Strona główna Działy Hobby HD DVD vs BlueRay

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    dafunkonline
    Participant

i chyba się wyjaśniło…
    http://www.idg.pl/news/140658/Toshiba.porzuca.HD.DVD…koniec.wojny.formatow.html
    i jeden format i drugi ma wady i zalety…
    do tej pory HD DVD dzięki kampaniom reklamowym był troszkę do przodu, dużą rolę odgrywały tez koszty linii produkcyjnych (dla BR trzeba było postawić nowe linie, HD DVD mógł być produkowany na liniach zwykłego DVD
    blueray jednak ma lepszą sprzedaż.. i mniejszy pobór mocy przy korzystaniu z urządenia (zapis/odczyt), co jest dużym argumentem przy projektowaniu i konfiguracji fabrycznej laptopów… mniejsze zużycie energii, dłuższy czas pracy baterii…
    trzeba też wziąć pod uwagę kto wspiera oba formaty.. za BR stoi grupa wielkich producxcentów filmowych (i nie tylko filmowych)

śledziłem z uwagą batalię i nie byłem pewien kto wygra… choć kto wie ? może europa wybierze HD DVD ???
    już pojawiły się odtwarzacze hybrydowe ze stajni LG… moze to jest jakieś rozwiązanie ?

v-tec
    Członek

Bluray ma tę dużą przewagę że obecnie 90% urządzeń zdolnych do odtwarzania płyt hd to konsole ps3 a one pracują w tym standardzie. Np. w moim blockbusterze są tylko bluraye.

Sproket
    Członek

No wiec nasuwa sie pytanie…

Czy warto inwestowac jeszcze w sprzet z HD DVD czy lepiej rozejrzec sie za czyms co posiada BR?
    Z tego co widze laptoki Sony Vaio z wbudowanym BR sa o wiele slabsze od Toshib z HD DVD (jesli chodzi o podobny przedzial cenowy)?
    Czy Waszym zdaniem inwestowanie w nowy sprzet wyposazony w HD DVD ma jeszcze jakis sens?
    Co byscie polecicli z laptokow dostepnych na angielskim rynku…?

Pzdr

virgojavier
    Członek

No to niezlego mam walka…. bo kupilem 2 miechy temu Toshibe P200-1EE z hddvd-rom….
    No coz…. w sumie i tak nie uzwam tego napedu:)

v-tec
    Członek

Nie widzę dużego sensu posiadania napędu hd w laptopie, ale hd dvd (ja używam w tej roli ps3) i/lub sky hd (albo cyfra+ hd) podpięte do ekranu 40"" i kina domowego to jest to

scarface
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Nie widzę dużego sensu posiadania napędu hd w laptopie, ale hd dvd (ja używam w tej roli ps3) i/lub sky hd (albo cyfra+ hd) podpięte do ekranu 40"" i kina domowego to jest to

Doskonale sie zgadzam z V-tec-iem nie ma sensu az tak inwestowac w tego rodzaju sprzet poniewasz i tak nie osiagnie sie togo efektu co na wielkim ekranie. Poza tym jesli by zapytac 10 osub posiadajacy laptopy z DVD w standardzie HD czy podlaczaja je do wielkich telewizorow to podejzewam ze podniosly be reke moze dwie z nich.
    Zaleta laptopa jest mobilnosc ktora oczuwiscie traci po podlaczeniu go do tysiaca innych urzadzen i snopów kabli.

Sandgirl
    Członek
    dafunkonline
    Participant

witek.. tu nei chodzi tylko o filmy.. tu chodzi o pojemność nośników.. skor na płycie można upakować 25-30 GB to chyba warto miec taki napę, żeby robić backup z coraz pojemniejszych dysków twardych… nośniki stanieją tak jak to było z płytami dvd DL
    posiadanie BR w laptopie stanie się standardem, tak jak stało się to z DVD… wyobrażasz sobie nowego laptopa z napędem CD ?
    procesory i zintegrowane grafiki w sprzęcie mobilnym w końcu bez problemu będą obsługiwały filmy wysokiej rozdzielczości (już teraz przecież tanie płyty główne posiadają zintegrowane grafiki wspomagające dekodowanie HD…

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    dafunkonline wrote:

skor na płycie można upakować 25-30 GB to chyba warto miec taki napę, żeby robić backup z coraz pojemniejszych dysków twardych…

W takim wypadku masz na myśli hd recorder, ale czegoś takiego chyba jeszcze nie ma, póki co te napędy hd to są wyłącznie playery.
    Ale oczywiście kiedyś pojawią się hd recordery i zapisywalne płyty. Pamiętam jakim szałem były kiedyś pierwsze napędy cd-rom, potem cd/r, dvd-cd/r i w końcu dvd/r i jeszcze dl… ja używam tylko cd/r, robię sobie płyty do słuchania w samochodzie. I tylko mnie denerwuje że na cd/r w formacie audio cd nie można dograć sobie nowego kawałka nawet jak jest jeszcze wolne miejsce. A płyt cd/rw większość cd playerów nie czyta 😈

Prekursor
    Członek

Wedug mnie Blue ray bedzie tym czym jest teraz DVD.Z czasem ceny telewizorow ktore wyswietla standard 1080p spadna do cen aktualnych HD i standard upowszechni sie jeszcze bardziej.

Do v-tec.

Nagrywarki blue-ray do PC sa juz dostepne za okolo 177 funtow.Blue ray reader’y sa od okolo 90 funtow.

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.