Strona główna › Działy › Finanse › Zwrot podatku
Musisz poczekać, aż pracodawca wyda Ci druk P60. Udajesz się do Revenue, gdzie prosisz o druk do złożenia P60. Wypełniasz. Stoisz w kolejce w celu złożenia P60. Pracownik Revenue sprawdza, czy dobrze wypełnione. I już. Czekasz na zwrot podatku. Im wcześniej pracodawca wyda P60, tym wcześniej je złożysz. Im wcześniej je złożysz, tym szybciej dostaniesz zwrot podatku.
warto jeszcze dodać:
– rok podatkowy w UK trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia roku następnego ( obecny 06.04.2007-05.04.2008)
– po zakończeniu roku podatkowego możesz poprosić HMRC(dawny Inland Revenue) o rozliczenie cię z podatku – w tym celu możesz postąpić tak jak opisuje dora750, albo poprostu zapakować P60 do koperty, dołozyć do tego krótkie pismo/oświadczenie typu: proszę o rozliczenie mnie z podatku – to sa moje wszystkie dochody za dany rok podatkowy + informację gdzie i w jakim okresie pracowałeś, ile zarobiłeś + ewentualnie w jakim okresie nie pracowałeś (tak aby pokryło to cały rok podatkowy) i wysłać na adres HMRC np. w Leeds (jeśli ten oddział będzie niewłaściwy to sami to sobie przekierują wewnętrzną poczta – tak się zdarza np. gdy siedziba firmy jest poza Leeds)
Przed rozliczeniem/wysłaniem warto się upewnić, czy druk P60 zawiera poprawne dane:
Gdy zmieniamy pracę w ciągu roku były pracodawca wystawia druk P45 jeśli jednak nie podamy tego druku nowemu pracodawcy , to nasz druk P60 będzie zawierał tylko zarobki uzyskane u nowego pracodawcy – wtedy można wysłać P45 i P60.
Jesli nie mamy ani P45 ani P60 można posłużyć się ostatnim payslip-em z danego miejsca pracy.
Generalnie samo wysyłanie P45, P60 czy tez ostatniego payslipa nie jest obowiązkowe, obowiązkowe jest złożenie oświadczenia o uzyskanych dochodach i opłaconych zaliczkach (ten krótki liścik), natomiast wysłanie opisanych druków ułatwi i przyspieszy naszą sprawę.
Masz na to czas do 30 września (2008)
Po tym terminie trzeba już własnoręcznie wypełnić i złożyć Tax Return – termin to 31 stycznia (2009)
-w sytuacji szczególnej – gdy na stałe opuszczamy UK (a przynajmniej nie zamierzamy wrócić w ciągu danego roku podatkowego) mozemy udać się do HMRC i poprosić o rozliczenie w trakcie trwania roku podatkowego – wypełnia się specjalny druczek. Czas oczekiwania to ok 2-3 tyg.
[quote:ea6a6b0f22]rok podatkowy w UK trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia roku następnego ( obecny 06.04.2007-05.04.2008)
– po zakończeniu roku podatkowego możesz poprosić HMRC(dawny Inland Revenue) o rozliczenie cię z podatku – w tym celu możesz postąpić tak jak opisuje dora750, albo poprostu zapakować P60 do koperty, dołozyć do tego krótkie pismo/oświadczenie typu: proszę o rozliczenie mnie z podatku – to sa moje wszystkie dochody za dany rok podatkowy + informację gdzie i w jakim okresie pracowałeś, ile zarobiłeś + ewentualnie w jakim okresie nie pracowałeś (tak aby pokryło to cały rok podatkowy) i wysłać na adres HMRC np. w Leeds (jeśli ten oddział będzie niewłaściwy to sami to sobie przekierują wewnętrzną poczta – tak się zdarza np. gdy siedziba firmy jest poza Leeds) [/quote]
No tak wszystko dobrze tylko, że jeszcze warto podac twoje wydatki, które poniosłeś, żeby pracowac.Można to odliczyc od podstawy opodatkowania np: koszt kursów które musiałeś zrobic, jeśli urzywasz do pracy swojego auta to koszt benzyny, MOT częśc ubezpieczenia itp,itd…
Warto 😉
No tak wszystko dobrze tylko, że jeszcze warto podac twoje wydatki, które poniosłeś, żeby pracowac.Można to odliczyc od podstawy opodatkowania np: koszt kursów które musiałeś zrobic, jeśli urzywasz do pracy swojego auta to koszt benzyny, MOT częśc ubezpieczenia itp,itd…
Warto 😉
Nie sądzę żeby było warto bo pracując dla kogoś (a tylko w takiej sytuacji otrzymasz P60) nie możesz odliczać żadnych kosztów.
Odliczenie kosztów przysługuje tylko prowadzącym własną działalność a poza tym tylko oni mają obowiązek składania rocznej deklaracji
Ja nie skladalam zadnych wnioskow. Na P-60 w ramce kwota do zwortu bylo wyszczegolnione ile mialam nadplaconego podatku, poszlam z tym do urzedu, pani potwierdzila ze nalezy mi sie zwrot, umowili mnie na spotkanie i tyle. Na spotkaniu mily pan zadal 100 pyt do… wypelniajac przy tym formularz (moze to ten wniosek? bo mi go nie pokazywal). Po dwudziestu minutach podziekowal za przybycie, a po dwoch tygodniach przyslali czek. Tyle.
[quote:65a334625d]Nie sądzę żeby było warto bo pracując dla kogoś (a tylko w takiej sytuacji otrzymasz P60) nie możesz odliczać żadnych kosztów.
Odliczenie kosztów przysługuje tylko prowadzącym własną działalność a poza tym tylko oni mają obowiązek składania rocznej deklaracji[/quote]
Autor postu nie pisze, czy jest samozatrudniony, czy pracuje dla kogoś. 😀
Ta informacja może się przydać komuś kto właśnie jest selfemployed – nieprawdaż.To tylko porada. 🙂
A propos, dlaczego z góry zakładasz, że autor pracuje dla kogoś np: dla agencji ❓
A w ogóle to określenie, które ja tutaj też użyłem "pracować dla kogoś" brzmi dziwnie.Chyba wszyscy pracujemy dla siebie i swoich Rodzin. 😆
Pozdrawiam.
dziekuje za wszystkie odpowiedzi w imieniu znajomych.Pozdrawiamy.
[quote:dfab35f32e]
A w ogóle to określenie, które ja tutaj też użyłem "pracować dla kogoś" brzmi dziwnie.Chyba wszyscy pracujemy dla siebie i swoich Rodzin. 😆
[/quote]
Nie sądzę. Ja pracuję dla siebie np. jak naprawiam samochód a dla rodziny jak maluję ściany w sypialni. A w pracy pracuję przecież dla kogoś, i ten ktoś zbiera dużą część owoców mojej pracy, zostawiając mi tyle żebym nie umarł 🙂