Strona główna › Działy › Hobby › Zagłosuj internetowo na Katyń
Na witrynie New York Times
http://www.nytimes.com/pages/movies/awardsseason/index.html?WT.mc_id=MO-D-I-NYT-AD-BIG-MVL1-HP-0108-CARPET&WT.mc_ev=click&mkt=MO-D-I-NYT-AD-BIG-MVL1-HP-0108-CARPET
Mozna zagłosować (tylko 1 raz) na filmy i twórców nominowanych do Oscara
KLIKNIJ na ramkę "Interactive Oscar Ballot" – w sekcji filmów zagranicznych znajdziesz tam film.
Katyń zebrał już 154000 -czyli jak chcemy to możemy 😉
Ot taki objaw naszego "patriotyzmu" – bo na odległość
co to sa wyscigi, czy co? Jak cchemy to mozemy?
Glosujecie bo to polski film? Myslalam, ze sie glosuje na dobry…
Moim zdaniem Katyn nie jest genialny – koncowka faktycznie szokuje, ale calosc jest taka jakas zamglona, poklejona… Tak jakby Wajda zatrzymal sie w czasie, jakby przez kilkadziesiat lat nic sie nie zmienilo w obrazowaniu rzeczywistosci… Od strony aktorskiej – tez jakos bez wyrazu -Żmijewski standradowo, Ostaszewska taka jak zawsze…
To nie jest ani Pianista, ani Lista Schindlera, w ktorych kazda scena miala swoja wage, urzekala pod wzgledem aktorskim, realizatorskim i niosla cos, co nazywam poruszeniem odbiorcy.
co to sa wyscigi, czy co? Jak cchemy to mozemy?
.
Przeciez lubimy takie zabawy aby sie pokazać 8)
no, chyba że lubicie.
Tak jakby Wajda zatrzymal sie w czasie, jakby przez kilkadziesiat lat nic sie nie zmienilo w obrazowaniu rzeczywistosci…
Cóż… Wajda to już staruszek. A niezwykle rzadko (jeśli w ogóle) zdarza się żeby twórca w tym wieku tworzył swoje najlepsze dzieła. Więc ten jego Oskar "za całokształt" to chyba maksimum co mógł osiągnąć w Stanach.
No, ale chciałbym się mylić. Zresztą "Katynia" nie oglądałem 🙂
Mam filma na twardzielu ale jakoś nie moge znaleść ochoty by go zobaczyć dlatego narazie wsrzymuje się od głosu 🙂
Asix, zgadzam się z Tobą w stu procentach. Film, mimo głównego przesłania, jakim miało być naświetlenie tragedii dotyczącego masowego mordu w Katyniu, nie wnosi nic nowego. I jeśli decyzja o przyznaniu Oscara (patrząc oczywiście obiektywnie) dla tego właśnie filmu zależałaby tylko ode mnie, to z pewnością zapanowałoby niezadowolenie wśród fanów polskiego kina. Przeciętność to jedyne określenie, które nasuwa mi się na myśl. Niestety.
czyli podsumowując Wajda zrobił słaby film i chcą mu za to dać oskara a jak robił (kiedyś) dobre (Kanał) to mu nie dali (bo ruscy by się obrazili) przez co potem było im głupio i próbowali to naprawić nagrodą 'za całokształt’ ale to jeszcze za mało pomogło i dlatego teraz dostanie za kiespki film
czyli podsumowując Wajda zrobił słaby film i chcą mu za to dać oskara a jak robił (kiedyś) dobre (Kanał) to mu nie dali (bo ruscy by się obrazili) przez co potem było im głupio i próbowali to naprawić nagrodą 'za całokształt’ ale to jeszcze za mało pomogło i dlatego teraz dostanie za kiespki film
nie tyle słaby, co nie genialny, a od ludzi tej klasy co Wajda oczekuje się najwyzszego poziomu. I tak się wybija ponadto, co serwuje 90% filmowców. To samo zrobil z Panna Nikt. Nikt, kto nie czytal ksiazki nie dostrzeze dysonansu, szalonej przestrzeni miedzy przekazem Tryzny a Wajdy.
A jak dostanie Oskara, to w duzej mierze za temat – tak mi sie zdaje. Wojna zawsze bedzie trendy, zawsze stanowi fundament sztuki…
cóż.. wajda już nie ma tego buntu i umiejętności przemycania pewnych idei i wartości.. komuna sięskończyła i już nie trzeba kombinować, by dać bobu moskalom…
film na pewno wybija się na tle reszty rodzimych produkcji, ale raczej z powodu powagi z jaką na pewno każdy polak podchodzi do tematu…
scena śmierci polskich oficerów… troszkę zerżnięta koncepcja z dziewczynką w czerwonym płaszczyku z Listy Schindlera..
według mnie można ten film zrobić inaczej..lepiej na pewno… zdjęcia przeciętne, aktorzy grają sztampowo – te same grymasy i spojrzenia jak w serialach, w których grają na codzień…
ale wiecie co mi chodzi po głowie.. gdyby amerykanie pomyśleli to daliby oscara, żeby opadły w naszym kraju nastroje antyamerykańskie związane z tarczą antyrakietową 😀
głos oddam, bo dobrze wspierać rodzimą produkcję filmową choćby z powodu dofinansowania… więcej nagród więcej pieniędzy… , a więc mniej sponosrów i kryptoreklamy
dwa dni temu byłem na pokazie "Rezerwatu" i muszę przyznać, że to jeden z lepszych polskich filmów kina współczesnego (do których zaliczam również "Sztuczki" i "Wszystko będzie dobrze"), jednak baardzo nie podobało mi się ciągłe wspominanie gazety wyborczej… :/ nota bene jednego ze sponsorów filmu