najbardziej mieści się to w kodeksie handlowym i przy okazji jeszcze cywilnym.

v-tec
    Członek

fatamorgana wrote:

V-tec, a skąd wiesz że nie jest to karalne?

W cywilizowanym kraju panuje wolność wypowiedzi i nie karze się za słowa. Fakt, są wyjątki np. w Niemczech nie wolno poddawać w wątpliwość holocaustu (Brytyjczyk D. Irwing nie został skazany w UK ale w Niemczech dokąd nieroztropnie wybrał się po tym jak wydano tam jego książkę) a w Polsce obowiązuje idiotyczny przepis o lżeniu głowy państwa ale są to wyjątki. Prokuratura nie zajmuje się tym co ktoś powiedział czy napisał. Kto czuje się obrażony czy zniesławiony może iść do sądu cywilnego który nie może skazać ale może nakazać publiczne przeprosiny i zasądzić odszkodowanie (powodowie często wnoszą o wpłatę odszkodowania na rzecz charity aby pokazać że nie chodzi im o pieniądze a o dobre imię a jednocześnie finansowo ukarać sprawcę).
    Wyjaśniłem?

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.