Strona główna Działy Nauka Studia + praca

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy

Hej !

Przez jakis czas probowalem znalezc ciekawe kursy podyplomowe (we Wroclawiu). Jednak po wnikliwych poszukiwaniach stwierdzam, ze … kicha (i to przez duze K). Dzisaj stwierdzilem – czemu nie poszukac za granica.
    Znalazlem kilka ciekawych kursow z informatyki (programowanie) na "University of Liverpool" i w Manchesterze – wszystkie koncza sie MSc. Jednak koszty sa conajmniej zaduze zeby zasponsorowac sobie rok nic-nierobienia. Chcialbym was zapytac jak wyglada studiowanie podyplomowe +praca w GB, mozna to polaczyc jakos ? Najlepiej pracujac w zawodzie programisty.

SAMIRAHINI
    Członek

wileu pracopdawcow decyduje sie na sponsorowanie studentow w zamian za potencjalna wiedze i kwalifikacje, ktore moga w przyszlosci dostarczyc.Pierwsza instancja do ktorej powinienes sie zwrocic jest wiec twoj employer (jezeli pracujesz w zawodzie powiazanym ze studiami).
    Jezeli jednak nie mozesz liczyc na jego wsparcie, to moze warto poszukac innego ❓ 😆
    Isnieje rowniez alternatywa pracy w niepelnym wymiarze godzinowym lub flexi.Z wlasnego doswiadczenia wiem,ze jest to mozliwe-jak zawsze trzeba tylko intensywnie szukac i byc absolutnie szczerym wobec nowego pracodawcy co do checi dalszej edukacji.
    Istnieje takze opcja, w ktorej nie pracujesz korzystajac z finansowego support, ktorego to zrodlem moze byc sam Uni (przyznajacy np bursaries i grants) lub Career Development Loan (przyznawana na pokrycie 80%kosztow
    fees i maintenance ogolnie do 8k).Podczas poberania CDL mozesz rowniez pracowac ale do 30 godz tyg.
    Tak naprawde kwestia studiowania i zarobkowania to sprawa dobrego time management

Hej,

Dzieki za odpowiedz. Jedno pytanko – mowisz o pracy jakiejkolwiek, czy pracy w zawodzie programisty?

SAMIRAHINI
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    TheSky-HighHiker wrote:

Hej,

Dzieki za odpowiedz. Jedno pytanko – mowisz o pracy jakiejkolwiek, czy pracy w zawodzie programisty?

Odnoszac sie do twojego pytania, mialam na mysli zawod w ktorym chcesz potencjalnie pracowac jak mniemam-czyli programisty.
    Niestety nie jestem w stanie udzielic Ci glebszych wskazowek odnosnie tego pola dzialalnosci, bo sama param sie czyms zupelnie innym.Pozostaje mi zatem udzielenie rad generalnych 😉 😆

Ok – dzieki, chcialem byc tylko pewny.

Powodzenia w czymkolwiek sie zajmujesz !

sunyysgarden
    Członek

hmmmmm mam nadzieje,ze pomoge

Ja za moje 3 lata studiow wogole nie placilam gdyz udalo mi sie uzyskac dofinansowanie z UE.

Sa 2 rodzaje dofinansowan:
    – przez urzad GB – wiele roznych opcji ale ogolnie :pokrywaja koszta za studia, podreczniki i dostajesz pieniazki na zycie – jakies srednio 180.00tyg ale………..to jest pozyczka a nie dofinansowanie i jesli po studiach lub w trakcie Twoj roczny zarobek dojdzie do 15,000.00 to wtedy musisz zaczac splacac pozyczke. Sa to male kwoty jak 10.00 tygodniow ale pozyczke musisz splacic. aby dostac pelne dofinansowanie musisz studiowac full time i nie mozesz pracowac.

– moja opcja – nie ubiegalam sie o pozyczke ( loan) tylko o tuition fees (oplate za studia) i co roku udalo mi sie dostac ja:1 rok robilam full time i pracowalam tylko 20 godzin, 2 rok przeszlam na part time i pracowalam jakies 30 -35 godzin, 3 rok zarabialam ponad 15,000.00 rocznie, pracowalam full time i tez udalo mi sie dostac oplate za tuition fes:)

http://www.studentfinancedirect.co.uk – to moje
    http://www.direct.gov.uk/ – to z pelna opcja ale pozniej splata 🙂

Podanie sklada sie duzo wczesniej! przewaznie skladalam podanie jakie w marcu….wiec juz poczyta i poszukaj co najlepsze dla Ciebie.

Oczywiscie jesli pojdzie na part time i bedziesz pracowal dziennie to spokojnie dasz sobie rade! Part time to przewaznie kilka godzin tygodniowa i zazwyczaj bylo wieczorem 🙂
    POWODZENIA !

Sandgirl
    Członek

no ja korzystalam ze 'studentfinancedirect’ i mialam opcje 'tuition fee loan’… 😉
    ale juz chyba o tym z gonia pisalysmy…

SAMIRAHINI
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    sunyysgarden wrote:

hmmmmm mam nadzieje,ze pomoge

Ja za moje 3 lata studiow wogole nie placilam gdyz udalo mi sie uzyskac dofinansowanie z UE.

Sa 2 rodzaje dofinansowan:
    – przez urzad GB – wiele roznych opcji ale ogolnie :pokrywaja koszta za studia, podreczniki i dostajesz pieniazki na zycie – jakies srednio 180.00tyg ale………..to jest pozyczka a nie dofinansowanie i jesli po studiach lub w trakcie Twoj roczny zarobek dojdzie do 15,000.00 to wtedy musisz zaczac splacac pozyczke. Sa to male kwoty jak 10.00 tygodniow ale pozyczke musisz splacic. aby dostac pelne dofinansowanie musisz studiowac full time i nie mozesz pracowac.

