Strona główna Działy Hyde Park Budowa garażu ???

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    cyfra
    Participant

Witam , mam takie pytanie, chciałbym wybudować garaż ale niewiem od
    czego zacząć ? Mam swoj dom w Anglii z podjazdem na 2 samochody i w
    tym miejscu chciałbym postawić garaż , garaż miałby być przybudowany
    do domu ,czy potrzebna jest na to zgoda? jak tak to gdzie i jak to
    załatwić? czy od granicy działki sąsiada musi być powiedzmy metr ?
    czy może 3m ? , kompletnie niewiem od czego zacząć , jak macie
    jakieś pomysły byłbym wdzięczny . Pozdrawiam

bolek
    Participant

może w Citizen Advice B. będą cos na ten temat wiedzieć

karlosang
    Participant

wyjdz na swoja ulice i zobacz czy inni sasiedzi maja garaz i jaki przybudowany czy wolnostojacy jezeli maja wtedy niepowinno byc problemuw z pozwoleniem dobre uklady z sasiadem tez sa przydatne bo jeden list do wladz ze musie niepodoba i bedzie ciezko co zdzialac. Raczej nieprubowal bym samowolki budowlanej.

D.P.
    Participant

Ja już przechodziłem procedurę pt: jak remontowac lub powiększyc dom.
    Na początek musisz zadzwonic do biura o którym mówi przedmówca i poprosic o adres oddziału ds:planów i rozbudowy( w wolnym tłumaczeniu).
    Jak już otrzymasz tenże adres to piszesz list w którym zapytujesz, czy potrzeba Ci planu i co musisz zrobic, żeby rozpocząc rozbudowę.
    Z racji tego, że tutaj na wszystko jest "jakaś" procedura dostajesz po 2 tyg. do wypełnienia formularz gdzie musisz opisac, co chcesz zrobic.Nie ma znaczenia, że już to wcześniej opisałaś.A poproszą Cię np: o widok z lotu ptaka planowanej przebudowy… 😀
    Jak już wypełnisz formularz i wyślesz to czekasz na odpowiedź.Niestety z tego co wiem to dla Ciebie oznacza to (w 90%) posiadanie planu na garaż, tak zdaje się mówi prawo.
    Ale i tu jest kruczek.Mianowicie rząd brytyjski pracuje nad nowelizacjami do stosownych ustaw, dzięki czemu będzie można rozbudowac swój dom w limitowanym wymiarze bez pozwoleń i planów.Nie wiem kiedy to wejdzie w życie ale może już jak będziesz zaczynac.
    Powodzenia.

7sisters
    Participant

Do budowy bedziesz potrzebowal Planning Consent oraz Building Regulation Consent.

Do Planning potrzebujesz zlozyc projekt zawierajacy mapke, rzut poziomy (plan) rozbudowy oraz wszystkie elewacje, przed i po rozbudowie. Taki plan wykona kazda firma "Architectural Design", niekoniecznie musi to byc architekt. Projekt ten skladasz w lokalnym councilu (Development Control) razem z wnioskiem i czekiem na L135 i po kilku tygodniach powinienes dostac Planning Consent.

Mozesz wystapic o Building Regulation Approval na dwa sposoby: jezeli chcesz zeby plany sprawdzil councilowy inspektor budowlany, skladasz szczegolowy projek budowlany, mapke oraz oplate za sprawdzenie plany. W czasie budowy inspektor przyjdzie sprawdzic czy budowa jest zgodna z projektem. Mozesz tez w ogole nie sporzadzac szczegolowego projektu, tylko poinformowac council ze chcesz budowac na wlasna odpowiedzialnosc (tzw. Building Notice).

UWAGA: jezeli masz na domu kredyt hipoteczny, poinformuj najpierw bank o planowanej rozbudowie.

cyfra
    Participant

Witam
    Dziękuję wszystkim za info bardzo mi pomogło , temat napewno jeszcze za jakiś czas poruszę jak już będę pomału załatwiał wszystkie niezbędne papierki.
    Pozdrawiam

Falkon
    Participant

Mnie w budowie garaży przeraża tylko jedna rzez koszty, nie wiem jak to tam wychodzi w UK, ale tera siedzę w PL i chciałem rodzicom postawić przy domu, ale jak czytam – http://www.budowadomu24h.pl/koszt-budowy-garazu.html to mnie to lekko przeraża i nie wiem czy się w ogóle za to zabierać, czy koszt postawienia garażu to rzeczywiście 30 tys zł?

Tymoteusz1
    Członek

Chyba każdy człowiek odpowiedzialny za taką budowę ma świadomość, jak się za to zabrać. Nie ma sensu tutaj zbędnie kombinować. Najlepiej wykorzystajcie podczas prac wstępnych takie materiały jak szalunki do wykopów http://www.szalunkiweb.pl/szalunki-do-wykopow To na pewno ułatwi Wam stawianie całej konstrukcji.

wronakamila
    Członek

Zeby zbudowac sobie garaz to najpierw trzeba miec jakis samochod. W sumie to wlasnie pisze do Was czy nie poradzilibyscie mi co kupic. Aktualnie do pracy poruszam sie komunikacja miejska jednak zaczyna sie w niej robic tloczno. Samochodem bede glownie poruszala sie do pracy, na zakupy i moze czasami na jakies dalsze wypady do rodziny w gory. Interesuje mnie jakis model malo spalajacy oraz jak najmniej awaryjny. Rozwazalam przez chwile kupienie jakiegos uzywanego 10 letniego wozu ale zrezygnowalam po tym co slyszalam od znajomych – mozna bardzo latwo sie naciac. Z nowych bardzo spodobala mi sie Dacia .. do tego maja atrakcyjny pakiet ubezpieczen https://www.daciafinansowanie.pl/ubezpieczenie/uslugi/ubezpieczenia-pakietowe Z pewnoscia to by obnizylo koszta w porownaniu do zwyklej ubezpieczalni. Moze ktos wypowie sie jak wyglada wszystko od sprawy techcznej .. mowa tuta o Nowe Sandero. Dzieki za pomoc!

dareksan66
    Participant

Plexi to doskonały materiał , który sprawdza się w różnych dziedzinach, m.in. w budownictwie oraz reklamie. Na stronie https://plexiwarszawa.pl/meble-z-plexi-pleksi/ znajdziecie świetną oferte plexi, gdzie możecie zamówic materiał docięty na wybrany przez Was wymiar. Zdecydowanie najlepsza oferta tego typu w sieci , jaką widziałem .

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.