cóż.. wajda już nie ma tego buntu i umiejętności przemycania pewnych idei i wartości.. komuna sięskończyła i już nie trzeba kombinować, by dać bobu moskalom…
film na pewno wybija się na tle reszty rodzimych produkcji, ale raczej z powodu powagi z jaką na pewno każdy polak podchodzi do tematu…
scena śmierci polskich oficerów… troszkę zerżnięta koncepcja z dziewczynką w czerwonym płaszczyku z Listy Schindlera..
według mnie można ten film zrobić inaczej..lepiej na pewno… zdjęcia przeciętne, aktorzy grają sztampowo – te same grymasy i spojrzenia jak w serialach, w których grają na codzień…
ale wiecie co mi chodzi po głowie.. gdyby amerykanie pomyśleli to daliby oscara, żeby opadły w naszym kraju nastroje antyamerykańskie związane z tarczą antyrakietową 😀
głos oddam, bo dobrze wspierać rodzimą produkcję filmową choćby z powodu dofinansowania… więcej nagród więcej pieniędzy… , a więc mniej sponosrów i kryptoreklamy
dwa dni temu byłem na pokazie "Rezerwatu" i muszę przyznać, że to jeden z lepszych polskich filmów kina współczesnego (do których zaliczam również "Sztuczki" i "Wszystko będzie dobrze"), jednak baardzo nie podobało mi się ciągłe wspominanie gazety wyborczej… :/ nota bene jednego ze sponsorów filmu