– moja opcja – nie ubiegalam sie o pozyczke ( loan) tylko o tuition fees (oplate za studia) i co roku udalo mi sie dostac ja:1 rok robilam full time i pracowalam tylko 20 godzin, 2 rok przeszlam na part time i pracowalam jakies 30 -35 godzin, 3 rok zarabialam ponad 15,000.00 rocznie, pracowalam full time i tez udalo mi sie dostac oplate za tuition fes:)

http://www.studentfinancedirect.co.uk – to moje
    http://www.direct.gov.uk/ – to z pelna opcja ale pozniej splata 🙂

Podanie sklada sie duzo wczesniej! przewaznie skladalam podanie jakie w marcu….wiec juz poczyta i poszukaj co najlepsze dla Ciebie.

Oczywiscie jesli pojdzie na part time i bedziesz pracowal dziennie to spokojnie dasz sobie rade! Part time to przewaznie kilka godzin tygodniowa i zazwyczaj bylo wieczorem 🙂
    POWODZENIA !

Na marginesie-dziala tylko w przypadku studiow undergraduate

sunyysgarden
    Członek

znajoma konczy wlasnie undergraduate i od 3 lat miala pelne dofinansowanie ( loan and grant) i dowiadywala sie o postgraduate – moze sie starac i jest szansa, ze jednak dostanie 🙂

Kiedys slyszalam,ze tylko dla undergraduate ale chyba cos sie zmienilo 🙂

SAMIRAHINI
    Członek

Studia postgrade moga byc finanowane w dwojaki sposob:
    -poprzez uzyskanie srodkow z uczelni macierzystej badz to pod postacia bursary lub award (w zaleznosci moze pokrywac zarowno fees jak i maintenance lub tylko fees. Bursaries nie dotycza Researchers)
    -poprzez uzyskanie srodkow z organizacji zewnatrznych,osrodkow badawczych:fellowships,scholarships,grants,small grants etc.
    Studenci postgrade (Masters,MPhil,MA taught nie otrzymuja wiec pelnego finansowania czyli fees cover+maintenance na zasadzie takiej jak undergrades.W tej kwesti nic sie nie zmienilo!
    Bursaries i grants dotycza tylko full time postgrade students (wylaczajac Research)
    Istnieje mozliwosc uzyskania srodkow pod postacia Career Development Loan udzielana przez 3 banki:Barclays,Cooperative i RBOS (miedzy 300f a 8000f z czego pokrywane jest 80% fees-nie wiecej jezeli w ostatnich 3 miesiacach byles/as zatrudniona).To czy uzyskamy srodki,zalezy od obliczanego przez bank credit score.
    Splata CDL rozpoczyna sie 9 mies po ukonczeniu kursu (z mozliwoscia odroczenia).
    Isnieje tez mozliwosc ubeigania sie o srodki od tak zwanych niezaleznych "kredytodawcow" i.e:
    http://www.salliemae.co.uk/ (srodki na ten rok wyczerpane).
    Mam nadzieje,ze to nieco wyjasnia.
    😀

kk
    Participant

Skonczylam studia postgrad MA w tym roku.Powiem krotko;sprawdzilam wszytskie opcje dofinansowania-zarowno ze strony uczelni (bursaries)przez banki(CDL), ucas a nawet konsulat.Zadne loans, bursaries czy dofinansowanie tu nam nie przysluguje.Angielski/Polski bank tez ci nie da kredytu na studia w Uk-sprawdzilam.Cokolwiek ktos tu pisze-nie ma pojecia-moja rada taka-przyjedz,popracuj przez rok, zaoszczedz na czesne-potem ucz sie dziennie i pracuj na pol etatu-gdziekolwiek gdzie dadza ci flexi hours-i dasz rade.Umiesz liczyc licz na siebie po prostu.Pozdrawiam k

SAMIRAHINI
    Członek

kk wrote:

Skonczylam studia postgrad MA w tym roku.Powiem krotko;sprawdzilam wszytskie opcje dofinansowania-zarowno ze strony uczelni (bursaries)przez banki(CDL), ucas a nawet konsulat.Zadne loans, bursaries czy dofinansowanie tu nam nie przysluguje.Angielski/Polski bank tez ci nie da kredytu na studia w Uk-sprawdzilam.Cokolwiek ktos tu pisze-nie ma pojecia-moja rada taka-przyjedz,popracuj przez rok, zaoszczedz na czesne-potem ucz sie dziennie i pracuj na pol etatu-gdziekolwiek gdzie dadza ci flexi hours-i dasz rade.Umiesz liczyc licz na siebie po prostu.Pozdrawiam k

A to ciekawe.Formalnie przysluguja nam wszystkie wymienione przez Ciebie formy wsparcia finansowego (nie wiem tylko,co moze oferowac konsulat…???)
    Z praktyki-widac jednak cuda sie zdarzaja i dofinansowanie jest mozliwe nawet w przypadku Postgraduate Research,ktore maja praktycznie minimalna pule funduszy ze wzgledu na potencjalnie rownolegla dzialalnosc dydaktyczna,ktora jest zrodlem dochodu.
    To czy bank przyzna ci kredyt w formie CDL zalezy wylacznie od indywidualnej zdolnosci kredytowej.Ruletka.
    Wgwoli uzupelnienia,osoba ktora postawila to pytanie,z tego co wiem,ptrzebywa juz na terytoruim UK i pracuje

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.